Şimdi Ara

TCHAİKOVSKY TYT TAVSİYE KONUSU (Y-TYT:1565)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
34
Favori
3.010
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Selamlar. 2021-TYT sınavında 100 net ile hamda 1796. oldum. DH’nin en başarılı kullanıcılarından değilim fakat başladığım netlerin 11. Sınıflara ümit olabileceğini düşünüyorum.


    TCHAİKOVSKY TYT TAVSİYE KONUSU (Y-TYT:1565)


    9-10 temelim nasıldı?


    Kısa cevap: 10 üzerinden 4,5

     

    Genelde sınavdan önceki hafta çalışıp kitapları kapatıyordum. (matematik hariç).  Biraz daha fikir vermesi açısından Ankara’da iyi sayılabilecek bir anadolu lisesinde yıl sonu puanları sıralamasında %40-50’lik dilime giriyordum.



    11’de N’aptım?


    Kısa cevap: özdebirlere girdim, 11 konularına çalıştım

     

    TYT adına konu çalışmadım (çalıştıysam da max 2-3 fen konusudur) ve özdebir denemelerine girdim. İlk girdiğim deneme limitin kurumsal bir denemesiydi ve 31,75 yapmıştım (ancak ciddiyetten uzak bir denemeydi). Sene içerisindeki netlerim de 40-60 arasında seyretti.

     

    Paragraf çözmeye 11’in 2. Döneminde başlamıştım. Problem çözmeye ne zaman başladığımı inanın hatırlamıyorum ama 10 yazında apotemi problem çözmeye çalışıp kitabı bir yere attığımı hatırlıyorum. Muhtemelen düzenli çözmeyi 11’in 2. Döneminde denemişimdir.

     

    Denemelere girmemin temel sebebi sınav atmosferine alışmak ve etraftan duyduğum TYT çözüm yöntemlerini denemekti. (Kendime en uygun çözüş stilini bulmak da sanıyorum ekim-kasım’ı buldu.)



    11-12 Yazında N’aptım?


    Kısa cevap: rutinleri oturtmaya uğraştım, full time çalışmaya başlamadım


    11’de “yazın tüm TYT’yi bitiririm ya” kafasıyla neredeyse TYT konu çalışması adına hiçbir şey yapmadım. Yazın da tüm TYT’yi bitiremedim ama en sıkıntılı olduğum konuların üzerine gittim. Baştan sona geometri+dil bilgisi tekrarı yaptım. Paragraf ve problem rutinini oturtmaya çalıştım. Çok disiplinli bir çalışmaya sahip değildim ama en azından “çalışmam lazım” realitesiyle eylül’de tanışmamış oldum.

    Birkaç genel deneme çözmüştüm ve en son ağustos’da çözdüğüm orijinal tyt 54,5 netti.



    12’de N’aptım?


    Kısa cevap: yok. çalıştım


    Konuları 9-10-11-12 sırasıyla bitirdim. Genel mantığım konuyu dershanede dinleme-test çözme-konu adına kendini yeterli hissetme (genellikle çok geç oluyor) üzerineydi. X kaynak çözülmeli y soru çözülmeli işini de biraz saçma bulduğumu belirtmek isterim. Çarpanlara ayırmayı 6-7 kaynaktan çözmüştüm. Bu kadar abartmaya gerçekten gerek yok. Kendinizi yeterli hissediyorsanız çok da zorlamayın derim.

    Eylül-Ekim’de netlerim 60-70 civarındaydı. Uzunca bir süre 95-99 aralığında kaldım. Nihayet sınava birkaç ay kala netlerimin çoğunluğu 100+ oluyordu. (sabitledim demek istemiyorum çünkü aynı haftada 79 ve 105 görmüşlüğüm de var).


    Ocak-Şubat gibi TYT konularım bitti, AYT konularına başladım. Aynı zamanda TYT branş denemelerine de başladım. Genel denemelere başlayana kadar da çözdüm (günde her dersten 1 adet).  Buradaki amacım da yeni sorular görmek, çözme stratejimdeki hataları görmek vs idi. Aslında (özellikle matematik adına) bir nevi çözdüğünüz alanı refleksleştirmenizi sağlıyor. TYT’nin ana mantığı da bence bu. Ne kadar çok pratik yaparsanız o kadar hareketi otomatikleştirmiş oluyorsunuz ve karşılaşabileceğiniz en kötü senaryo ile karşılaşsanız da TYT anındaki tüm mekanikleri ambale olmuş zihne bırakmıyorsunuz.


    Sene içerisinde bulduğum tüm TYT denemelerine katıldım desem yeridir. YKS’de panikleyip her şeyi batırmamamın bir sebebi olarak da bunu görüyorum.


    Benim için deneme analizi: Genelde denemeyi çözdükten sonra yanlışlarıma bakar, tekrar çözmeyi denediğimde çözemezsem çözümüne bakardım. Soruyu neden yanlış yaptım, tekrar çözsem doğru yapar mıydım (özellikle Türkçe için), bakış açımda bir sorun mu var gibi denemeyle ilgili birçok sorgulama yapardım. Hatta unutmamak için önemli çıkarımlarımı da yazar ara ara bakardım.




    Nasıl Çözüyordum?


    Türkçe 40-matematik 20-geometri 10-fen 20- sosyal 20- matematik 10

    Bu çözüş yolunu ilk aylarda zaten matematik yetişmiyor kafasıyla uygulamaya başlamıştım. Sonra baktım bu şekilde daha verimli çözüyorum ve daha az panik oluyorum, sene sonuna kadar bu şekilde çözdüm. Matematiğin hepsini sona bıraksaydım veya hepsini 2. Sırada çözseydim muhtemelen sınavda daha kötü bir sonuç elde ederdim.


    Soru sayısından ziyade belirlediğim süreler içerisinde bitirmeye çalıştım. Benim için ideal bir TYT düzeni:


    10.15-10.45/55 türkçe

    10.45/55-11.30 mat30

    11.30-12.00 fen+sosyal

    12.00-12.30 mat10+kontrol (vakit kalırsa)




    Ne çözdüm? Nereden Başladım?


    Türkçe (38/2): 30+ netlerden başladım.


    345 deneme: ilk-orta denemeleri güzel fakat sonlara doğru dil bilgisi gereksiz zorlaşıyor. Ösym’nin bu kadar zorlayacağını sanmıyorum ama yine de çözülür.


    Toprak deneme: sorularda fazla anlatım bozukluğu yok ama çok basit geldi, (senenin sonunda çözdüğüm için de olabilir) 4 deneme çözüp bıraktım.


    Arı deneme: konu denemelerini çözmedim, sadece genel denemelerini çözdüm. Beğendiğim bir denemeydi, sorularla farklı düşünsem bile yazar cevabı paragrafta somut bir şeye dayandırıyordu en azından. Dil bilgisi de kararında.


    Bilgi sarmal deneme: orta-basite yakın seviye bir deneme. Çok uğraştırıcı olduğunu hatırlamıyorum. Çözülebilir.


     Dil Bilgisi: 3 kitap çözdüm yanılmıyorsam. Ben dil bilgisi çözmeyi seviyordum, hem de tüm sınavlarda hedefim db fullemek oluyordu. Bu kadar çözülmesine bence gerek yok.

     

    Limit dil bilgisi: basit-zor karışık güzel bir kitap. Karma dil bilgisi soruları çok güzel özellikle. Yine hazırlansam yine alırım.

     

    Karekök Türkçe SB: biraz eskide kalmış bir kitap. Çoğunlukla bitsin diye çözdüm. Olmasa da olur.


    Hız ve renk Türkçe SB: yazın konuları hatırlamak adına çözmüştüm. Anlam-paragrafta saçma soruları da vardı ama fena kitap değildi. Kavram haritaları dil bilgisi adına çok yardımcı.


     Paragraf: yanlış hatırlamıyorsam 4 paragraf kitabı bitirdim ve uzun bir süre istediğim hızda olamadım. Bana göre işin özü okuduğunu anlama kabiliyeti. Temeli kitap okumak. (kısıtlı sürede belirli bir metni okuma çalışması bence süre yönetimi yerine geçer) Elbette soru tipi ve süre yönetimi açısından paragraf çözmek daha mantıklı görünüyor ancak zor soru haline getirilmeye çalışılmış saçma sapan kelime yığınları ile vakit öldürmek işi amacından saptırıyor.


    Fides paragraf: fazla basit bir kitap, 11’de ilk çözdüğüm kitap olmasına rağmen sıkılmıştım.


    Limit paragraf: güzel soruları da var ama çoğunluk zor olsun diye saçmalanmış sorular diye düşünüyorum. O kadar da gerekli bir kitap değil, overrated.


    3d paragraf: orta seviye bir kitaptı, ara ara saçma sorular da çıkıyordu. (son testlerdeki klasik 3D Türkçesi sorularını azınlıkta oldukları saymıyorum, bana kalırsa onlar tamamiyle gereksiz :D)


    Palme paragraf: eh işte diyebileceğim, kondisyondan düşmemek için çözdüğüm bir kitap. Saçma soru yüzdesi bana kalırsa %25-30.


    Matematik (29/1): 15-20 netlerden başladım. YKS netim pek iyi olmasa da sene sonunda seri 35+ net görüyordum. “şunu yaptım ve yükseldi” diyemeyeceğim çünkü süreç içerisinde yavaşça yükseldi. Problem rutini +branş denemesi +genel denemeler en çok faydası olanlardır diye düşünüyorum.


    Not: yazdığım tüm kaynakları bitirmedim, bazılarını konu konu çözdüm.


    Orijinal SB:  büyük çoğunluğunu bitirdiğim bir kitap. Kırmızı ve bazı mavi testlerdeki gerçekten abartılmış ve düşük Türkçeyle yazılmış soruları düzeltilirse çok güzel bir kitap olacak.


    Acil SB: bazı konularını ve problemlerini çözdüm, çözdüğüm kadarıyla beğendiğim bir kitap. Olmazsa olmaz bir kitap mı? Bence değil. Ha olsa güzel olur ama.


    İXİR Supremum SB: biraz zor bir kitap. 5-6 konuyu çözmüştüm. Çözerken endemik ayt gibi bir kitap genelde yanlış yaptığınızda zevk verirken bu kitap yalnızca sinir katsayımı arttırıyor. Tekrar hazırlansam tercih etmezdim.


    3D deneme: güzel ve zor sorulara sahip bir deneme, arada anlatım sıkıntıları çıkabiliyor. Orijinalliği açısından YKS’ye en yakın yayın çözdüklerim arasından buydu diyebilirim. (ama 6/10 bir yakınlık. 21 YKS’sine benzer yayın yoktu.)


    345 deneme: 3D’den daha basit, beğendiğim bir yayın. Yine hazırlansam yine çözerim.


    Endemik deneme: çözdüklerim arasından en basit deneme ama bu kötü olduğu anlamına gelmiyor. Bence başlangıç için ideal, soruları da güzel. Geometri soruları zor ve orijinal.


    Orijinal deneme: çözdüklerim arasından en zoru. Özellikle geometri soruları görmesi çok zor ve zaman alıcı. Derseniz ki ben artık çok zor şeyler çözmek istiyorum, alınabilir. Ama olmazsa olmaz değil.


    Geometri


    Acil SB: bu sene en beğenerek çözdüğüm geometri kitabıydı. Seviyesi orta-zor arası. Sorular genelde orijinal ancak bazı sorularda ciddi gramer hataları var.


    Eğitim Vadisi SB: bana fazla basit geldi, sıkıntıdan üçgenleri bile bitiremeden bıraktım.


    Maestro SB: orta-basit arası bir kitap, zor sorular da içeriyor. Genelde sorular yeni nesile uyarlanmış. Ayrıca çözmesi çok zevkli bir kitap. Sınavdan sonra bile çözdüğüm oldu.


    Yayın denizi SB: yazın geometriyi hatırlamak amacıyla çözdüm. Çözemediğim için çok sıkıldığım anlar da olsa sene içinde geoda daha az sıkıntı yaşamamı sağladı. Kolaydan-zora ilerliyor, beğendiğim bir kitap.


    Sosyal (16/4 [1-1-1-1]): coğrafya çalıştım, diğer dersler için sadece kavram baktım (tarihte bölük pörçük savaş vs. de çalıştım).


    3D coğrafya SB: %65’ini çözdüm. Orta-zor sorular ama sorular denemeye göre daha ayrıntı ve konuya özelleşmiş olunca insan SB çözmeli miyim diye merak ediyor :D yine de sb alacak olsam yine bunu alırdım muhtemelen.


    Hız ve renk deneme: bazı denemeleri absürt zor oluyor (özellikle din dersi). Orta seviye genellikle. Çözümleri BS’ye göre daha iyi.


    Bilgi sarmal deneme: soruları H&R’e göre daha güzel, orta seviye alınabilir bir kitap.


    Fen (19/1 [0-1-0]): ilk netlerimi hatırlamıyorum da oldukça düşüklerdi. Konuları öğrendikçe yükseliyor.


    Palme deneme: biraz daha kolay-orta bir kaynak. Çözülebilir, başlangıç için güzel.


    Paraf deneme: biyolojide güzel sorular oluyordu ama sınava uygunluğu olmayan soru sayısı güzel sorularından çok daha fazla bana kalırsa. Başka kaynaklar denenebilir.


    Nesibe aydın deneme: birkaç denemesini çözdüm. İlk denemesini çok beğenmiştim ama sonraki denemelerinde yeni nesil olsun derken amacından sapan çok soru vardı bana kalırsa. Denemelerin tüm soruları yeni nesil olsun gibi bir uğraşa girmişler, buna hiç gerek yok.


    345 fizik SB: tek kaynak alıp geçmek isterseniz bence yeterli bir kaynak. Alınır.


    3D fizik SB: çok aşamalı ve düşündüren, zor soruları vardı, zamanım olsa tüm kitabı bitirirdim. TYT için gerekli mi bilemiyorum, sonuçta ösym’nin nasıl soracağı belli olmuyor.


    Nesibe kimya SB: genellikle orta seviye. Tek kaynak çözüp geçmek isterseniz alınır.


    Palme biyoloji SB:  zor sorular da var ama çoğunluk orta seviye güzel sorular. Yine hazırlansam yine alırım.




    MSÜ sonucum nasıl?


    TCHAİKOVSKY TYT TAVSİYE KONUSU (Y-TYT:1565)


    MSÜ’den sonra insanların YKS sonuçlarıyla benzerliğini çok araştırmıştım. Gördüğüm herkes aşağı yukarı aynı sıralamayı yapmıştı, ben de moralimi bozmadan çalışmaya devam edebilmek için 10k’dan 1k’ya çeker ilk olurum demiştim :D


    MSÜ’de Türkçe uzun sürdüğü için (45-50 dk arası) vakti yönetememiştim ve 2+5 seviyesindeki soruları nedense yanlış yaptım, YKS’ye göre kat kat basit soruları sınav esnasında göremedim. Çok uzun zamandır kullanmadığım için kurşun kalem bana çok vakit kaybettirdi.


    Bu benim için güzel bir tecrübe oldu. Hem çalışmak için biraz daha hırslandım hem de sınav anındaki heyecanı kontrol edebilmek için çeşitli şekillerde deneme çözmeye fırsatım oldu. Ayrıca artık denemeleri kurşun kalemle çözmeye başladım.




    Tekrar Hazırlanacak Olsaydım



    -Toksik arkadaşlarımdan kurtulurdum: eğer arkadaş(lar)ınız sizi aşağı çekiyor, çalışmanıza engel oluyorsa en azından bu sene için onlardan uzak durmayı düşünebilirsiniz.


    -Daha fazla mola verirdim: insan beyni halen çoğu durumda ödül-ceza mekanizmasıyla çalışıyor. Yalnızca cezayla bir yere kadar gelebilirsiniz. Mola ile kaybettiğinizi düşündüğünüz zamanı ders çalışırken artırdığınız verimle kazanırsınız.


    -Gündemi takip etmezdim: biraz öznel bir madde. TR gündemi ve siyaseti yalnızca insanın üretim isteğini baltalıyor.


    -Çözdüğüm tüm denemeleri YKS’ymiş gibi çözerdim: tabi ki hiçbir deneme YKS gibi hissettirmeyecektir ancak denemeyi ciddiye almazsanız kriz anında ne yapacağınıza dair bir planınız olmaz.


    -TYT’ye takılıp kalmazdım: puanınızı %60 etkileyecek sınav AYT. TYT ne kadar kötü geçmiş olursa olsun, ne yaptığınız sıralamaya dair ne de AYT’de ne kadar ileriye çekebileceğinize dair bir fikriniz var.


    -Çözdüğüm tüm sorular YKS’de çıkacakmış gibi davranırdım: Genelde soru seçmedim ama zor soruların üzerine daha çok düşebilirdim. Bence artık “ÖSYM tarzı” diye bir olgu yok, çözdüğünüz herhangi bir sorunun YKS’de çıkma olasılığı %50.

    Dipnot: kastım soru çözümü ezberlemek değil, soruda size anlatılmaya çalışılan mantığı, kazanımı özümsemek. Soru çözümü ezberlerseniz piyasanın tüm sorularını ezberlemiş de olsanız sınavda patlarsınız.


    -Konularımı olabildiğince erken bitirmeye çalışırdım: Neden? Çünkü konu bitirme angaryasını elinizden ne kadar erken atarsanız o kadar çok konular üzerinde uzmanlaşmak için vaktiniz olur. Genelde konuları ne zaman bitirdiğinizin önemi yok deniyor (konuları ekim’de bitiren kişi ile mayıs’ta bitiren kişi aynı dereceleri yaptığı da oluyor) çünkü yeterlilik seviyeleri çok değişken. Sizin yeterlilik seviyenizdeki (veya potansiyelinizdeki) birinin konuları ne zaman bitirdiğinde en başarılı olabileceğini youtube bilemez (pdrcilerin bile bileceğinden şüpheliyim).Tavsiyem konuları özümseyerek bitirebileceğiniz en erken zamanda bitirmeniz.


    -Çözdüğüm hiçbir denemenin analizini ertelemezdim: gayet açık :D ertelediklerimin bir kısmı yetişmedi. Ertelediğim denemeleri de incelesem belki hedefime daha yakındım, kim bilebilir?


    -İnsan olduğumu kabullenirdim: sınava hazırlanırken ve girerken istediğimi alamadığım bir olasılığın varlığını dahi düşünmedim. Yapabileceğiniz her şeyi yapmış olsanız bile, düşük bir ihtimal ama var, işler istediğiniz gibi gitmeyebilir. Kendinize B planı oluşturmanız sınav sonrası mental çöküşünüzü engeller.



    Son olarak not: Amacım ben yaptım siz de kesin yaparsınız demek değil. Benden daha iyi bir çekiş de yapabilirsiniz daha kötü de. Aynı şekilde, bir başkasının verdiği hiçbir tavsiye, ders programı, çalışma stili vb. x sıralamasını garantileyemez. En verimli olacağınız çalışma planı kendi kişilik özelliklerinizi ve yaşam tarzınızı göz önüne alarak hazırladığınız plandır. Ayrıca bir insana sınavı kazandıran temelde akademik bilgidir fakat bunu yansıtabilme becerisinde kişinin farkında olmadığı, çok daha önceden çeşitli alışkanlıklarla geliştirdiği davranışları ve duygu yönetim biçimleri olabilir. Bunu tespit etmek ve “şunu yapın” demek basit bir öğrencinin harcı değildir diye düşünüyorum. Bu yazıyı yalnızca tecrübe edinmiş olmak için okumuş olmanızı dilerim. Başarılar.


    Biraz genel bir tavsiye konusu oldu, daha spesifik sorularınız olursa cevaplayabilirim.TCHAİKOVSKY TYT TAVSİYE KONUSU (Y-TYT:1565) 




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tchaikovskyen -- 1 Eylül 2021; 14:44:22 >







  • Yahu msüde ortalama yapıp tyt'de batıran bir tek ben miyim awk.. Msü sıralamam sizinle benzerdi(bir tık daha iyi.) ama tytde 80 civarı yaptım :/. Her neyse tebrikler hocam.

    Bir de ilginç bir istatistik
    Msü mat 37-3
    Tyt mat 25-4



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MyLuckyInteger -- 1 Eylül 2021; 14:54:16 >
    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Netlerini atar mısın

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam aytnin daha önemli olduğunu vurgulamışsınız ayrıca aytyle alakalı da bir konu açarsanız o da çok iyi olur çalışmalarımız genel anlamıyla benzer takipteyim.

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • MyLuckyInteger kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam msü’nüz çok iyiymiş

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • MyLuckyInteger kullanıcısına yanıt
    Ben de msü de 37-3 mat yapip tyt de 25-4 yaptim

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • TYT netlerimiz aynı hocam ben de katılıyorum yazdıklarınıza, faydalı konu elinize sağlık

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • haleptıplı H kullanıcısına yanıt
    Derslerin yanına (doğru/yanlış sayısı) şeklinde yazdım aslında
    Türkçe 37,5
    Sos 15
    Matematik 28,75
    Fen 18,75

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • tchaikovskyen kullanıcısına yanıt
    Ayrıca hocam yazınızdaki şu kısım "analizleri ertelemezdim" olayı çok önemli. 25k yapmamın en büyük hatta en en büyük sebebi ANALİZ YAPMAMAM. Arkadaşlar 22 tayfa çok dikkat edin.


    Tekrardan başarılar hocam size de

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • KlerhFi K kullanıcısına yanıt
    Hocam ayt’m bence hem sonuç hem çalışma olarak pek tavsiye vermelik değil, insanları yanıltmak istemem

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • MyLuckyInteger kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Hocam şöyle üstünkörü okudum da ne tercih ettiniz

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • bosum kullanıcısına yanıt
    Hacettepe cs

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Çok güzel hazırlanmış hocam elinize sağlık 22’liler için faydalı konu

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Günde kaç saat

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • pandie kullanıcısına yanıt
    Çok teşekkürler hocam

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • enesemin28 kullanıcısına yanıt
    Süreç içerisinde çok değişiyor. İlk başlarda 4-5 saate zor gelirken sonlara doğru 10-11 saate rahatlıkla ulaşıyordum. Ama saat ile ders ölçümü bence düşünüldüğü kadar yararlı değil, belirlediğiniz konuları gün içinde bitirmek hem kendinizi kandırma olasılığını yok eder hem de saat doldurmak için boş çalışma yapmamış olursunuz.

    < Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • tchaikovskyen kullanıcısına yanıt
    Teşekkürler

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • hocamız başta kasmayın nisandan sonra kasarsınız dio ne kadar doğru sizce çevremde 8-9saat yapan var şimdiden

  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.