Şimdi Ara

Intel’in ABD’deki üretim gücü TSMC’yi geride bırakıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
5 Misafir - 5 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
561
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
2 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • Intel’in ABD’deki üretim gücü TSMC’yi geride bırakıyor

Intel, yarı iletken üretiminde küresel lider TSMC ile süreç teknolojileri ve toplam üretim kapasitesi açısından rekabetini sürdürürken ABD’deki üretim altyapısı söz konusu olduğunda rakipsiz konumunu koruyor. CNBC’ye dayandırılan yeni bir rapora göre Intel’in Arizona’da inşa ettiği Fab 52 tesisi, hem teknik donanım hem de kapasite açısından TSMC’nin ABD’deki Fab 21 faz 1 ve planlanan faz 2 tesislerinden daha ileri bir seviyede bulunuyor.

Daha gelişmiş üretim süreçleri kullanılıyor

Fab 52, Intel’in 18A (1,8 nm sınıfı) ve daha ileri üretim teknolojileri için tasarlandı. Bu süreç, gate-all-around mimarisine sahip RibbonFET transistörler ile birlikte enerji verimliliğini artıran PowerVia arka yüzey güç dağıtım teknolojisini kullanıyor. Tesis tam kapasiteye ulaştığında haftada 10 bin wafer, aylık bazda ise yaklaşık 40 bin wafer işleyecek. Günümüz standartlarına göre bu rakam, Fab 52’yi son derece büyük ve iddialı bir üretim tesisi konumuna taşıyor.

Tesiste halihazırda dört adet ASML Twinscan NXE Low-NA EUV litografi sistemi bulunuyor. Intel’in Arizona, Ocotillo’daki Silicon Desert kampüsünde toplamda en az 15 EUV litografi sistemi kurulması planlanıyor. Bu makinelerin kaçının High-NA EUV olacağı ve kaçının gelecekte devreye alınacak Fab 62 tesisine yerleştirileceği ise henüz netlik kazanmış değil. Ancak “en az” ifadesi, Intel’in Arizona’daki tesislerinde 15’ten daha fazla EUV sistemi kurabilecek fiziksel alana sahip olduğunu gösteriyor.

Intel’in kapasitesi daha büyük

Intel’in ABD’deki üretim gücü TSMC’yi geride bırakıyor

Teknik karşılaştırmaya bakıldığında, TSMC’nin Fab 21 faz 1 tesisi N4 ve N5 üretim teknolojileriyle sınırlıyken Intel’in Fab 52’si 1,8 nm sınıfına kadar inen çok daha ileri düğümlerde üretim yapabiliyor. Kapasite tarafında ise Fab 52, TSMC’nin faz 1 tesisinin aylık wafer işleme kapasitesinin yaklaşık iki katına ulaşıyor. TSMC’nin faz 2’yi tamamladığında dahi Intel’i ancak eşitleyebileceği belirtiliyor.

Ayrıca Bkz.Intel, çip paketlemede ölçek sınırlarını zorlayan yaklaşımını ortaya koydu

Fab 52 ile ilgili en önemli belirsizlik ise üretim artış takvimi. Intel şu anda tesiste, 18A teknolojisiyle üretilecek Panther Lake işlemcilerinin üretimini kademeli olarak artırıyor. Ancak 18A süreci halen verimlilik eğrisinin erken aşamalarında bulunuyor. Intel, 18A veriminin 2027'nin başlarında dünya standartlarına ulaşmasını bekliyor.

Sonuç olarak Fab 52, kısa vadede tam kapasiteyle çalışmayacak ve üretim potansiyelinin bir kısmı atıl kalacak. TSMC cephesinde ise tablo farklı. Şirket, ABD’deki tesislerinde halihazırda olgunlaşmış ve kanıtlanmış üretim süreçlerini kullandığı için fabrikalarını çok daha hızlı şekilde devreye alabiliyor ve kısa sürede yüzde 100’e yakın kapasite kullanımına ulaşabiliyor.

Kaynak:https://www.tomshardware.com/tech-industry/semiconductors/intels-fab-52-is-bigger-and-better-equipped-than-tsmcs-arizona-facilities-intels-production-volumes-dwarf-tsmcs-operations-in-the-u-s

• Yalan haber servis ediyorlar! Intel'de 14nm'den aşağısına inecek kapasite yok, hem sahip olsa yıllardır 14nm'de takılıp kalmazlardı; düşünün daha emekleyemiyorsunuz bile ama ertesin gün bir bakmışsınız kalkıp koşuyorsunuz... Saçma. Bir insanın bir kurumun kendi isteğiyle intel marka ürün alması mümkün değil, bunlar hep merzifonlu dökümcü lobisinin oyunları; AMD çok iyi, AMD varken bunlar boşa verilen çabalar.

• Yalan haber servis ediyorlar! Intel'de 14nm'den aşağısına inecek kapasite yok, hem sahip olsa yıllardır 14nm'de takılıp kalmazlardı; düşünün daha emekleyemiyorsunuz bile ama ertesin gün bir bakmışsınız kalkıp koşuyorsunuz... Saçma. Bir insanın bir kurumun kendi isteğiyle intel marka ürün alması mümkün değil, bunlar hep merzifonlu dökümcü lobisinin oyunları; AMD çok iyi, AMD varken bunlar boşa verilen çabalar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 6s -- 24 Aralık 2025; 20:12:24 >

abdyi sülük gibi emen parazit siyonistler batık inteli onur meselesi yapıp, TSMC'nin teknolojisini çaldılar. Nvidia'yı haraca bağlayıp metizoru yatırım yaptırdılar. AMD, apple ve diğerlerine zorla sipariş verdiriyorlar.

Son kullanıcı açısından AMD'nin olduğu bir pazarda, başarılı olacağı meçhul bir projenin kayığına binenlerin eline kobay olmaktan başka bir şey geçmez. Tüketiciler intelden uzak durmalı.

• 6s 6 kullanıcısına yanıt

Büyük oyunu tespit etmişsiniz.

Intel 14nm sürecinde takılmasının tek sebebi DUV makinelere takılmış olması EUV adaptasyonunu Samsung ve TSMC aksine geciktirmesi.

Şu an ABD hükümeti Intel'e kaynak destek sağlıyor. Yakında Nvidia ile AMD de mecbur Intel tercih edecek.

Tsmc içine kapanıyor. Tayvan Çip işinin ABD'ye kaymasını engellemek için Artı 2 eski nesil üretimi ABD'ye kaydırılmasına izin verdi ki Trump planlarına ters bu.

O yüzden Intel Foundry, ABD'nin en önemli yapılanması. Nvidia da AMD de Apple de MS de Amazon da IBM de destek verecek. Amerikan çoğu firma zaten ilgiyle takıp ediyor 20A 18A ve en önemlisi 14A süreçlerini.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Hani bu adamlar kotuydu soyleydi boyleydi 1.8nm nasil dokuyorlar

|| 2*1 GB Kingstone DDR2 800MHz || CoolerMaster 460W PSU || Askere gittim gelicem 12-2009 || Geldim 03-2011 ||
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.