Şimdi Ara

Tehdit ve zorlamayla ikinci el telefon satışı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
10
Cevap
1
Favori
228
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Popüler Konular listesinde
66. Sırada  bugün en iyi #22
Sayfa: 1
Giriş
  • Hukuk bilgisi olan forumdaşların dikkat kesilmesi önemli. 10 Mayıs Pazar günü arkadaşımın başından geçen olayı olduğu gibi aktarıyorum. Sahibinden üzerinden babası adına ikinci el telefon beğeniyor gerekli satın alım işlemleri için WhatsApp üzerinden alıcıya mesaj gönderiyor. Yol masraflarını da düşüp satıcıdan 100 TL indirim talep ediyor ve çalışmayan arızalı aksamı yoksa bataryası da iyi durumda 1 günü çıkarıyorsa teslim alabileceğini söyleyerek buluşabileceğini belirtiyor.

Anlaşıyorlar ortak bir noktada metro istasyonu koridorlarında görüşme gerçekleşiyor. Satıcı telefonu çıkartıp dilediğin gibi inceleyebilirsin diyor. Kamera, wifi, Android sürümü ve diğer özelliklere göz gezdiriyor o sırada fakat ses kaydı için Voice Recorder uygulaması cihazda yüklü olmadığı için uzunca bir süre satıcıyla birlikte erişim sağlamayı deniyorlar. Telefon bi satıcının elinde bi bizim arkadaşın elinde geziyor. Tabii o sıra kaydırmalar ve uygulama açılış hızlarını beklentisinin altında yavaş bulduğu için fikri değişmeye başlıyor. Her ikisi de iOS kullandığı için Samsung ses kayıt uygulamasını bulmaları ve indirmeleri ortalama yarın saatini alıyor. Ses testinde kusur görmüyor.

Bizimkisi telefonun çok yavaş hareket ettiğini, uygulama geçiş ve ekran akış hızının beklediği gibi olmadığını ve babasının bu tercihi yapmayacağını kibarca belirttiği anda satıcı agresifleşiyor. "40 yaşında adamım kesin alacağım diyerek benim burada vaktimi çaldın. Henüz eve gitmedim eşim bekliyor çocuğum bekliyor. Sen beni oyaladın bu telefonu almak zorundasın. Aksi durumda şimdi polisi arıyorum" diyerek psikolojik baskıya başlıyor. Arkadaşım o noktaya gitmek için 30 dakikasını harcamıştır yol olarak. Satıcı metro istasyonuna yakın bi konumda oturuyor. Kendisinin de vaktinin gittiğini ve kötü bir niyeti olmadığını sadece telefonunu beklediği gibi çıkmadığını belirtmesine rağmen polis tehditini sürdürüyor.

Bizimkisi hukuk açısından yetersiz bilgiyle sahip olduğu için 40 yaşında "yazılım mühendisi" olduğunu iddia eden şahısa karşı orada o vakit kaybının hukuksal boyutta suç olabileceğini düşünüp panikle istemeden ve rıza dışı cüzdanın parayı çıkarıp vermek zorunda kalıyor. Polis ve adliye görmemiş bi aileden geliyor haliyle. Telefona hiç dokunmamasını söyledim. Parasını geri alıp telefonu iade etmek amacıyla karakola gidip şikayetçi olmak istiyor. Elindeki tek makul veri o an orayı çeken metro kamera kayıtları. Lehine herhangi bir sonuç alabilir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi batupng -- 12 Mayıs 2026; 1:33:40 >
    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• off ne sıkıntılı olay

almasaydı keşke, şkayet etsin karşı tarafı mahkemeye versin sinir oldum

Şu ana kadar şikayet etmemesinin önündeki tek engel karşı tarafın maddi gücünün yüksek olması sebebiyle avukatlarıyla duruma dahil olup kendini bir şekilde haklı çıkarabilme ihtimali. Satıcı iyi niyetli olsa bu satışı en başta gerçekleştirmezdi. Muhtemelen mahkeme boyutuna taşıyıp inatlaşmak isteyecek.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

üzücü

• tecrübe edinmiş oldu. ikinci el telefon, laptop vs. alınacaksa mutlaka kalabalık ortamlarda buluşun. bir avm'nin cafesi olur, bilindik bir cafe ya da cafe zinciri olur. metro durağından telefon ya da laptop alınmaz.

Alıntı

metni:
    Anlaşıyorlar ortak bir noktada metro istasyonu koridorlarında görüşme gerçekleşiyor. Satıcı telefonu çıkartıp dilediğin gibi inceleyebilirsin diyor. Kamera, wifi, Android sürümü ve diğer özelliklere göz gezdiriyor o sırada fakat ses kaydı için Voice Recorder uygulaması cihazda yüklü olmadığı için uzunca bir süre satıcıyla birlikte erişim sağlamayı deniyorlar. Telefon bi satıcının elinde bi bizim arkadaşın elinde geziyor. Tabii o sıra kaydırmalar ve uygulama açılış hızlarını beklentisinin altında yavaş bulduğu için fikri değişmeye başlıyor. Her ikisi de iOS kullandığı için Samsung ses kayıt uygulamasını bulmaları ve indirmeleri ortalama yarın saatini alıyor. Ses testinde kusur görmüyor.

burada ise satıcı haklı gibi duruyor. şimdi ben de birisi ürünü almak için gelip de üründe sorun olmamasına rağmen satın almazsa arkasından baya söverim. özellikle tüm fonksiyonlarını tek tek inceleyip de üstüne sorun yok ama yavaş geldi derse o zaman ne diye haybeye vaktimizi alıyorsun, alasın yoksa ne diye gelip bakıyorsun derim. ürün almaktan vazgeçmek için bahsedilmemiş bir kusurun göze çarpması gerekiyor aslında. açıkçası malına güvenmeyen birisi kolay kolay cihazı aç incele demez. belki metro istasyonunda elinde telefonla topuklayacak? bu büyük risk aslında. ancak telefonu zorla aldırtma girişimim de olmaz.

yıllar önce arkadaşım kulaklığını ilana koymuştu. alıcı eleman kendine yakın bir lokasyon söyledi, bizimki de atlayıp gitmişti. adamla oturmuşlar cafede, dinlemiş tizlerini beğenmedim diyerek almamış. o zaman satın almadan önce ürünün bas tiz seviyesini araştırsana, bir de kendine yakın yere getiriyorsun diyip geri dönmüştü. kaç yıl geçti hala arada anlatıp bir kamyon söver elemana. alıcının ürün satan kişiye daha yakın yere gitmesi ise normal.

Alıntı

metni:
     40 yaşında adamım kesin alacağım diyerek benim burada vaktimi çaldın. Henüz eve gitmedim eşim bekliyor çocuğum bekliyor. Sen beni oyaladın bu telefonu almak zorundasın. Aksi durumda şimdi polisi arıyorum" diyerek psikolojik baskıya başlıyor.

hem ikinci el telefon almış, hem de ikinci el telefon satmış birisi olarak boş yapmış. senin arkadaş gençliğinin heyecanıyla korkmuş kısaca. gel beraber arayalım dese polisi hiç bir halt yiyemez. benim telefonumu almadı diye polise şikayet etse polis eee napalım kardeş diyip geçer  

Alıntı

metni:
    Bizimkisi hukuk açısından yetersiz bilgiyle sahip olduğu için 40 yaşında "yazılım mühendisi" olduğunu iddia eden şahısa karşı orada o vakit kaybının hukuksal boyutta suç olabileceğini düşünüp

böyle düşünmemeyi öğrenmiş oldu. vakit kaybettirmek ne zamandır suç oldu?

Alıntı

metni:
    panikle istemeden ve rıza dışı cüzdanın parayı çıkarıp vermek zorunda kalıyor. Polis ve adliye görmemiş bi aileden geliyor haliyle. Telefona hiç dokunmamasını söyledim. Parasını geri alıp telefonu iade etmek amacıyla karakola gidip şikayetçi olmak istiyor.

işte böyle böyle her ağzından polis lafı çıkan birine kanmamayı öğrenecek. kamera kayıtlarında normal bir alışveriş olarak gözükme ihtimali bir hayli yüksek. alışveriş yeri metro durağı, yani zorla bir yere götürülme durumu yok. adam tehditkar tavır göstermediyse, atıyorum elini yumruk yapıp alacaksın lan diye bağırmadıysa, cüzdana hamle yapmadıysa, parayı da arkadaşın kendi eliyle vermişse nasıl tehdit unsuru olarak gözükecek? burasını ispatlaması bir hayli zor. adam ben biraz sitem ettim yaşı dolayısıyla hemen korkmuş kendini mahcubiyetle satın alma gereksinimi duymuş, zor kullanmadım derse ne olacak?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi end0plazmikretikulum -- 12 Mayıs 2026; 2:17:40 >
    AMD Ryzen 5 5600, MSI B450 Tomahawk MAX, Crucial Ballistix Sport LT DDR4 3000 2x8GB, MSI GeForce 1060 3GB Gaming X, Kioxia Exceria Plus 1TB, Phanteks P400A, EVGA Supernova 650 G2, Noctua NH-U12S Chromax, Acer VG240ypbiip, Aula F75, Logitech G Pro X Superlight

• arkadaşın kaç yaşında ya ? sadece polise gidicem diye tehdit ve zorlama mı olur. bıçak çektiler falan sandım.

soğuk su içsin ders olsun. özgüven lazım biraz arkadaşına

Ortada zorlama yok tehdit yok. Tehdit olsa polisi neden arasın. Dediğim gibi hikayede anlatılmayan bir taraf var.

Olayın bir diğer tarafı da telefon kısmı. 1 günü çıkarsın kısmını nasıl test edecek ayak üstü onu anlamadım. Kaldı ki kişiye göre de değişir 1 günü çıkarması.

Olayın hukuksal boyutuna gelirsek bu şekilde bir hikaye anlatırsa kovuşturmaya gerek duyulmaz. Hikayenin bütününde tehdit yok bıçak yok darp yok al gülüm ver gülüm olmuş.

• Ben ortada bir tehdit veya zorlama görmüyorum senin arkadaşa baskı yapmışlar ve telefonu almış yani almazsan sana şunu yaparım veya bu telefonu almazsan peşini bırakmam dememiş burada mağdur olan arkadaşından ziyade telefonu satan adam telefonu yarım saat dene hiç bir sorunu yok sonra almıyorum de oh be ne güzel dünya adamda salaktı ya oraya kadar boşa geldi yarım saatini sen vazgeç diye harcadı her durumda kendinizi mağdur görmenize bayılıyorum madem bu kadar pimpirikli bir insan 2.el alışveriş yapmasın mağazadan satın alabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Katılıyorum hocam zaten polisi ararım bir tehdit sayılmaz bu adamın yasal hakkı eğer sen suçsuzsan ara kardeşim gelsin dersin ben de başlığı okuyunca dolandırıcılık vakası falan sandım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Micheal Jordan-__- -- 18 Mayıs 2026; 15:9:2 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.