Şimdi Ara

[TEST] Quadro K3100M VS. GTX780M 3D Performans Farkı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
1
Favori
4.948
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
1 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Evet, bilindiği üzre profesyonel kullanım amaçlı grafik kartları ile oyun kartları oldukça fazla kıyaslanmakta ve karıştırılmakta. Hatta bir çok arkadaş fiyatlarından dolayı profesyonel grafik kartlarının daha iyi oyun oynatabilecğeini düşünmekte fakat aslında durum bundan çok farklı. Profesyonel grafik kartları (Amd FireGL-FirePro ve Nvidia Quadro) , standart oyun kartlarından donanımsal anlamda farklı oldukları gibi esas olarak yazılımsal çalışma prensipleri açısından da çok farklılar.

    Küçük bir açıklamayla kafaları karıştırmadan izah edelim durumu :

    3 Boyutlu çalıştığımız proğramlarda, çalıştığımız sahnenin içindeki her çizgi ve kaplamanın oluşturduğu nesneler , kendi detay seviyelerine göre poligon barındırıyorlar. Kendi oluşturduğumuz bir modelde poligon sayısı değişebildiği gibi hazır olarak kullanacağımız materyalde de poligon sayısı değişiyor. Poligon sayısına kolay anlaşılması açısından detay seviyesi diyebiliriz. Poligon sayısı arttıkça da doğal olarak yaptığımız çizimin boyutu büyüyor.

    Örneğin Bir daire çiziyoruz, odalarını yerleştirmeye başlıyoruz. Örneğin mutfak çiziyorsak , tavan/zemin/pencere/kapı/evye/duvar kağıdı/kaplamalar/musluk/fayans/beyaz eşya/halı vb... koydukça çizimdeki poligon sayısı katlanarak artıyor. Bunları kendimiz modellersek poligon sayısı hazır modele göre çok çok daha düşük oluyor ama bunlara kimse uğraşmadığı ve özel tasarım ürünlerin çok nadir kullanılabildiği için daha çok hazır modeller üzerinde değişiklikler yaparak kullanılıyor. Bunlarda sahnenin ağırlaşmasına neden oluyor. Her modelin poligon sayısıda birbirindne farklı oluyor. Yani bir buz dolabı 5.000 poligonda olabilir 15.000 da , gibi.

    Performans noktasına gelirsek, kullandığımız işlemci ve belleğin , çalışmayı yaparken bize katkısı aslında %25 civarında. Burada esas yük ekran kartına ve kartın matematiksel hesaplama yeteneğine kalıyor. Hemen belirtelim bu hesaplama yeteneği programdan programa değişiklik gösterir. Yani F/P oranları birbirine benzer rakip kartlar , her proğramda birbirlerine üstünlük sağlayamazlar. Birinde amd kart iyi perf. sağlarsa diğerinde Nvidia olabilir. Kartların donanımsal özelliklerine göre değerlendirilmesi gerekiyor.

    Profesyonal grafik kartlarını kimler kullanmalı ?

    * Sık Sık 10 Milyon poligon üzerinde çalışma yapan , oyun oynamakla çok fazla işi olmayan , yaptığı çalışmalarda poligon sayısını düşürmeyle uğraşmak istemeyen kullanıcılar. Hem güç tüketimleride oldukça düşük.

    * Kesinlikle yeni nesil kart alınmalı ve Quadro 2000 min. ölçek tutulmalı.

    * Hem oyun oynarım hem çizim yaparım diyenler için , 10-12 Milyon poligon üzerinde çalışmanın biraz sinir sistemini etkilediği düşünülerek GTX760M en düşük seviye kabul edilerek , GTX760M/GTX770M ve GTX780M modellerine bakabilirler. Bu modellerde çok büyük işler yapmayan bir çok kişiye sorunsuz yetecektir.


    Profesyonal grafik kartlarının RENDER ile ne alakası var , Render nedir ?

    * Render dediğimiz olay , çizimde istediğimiz yönden istediğimiz açıyla bakarak , çizimin jpg formatında görsel bir resme dönüştürülmesi , çizimin işlenmesi. Bu işlemi yapmamıza yarayan render motoruyla bağlantılı olarak ekran kartına render aldırılabilir yalnız oranlarsak bunun ülkemizde %5 i geçtiğini sanmıyorum. En çok kullanılan render motoru V-Ray'dir ve buda tamamıyla İşlemci ve Bellek üzerine yoğunlaşan bir motordur. Yani ekran kartının render ile bir alakası yok.

    Diz üstü bilgisayardan render makinesi olur mu ? Quadro Kart bulunur mu ?

    Evet olur. Çok sağlıklı olmasa da olur. Bir notebookta kullanılan işlemcinin Minimum i7 4700 ve 16GB belleği ve iyi soğutma sistemine sahip olması kaydıyla , GTX serisi kartlı yada Quadro K3100'lü olabilir. Tabi standart modellerde yok bu yüzden toplama notebook yapabilen, kendi özelleştirebileceğiniz sistemleri satan firmalardan alabilirsiniz. Birde bu proğramların yasal prosedürü var. Yani ofisteki masaüstü sistemlerin birisinde yasal olmayan bir uygulama yakalanırsa ciddi sorun teşkil eder ve okkalı bir ceza ödersiniz.

    Kısaca açıklamaya çalıştım, Beni kırmayıp video çeken Monster'a teşekkürler.


    Müsait bir zamanda bu konuyu detaylandırıp bir rehber haline getirebiliriz belki. Şimdilik bu kadar kısa bilgiler yeterli olur sanıyorum. Genel olarak 3D Studio Max üzerinden gittim ama daha sonra Solid ve Catia dışında pek farklı proğram kullanan yok sanırım. Tecrübeli arkadaşlarda yorum yaparlarsa güzel olur. Eksik/yanlış varsa mesaj atarsanız sevinirim.





    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Muten Baba -- 19 Şubat 2014; 20:13:16 >







  • Donanımın farkı özellikle amorf objeler üzerinde kendini göstermekte.
    Ayrıca videoda real time render gösterilmiş. Ki çoğu kişi bu kartların real time render amaçlı kullanıldığını düşünüyor, aslında günümüzde öyle

    Ancaaaak; şu an sadece iray'da olsa da pek yakın zamanda en çok kullanılan motorlar olan vray ve mental ray final render'da gpu kullanımı için gerekli optimizasyonları yamaları sunacak. İşte o zaman amiyane tabirle "dadından yenmeyecek". Zira cpu ve ram ikilisine mahkum olunan ve nefeslerin tutularak beklendiği final render süresi 5 kata kadar azalabilecek ki bu müthiş bir değer.

    Özellikle zaman babında "gün"lerin konuşulduğu bu noktada render süresinin saatler seviyesine inmesi bir çok kullanıcıyı mutlu edecek ve alınabilir seviyeye gelen kartlara ilgiyi daha da arttıracaktır. Zira bu gün bir VCQK4000'i (quadro 4000) biraz araştırınca 815$+KDV fiyata bulmak olasıdır.



    Not: bu arada bloklar aklımda
    ama tükanda ortalık savaş alanı gibi




  • Gerçekten merak edilen bir konuda çok iyi bir test olmuş ancak burdaki videoda gözükmesede test cihazlarının ekran kartı dışında ciddi özellik farkları var 780m vs k3100m bu videoda gözüküyor.
  • 3Ds Max ile çalışıyorsanız ve 2014 sürümü ve sonrasını kullanacaksanız, viewport performansı için quadro almak yerine sağlam bir GTX alabilirsiniz. 4 GB GTX 760 bu konuda fiyat performans kralıdır. Ayrıca çok yüksek polygonlar ile çalışacak olan varsa titan black alabilir.

    Quadroları standart oyun gpu`larından ayıran özelliği kullandığı teknolojinin CFD programlarına (akışkan dinamikleri) gpu üzerinden simülasyon yapma, görsel efekt çözümlerinde, gpu tabanlı çalışan color grade programlarında, opencl uygulamalarında, ağır mühendislik hesaplatmalarında performans sağlamasıdır.

    3ds Max ile mimari çalışma yapıp vray ile render alacak bir insan GTX alırsa ayrıca Lumion ile ışık hızında animasyon da yapabilir. ( Vray'e kıyasla )

    Nitrous driverı 2014 sürümü ile birlikte kendini aştı. Ben 2013'ten 2014'e geçtiğimde aynı sahnede 67 fps'den 118 fps'ye çıktım ortalama. Sabah çalışıp kaydettiğim dosyayı akşam 2014 yükleyip devam ettim.

    Ayrıca vray kullanma oranı değil de CPU render kullanım oranı gerçekten çok üzücü. GPU render motorlarına geçcek Octane, FurryBall gibi alternatifleri kullansak çok daha iyi olacak.




  • @drQuantum

    Bizim ofiste bir pc ye yüklemişler 2014 , render motoru filan kendi içinde sanırım kullanımı daha basit gibime geldi ama ofiste çok zaman geçirmediğim için kurcalayacak vakit bulamadım pek tabi.

    Dediğiniz gibi şu cpu olayından kurtulup gpu lara geçsek çok daha verimli işler yapabileceğiz.
  • Platform GAMING
    Notebook Serisi TULPAR T5
    İşlemci Mimarisi 4.Nesil Haswell
    İşlemci Serisi Intel® Core™ i7
    İşlemci Kod Adı Intel® Core™ i7-4710HQ 4-Cores; 6MB L3; 2.50GHz > 3.50GHz; 47W; 22nm

    Chipset Intel® HM87 Express Chipset
    VGA Belleği 3GB
    VGA Bellek Veri Yolu 192-Bit
    VGA 3GB GDDR5 nVIDIA® GeForce® GTX970M 192-Bit DX11.2

    Çözünürlük 1920 x 1080
    Ekran Boyutu 15.6" Full HD 1920x1080 IPS Mat LED Ekran
    Sabit Disk Türü SATA
    Sabit Disk Kapasitesi 750GB
    Bellek 8GB (1x8GB) DDR3L 1.35V 1600MHz SODIMM
    M.2 SATA SSD Portu 2x M.2 SATA SSD
    1.inci M.2 SATA SSD Mevcut Değil
    2.inci M.2 SATA SSD Mevcut Değil
    1.inci 2.5" HDD 750GB Western Digital Scorpio Black 9.5mm 7200RPM HDD SATA-3


    Monster Tulpar

    Bu laptop 3ds Max için nasıl ?




  • byseul kullanıcısına yanıt
    Ssd eklenince gayet guzel

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • byseul kullanıcısına yanıt
    Eğer 3D max ı giriş seviyesinde kullanacaksan gayet işini görecektir. Ancak biraz profesyonel kullanacaksan işini görmez boşa para verirsin. Ha dersin ki ben girişteyim kendimi geliştireyim. O zaman işini görecektir ve quadro ekran kartının neden gerekli olduğunu zamanla öğrenmiş olursun :)
  • Amd Firepro w5000'i oyun için kullanan tek insanoğlu muhtemelen benimdir.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • arkadaslar k3100m ekran kartım var i7 4700mq işlemci 8 gb ram work statıon pc var kanadada pc ordakı adam bana bu pcnın acamayacagı oyun yok 2 tane oyun bıle acar aynı anda dedı sızce almalımıyım pcyı yardım lutfen
  • i5 işlemci 8gb ram, corsair 500 w psulu bir pcye blender 3d için hangi nvidia kartı almalıyım sizce. Max 1000 tl. Ve poweri değiştirme şansım yok.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Oguzhan_yildirim1992

    3Ds Max ile çalışıyorsanız ve 2014 sürümü ve sonrasını kullanacaksanız, viewport performansı için quadro almak yerine sağlam bir GTX alabilirsiniz. 4 GB GTX 760 bu konuda fiyat performans kralıdır. Ayrıca çok yüksek polygonlar ile çalışacak olan varsa titan black alabilir.

    Quadroları standart oyun gpu`larından ayıran özelliği kullandığı teknolojinin CFD programlarına (akışkan dinamikleri) gpu üzerinden simülasyon yapma, görsel efekt çözümlerinde, gpu tabanlı çalışan color grade programlarında, opencl uygulamalarında, ağır mühendislik hesaplatmalarında performans sağlamasıdır.

    3ds Max ile mimari çalışma yapıp vray ile render alacak bir insan GTX alırsa ayrıca Lumion ile ışık hızında animasyon da yapabilir. ( Vray'e kıyasla )

    Nitrous driverı 2014 sürümü ile birlikte kendini aştı. Ben 2013'ten 2014'e geçtiğimde aynı sahnede 67 fps'den 118 fps'ye çıktım ortalama. Sabah çalışıp kaydettiğim dosyayı akşam 2014 yükleyip devam ettim.

    Ayrıca vray kullanma oranı değil de CPU render kullanım oranı gerçekten çok üzücü. GPU render motorlarına geçcek Octane, FurryBall gibi alternatifleri kullansak çok daha iyi olacak.

    Gpu render motorlarının yaygınlaşmamasının tek nedeni warez sitelerindeki bulunma oranı diye düşünüyorum. Alphasından beri vray kullanan biri olarak 10 dakika kullandıktan sonra corona render kullanmaya karar verdim. Eğitim olanaklarının çeyreği corona, octane, arion da olsa vray kullanımı yarı yarıya düşer. Zaten proflar yavaş yavaş vray den elini çekmeye başladı.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sadtneverdie -- 20 Şubat 2015; 10:41:31 >




  • Konu ile belki alakasız ama dün yaşadığım tecrübemi paylaşmak istiyorum.

    1.5 seneye yakın Dell in M6700 iş istasyonunu kullandım. üzerinde K3000 Ekran kartı vardı. Evdeki PC de ise GTX 670 ekran kartı vardı. Solidworks performanslarını tartışmak bile istemiyorum.
    Gelelim tecrübe olayına. 2 gün önce ekran kartımı GTX 970 e upgrade yaptım. İstanbuldaki kardan ötürü işe gidemedim ve çalışmama evde devam edeyim dedim. Ekran kartını yükseltmeme rağmen solidworks de 1 tık bile iyileşme yoktu. Yüksek parçalı parçalar GTX 670 de aldığım performansın aynısını veriyordu. Bunun nedeni belki Solidworks ün CPU nun sadece 1. çekirdeğini kullanmasından olabilir. Ancak ben görsel olarak biraz daha performans beklemiştim ve ne yazıkki boşa beklemişim.
    Demem o dur ki eğer tasarım işleri ile uğraşıyorsanız ona uygun ekran kartları candır. Ben eminim ki K1100 bile Solidworks de GTX 970 e göre daha iyi performans verecektir. Anakartı değiştirip ikinci ekran kartı olarak bir K1100 almayı düşünüyorum hatta.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.