Arkadaşlar merhaba. Soru başlığından da anlaşılacağı gibi tavan hoparlörler ve normal hoparlörler arasındaki farkı araştırmaya çalıştım ama yeterli bilgi bulamadım. Normal 5.1 ses sistemi hoparlörlerini tavana monte etmenin teknik anlamda bir sakıncası olur mu? Tavana monte edilmiş normal bir hoparlör zarar görür mü? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Herkese selamlar... |
Tavan Hoparlörü Nedir? Normal Hoparlör Tavana Bağlanabilir mi?

-
-
tavan hoparlörü film izlemek için uygun değildir. Hele de 5+1 sistemle.
5+1, 7+1 vs bu sistemler izleyicinin çevresini sarmak ve çevre seslerini simüle etmek için dizayn edilmiştir. Dolby atmos gibi sinema ses kodlyıcıları da bunun için optimize edilmiştir.
Bu tavan hoparlörleri genellikle marketlerde, mağazalarda müzik vermek için kullanılıyor.
Yer tasarrufu yapmak için asma tavana eklenir mi eklenir; ama çevresel sesin etkisini hissedemezsin. sesler tavandan verildiği için özel bir optimizasyon lazım, Yoksa sol sesi sol üstte duyarsın, arka sesi başının üstünde. Sesin yerden yansıma yaptığını da düşün...
Ben şimdiye kadar gittiğim hiçbir sinemada tavanda hoparlör görmedim. Yok yani.
Tabii deneyen var mı var var, Yıllar önce, THX'in geliştiricisi Tom Holman'ın 10.2 sistem geliştirdiği konuşuluyordu. Özel demo odasında dinleyenler, sesin o güne kadar duydukları en gerçekçi ses olduğunu söylemişler.
Ama hala hayata geçmedi. Düşünün, sinemalar bile en fazla Dolby Digital Surround sistemine göre hazırlanıyor.
10.2 sistemi sinemalara gerekmiyorsa, evlerde hiç yer bulamaz...
Zaten kullandığımız ses sistemleri, önce sinemalara, sonra bize ulaşıyor. Sinemalara yeni birşey gelmedikçe, bize de gelmez.
-
quote:
Orijinalden alıntı: MehmetNYtavan hoparlörü film izlemek için uygun değildir. Hele de 5+1 sistemle.
5+1, 7+1 vs bu sistemler izleyicinin çevresini sarmak ve çevre seslerini simüle etmek için dizayn edilmiştir. Dolby atmos gibi sinema ses kodlyıcıları da bunun için optimize edilmiştir.
Bu tavan hoparlörleri genellikle marketlerde, mağazalarda müzik vermek için kullanılıyor.
Yer tasarrufu yapmak için asma tavana eklenir mi eklenir; ama çevresel sesin etkisini hissedemezsin. sesler tavandan verildiği için özel bir optimizasyon lazım, Yoksa sol sesi sol üstte duyarsın, arka sesi başının üstünde. Sesin yerden yansıma yaptığını da düşün...
Ben şimdiye kadar gittiğim hiçbir sinemada tavanda hoparlör görmedim. Yok yani.
Tabii deneyen var mı var var, Yıllar önce, THX'in geliştiricisi Tom Holman'ın 10.2 sistem geliştirdiği konuşuluyordu. Özel demo odasında dinleyenler, sesin o güne kadar duydukları en gerçekçi ses olduğunu söylemişler.
Ama hala hayata geçmedi. Düşünün, sinemalar bile en fazla Dolby Digital Surround sistemine göre hazırlanıyor.
10.2 sistemi sinemalara gerekmiyorsa, evlerde hiç yer bulamaz...
Zaten kullandığımız ses sistemleri, önce sinemalara, sonra bize ulaşıyor. Sinemalara yeni birşey gelmedikçe, bize de gelmez.
Hocam, aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz, çok teşekkür ederim. Çok haklısınız ve sizinle bu konuda farklı düşünmüyorum. Fakat şöyle bir durum var. Arka hoparlörleri duvara yaparsam duvarda kablo görüntüsü oluşacak. Tavana yaparsam da hiç bir kablo görünmeyecek. Sorumun asıl nedeni bu.
Bir de, duvar için yapılan hoparlörler tavana monte edildiğinde fiziksel olarak zarar görür mü, yani hoparlörlerin göbek kısmı zamanla sarkma yapıp deforme olur mu? Bunu da merak ediyorum.
-
quote:
Orijinalden alıntı: MOBIUSHocam, aydınlatıcı bilgiler vermişsiniz, çok teşekkür ederim. Çok haklısınız ve sizinle bu konuda farklı düşünmüyorum. Fakat şöyle bir durum var. Arka hoparlörleri duvara yaparsam duvarda kablo görüntüsü oluşacak. Tavana yaparsam da hiç bir kablo görünmeyecek. Sorumun asıl nedeni bu.
Bir de, duvar için yapılan hoparlörler tavana monte edildiğinde fiziksel olarak zarar görür mü, yani hoparlörlerin göbek kısmı zamanla sarkma yapıp deforme olur mu? Bunu da merak ediyorum.
Alıntıları GösterAnladım hocam. Kolon tipi kaliteli hoparlörleriniz varsa olmaz diye düşünüyorum; çünkü onlar duvarlara da monte ediliyor. Kopma, uzama, kırılma yapsa duvarda da yapardı.
Ama işte kozmetik nedenlerden dolayı tavan hoparlörleri kadar hafif değiller(genel olarak 3 kat hafif olurlar), yanlış montajlama sebebiyle bi düşse hastanelik olursunuz. Duvarda olsa duvar dibine düşer; ama tavanda tehlike arzediyor.
Hele de çocuk varsa o riske girmeyin derim.
Tavan için alacağınız hoparlörler hep asma tavana gömme tipi olurlar. Evinizde asma tavan yoksa(ki yok diye tahmin ediyorum) bence bu sevdadan dönün.
Tavan montajından bahsediyorsanız kiracı değil ev sahibisinizdir. O halde daha pratik ve uzun ömürlü çözümler bulabilirsiniz.
Mesela, Parkelerden kablo geçirme(önceki evimde kullandığım gibi).
Ya da duvarları darbeli matkapla delip odadaki dört köşeye gizli priz yerleştirme.
-
quote:
Orijinalden alıntı: MehmetNYAnladım hocam. Kolon tipi kaliteli hoparlörleriniz varsa olmaz diye düşünüyorum; çünkü onlar duvarlara da monte ediliyor. Kopma, uzama, kırılma yapsa duvarda da yapardı.
Ama işte kozmetik nedenlerden dolayı tavan hoparlörleri kadar hafif değiller(genel olarak 3 kat hafif olurlar), yanlış montajlama sebebiyle bi düşse hastanelik olursunuz. Duvarda olsa duvar dibine düşer; ama tavanda tehlike arzediyor.
Hele de çocuk varsa o riske girmeyin derim.
Tavan için alacağınız hoparlörler hep asma tavana gömme tipi olurlar. Evinizde asma tavan yoksa(ki yok diye tahmin ediyorum) bence bu sevdadan dönün.
Tavan montajından bahsediyorsanız kiracı değil ev sahibisinizdir. O halde daha pratik ve uzun ömürlü çözümler bulabilirsiniz.
Mesela, Parkelerden kablo geçirme(önceki evimde kullandığım gibi).
Ya da duvarları darbeli matkapla delip odadaki dört köşeye gizli priz yerleştirme.
Alıntıları Gösterİlginiz için çok teşekkür ederim hocam. Söylediklerinizi göz önünde tutacağım. Selamlar...
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X