Şimdi Ara

TEI Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk: HÜRJET’in ABD’li motorları onaylandı, KAAN’da süreç devam ediyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
61
Cevap
1
Favori
1.424
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
5 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • TEI Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk: HÜRJET’in ABD’li motorları onaylandı, KAAN’da süreç devam ediyor
    TEI Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Öztürk, HÜRJET ve KAAN uçakları için ABD’den tedarik edilecek motorlarla ilgili son durumu açıkladı. HÜRJET’in motorlarının onaylandığını, KAAN’ın motorları için ise sürecin devam ettiğini duyurdu.

Fahrettin Öztürk, X platformundaki Sohbet Odası yayında çeşitli açıklamalarda bulundu. HÜRJET eğitim uçakları için GE Aerospace F404 motorlarının satın alınmasına yönelik ABD Kongresi’nin onayının alındığını duyurdu.

Ayrıca Bkz.Savaş uçağı KAAN ve yerli motoru hakkındaki son durum ne? Gecikme olacak mı?

"KAAN'ın motoru için herhangi bir ret yok"

KAAN savaş uçağında kullanılacak GE Aerospace'in F110 motorlarına ilişkin ABD Kongresi'nin onayının hala beklemede olduğunu belirterek şunları söyledi:

“KAAN için bu süreç devam ediyor. Yani şu anda F110 motoru için herhangi bir reddedilme yok bildiğimiz kadarıyla. Yani 'Bizim motorumuz yok, KAAN üretemiyoruz' diye bir şey yok.”

TEI Yönetim Kurulu Başkanı Öztürk: HÜRJET’in ABD’li motorları onaylandı, KAAN’da süreç devam ediyor

KAAN projesinde son durum ne?

Milli Muharip Uçak KAAN’ın F-110 motorlu dört adet prototipi üretiliyor. Önümüzdeki yıl yedi tane daha üretilecek. Üretim aşaması planlandığı şekilde devam ediyor. 2027 yılında üretilmesi ve 2028 yılında teslim edilmesi planlanan 20 adet KAAN’da F110 motoru kullanılacak. Bu uçakların üretilmesi için ABD’den onay çıkması veya alternatif üreticilerin motorunun kullanılması gerekecek.

TEI ve TRMOTOR, KAAN için yerli ve milli TF35000 motoru geliştiriyor. Bu motorun 2032 yılında KAAN’a entegre edilmesi planlanıyor. Endonezya, 48 adet KAAN siparişi vermişti. Endonezya’ya teslim edilecek uçaklarda TF35000 motoru kullanılacağı için bu siparişi olumsuz etkileyen bir durum söz konusu değil.

Kaynak:https://www.trhaber.com/savunma/323-tane-f-16-motoru-yaptik-diyen-fahrettin-ozturk-ten-hurjet-mujdesi-f404-icin-washington-dan-onay-cikti-h938578.html

• "bildiğimiz kadarıyla"

ilk başta "bildiğiniz kadarıyla" bu motoru millete F110 değil de "yerlı mıllı TF 10 000" diye yutturyordunuz. gerçi sizi bilen yutmadı da ...

(bazıları bilerek başka tarafa çekiyor. o yüzde ek açıklama ile yazıcam)

Edit: TF10000 çekirdek motor olarak kırpılmış F110 dur. Çekirdek motor şeması ve düzeni 3 e 1 kademe azaltılmış halidir.

(F110 motoru) 3F + 9HPC + 1HPT + 2LPT ve 2F + 6HPC + 1HPT + 1LPT (TF10000).

burada Mesela 3 F = yani 3 fan oluyor. hpc ise yüksek presli kompresör oluyor ve 9 tane var. bu şekilde hava mekanizması fandan giren havayı kopmresliyor ve diğer düzeneklere iletiyor.

burada bilmediğim yani bulamadığım başka şeyler de var. mesela kontrol ünitesini kim sağlıyor?

muhtemelen GE tarafından sağlanıyor. yani iş sadece Blisc kısmını yani blade disk yani gördüğünüz o dişli halkaların üretimi. bunlar ileri üretim tekniği ve madde bilimi istiyor. bu bizde yok. yani işin içine yine GE giriyor.

resimde gördüğünüz en önde fan işte o 3F oluyor.

bunları işleyecek makinaları üretecek kapasite bizde yok. Mesela kore bile bunda dışarıya bağlıydı. Onlar da 5 yönlü cnc makinaları almanya'dan lisansla aldılar.

bu görüntüleri vs youtube üzerinden adamların videolarında açıklamalardan edindim. onların yalancıyısım diyebilirim kore konusunda.

yerli motor testleri bitti uçağa koyduk dendiğinde ne yapacaksınız, hani maketti uçamazdı dediğiniz uçmuştu bunda da patlarsanız :))

Çok sular aktı unutuldu sanıyorsunuz ama sözlerinizi unutmadık, bakın iş sadece motora kaldı, peki şu yerli motor çıktığında kaan'a takılıp uçtuğunda bu sefer ebediyyen susacakmısınız, hani şu yemedik dediğiniz bilgi varya işte O'da öncekiler gibi çöpe atılma zamanını bekliyor sadece bekleyin..

islamcıların bu yalanları. nuri demirdağ'ı kimse engellemedi aslında. Uçaklarında kullandığı motorlar BMW JUNKER motorları idi. Almanlar savaşı kaybedince uçaklar da rafa kalktı.

bu arada Marcedes motorlarının babası Daimler, kendisi gibi mühendis annesinin izinde eğitimine ilk 1850 yılında başladı. Mercedes 1902 yılında kuruldu. yani annesinin de eğitimini işin içine katarsak, 80 yıl yapar.

Atatürk dönemi Cumhuriyeti 15 sene idi. bu da sıfırdan mühendisler yetiştirmek için çok kısa döneme denk gelir.

senin osmanlıcı zihniyetin almanlar mühendis yetiştirdiği 1800lerde ne yaptı? sen onu anlat istersen.

• F110, F16 motoru değil mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CWaRRioR -- 30 Eylül 2025; 19:36:10 >
  • "bildiğimiz kadarıyla"

ilk başta "bildiğiniz kadarıyla" bu motoru millete F110 değil de "yerlı mıllı TF 10 000" diye yutturyordunuz. gerçi sizi bilen yutmadı da ...

(bazıları bilerek başka tarafa çekiyor. o yüzde ek açıklama ile yazıcam)

Edit: TF10000 çekirdek motor olarak kırpılmış F110 dur. Çekirdek motor şeması ve düzeni 3 e 1 kademe azaltılmış halidir.

(F110 motoru) 3F + 9HPC + 1HPT + 2LPT ve 2F + 6HPC + 1HPT + 1LPT (TF10000).

burada Mesela 3 F = yani 3 fan oluyor. hpc ise yüksek presli kompresör oluyor ve 9 tane var. bu şekilde hava mekanizması fandan giren havayı kopmresliyor ve diğer düzeneklere iletiyor.

burada bilmediğim yani bulamadığım başka şeyler de var. mesela kontrol ünitesini kim sağlıyor?

muhtemelen GE tarafından sağlanıyor. yani iş sadece Blisc kısmını yani blade disk yani gördüğünüz o dişli halkaların üretimi. bunlar ileri üretim tekniği ve madde bilimi istiyor. bu bizde yok. yani işin içine yine GE giriyor.

resimde gördüğünüz en önde fan işte o 3F oluyor.

bunları işleyecek makinaları üretecek kapasite bizde yok. Mesela kore bile bunda dışarıya bağlıydı. Onlar da 5 yönlü cnc makinaları almanya'dan lisansla aldılar.

bu görüntüleri vs youtube üzerinden adamların videolarında açıklamalardan edindim. onların yalancıyısım diyebilirim kore konusunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 2 Ekim 2025; 0:15:25 >

• Devletin son görüşmede orada nasıl bir pazarlık yaptığını bilemeyiz fakat ortada bir kazan kazan politikası olduğu anlaşılıyor, eğer haberdeki gibi hürjet için motor onayı alındıysa harika bir haber sayılabilir, henüz yerli motor çıkmadan uçağın satışı yapılan ülkelere teslim edilmesi için ara formül çalışmış olacak.. daha sonra esas nokta devreye girecektir.

KAAN için'de aynı şekilde eğer istediğimiz formatta kullanım için F110 lisansı alındıysa yada doğrudan motor alımı şeklinde mi nasıl olacak ona bakmak lazım.. ortada bir kazan kazan dönüyor neticede adamın arayışı para noktasında, heryerden birşeyler kopartıp ABD'deki cari açığa çare olmaya çalışıyor...

ABD 'deki araçlar için vergi için vergi düzenlemesi olmuştu herhalde bu da onun ilk adımı oldu diye düşünüyorum, tam olarak neler döndüğünü bilemeyiz olan bitenden çözebiliriz..

• ABD ne derse o abi. Dünya ABD'nin'dir.

• aklıma takıldı ama ...

bu farkı bir ben mi görebildim? bunların her yaptığı işte bir çapan oğlu var. kore'nin lisansladığını biz mi satıyoruz yoksa. aracı olarak fason işçilik vs? çünkü Koren'in bu uçaklarından Polonya sipariş geçti. Kore'de üretim hatları doldu yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pskillercheto -- 30 Eylül 2025; 19:54:57 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Keşke cehape zihniyeti olmasaydı Nuri Demirağ gibi isimler engellenmeseydi şimdi motoru değil 6.nesil uçağımızı konuşuyor olurduk. Devrim otomobilleri engellenmeseydi bizim de BYD gibi markamız olurdu. Şimdi engelleyemiyorlar çamur atmaya çalışıyorlar.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • mehmet_clk M kullanıcısına yanıt
    Mehmet yemiyoruz karşim kusura kalma. Win lose neyse herkes gördü duydu bildi.

• CWaRRioR kullanıcısına yanıt
    Evet , hayal satılmış seçmenlere.

• vatansızlar en azından hürjet için üzüldüler.

• taner.usa T kullanıcısına yanıt
    nuri demirağı engelleyenler, chpnin içindeki adnan menderes gibi toprak ağaları-amerikan uşakları. zaten ardından chpden ayrılıp kendi partilerini kurdular.
    yani ağır saçmalıyorsun, adnan menderes akp zihniyetini temsil ediyor.
    ayrıca, güncel akpnin de güncel chpnin de allah belasını versin...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi estf -- 30 Eylül 2025; 21:15:59 >
  • V4LKyR V kullanıcısına yanıt
    1945-2000 arası dünya abdnin idi.(hadi 2025e kadar diyelim)
    2025 yılı itibariyle dünya abdnin değil. bricks gibi tohumlar atılalı neredeyse 10 yıl oluyor, o tohumlar çimlenmeye başladı.
    daha iranın nükleer altyapısını vuramadılar, dünya nereye abdnin?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi estf -- 30 Eylül 2025; 21:18:56 >
  • Mylevi M kullanıcısına yanıt
    Eyvallah sende gördüğünü yaz bakalım. misal neyi yemedin ve aslında yedirmek ne yapılması lazımdı ki sen kabul ederdin :))

• pskillercheto P kullanıcısına yanıt
    yerli motor testleri bitti uçağa koyduk dendiğinde ne yapacaksınız, hani maketti uçamazdı dediğiniz uçmuştu bunda da patlarsanız :))

Çok sular aktı unutuldu sanıyorsunuz ama sözlerinizi unutmadık, bakın iş sadece motora kaldı, peki şu yerli motor çıktığında kaan'a takılıp uçtuğunda bu sefer ebediyyen susacakmısınız, hani şu yemedik dediğiniz bilgi varya işte O'da öncekiler gibi çöpe atılma zamanını bekliyor sadece bekleyin..

• estf kullanıcısına yanıt
    Ağır saçmalayan kim acaba son 10-15 sene savunma sanayini %20 den %80 düzeyine getiren akp tamam akp'nin büssürü hatası vardır ama chp ile karşılaştırmak abesle iştigaldir. akp kötünün iyisidir. chp milli güvenlik sorunudur.

neden zırvalamalarına 10-15 sene diye zaman sınırı koyuyorsun?
    neden 2002den beridir -24 senedir- bu işler yapılıyor diyemiyorsun?
    neden cia köpeği f tipi kripto hristiyan tarikatından bahsetmiyorsun? korkuyor musun?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi estf -- 1 Ekim 2025; 00:15:30 >
  • Mylevi M kullanıcısına yanıt
    Bu eleman benim engel listemde. Boşa cevap verme. Bugün kamera arkası konuşmalarla zaten bir kez daha ortaya çıktı gerçekler. Kendi adamları bile inanmıyor :)

• estf kullanıcısına yanıt
    İşinize gelmeyince hemen seviyesiz olmaya başlıyorsunuz. Ağır saçmalama, zırvalama, korkma... işine gelmeyince kopyala yapıştır gitsin. Söylemişsin ama çok eksik söylemişsin; Sarıkız, Ayışığı, Yakamoz, Balyoz, Ergenekon, Danıştay saldırısı, 27 Nisan Muhtırası, Cumhuriyet mitingleri, Kapatma davası, 2011 ordu istifaları, MİT kumpası, Gezi Parkı eylemleri, 17/25 Aralık darbe girişimleri, 6-7 Ekim olayları, 15 Temmuz darbe girişimi... bunları neden söyledin senin tabirinle korktun mu yoksa :) son 10 senedir gerçek manada iktidar sahibi olunduğu için söylemiş olabilir miyim acaba ama bende suç senin gibi seviyesiz birine engeli basıp geçmek yerine laf anlatmaya çalışıp vaktimi boşa harcıyorum.

islamcıların bu yalanları. nuri demirdağ'ı kimse engellemedi aslında. Uçaklarında kullandığı motorlar BMW JUNKER motorları idi. Almanlar savaşı kaybedince uçaklar da rafa kalktı.

bu arada Marcedes motorlarının babası Daimler, kendisi gibi mühendis annesinin izinde eğitimine ilk 1850 yılında başladı. Mercedes 1902 yılında kuruldu. yani annesinin de eğitimini işin içine katarsak, 80 yıl yapar.

Atatürk dönemi Cumhuriyeti 15 sene idi. bu da sıfırdan mühendisler yetiştirmek için çok kısa döneme denk gelir.

senin osmanlıcı zihniyetin almanlar mühendis yetiştirdiği 1800lerde ne yaptı? sen onu anlat istersen.

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.