Elon Musk uzaya Tesla gönderdin bize gönderemedinnnnnn :) |
TESLA MODEL Y KULLANANLAR KULUBU 2023-2025 (174. sayfa)

-
-
insallah dedıgınız gıbı 23 tl den hesaplamışlardır. yoksa aracı alana kadar baya bır zam yıyecegız.
-
Tesla’yı alıp satmaya asla almıyorum
binmek için alıyorum
sadece eninde sonunda satacağımı söyledim
ben 0 km araba alıp garaja çekip bekleyip satanlardan değilim, 20 yıldır olduğu gibi binip sonra satıyorum
yanlış anlaşılmak istemem.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Ben motor 1 canlı yayını izledim, orada sabah 8 dediler diye sabah 7:45 de kalktım ancak 7.58 de sipariş verebildim. Bilsem daha erken kalkar yapardım
Arkadaş sözleşme diyince, tıklayıp kabul ediyorum dediğim sözleşmede ne yazıyor bir bakayım dedim. Donumuzu hanımdan önce Tesla ya mı kaptırdık bir bakalım;))
"Diğer tüm resmi
masraflar, ücretler, noter harcı, izin, Motorlu Taşıtlar Vergisi ve sair harçlar, Müşteri tarafından doğrudan
ödenecektir."
Noter hariç diğerleri araç fiyatına dahil mi yoksa kasko trafik sigortası yanında MTV ödemesi de yapıyor muyuz?
Satın Alma Bedeli’nin tamamının ödenmesinden sonra ve Araç teslimine kadar, Aracın satışına uygulanacak vergilerde (ÖTV dahil) herhangi bir değişiklik olması durumunda,
bu fiyat değişikliği sizden talep edilecek olup aradaki farkı derhal ödemeyi taahhüt etmektesiniz."
Araç bedelini ödedikten sonra fatura kesilip işlemler bitmiyor mu? Saçma geldi bana bu.
"Satın Alma Bedeli’nden önce size bildirilen her türlü satın alma bedelinin, talebiniz üzerine sizinle paylaşılan
gösterge niteliğinde fiyatlar olduğunu kabul etmektesiniz. Ayrıca, Nihai Fatura, Nihai Fatura tarihine kadar
ÖTV ve KDV'deki değişiklikler de dahil olmak üzere, Nihai Faturanın kesildiği gün ve o güne kadar
değişebilecek olan ÖTV ve KDV gibi vergi, resim ve harçları içerecektir. Başka bir deyişle, Satın Alma
Bedeli’nde Tesla'nın Araç fiyatlandırması sebebiyle bir değişiklik yapılmayacak, ancak Satın Alma Bedeli
uygulanacak vergiler, harçlar ve resmi ücretlerdeki değişikliklere bağlı olarak ek uyarlamalara tabi olacaktır."
Ben buradan, "size verdiğim fiyatta vergilerin değişmesi hariç ben bir değişiklik yapmayacağım." anlıyorum. Algım mı kapanmış yoksa duygularımla mı yorumluyorum ne dersiniz? Yok mu bir sözleşme hukuku bilen?
"Satın Alma Bedeli’nin ödemesini Sipariş Tarihinden sonraki beş [5] iş günü içinde ve her halükarda Araç teslim anından önce yapmanız beklenmektedir. "
Araç fiyatındaki değişiklikte ödemeyi derhal yapmayı taahhüt etmektesiniz derken, burada bir beklenti var. Bağlayıcı kesin hüküm koymamış? Hukukçu değilim ama arada fark var sanki? Ayrıca bu beş gün hangi 5 gün? Sipariş tarihi itibariyle mi, yoksa bu 5 geçti ama araç teslimine kadar maddesi mi işliyor?
"Aracınızın Hazır Olma Tarihinden itibaren 7 (yedi) gün içinde veya daha erken olması halinde içinde bulunulan
çeyrek yılın son gününe kadar (her durumda, “Son Teslim Tarihi”) Aracı teslim almayı kabul etmektesiniz."
Bu parayı ödedikten sonra, en geç içinde bulunduğumuz çeyreğin son günü aracı teslim alabiliriz demek. Parasını ödeyenler teslim günü için çok endişe etmesin.
"veya kötü niyetle hareket ettiğinizi tespit edersek de siparişinizi iptal edebiliriZ."
Kötü niyetin tanımı yapılmamış. Aslında sözleşme bana çerçevesi çok geniş, muğlaklik dolu geldi. Hep yuvarlak ve ne dediği tam belli olmayan ifadeler.
Yalnız parayı bana kesin fiyat bildirildikten sonra 3-5 saat-gün içinde ödemeyi taahhüt ettiğime dair bir yaptırım göremedim. 5 gün sipariş tarihinden itibaren dediğinden zaten o süre geçiyor. Araç teslimi de o çeyreğin içinde yapılabildiğine göre, aracı ödeyip almak almak için maksimum 3 ayımız olduğu kanaatindeyim. Hukukçu yok mu grupta? :))
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Araçları Türkiye'ye getiren gemi barcelonadan hareket ediyor. Araçlar almanyadan barcelonaya kara yolu ile çekici üstünde geliyor. Her firmanın limanda parkı var orda bekleyen araçlardan hazır geldi. Aksi halde 30 günde fabrikadan çıkan aracı nereye teslim ediyorsun. Gemi sürüyor zaten 20-25 gün.
Berlin den Barcelona 1865 km imiş. Haritalar uygulamasına kabaca yazdım çıkan sonuç.
Berlin den İstanbul Park a yazdığımda ise 2237 km. Yani <400 km için mi araçları gemi ile sevk ediyor? Gümrükleme vs. olabilir tabi ama lojistik açıdan pek fizibil değil gibi.
Edit
Gemi 20-25 gün sürüyor demişsiniz. Çin'den 45-50 günde geliyor. Barcelona' dan maksimum ölse 10 gün sürer.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kanmet -- 14 Mayıs 2023; 0:40:12 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Bu ilginç bir detay gerçekten : ) Lojistikçi değilim, ancak Avrupa’da çok yol yapmış birisi olarak şunu söyleyebilirim:
- Ekonomik olarak daha avantajlı olması yüksek ihtimal. Bir gemide binlerce araç geliyor, hatta gümrükte tek gemiden 6500 araç çekildiğini duymuştum.
- Türkiye Berlin arasında hem yolları çok da iyi olmayan bir Balkan rotası var, hem de 3 kez sınır kontrolü var.
Alman üreticiler deniz yoluyla nakliye için normalde Slovenya'nın Koper Limanı'nı kullanıyorlar. Google Maps uydu görüntüsünde otomobil alanını görebilirsiniz. Lojistik firması Neptune Lines da bu limanı kullanıyor. Gemi nakliye sorunu yaşanması nedeniyle Barcelona'dan bize bu sefere mahsus gelmiş olabilir veya İspanya kotasından yönlendirilmiş olabilir gerçekten. Bir süre sonra hangi limanın normal zamanda kullanılan liman olduğunu anlarız. Demiryoluyla Koper Limanı'na dönebilir Tesla da.
Doğru bilgi
Şimdi baktım da, Tesla Haziran 2022 de Asya dan gelen araçların kıta Avrupasina giriş noktası olarak Barcelona port ile anlaşma yapmış. İngiltere mesela hala tamamı Giga Shangai dan geliyormuş.
Berlin den alınca sadece bize özgü başka bir limanla anlaşma yapmamış olabilir. Sonuçta orada bir lojistik sistem kurmuş ama bu bile ciddi ek lojistik maliyeti demek. Tren ile bile gönderse, ne bileyim, kulağı tersten tutmuş gibi Tesla eğer öyleyse.
Haritaya bakınca demir yolu ile Slovenya gerçekten mantıklı. Ben de bakınca Slovenya, İtalya, Hırvatistan olabilir dedim kendimce. Ama bazen firmalar garip uygulamalar yapıyorr.
Arkadaşım 750 Gr tavuk göğüs iadesi için, İzmir den Turgutlu ya frigorifik kamyonet ile gittim demişti. Tek tabak 750 Gr tavuk göğsü alıp dönmüş:))
Ben çeki demiri ile ilgili açıklamalardan da araçların bizim için toplandığını düşündüm. Yüzlerce araç da sevk etmediler. Sanki sırf Mayıs başı teslim sözünü yerine getirmek için yapılmış bir aksiyon gibi..
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Bu çerçeve paranın yanması veya tamamen ilişiği kesilmesi diyelim.
Gerçekte,pratikte VIN yani spesifik araç üzerinden konuşuyorsak VIN kolayca sizden alınıp başkasına atanabiliyor.
5 gün olabilir Türkiye 'de ancak soyle bir durum var yurtdisinda mesela ekstra çeki demiri olarak gelen araclar var ve bildiğin ek donanımın parasını istiyorlar ya da tekrar siparişi oluşturup sıranın sonuna kalma gibi durum oluyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi AIRBOSS -- 14 Mayıs 2023; 5:18:28 >
Slovenya'ya demir yolu ile götürmek üzere bir planları var sanırım ama fabrikadan demiryolu inşaatı bitmemiş diye bir makale okumuştum. İnşaat bitince Gigaberlinden demiryolu ile slovenya çok hızlı bir rota olacak diye bekliyorlar.
Sipariş etmediğin donanımın parasını mı istemişler?
Hukuki terimler ve metinler garip anlamlar içerebiliyor ve kendileri yazdığı için hiç ummadığın yerden Seni yakalayabilir evet ama bize de haklar veriyor.
Mühim olan bunları yorumlayabilmek. Sizden başka da sözleşme ile ilgili yorum yapan olmadı:))
Arkadaşlar çok heyecanlıyım az önce şase numarası hesabıma atandı
Nerden baktınız ekran görüntüsü var mı
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı > -
Hayırlı olsun, güzel günlerde kullanın.
Darısı başımıza...
-
Güle güle kullanın, şimdiden kazasız keyifli sürüşler olsun. Konfigürasyonunuz neydi ve sipariş saatiniz neydi acaba?
Sanırım performans alanlara şaşi atanmış
Arkadaşıma atandı
Mayıs Haziran teslim mi
< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X