Şimdi Ara

Ten Renkleri

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
4.530
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

Beyaz, kahverengi, siyah…

Günümüzde birçok ten rengi bulunuyor. Peki, bunun sebebi ne?

Darwin’e göre, ten renkleri ve ultraviyole radyasyon yoğunluğu arasında bir ilişki bulunuyordu.

Ekvatordan kutuplara doğru git gide açılan ten renkleri.

Aslında bu olay bir bakıma Darwin’in görüşünü doğruluyor.

Nina Jablonski;
    “Tarihte ne yaşandı? İlk önce dünya yüzeyine düşen ultraviyole radyasyon ilişkisine bakalım. Evrimimizin ilk zamanlarında, ekvator çevresine baktığımızda, yüksek seviyede ultraviyole radyasyon bombardımanına maruz kalmıştık. En enerjik tip olan UVC Dünya atmosferince engellenmişti. Fakat özellikle UVB ve UVA engellenmeden ulaşıyordu. UVB inanılmaz derecede önemli hale gelmişti. UVB oldukça yıkıcıdır. Fakat aynı zamanda derideki D vitamini üretimini katalize eder. D vitamini kuvvetli kemikler, bağışıklık sisteminin sağlığı ve vücuttaki diğer pek çok önemli fonksiyon için çok ihtiyaç duyduğumuz bir molekül.”

Ne demek peki bu?
    Ekvatordan uzaklaştıkça zararlı UV ışınlarına daha az maruz kaldığımız görülüyor. Bence gayet mantıklı bir yaklaşım. Ekvator çevresinde bulunan ülkelerde ten rengi genel olarak kahverengi veya siyahtır. Siz hiç siyah bir Eskimo gördünüz mü? Ben de görmedim. İşte bu durum Darwin’i haklı kılıyor

Bir örnek verelim.
    Beyaz bir topluluğu ıssız bucaksız bir adaya koyalım. Adanın UV ışınlarını alabilen bir bölgede olduğunu farz edelim. Nesiller sonra, adada ki beyaz insanların koyu renk almaya başladığı fark edilir. Birde siyah bir topluluğu kutuplarda bir bölgeye koyalım. İlerleyen nesillerde ten renginde açılma fark edilecektir.

Peki neden?
    İlk örneğimizde vücut melanin pigmentini salgılama ihtiyacı duyacaktır. İkinci örneğimizde ise melanin pigmentini salgılamaya gerek yoktur. Çünkü ortada aşırı derece UV ışını yok!

• İlk başta siyah beyaz kahverengi hepsi aynı bölgedeymiş. Sonra UV'nin durumuna göre sadece siyahlar ya da sadece beyazlar kalmış demekle yetinenler de var tabi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: neuro

İlk başta siyah beyaz kahverengi hepsi aynı bölgedeymiş. Sonra UV'nin durumuna göre sadece siyahlar ya da sadece beyazlar kalmış demekle yetinenler de var tabi.

Eğer yazarken öyle bir hatam olduysa affola.
    Ben sadece Darwin ve Nina Jablonski'nin görüşlerini yorumladım.
  • Sadece ten rengi değil yaşanılan bölgeye göre pekçok şey değişiyor, örneğin kutuplarda yaşayan Eskimoların damar sistemleri bile değişiktir, yağlı yiyeceklere uyum sağlamıştır, kalp krizi pek görülmez, bunun nedeni balıklardan gelen Omega-3 e bağlansada diyetlerinde yüklü miktarda yağ vardır, avrupada yaşayan insanların %9 u neandertal genleri taşırlar, kısaca insanoğlu evrimi boyunca uv ışığına göre değil rastladığı bölgelerde farklı insansılarlada çiftleşerek değişime uğramış tahminimce belkide bu nedenlerle farklı kan grupları ortaya çıkmıştır, aslında homo sapiens sadece tek akıllı tür değildi, diğer türlerle ya birleşti yada Afrikada vahşi kedi türlerinin birbirine yaptığı gibi rakip gördüğünü yok etti.

Renk konusunda başka benzer olayda sonbaharda Amerika kıtasındaki yaprakların kızarması ile, Avrupadaki yaprakların sararmasıdır, 35 milyon yıl öncesinde yapraklı ağaçlar yayılırken girilen buz çağı bu renk farkının doğmasına neden oldu, Amerikada sıra dağlar kutuplara paralel uzanır ve buz devrinde Amerika kıtasını soğuktan korudular, yapraklı ağaçların gelişimiyle paralel artan böcek tehtidine karşı Amerikada ağaçlar böçeklerin ilgisini çekmeyen renk pigmenti antosiyanin ürettiler, buz devrinde Avrupada soğuktan etkilenen böcekler için zaten böyle bir savunma gerekmedi.

http://www.ntvmsnbc.com/id/24991667/

• quote:

Orijinalden alıntı: Kimyacı_~_Na2SO4

quote:

Orijinalden alıntı: neuro

İlk başta siyah beyaz kahverengi hepsi aynı bölgedeymiş. Sonra UV'nin durumuna göre sadece siyahlar ya da sadece beyazlar kalmış demekle yetinenler de var tabi.

Eğer yazarken öyle bir hatam olduysa affola.
    Ben sadece Darwin ve Nina Jablonski'nin görüşlerini yorumladım.

Yok ben seni kastetmedim.
  • Sadece UVB ışınları ile tespit yapılamaz. bir çok çevre faktörü bulunur. Ekvatordaki insanların ten renklerinin koyu olması adaptasyona örnek verilebilir. "Canlı her faktörde yaşamaya devam etmeye çalışır." cümlesi doğru ise durum belli zaten.
  • Katılmıyorum. Büyük kıtalarda yaşayanların da ten rengi aynı. Mesela Hint asıllı kişilerin çoğu benzerdir. Birisi kutup çizgisinde birisi orta kuşakta. Ayrıca eskimolar da esmerdir. Hemde oldukça esmer. Bunun yanında uzakdoğuluların neden çekik gözlü olduğu anlaşılamaz. Çünkü aynı enlemdeler farklı boylamdalar. ayrıca sarışınarı açıklayacak bir teorimiz olmaz.

Bence tüm insanların atası Hz. Adem. Gen tek gendi. Hz. Adem 'de tüm genler vardı. Daha sonra çekinik ve baskın genlere göre insan ırkları oluştu. Zengilerin siyah renk pigmenti dominant olan türleri yaygınlaştı, beyazların beyaz pigment genleri dominant bastı. Mesela japonlar kumral ama çekik gözlü, fakat kırgızlar hem esmer hem çekik gözlü gibi...

baskın özellikler farkettiriyor. Mesela çekik gözlülük diğerine baskınsa evliliklerde çocuk çekik gözlü oluyor.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Alperzurum

Katılmıyorum. Büyük kıtalarda yaşayanların da ten rengi aynı. Mesela Hint asıllı kişilerin çoğu benzerdir. Birisi kutup çizgisinde birisi orta kuşakta. Ayrıca eskimolar da esmerdir. Hemde oldukça esmer. Bunun yanında uzakdoğuluların neden çekik gözlü olduğu anlaşılamaz. Çünkü aynı enlemdeler farklı boylamdalar. ayrıca sarışınarı açıklayacak bir teorimiz olmaz.

Bence tüm insanların atası Hz. Adem. Gen tek gendi. Hz. Adem 'de tüm genler vardı. Daha sonra çekinik ve baskın genlere göre insan ırkları oluştu. Zengilerin siyah renk pigmenti dominant olan türleri yaygınlaştı, beyazların beyaz pigment genleri dominant bastı. Mesela japonlar kumral ama çekik gözlü, fakat kırgızlar hem esmer hem çekik gözlü gibi...

baskın özellikler farkettiriyor. Mesela çekik gözlülük diğerine baskınsa evliliklerde çocuk çekik gözlü oluyor.

İşte bilim dünyası, Hz. Adem'de bütün genler vardı diyemiyor

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Rabelisa -- 7 Kasım 2012; 22:56:59 >

• Hz. adem'in genleri bulunmadığındna kisi de teori olarak kalıyor.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kimyacı_~_Na2SO4

quote:

Katılmıyorum. Büyük kıtalarda yaşayanların da ten rengi aynı. Mesela Hint asıllı kişilerin çoğu benzerdir. Birisi kutup çizgisinde birisi orta kuşakta. Ayrıca eskimolar da esmerdir. Hemde oldukça esmer. Bunun yanında uzakdoğuluların neden çekik gözlü olduğu anlaşılamaz. Çünkü aynı enlemdeler farklı boylamdalar. ayrıca sarışınarı açıklayacak bir teorimiz olmaz.

İşte bilim dünyası, Hz. Adem'de bütün genler vardı diyemiyor

Haklısınız, zaten bilim Adem'ide araştırmıyor, Adem Havva bilimin değil mitolojinin konusu.

Bilimin ilgilendiği insan grupları aşağıdadır;

Hominini (İnsansılar)

Günümüzden 5 milyon yıl önce homininilerin yolu ayrılmıştır.

Panina
    Hominina – insan türüne giden yol

Australopithecuslar (İki ayak üzerinde durabilen insansılar) Bipedalizm.

Sahelanthropus 7 milyon yıl önce evrimleşti
    Orrorin 6 milyon yıl önce
    Ardipithecus 4,4 milyon yıl önce
    Kenyanthropus 3,5 milyon yıl önce
    Australopithecus 5,5 milyon yıl önce evrimleşti - 1,7 milyon yıl önce soyu tükendi
    Paranthropus 2,7 milyon yıl önce evrimleşti - 1,7 milyon yıl önce soyu tükendi.

Homo (insan ve yakın akrabaları)

Homo gautengensis 2 milyon yıl önce evrimleşti
    Homo habilis (Yetenekli insan) – Modern insanın ilk uzak insan atası, 1,9 milyon önce
    Homo rudolfensis 1,9 milyon yıl önce
    Homo georgicus 1,8 milyon yıl önce
    Homo ergaster 1,75 milyon yıl önce
    Homo erectus (Dik insan) – Homo habilis'ten türemiş uzak insan atası, 2 milyon yıl önce evrimleşti - 400 000 yıl önce yok oldu
    (Homo erectusların bir kısmının günümüzden 50 000 yıl öncesine kadar yaşadığı iddia edilmektedir.)
    Homo cepranensis 450 000 yıl önce evrimleşti
    Homo antecessor 1,2 milyon yıl önce evrimleşti
    Homo heidelbergensis 600 000 yıl önce evrimleşti "Goliath"
    Homo neanderthalensis (Neandertal insanı)350 000 yıl önce evrimleşti - 30 000 yıl önce yok oldu
    Homo rhodesiensis 300 000 yıl önce evrimleşti
    Denisova Adamı , Altay bölgesinde 40 000 yıl önce
    Homo floresiensis 94 000 yıl önce evrimleşti? - 12 000 yıl önce soyu tükendi "Hobbit"
    Homo sapiens – Yakın insan, 200 000 yıl önce
    Homo sapiens idaltu 160 000 yıl önce
    Homo sapiens sapiens – Günümüz insanı 50 000 yıl önce

Kaynak ;http://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0nsan%C4%B1n_evrimi

• Sorduğum o değildi. Evrim teorileri çok çeşitli onlar biliyorum. Şunu demek istedim. Mesela şuan bizde siyah deri pigmenti geni yani zencilik bile var. Aklına gelebilecek tüm özellikler var bizde. kıllılık, uzun veya kısaboy, çekik göz, vb. ama ırklara göre bazıları çekinik bazıları dominant. Mesela beyaz bir çiftin çocuğu zenci doğabilir. Milyarda bir ihtimal. Ama genelde resesif genler baskın olmuyor teknik olarak.

Neden beyaz bir insanda zenci geni vardır? Mesela bir iskandivanda? İskandinavlarla zenciler insanlık tarihi boyunca birbirini görmedi teknik olarak?
  • Mantıklı
  • quote:

Sorduğum o değildi. Evrim teorileri çok çeşitli onlar biliyorum. Şunu demek istedim. Mesela şuan bizde siyah deri pigmenti geni yani zencilik bile var. Aklına gelebilecek tüm özellikler var bizde. kıllılık, uzun veya kısaboy, çekik göz, vb. ama ırklara göre bazıları çekinik bazıları dominant. Mesela beyaz bir çiftin çocuğu zenci doğabilir. Milyarda bir ihtimal. Ama genelde resesif genler baskın olmuyor teknik olarak.

Neden beyaz bir insanda zenci geni vardır? Mesela bir iskandivanda? İskandinavlarla zenciler insanlık tarihi boyunca birbirini görmedi teknik olarak?

Nasıl birbirlerini görmediler, insan ırkı sürekli olarak göç etmiştir, elbette uzun yıllar önce iskandinav kökenli insanlarda, zenci kökenli insanlarda yakın bölgelerde yaşıyorlardı, o nedenle ortak genler bulunur, ama örneğin avrupaya göç eden insan ırkının bir kısmına ( hatırladığım kadarıyla %9'una ) Neandertal genleri karışmıştır, bu genlerden her insanda yoktur örneğin, insanda daha önceki zamanlara aitde genler bulunur, bu genler nedeniyle ana karnında kuyruk oluşumu gerçekleşir ve embriyo 30-35 günlükken kuyruk en uzun durumuna ulaşır, daha sonra kuyruk apoptosisi genleri sayesinde kuyruğu üreten hüçreler ölür ve kuyrul yok olur, geriye kuyruk sokumu kalır.

• quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

quote:

Sorduğum o değildi. Evrim teorileri çok çeşitli onlar biliyorum. Şunu demek istedim. Mesela şuan bizde siyah deri pigmenti geni yani zencilik bile var. Aklına gelebilecek tüm özellikler var bizde. kıllılık, uzun veya kısaboy, çekik göz, vb. ama ırklara göre bazıları çekinik bazıları dominant. Mesela beyaz bir çiftin çocuğu zenci doğabilir. Milyarda bir ihtimal. Ama genelde resesif genler baskın olmuyor teknik olarak.

Nasıl birbirlerini görmediler, insan ırkı sürekli olarak göç etmiştir, elbette uzun yıllar önce iskandinav kökenli insanlarda, zenci kökenli insanlarda yakın bölgelerde yaşıyorlardı, o nedenle ortak genler bulunur, ama örneğin avrupaya göç eden insan ırkının bir kısmına ( hatırladığım kadarıyla %9'una ) Neandertal genleri karışmıştır, bu genlerden her insanda yoktur örneğin, insanda daha önceki zamanlara aitde genler bulunur, bu genler nedeniyle ana karnında kuyruk oluşumu gerçekleşir ve embriyo 30-35 günlükken kuyruk en uzun durumuna ulaşır, daha sonra kuyruk apoptosisi genleri sayesinde kuyruğu üreten hüçreler ölür ve kuyrul yok olur, geriye kuyruk sokumu kalır.

Ana karnında 35 günlük cenin bir kaç gramdır. Baş ve gövde kısmı dışında bir şey görülmez. cinsiyeti bile belli değildir. Şeklen son kısmı virgüle benzer ama o koskoca ksıım şayet kuyruk olarak kabul edilirse insanlarda normalde fil kuyruğu gibi bir şey olmalı. Neandertallerle ilgili bir biriyle tutarsız binlerce bilgi var. Emin ol öyle. Ben bir aralar merak ettim araştırdım neandertalleri. Bir tutarlılık yok. Kimisi diyor ,nsanla çiftleşmemiştir, kimisi diyor çiftleşmiştir, kimisi diyor avrupalılarda %15 neardental geni var kimisi diyor yok öyle bir şey.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: KanKoKan

quote:

Ana karnında 35 günlük cenin bir kaç gramdır. Baş ve gövde kısmı dışında bir şey görülmez. cinsiyeti bile belli değildir. Şeklen son kısmı virgüle benzer ama o koskoca ksıım şayet kuyruk olarak kabul edilirse insanlarda normalde fil kuyruğu gibi bir şey olmalı. Neandertallerle ilgili bir biriyle tutarsız binlerce bilgi var. Emin ol öyle. Ben bir aralar merak ettim araştırdım neandertalleri. Bir tutarlılık yok. Kimisi diyor ,nsanla çiftleşmemiştir, kimisi diyor çiftleşmiştir, kimisi diyor avrupalılarda %15 neardental geni var kimisi diyor yok öyle bir şey.

Cenin 2-3 milimde olsa bahsettiğim kısım görünmektedir.

http://www.visembryo.com/baby/12.html

Ayrıca eğer evrim karşıtı bir görüşle bunları yazdıysan sana daha ilginçde bir link vereyim, evrimsel sürece göre cinsiyetler oluşurken önce dişi daha sonra erkek kavramı ortaya çıktı ( tabi Dünya'da 5-6 cinsiyetli canlılarda var ama konumuz bizim türümüz ) bugün ceninin ana karnında gelişim aşamaları bile bunu doğrulamakta, her ne kadar dinlere göre önce Erkek sonra Kadın yaratıldığı söylensede, her insan hayata dişi olarak başlar, belli bir süre sonra dişi organı şekil değiştirerek erkek birey meydana gelir, tabi hayata dişi birey olarak başladığımız için dönüşü olamayacak şekilde erkekde belli oranda meme ve süt bezleri oluşumuda gerçekleşmiş olurki, bu pekde akıllı tasarıma benzememektedir.

Buda cinsiyetin oluşumu ile ilgili bir link;

http://www.cemilkarakus.com/index.php/cinsiyet

• Evrime karşı veya evrimden yana değilim. Çünkü olduğu konusunda da olmadığı konusunda da tatmin edici bilimsel araştırma mevcut değil. Evrim teorilerinde yukarıda dediğim tutarsızlıklar var. zamana ve yeni araştımalara bırakıyorum...
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.