Şimdi Ara

Tayvan, TSMC'nin en yeni çiplerinin ABD'de üretilmesini yasaklayabilir

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
457
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Tayvan, TSMC'nin en yeni çiplerinin ABD'de üretilmesini yasaklayabilir
    TSMC’nin ABD’ye açılımının Tayvan'ın yarı iletken sektöründeki liderliğini zayıflatabileceğinden endişe duyan Tayvanlı yetkililer, dünyanın bir numaralı dökümhane şirketinin yalnızca en ileri üretim düğümünün iki nesil gerisinde olan teknolojileri ihraç etmesine izin verecek yeni bir ihracat kuralı getirmeyi düşünüyor. Eğer bu gerçekleşirse, TSMC'nin ABD'deki genişlemesi yavaşlayabilir.

N-1 kuralının N-2 olarak değiştirilmesi gündemde

Önerilen politikanın temelinde N-2 kuralı bulunuyor. Buna göre, Tayvan dışına ancak ülkedeki en gelişmiş süreçten iki nesil geride olan üretim teknolojilerinin konuşlandırılmasına izin verilecek. Daha önce uygulanan N-1 kuralı, en ileri düğümden bir nesil geri olan teknolojilerin ihracatına olanak tanıyordu. 

Ulusal Bilim ve Teknoloji Konseyi (NSTC) Başkan Yardımcısı Lin Fa-cheng'e göre, bu yaklaşım kapsamında, TSMC'nin yurt içinde 1,2 nm veya 1,4 nm sınıfı bir üretim süreci geliştirmesi durumunda, yalnızca 1,6 nm sınıfı üretiminin yurt dışında kullanıma uygun olacağı belirtildi.

ABD'deki bazı yatırımları etkileyebilir

Halihazırda TSMC’nin Arizona’daki Fab 21 tesisinin ilk fazı, aynı nesle ait sayılan N4/N5 süreçlerinde üretim yapabiliyor. Tayvan’da ise şirketin 3 nm sınıfı (N3B, N3E, N3P vb.) fabrikaları tam kapasiteye ulaşmış durumda ve yakında 2 nm sınıfı (N2) düğümlerinde yüksek hacimli üretime geçilmesi planlanıyor. Bu çerçevede Fab 21’in ilk fazı N-2 kuralına zaten uyuyor. Ancak 2027’de devreye girmesi planlanan ikinci fazda 3 nm üretimine başlanırsa, bu tesis N2’ye göre yalnızca bir nesil geride kalacağı için N-2 kuralıyla uyumsuz sayılabilir. Öte yandan, arka yüz güç dağıtımına sahip A16 süreci tamamen yeni bir nesil olarak kabul edilirse, Fab 21’in ikinci fazının da kurallara uyduğu savunulabilir.

Ayrıca Bkz.Sektör genelinde Intel 14A sürecine ilgi artıyor: Nvidia ve AMD kapıda

Lin ayrıca, TSMC’nin Ar-Ge kadrosunun büyük bölümünün Tayvan’da kalmaya devam ettiğini ve şirketin Ar-Ge yapılanmasının hükümetin beklentileriyle örtüştüğünü vurguladı. Bu durum, üretim kapasitesi ve bazı Ar-Ge faaliyetleri yurt dışına taşınsa bile, gelecekteki süreç geliştirmelerinin merkezinin Tayvan’da kalmasını sağlıyor. Lin, yarı iletken sektöründe çalışan nitelikli personelin de düzenleyici denetime tabi olduğunu, bunun fikri mülkiyet ve donanım kadar insan kaynağını da koruduğunu ekledi.

Son olarak, Ekonomi Bakanlığı bünyesindeki Sanayi Geliştirme İdaresi Başkan Yardımcısı Chou Yu-hsin, TSMC’nin ABD’de yapacağı olası yeni yatırımların mevcut yasalar kapsamında inceleneceğini ve belirli eşikleri aşan projelerin Yatırım Komisyonu’nun onayından geçmesi gerekeceğini belirtti.

Kaynak:https://www.cna.com.tw/news/afe/202512180135.aspx
    Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/taiwan-considers-tsmc-export-ban-that-would-prevent-manufacturing-its-newest-chip-nodes-in-u-s-limit-exports-to-two-generations-behind-leading-edge-nodes-could-slow-down-u-s-expansion

• Çin saldırınca da ABD yardım etmezse görürsünüz :)

• bi daha ne f35 den ne koltukdan vazgeçemedik adamlara bak bizim neler verdiğimizi bilseler ne derlerdi acaba

• Oooo Tayvan'a bak .d

Yürek yemiş herhalde ?D

• Maymun gözünü açtı, Tayvanlılar olası bir işgal karşısında amerikalıların kendileri için Çin ile ucu nükleere varabilecek bir savaşa girmeyeceğini çok iyi anlamış durumdalar ve Amerikaya problem çıkarmaya başladılar. Ellerinde amerikaya karşı kullanabilecekleri tek koz dünyada ileri düzel çip üretiminin büyük bölümünü gerçekleştiren TSMC firmasıdır.

Nükleer silahları yüzünden Kuzey Kore'ye bile dokunmayan Amerika Tayvan adası için Ejderha ile kapışacak değil elbette, önümüzdeki dönemde (Trump sonrası) amerikan ordusu sokağa inebilir, amerikanın içe kapanacağını ve Japonya, Tayvan, Güney Kore, Filipinler ve Vietnamı Çin ile başbaşa bırakacağını düşünüyorum.

Çin'in Pakistan ve Kuzey Koreyi nükleere kavulturduğu gibi Amerika'da Japonya'yı Nükleer silaha kavuşturmazsa yukarıda ismini saydığım ülkelerin tamamı teker teker Çin'e biat edeceklerdir,bölgede Çin'i sınırlayacak tek güç nükleer silahları olan bir japonyadır.

• Alper Çağlar kullanıcısına yanıt
    Eksiksiz tespit.

Intel'e hükümetin sahip çıkmasının ardından da Anti TSMC koalisyonu denen Ericsson-Samsung-IBM-Intel grubunun kurulmasının da yegane sebebi Çin-Tayvan gerilimi sonrası yarı-metal silikonun cevheri çip dökümü işinin kallavilerinden TSMC'ye ulaşılamaz ise kullanılacak bir B planının ortaya atılması da keza bu yüzden.

Intel Foundry aranan kana ulaştı, TSMC 2nm sürecinde zorlanırken Samsung verimlilik konusunda başarılı olamasa da kendi çapında geçişi sağladı. IBM ile iyi ortaklar, Tesla ve Hyundai için de eski üretim süreçleri ile ortaklaşa çalışırlar.

Nvidia ile AMD gerçekten de Intel Foundry ile ilgilenmek "ZORUNDA" kaldılar. Apple her yeni üretim sürecinde bantları bir nevi kapatıyor. Rakiplerinin bu büyük güç ile TSMC içinde mücadele etmesi zor. Bu sebeple ya Intel ya Samsung. İki firma ile de iyi-kötü ilişkisi olan bu firmaların tahminimce tercihi Intel olacak. Trump yönetimi de bunu istiyor keza.

Apple bile üretimde ikiliğe gitmesi beklenen üreticilerden biri.

Sahi herkes kendini bu gerilime hazırlamış iken kimse sonumuzu konuşmuyor.

Bu arada ekleme olarak TSMC, sadece ABD'ye bel bağlamakla ilerlemiyor. NXP (eski philips semi), Infineon (eski Siemens semi), Bosch semi ile ESMC Dresden, Almanya fabrikasını kurmaya hazırlanıyor. Çip işi Avrupa'ya dönecek. Eğer Amerika kendince TSMC'yi ablukaya almayı planlıyor ise TSMC'nin Avrupa'da dostane ilişkiler kurduğu firmaları biliyoruz. Bu arkadaşlar otomotivde mecburen ya eski STM dökümhaneleri ya da Amerika'ya boyun bükerek çip ürettirmektense TSMC ortaklığında Avrupa'ya taze kan sağlamayı amaçlıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi High Sierra -- 20 Aralık 2025; 21:51:07 >

Japonya 50 60 yıldır nükleer santralleri var ve yeterince atık uranyumu vardır zenginleştirmesi birkaç ayda tamamlanır, ateşleme kısmı ise en kolay tarafı gpt ye sor o bile anlatır önemli olan zenginleştirilmiş uranyum.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Amerika silah satışını keserse, akılları başlarına gelir. Amerika'nın isteklerini kendi topraklarında veya kontrollerinde açılan fabrikaların durumu belirleyecektir ve gelişme için de baskı yapacaktır. Vekalet savaşı olmadan Çin zaten uluslarası hukuken (de jure) kendisine ait olan ve sadece 15 civarı ülke tarafından resmen tanınan de facto Tayvan'ı ele geçirir. Savaşın hızını aynı etnisiteden ne kadar sivil kayıp vermenin göze alınacağı belirler. Aynı Ukrayna Savaşı gibi. İsrail-Arap savaşı ile mukayese edilirse. Tayvan'ın 1.5 milyon rezerv askeri olması durumu maalesef kanlı hale getirebilir. Bölgesel ittifaklar, Batı silahı ve ekonomik baskısı ile, artık Çin'e karşı ne kadar olursa, caydırıcılık maceralardan daha iyidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi justbejust -- 20 Aralık 2025; 22:44:48 >
  • TheWrathRF T kullanıcısına yanıt
    Edecek miydi ki :D

• High Sierra kullanıcısına yanıt
    TSMC'nin arka planda ana hissedarlarının başını Rothschild ailesinin çektiği Londra merkezli finans kapital sermayesine ait olduğunu düşünüyorum. Trump ve onu destekleyen ve başını Rockefeller grubunun çektiği karşıt sermaye grubunun TSMC'ye çökme sebeblerinden biriside budur. Bahaneleride Çin Tayvan'ı işgal ederse ileri düzey yarı iletken teknolojisine ve tedarik zincirlerine hakim olacaktır tezi..

Sizinde çok haklı bir şekilde söylediğiniz gibi TSMC Amerikan açgözlülüğü ve Çin işgali arasında 3.bir yol olarak yatırımlarını avrupaya kaydırabilir büyük ihtimalle bu ülkeler İngiltere veya Fransa olacaktır.

Ben senin için dememiştim, öğrenmek isteyenler için dedim. Gerekli tüm bilgi birikimi internette var ki japonların ona da ihtiyacı yok zaten.

• ccguven kullanıcısına yanıt
    Özür dilerim ben yanlış anlamışım, yorumu mu sildim.

• TMSC üst düzey yöneticilerinin ve karar vericilerin hayatları böyle bir adımda tehlikeye girer .

Teknik konuda bir gizlilik günümüz dünyasında uzun süre kapalı kapılar ardında tutulamaz .

Hem Çin hem de ABD tarafı kısa süre içinde Tayvan'ın elindeki teknolojiyi alacaklardır .isteyerek veya istemeyerek ,nimetlerinin önemi yoktur ,ama sonuç değişmeyecektir.

JUPİTER ve yörüngesindeki tüm UYDULARI ve doğal kaynakları ,madenleri Türkiye&amp;#39;nindir .

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.