Şimdi Ara

The Hobbit: The Battle of the Five Armies || Extended Edt. Çıktı! (211. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
4.837
Cevap
39
Favori
128.383
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
27 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 209210211212213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: tombombadil_07

İnsanların yerden yere vurmasının ya da eleştirmesinin sebebi, kitaptaki sondan çok daha farklı şeyler yapmasıydı. Yüzüklerin Efendisi serisinde Gondor tahtına Aragorn yerine Faramir çıksa ne düşünürdün? Bir de Beorn'u, cüce süvarilerini, Thorin'nin cenaze sahnesini keseceklerine Alfrid'li sahneleri kesseymiş.Keşke Fili ve Kili kitapta ki gibi amcalarının yanında omuz omuza savaşıpta ölseydi

Allah aşkına kitapları okuyan kaç kişi var ki insanların(tamamının) yerden yere vurmasının ya da eleştirmesinin sebebi, kitaptaki sondan çok daha farklı şeyler yapması olsun.. hadi tamam biz okuyan kişiler üzerinden gidelim. film kitaptan uyarlandığında illa ki bir şeylere değinilmemiş,eksik kalmış olacak kaçarı yok bu bir şeyler kaybettirecek zaten bu bir.. İkincisi kitabı okuyan her insanın aklında farklı sahneler farklı düşünceler gelişir. Sana göre ''azimli bir karakter'' bir başkasına göre ''zafere giden her yol mübahtır'' diyen bir cani olabilir.yani bir başka deyişle okuyan herkes için o kitap başkadır. Kaldı ki senaryo yazarı,yönetmen,yapımcı vs için kitabı okuyanlar okumayanlardan neden daha değerli olsun? Ya kitaba sadık kalındığında ortaya kitabı okumamış insanlara izleteceğiniz daha kötü bir film çıkarsa? Bu ihtimal dahilinde değil mi yani? Olamaz mı? Sonuç olarak insanların beğenisi kendilerini ilgilendirir tabi. Yalnız ben çoğu kişinin samimi olmadığını hissediyorum bu dediğim sizle alakalı değil. Sinemada ağzının suyu aka aka izleyen adam çıkıp ''eh işte çerezlik(şu çerezlik lafı sinir ediyor zaten beni)'' diyebiliyor cidden görmediğim şey değil. Hala bazı insanlara göre beğenmemek=o konu hakkında çok şey bilmek,geniş açıdan bakmak,ince zevklere o biçim genel kültüre sahip olmak vs.
    Her neyse onun için ben de bu tarz filmlerde nerede bizim milletin beğenmediği,çerezlik dediği film var balıklama atlıyorum genelde de beğeniyorum o filmleri.

• ugurr999 kullanıcısına yanıt
    Ben ve 6-7 kişi filme gittik. Diyelimki kitabı okumayanlara göre yapıldı. O zaman neden benim kitabı okumayan arkadaşlarımın aklında onlarca soru kaldı. Hepsini ben cevaplamak zorunda kaldım pj ve filmi değil. Bu filmin 7 civarı puanınında tek sebebi orta dünya görseller ve birkaç oyunculuk. Yoksa ederi 5 taş çatlasa 6. Ayrıca kafadaki hiçbir soruya cevap veremeyen bir film.

Şöyle düşün bir seri izliyosun. 8-9 saatlik 3 filmden oluşuyor ve sonunda hiçbirşey anlamiyosun. Bu ne kadar mantıklı sence ?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • cumartesi günü istinye imaxte izledim filmi.daha önce bu salonda en son koltuk sırasında da oturdum en önlerde de oturdum şuana kadar oturduğum en güzel yerdi f sırası 18 numara.

öncelikle şunu söylüyeyim kitabı okumayan birisiyim. lakin tam bir lord fanatiğiyim.

filmi hem çok iyi buldum hemde çok kötü buldum.

film çok iyidi çünkü istediğim şeyi verdi çok hoşuma gitti. kimi zaman gerildim kimi zaman güldüm kimi zaman hüzünlendim.

film çok kötüydü çünkü çok kısaydı tadı damağımda kaldı ve bir çok sahnesi çok gereksizdi. daha güzel sahneler uzatılabilirdi bunların yerine.

film hakında bir kaç sorum var isteyen yanıtlaya bilir.

DİKKAT FİLMİ İZLEMEYENLER SAKIN BU SPOİLERİ AÇMASİN ÇOK AĞIR SPOİLER VAR HABERİNİZ OLSUN .HATTA LORD SERİSİNİ İZLEMEYENDE AÇMASIN

soru 1: filmin sonunda anladıkki gandalf yüzüğü daha önceden biliyormuş. tabi güç yüzüğü olduğunu diğil ama sihirli bir yüzükolduğunu. lakin neden üzerine ozaman gitmemiş? neden ozaman araştırmamış nasil bir yüzük olduğunu? hadi diyelim bir şekilde araştırmadi. lord serisinin ilk başında bilbo yüzüğü taktığında sanki hiç bilmiyormuş gibi şaşırıyor. orayada eyvallah. ama bu sefer peşini birakmıyor ve didikliyor nedir ne değildir diye. bilbo ortadan kaybolmak için taktığında bir sorun olmuyor ama bir gün sonra frodo taktığında büyük göz ile karşı karşıya geliyor. bilboda neden olmuyorda frodo da oluyor? 9lar neden gelmiyor yüzüğü bilbo takınca?

soru 2: ejderha öldüğünde kargalar hemen haberyi yayıyor. orman elflerinin balına bir iş gelince yine hemen haber yayılıyor. yani bir haberleşme sistemi var ortada. bu aklıma şu soruyu getirdi. bu kargalar neden lord daki cücelerin öldürüldüğü haberini yaymıyor gimli neden şaşırıyor bu olaya? hadi gimli duymadı diyer hiçbiri bilmiyor şok oluyor. içeride bulduğkları cesetleregöre baya eskşden olmuş katliam nedne kimsenin haberi olmamış? habitteki kargalar gibi haberlerşeme nedne olmamış?

soru 3: kartallar gibi ayı adam gibi sarumanın 9 lar ile kapışması gibi sahneleri 3-5 dakika surerken o salak hırsız alfridin sahneleri bol bol uzatılmış?

soru 4: fragmanda elfler cucelere doğru oklarını atıyorlar ama filmde cucelerle catışmıyorlar. diyer fargmanda keçilerin çektiği bir arabayı kurtlar kovalıyor ama filmde bu yine yok. extentedde olacak diyelim b sahneler ozman neden fragmanda var?

filmden ciktiğimda daha fazla soru vardı aklımda ama şimdi bunlar kaldı.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JQKER -- 5 Ocak 2015; 12:59:19 >

• quote:

Orijinalden alıntı: xmxksk

Lotr her sahnesiyle sanat eseriyken hobbit ne yazıkki bilgisayar oyunu tadında kaldı...

aynen öyle olmuş.
    ne gerek vardı güzelim efsaneyi böyle çocuk filmiyle oyun karışımı bişeye çevirmeye.
    o kadar çok zorlama ve gereksiz sahne vardı ki sadece 15-20 dksı sıkıcı değildi.

• 1- o sırada şüphelense de asıl görevine yoğunlaşması gerektiğinden üstünde durmuyor. sonrasında ise sauron dol guldurdan sürüldüğünden peşini bırakıyor. bilbonun doğum gününde frodo 33 yaşında idi. yüzüğü 22 yıl saklıyor ve dokunmuyor. bu sürede de sauron ve nazguller güçlerini toplamış oluyorlar. bu nedenle bilbo o görüntüleri görmedi hiç. yüzük onda iken ne sauron ne de nazguller yatarince güçlenememişti.

2- ejderhanın ölümü bütün hayvanlar tarafından hissedildi ve zaten cüceleri bilen elfler hemen hayvanların hareketinden anladı. cüceler ayrıca akrabalarına haber yolladılar. onlar da o şekilde öğrendi. kartallar ise diğer canlıların işlerine genellikle karışmazlar. zaten moria dan da uzaktalar. özellikle birisi moria ya gidip olanları öğrenip haber vermeden kargalar ya da başka hayvanlar ne olduğunu madene girip öğrenemez zaten.

3- tamamen peter jackson ın tercihi extended versiyonda o sahnelerin daha uzun olacağını umuyoruz.

4- aynı şekilde extended versiyonu bekleyeceğiz. yapacak bişey yok.

• 1 Orta dunyada bir cok yuzuk var hepsinin kendine has gucleri var galadrielin elrondun cirdanin (daha sonra gandalfa verdi) hepsinin farkli farkli ozellikleri var su ruzgar ates gibi seyler.Insanlara 9 tane cucelere 7 tane verildi elflere de 3 tane.Gandalf Bilbonun kullandigi yuzugun normal bir guc yuzugu oldugunu saniyor tek yuzuk olma ihtimalini dusunmuyor.Gorunmezlik veren bir yuzuk saniyor.Sonra supheleniyor cunku bilbo yaslanmiyor diger hobbitlere gore uzun yasiyor ve dinc kaliyor.Sonra arastirmalar yapiyor minas tirith e filmde gidip isildurun tazilarini okumasi gibi.Bilbo yuzugu frofoya biraktiktan sonra gandalf geri gelene kadar cok uzun yillar geciyor.12 sene mi 20 sene ki hatirlamiyorum.Bilbo taktiginda 9larin gelmemesinin nedeni ise henuz guclenememeleri sauronun guclenememesi.3.filmde zauron guclestikce froda gucsuzlesiyordu ayni onun gibi.

2.sorunu pek anlayamadim ama galiba moriadan bahsediyorsun.Bir katliam oldugu soylentisi ortalikta geziyor gandalfta bunu biliyor gimli inanmak istemiyor.Elflerin haberlesmesinebir sey diyemem onlar farkli bir irk ustunler zaten herseyleriyle.

3tamamen yonetmenin tercihi.Sonucta hobbit birinci dunya savasi yillarinda tolkienin cocuklarina yazdigi basit bir kitap.Silmarillion gibi agir bir kitap degil cocuk kitabi.Haliyle gilmde cocuklara yonelik sahneler koymuslar.Ayrica ak divanin sauronu doo guldur dan kovmasiyla cucelerin seruveninin ayni zamanda gosterilmesi sacma.Zamanlar farkli Ancak filmde olmasi benim hosuma gitti.

4.Artik extended ta goruruz zaten birinci filmin fragmani ve ikinci filmin fragmanindaki bazi seyler extended da gozuktu.Thrain gibi mesela

• İyi güldüm,bakın mutlaka

http://9gag.com/gag/ax28pdp?ref=fb.s.mw

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi psycho90 -- 5 Ocak 2015; 17:54:34 >
  • psycho90 kullanıcısına yanıt
    No ingiliş
  • quote:

Orijinalden alıntı: tnuviel37

1- o sırada şüphelense de asıl görevine yoğunlaşması gerektiğinden üstünde durmuyor. sonrasında ise sauron dol guldurdan sürüldüğünden peşini bırakıyor. bilbonun doğum gününde frodo 33 yaşında idi. yüzüğü 22 yıl saklıyor ve dokunmuyor. bu sürede de sauron ve nazguller güçlerini toplamış oluyorlar. bu nedenle bilbo o görüntüleri görmedi hiç. yüzük onda iken ne sauron ne de nazguller yatarince güçlenememişti.

2- ejderhanın ölümü bütün hayvanlar tarafından hissedildi ve zaten cüceleri bilen elfler hemen hayvanların hareketinden anladı. cüceler ayrıca akrabalarına haber yolladılar. onlar da o şekilde öğrendi. kartallar ise diğer canlıların işlerine genellikle karışmazlar. zaten moria dan da uzaktalar. özellikle birisi moria ya gidip olanları öğrenip haber vermeden kargalar ya da başka hayvanlar ne olduğunu madene girip öğrenemez zaten.

3- tamamen peter jackson ın tercihi extended versiyonda o sahnelerin daha uzun olacağını umuyoruz.

4- aynı şekilde extended versiyonu bekleyeceğiz. yapacak bişey yok.

1. filmde bir gün gibi gösterdiklerinden kafam karıştırdı orası.
    2. yinede o kadar hünerli cucelerin bi haberleşme sistemi olması gerektiğine inanıyorum. gandalfın bulup okuduğu kitapta "geliyorlar geliyorlar" yazan kitap tozlanmış örümceklenmiş cesetler cürümüş kokuları kalmamış yani baya uzun zamandır olmuş olay ve haberleri olmamış şaşırdım

cevaplar için teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: emre1270393

1 Orta dunyada bir cok yuzuk var hepsinin kendine has gucleri var galadrielin elrondun cirdanin (daha sonra gandalfa verdi) hepsinin farkli farkli ozellikleri var su ruzgar ates gibi seyler.Insanlara 9 tane cucelere 7 tane verildi elflere de 3 tane.Gandalf Bilbonun kullandigi yuzugun normal bir guc yuzugu oldugunu saniyor tek yuzuk olma ihtimalini dusunmuyor.Gorunmezlik veren bir yuzuk saniyor.Sonra supheleniyor cunku bilbo yaslanmiyor diger hobbitlere gore uzun yasiyor ve dinc kaliyor.Sonra arastirmalar yapiyor minas tirith e filmde gidip isildurun tazilarini okumasi gibi.Bilbo yuzugu frofoya biraktiktan sonra gandalf geri gelene kadar cok uzun yillar geciyor.12 sene mi 20 sene ki hatirlamiyorum.Bilbo taktiginda 9larin gelmemesinin nedeni ise henuz guclenememeleri sauronun guclenememesi.3.filmde zauron guclestikce froda gucsuzlesiyordu ayni onun gibi.

2.sorunu pek anlayamadim ama galiba moriadan bahsediyorsun.Bir katliam oldugu soylentisi ortalikta geziyor gandalfta bunu biliyor gimli inanmak istemiyor.Elflerin haberlesmesinebir sey diyemem onlar farkli bir irk ustunler zaten herseyleriyle.

3tamamen yonetmenin tercihi.Sonucta hobbit birinci dunya savasi yillarinda tolkienin cocuklarina yazdigi basit bir kitap.Silmarillion gibi agir bir kitap degil cocuk kitabi.Haliyle gilmde cocuklara yonelik sahneler koymuslar.Ayrica ak divanin sauronu doo guldur dan kovmasiyla cucelerin seruveninin ayni zamanda gosterilmesi sacma.Zamanlar farkli Ancak filmde olmasi benim hosuma gitti.

4.Artik extended ta goruruz zaten birinci filmin fragmani ve ikinci filmin fragmanindaki bazi seyler extended da gozuktu.Thrain gibi mesela

1. filimde bilbonun yüzüğü frodoya vermesi ve frodonun takmasını sanki 1 günmüş gibi gösteriyor o yuzden kafamı karıştırdı.
    2. evet moiadan bahsediyorum. gandalfın bildiği şey uyandırdıkları yaratık. lakin cüceleri öldüren o değil oklar ve kılıçlar ile öldürülmüşler. benim demek istediğim cüceler öldürülmesi baya uzun zaman önce olmuş nasıl olurda kimse görüp duymamış illaki birileri bilmeliydi.

cevaplar için teşekürler

• Lord Melkor kullanıcısına yanıt
    Ben kitabı okuyanlara veya okumayanlara göre yapıldı demedim bunu bilemem. Kitabı okuyanları tatmin etmek için yola çıkıldığında(yani kitaba bağlı kalındığında ki bence uyarlama denilen şeyin tabiatına aykırı) -ki böyle bir zorunluluk yok- ortaya daha zayıf bir eser koyma ihtimaliniz var. Ben kitabı okuyan kişilerin bu ihtimal üzerinde zerre kadar durmadığını görüyorum.. Yazdıklarımı tekrar okursan bazı şeylere değinmeme,herkesin aklında başka türlü canlanması gibi şeylerden de bahsetmiştim.

Ayrıca ben de arkadaşlarımla bol bol konuştum hiçbirinin aklında bir soru işareti kalmamıştı zahmet olmazsa onlarca sorudan ve cevabınızdan bir ikisini yazın merak ettim. Bakalım filmi zevk alarak izlemeye veya izledikten sonra beğendim demeye engel miymiş o sorular hep beraber görelim.

''Şöyle düşün bir seri izliyosun. 8-9 saatlik 3 filmden oluşuyor ve sonunda hiçbirşey anlamiyosun. Bu ne kadar mantıklı sence ?'' Valla hocam hiç mantıklı değil bunu okuyunca harbiden güldüm gram desen mantık yok.. :) çünkü oturup bu üç filmi izledim sonunda ben hiçbir şey anlamadım demek için sonunda aydınlanma,bize dünya barışını tahsis etmesi,herşeyin teorisini açıklamasını falan beklemek lazım. Ya da kör gözüne parmağım şeklinde bir anafikir(Yılmaz Erdoğan/Mahsun tarzı) falan. Bilmiyorum sonuçta üçünü de izledim hiçbir şey anlamadım diyen birinin bence önce halletmesi gereken başka şeyler vardır.

• ugurr999 kullanıcısına yanıt
    Saçma sapan yazına cevap vermiycem. Ben filmden bahsediyorum sen dünya barışı felan diyorsun.
    Sadece sorulan soruları yazıcam ve muhabbete devam etmiyelim lütfen.

Bilbo yüzük gandalf ilişkisi
    Savaşın nasıl bittiği o kadar ordunun nereye gittiği
    Bi şişeyle Sauron un nasıl o kadar etkisiz hale getirildiği
    Altınlara vs ne olduğu
    Arken taşının akıbeti
    Thorin öldükten sonra cücelere ne olacağı

Hatırlayabildiklerim sadece bunlar

• Yazdıklarımın saçma sapan şeyler olmadığını sen bile biliyorsun.. hepsi üzerinde konuşulabilecek yorum yapılabilecek konuyla alakalı şeyler ha suç bende senin gibi boş beleş insanlarla muhatap olursam olacağı bu. Demek ki forumdan tanımadığın insanlarla fikir alışverişi yaptığında karşına böyleleri de çıkıyormuş. Ben daha önce denk gelmemiştim bu ilk oldu eyvallah.. Burada önemli olan benim yazdığım her cümlenin doğru olduğunu düşünmem değil üzerine konuşulmaya değer olması. Tabi senin gibi bir insana ağır gelmiş ona maalesef ben bir şey yapamam. Keşke ağır gelmeseydi.. Suç bende yıllardır yaptığım herkesi kendim gibi zannetme huyumdan vazgeçemedim. Benim 10 dakika düşündüğüm şeyleri(hele ki birinin veya bişeyin üzerine kırmızı çarpı atarken) başkalarının 10 saniyeliğine de olsa düşündüğünü zannetmek gafletinden kurtaramadım kendimi. Ben de diyorum ki düşündüm ettim bir şeyler yazdım yanlış da düşünsem adam en azından konuyla alakalı bir şeyler yazar.. Afedersin ama okuduğunu anlamak konusunda sıkıntıların olmasa aha da sana yemin ''Ben filmden bahsediyorum sen dünya barışı felan diyorsun.'' bunu hayatta yazmazdın.Mümkün değil okuduğunu anlayan insanın bunu yazması istersen tekrar tekrar oku senin bile okuduğunu anlamaman konusunda bana hak verme ihtimalin yüksek.. Gerçekten ''adam ne yazmış ben demişim lan'' deme ihtimalin yine de diyorum az buz değil sonuçta bir beyne sahipsin. Yaşın kaç bilmiyorum ama sana tavsiyem bol bol oku/yaz şimdi bana diyeceksin bana akıl verme sen kimsin ben şuyum ben buyum keşke sen haklı olsan da değil be gözüm.

• Aldon cevabını yazdın saçmalıklarını. İyi akşamlar.
  • Battle of five armies filminin kesilmiş sahnelerinin bir listesi vardı, aradım bulamadım rica etsem elinde bulunan biri bilgilendirebilir mi ?
  • yukarıda spoiler olarak 4 soru sorulmuş, 1. sine ben de bi ekleme yapayım. spoiler koymaya gerek görmüyorum; o çağlarda yapılmış sadece 20 ulu yüzük yok. bunun dışında pek çok sihirli yüzükler yapılmıştır.

bu arada ugurr999, görüşlerine saygılar ama ağır saçmalamışsın. "kitaba göre yapılsaydı ya daha kötü bir son çıksaydı" diye varsayımlarla konuşmak çok doğru değil, öyle çekilseydi o zaman konuşurduk bunu. bu adam(P.J.) başka bir kitabı sinemaya aktardı. Üstelik işlemesi hobbit'e oranla daha zor bi eseri aktardı. Gayette güzel kotardı işi. demek ki yapılabiliyormuş. metin eseri sinemaya aktarmak elbette zor iş, ve bazen ufak değişikliklerle aktarılır ya da belli bölümler hiç konmaz. pek çok filmde yapılır, yüzüklerin efendisinde de yapıldı. ama dediğim gibi P.j. güzel iş başarmıştı.

ama sen kitabı hiçe sayıp, çok köklü değişiklikler yapıyorsan orada sıkıntı var. ve insanların bunu beğenmeme, eleştirme hakkı vardır. çünkü diyorsun ki bu film bu eserden uyarlamadır, ve aynı isme sahiptir. ha bunu dedikten sonra insanların anlaması, dünya barışı gibi şeyler demeyin lütfen, çok eğreti duruyor. çünkü P.j. o kadar kötü iş çıkarmıştır ki kitabı okumayan pek çok insan da beğenmemiştir. insanlara hikayede sürekli bir şeyden bahsedip, anlatıp, sonunda o anlattığın şeyin sonucunu göstermeyip, gereksiz, saçma rahatsız edici şeyler eklersen sıkıntı vardır. tıpkı Lucas'ın gözleri para para diye parlayıp Star Wars'u da yer yer saçma hallere sokması gibi.

• Legolas'ın malum sahnesini ile ilgili bir teorim var;
    Lotr okuyanlar kitapta geçen legolas'ın caradhras'ta karların üzerinden,batmadan koşarak gittiğini,ayaklarının hafifliğinin nasıl betimlendiğini bilir.Acaba PJ karların üstünden,batmadan koşan adam(elf) düşen taşların üzerine basarak da koşabilir diye mi düşünmüş

• soruyu ben sordum. Yüzük konusunda sıkıntı yok. Sıkındı zamanda. Bilbo yüzüğü takıyır kaybolup eve giriyor. Büyük göz onu görmüyor dokuzlar peşine düşmüyor ama frodo takınca alayı peşine düşüyor. Filmde bu olay sanki bi kaç günde oluyormuş havası var. Lakin bilbonun yüzüğü kullanması ile frodonun kullanması arasında 22 yıl varmış. O arada güçlenmiş sauron. Ben bunu bilmiyordum kitabı okumadığım için.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Big-Long-Pink-Strong

Legolas'ın malum sahnesini ile ilgili bir teorim var;
    Lotr okuyanlar kitapta geçen legolas'ın caradhras'ta karların üzerinden,batmadan koşarak gittiğini,ayaklarının hafifliğinin nasıl betimlendiğini bilir.Acaba PJ karların üstünden,batmadan koşan adam(elf) düşen taşların üzerine basarak da koşabilir diye mi düşünmüş

Genel teorimizde o yöndeydi zaten. Ama o yazı sadece Legolas için değildi sanırsam.

• quote:

Orijinalden alıntı: Big-Long-Pink-Strong

Legolas'ın malum sahnesini ile ilgili bir teorim var;

legolasın her haketeti normaldir . nedenmi?

lord serisinin ilk filminde moria madenlerinde canavarı nasıl öldürdüğü. daha sonra madenden kacarken kırık merdivende herkes teredut ederken o normalmış gibi karşıya geçmesi ve diyerleirni yakalaması. serinin ikinci filminde gimlinin atına biniş sahnesi. miğfer dibinde merdivenden kayma sahnesi. serinin son filmide o meşhur fil öldürme sahnesi. hobbit serisinde cuceler zindandan kacarken orkların saldırısına uğradığı yerde orkları oldurme sahneleri başlardan zıplamalari. vsvs say say bitmez. bunlari yapan birine normal insanmış gibi görmek yanlış olur. ayrıca legolasın o sahnesin o kuleyi yıkması o kulenin tam o ayrık yere tam sığması. o kadr kırılmasına rahmen parcalanmaması ama işleri bitince birden parcalanması normal geliyorda omu anormal geliyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JQKER -- 6 Ocak 2015; 13:11:20 >

• 
Sayfa: önceki 209210211212213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.