< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|

2 Mobil
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > |
|
Merhaba Arkadaşlar, Temu'dan Karbon Monoksit ve Duman dedektörü almıştım. Sabitlemeden önce elimde iken AA pilleri taktım, Test moduna bastığımda herhangi bir tepkime verip çalışmıyor. Bu dedektörlerin çalışma mantığı nasıldır? ![]() |
|
|
|
Temu'dan artık yurt dışı siparişler hç yapılamıyor; ne indirimi? |
|
müşteri temsilcileri de yok oldu. robot var artık sadece. Canlı desteğe ulaşmak imkansız oldu. fiyat düzenlemesi de kalktı. piyasa fiyatının çok altında ürün göremedikçe yerel depo'dan da bir şey alınmaz. İndirim mindirim geliyor işte arada belki onlar değerlendirilir. |
Üç kuruşluk alışveriş zevkimiz vardı . Onuda sonunda bitirebildiler. Bravo. Bu ülkede doğru insan olmama mız için birileri sürekli çaba harcıyor. Yan kesici, üçkağıtcı olmamız için sürekli teşvik ediliyoruz... Bu nasıl bir anlayıştır... |
|
Bugün eskiden beri tanıyıp bilgisi ve duyumlarına çok güvenilir bir gümrükleme şirketi müdürü ile konuştum. Temu ve benzerlerine konulan bu son uygulamanın en azından gelecek (2027) yıl başına kadar kaldırılmayacağı veya yeniden "haffletilip" düzenlenmeyeceği görüşünde. Devlet-i Âli herşeyi çok iyi bilip de yapıyor ya: Türkiye'nin genel olarak ithalatının çok arttığı ve bu tür aptalca uygulamalarla göya bu artışın azaltılacağı yönünde sabit fikirleri var! Hatta bu bağlamda %60'lık vergi gelirinden bile vazgeçmiş durumdalar. Ama DEvlet cenahından kimse delikanlıca ortaya çıkıp bu tür kişisel ithalatların toplam içindeki yüzdesini açıklamaya ne cesaret ne de tenezzül edebilmekte. Anlayacağınız, "ben yaptım, oldu!" felsefesi burada da geçerli. Üstüne fahiş kâr marjları güden birtakım ithalatçıların ekmeğine yağ sürerek, olası bir seçimde bunun mevcut iktidar lehine oya dönüşeceği (beyhude) umudu içindeler! Şimdi tam dürüst davranmak ve konuşmak gerekirse, "fahiş kâr peşindeki" bu ithalatçıları da aşırı zorlamamak gerekir. Biz gariban bütçeli vatandaş olarak markası bilinmez, güvenilir olmaları da bazı durumlarda şüpheli olan Çin ürünlerinden Temu'ya sadece 1-2 tane alıyoruz. Ama ithalatçı bunların markalı eşdeğerlerini hem daha pahalı birim fiyatlarla hem de daha yüksek (100-500-1000 hatta daha yüksek) sayılarla almak zorunda. Yani ithalatçının başlangıç finansman yükü de ağır! Uygulanan gümrük vergileri uluslararası normlara iyi kötü uyumlu ama bizde gümrük vergisine paralel olarak alınan çok çeşitli ek özel vergiler, bandroller, istenen özel denetimler vs. vs. var. Bütün bunların toplamı üzerinden bir de ciddi oranlı KDV alınıyor. Yani verginin de vergisi alınıyor!.. Üstüne ithalatçı yüksek miktarda alıp yüksek montanlı bir finans ayırdığı bir grup malı bir günde değil, bilinmez bir sürede satabiliyor (tahsilatını da yapabiliyorsa ne mutlu!!!). Sonrasında o malı bitirip yeni bir siparişe geçecekse de döviz alım kurunun ne olacağını kestiremiyor, o nedenle ilk partinin kâr marjını yüksek tutuyor. İthal ettiği malı miktarlı satabildiği birtakım büyükbaş e-ticaret siteleri de konsinye alsalar dahi alış fiyatlarına herhalde en az %25-30 kâr ilave ediyor. Sonuçta olan gariban bütçeli son kullanıcıya patlıyor. Maalesef işin bir bu yönü var!!! |
|
1000 tane alan kişi temu daki satış fiyatının 10 da 1 ini fabrikaya vermiyordur emin ol. Birim miktar arttıkça maliyet düşer, alibaba dan 10 dolarlık ürüne 100 bin birim için 10 cente kadar düşebilirsin. |
|
Konuya şark tüccarı gözüyle bakarsanız böyle bir sonuca varabilirsiniz. Özellikle markalı bir üründe (ve hele hele elekyronik ve aksesuar grubuna giren bir üründe) satış fiyatları bilinir markalı olmayanlara oranla çok daha fazladır. Temu'dan bu tür ürünlerde markalı olanlar yok. Temu'dan bireysel olarak 10 Dolara alabildiğiniz bir elektronik aksesuarı dünyaca bilinir bir Kore, ABD veya benzer bir ülkenin tanınmış markasından Türkiye'den çok daha büyük miktarlarla toptan olarak alacak bir alıcı iseniz de bayıla bayıla 14-15 Dolara alırsınız. Elektronik mühendisiyim ama bu işlerin ticaretinin içinde çok uzun sürelerle çalıştım; uluslararası piyasaları ve uygulamaları da iyi bilirim. Bu "ünlü" yabancı marka ürününü Türkiye'ye 14-15 Dolara satarsa da Amerika Amazon'a 11-12 Dolara satacaktır. Hatta Amazon Amerika aslında o ürünü söz konusu markanın ABD şirketinden alacaktır ve ürün ABD dışında Uzak Doğu'da üretlmiş olsa bile ithalat masrafları bize göre düşüktür. Türkiye'deki Amazon ise bunun aynısı olan urünü yabancı tedarikçiden değil ama Türkiye'deki bir ithalatçı distribütör üzerinden aldığından zaten alış fiyatı hepten yüksek kalacaktır. Ha, elektronik bir aksesuar değil ama diyelim bir laptop ya da mobil telefon aldığınızda bu fiyat farkı yine de vardır ama daha azdır. Lütfen bana işimi öğretmeyiniz. |
|
|
Şu puntalama aletini yurt dışı satış kapanmadan önce temuda 2200 civarına satıyordu. Hatta yurt dışı yerine yerel depodan mı alıp geçsem demiştim. Ama yine de bekleme uğruna başka marka ve biraz daha iyi ve dolu paketi vergiler dahil 1800'e aldım. Şimdi ise yerel depo fiyatı 4k ya yükseltmiş |