Şimdi Ara

Tarihçiyim Soruları Alayım (11. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
1.656
Cevap
94
Favori
43.396
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
26 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: GoodGateWay

Tarih okumayı düşünüyorum da okunur mu ? Ya da şu saatten sonra okunur mu ? İş imkanları, çalışıyorsan çalışma şartları nasıl ?

İş imkanları kısıtlı, seviyorsanız yönelin yoksa aç kalırsınız
  • quote:

Orijinalden alıntı: AURIS

quote:

Orijinalden alıntı: Tarîhçî

quote:

quote:

O sarayın kaç yılında yapıldığını da söylesene bir. Göçebe olmak kötü bir şey değildir. Şu saçma Avrupa şunu yapıyor korkunuzdan sıyrılın artık. Türkler göçebedir. Bir kültürü vardır. Uygur, Göktürk gibi alfabeleri vardır.

Göçebelik kavramı evet, kötü birşeydir. Önceki mesajımdada dediğim gibi ilim aleminde kelime anlamı olarak barbar, kültürsüz, dinsiz topluluklara denir. Bizim bildiğimiz şurdan şuraya göç eden toplulukları ifade etmek için kullanılmaz. Türkler göçebe diyeceksen , kültürü alfabesi vardır diyemezsin kendinle ters düşersin. Göçebeliğin aksine bizim kültürümüz " bozkır kültürü" dür. Ek olarak Avrupa şunu bunu yaptı tarzında bir korkum vs. yok doğru olan bu , bu sıfatı üzerimize yapıştıranlar daha ziyade yabancı tarihçiler.

"O sarayın yılını söylesene bir " demişsin, işkembeden salladığımı imâ eder gibi. Şöyle cevap vereyim, ayrıntılı bir şekilde kaynak araştırması yapacak zamanım şu an yok ama elimdeki bilglere göre ; İlk kesin Türk topluluğu olarak kabul edilen Hunlar dönemine ait bilgileri Bizans tarihçisi Priskos şu şekilde veriyor ," Birkaç ırmak geçtikten sonra köye geldik. Söylendiğine göre, burada Attila'nın bütün sarayları arasında en muhteşemi bulunuyordu. Saray çok süslü, güzel, direklerle inşa edilmiş ahşap binalar şeklinde idi. Etrafı tahta çit ile çevrilmişti ki, bu müdaafa için değil, süs olmak üzere yapılmıştı. Kral sarayının yanında Onegesius( Attila'nın yardımcısı ) 'un sarayı bulunuyordu. Attila'nın sarayından sonra en muhteşemi onunki idi. Bu da tahta çit ile çevrilmiş ise de Attila'nın sarayı gibi kulelerle süslenmemişti" der.

Öncelikle yukarıda yazdıklarım copy-paste değil, üşenmedim yazdım ve bizzat ana kaynaktan alıntıdır. Ve bunu 5. yy tarihçisi , koyu bir Türk düşmanı Priskos söyler. Daha o dönemde bu denli görkemli sarayları olan bir topluluğa göçebe demek , ya cahillik ya da art niyet eseridir. Burada tarih hakkında kulaktan duyma bilgisi olanlara laf salatası yapmak kolay, rica ediyorum fikrinizi değil, tarafsızlıkla bilgiyi yazın.

Düzeltme : İmla.

Birincisi bahsettiğin saray İshak Paşa Sarayı. Yapım yılı 1784.

İkincisi, barbar kötü bir şeydir. Barbar kısmen göçebeliği karşılasa da , tam olarak öyle bir anlam ifade etmez. Türklerin göçebe olmadığını söylüyorsun. Peki İslamiyet öncesi tarihimizde kalıcı bir tarihi eserimiz var mıdır? Varsa gösteriniz. Zira Attila göçebelikten yerleşik hayata geçmek zorunda idi. Çünkü Avrupa'nın iklimi ile Orta Asya'nın kurak iklimini bir tutamazsın. Türkler'in göç etmesinin nedeni iklimdir. İklim değiştiğinde, hayvanlarını otlatacak yer kalmayınca mecbur başka yerlere göç ediyorlar. Göçebelik, mevsimsel göçtür. Her mevsim farklı bir yere göç edersin. Sergey Agacanov'un Oğuzlar adlı kitabını okursan Türkler'in nerelere göç ettiklerini en ince ayrıntısına kadar görebilirsin.

Google'a " ilk sıcak su tertibatlı saray" yazıp arattın heralde dostum. İnternette yer alan deforme olmuş bilgilerle bana gelme. Ben sana taa 5. yy 'da yapılmış saraydan bahsediyorum 1784 yanında ne ki ?
    İkinci olarak Türkler göç etmez, yerinde dururda demiyorum yukarıda yazdıklarımı iyi oku, göçebe - göçebelik kültürü farklı ; göç eden - bozkır kültürü farklıdır. Ben göçebeliğin ilim aleminde ne anlama geldiğini , bizim bildiğimiz gibi göç eden değil de , barbar - medeniyetsizlik olarak kullanıldığını söylüyorum.
    Bana dediklerimi tekrarlatıyorsun her mesajında, elbette otlak yetersizliği , mevsim, salgın hastalık, savaş nedenleri yüzünden tüm topluluklar göç etmiştir ve bu ortaokulda bile öğretilen temel bilgidir . Bende aksini söylemiyorum göç eden bir topluluğuz diyorum. Sanki ben " göç etmiyoruz " demişim gibi beni yanıtlama. Senin dediğin " göçebe " kavramı çok farklı, öncelikle ayrımını iyice anlamalısın bunun. ( Göçebe vs Göç eden topluluk ) Kalıcı eser mevzuna gelirsek , Hun- Göktürk- Uygur .vs nice Türk yazıtları var en basitinden kültürel ve kalıcı bir tarihi eser olarak sana bunları gösteririm.

Daha ne kadar anlaşılır yazacağım bilmiyorum, yazdıklarımı çapıtmaman dileğiyle kolay gelsin. Ve şunu da "unutma bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp. " Ben sana burda art niyetli yaklaşmıyorum , yanlış biliyor da olabilirsin . Genel Türk Tarihi alanında çalışan bir meslektaşın olarak doğrusunu söylüyorum. Hoş daha ikimizde tarihçi sayılmayız, tarih öğrencisiyiz . Yanlışlarımızı görerek , düzelterek tarihçi olacağız.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: napolyon94

Rusların 2.dünya savaşında almanyaya saldırma ihtimali ne kadardı? Hitler haklı bir sebepten mi Sovyetler' e girdi. 1939-40-41 deki üyük sovyet silahlanması buna bir kanıtmıdır?

Ruslar'ın Almanya'ya saldırma ihtimali, Almanya'nın Rusya'ya saldırma ihtimali kadar yüksek değildi. Ayrıca Hitler'in yaptığı hiçbir olay haklı bir sebepten dolayı değildir. Sovyet silahlanması ise sadece bir önlem.

Hitlerin sovyetlere saldırmasındaki temel mantık savaş ekonomisini idame ettirme gayretidir yani sovyet tarlalarındaki tahıl madenlerindeki hammade sanayisindeki kapasite ve işgücü önemli bir kaynağı ifade eder ayrıca fransa ya girildiğinde paha biçilemez askeri özellikle soğuk iklim teçyizatında bu harekata karar verilmesini kolaylaştırdığını düşünüyorum. Sovyet istilasından daha mantıklı olanı Anadolu istilasıydı ve tabi ortadoğu ama İsmet İnönü'nün pasif savunma stratejisi yani bugünkü tatlısu poltikacılarının ağzına pelesenk ettiği tarım ve günlük ekonomi politikaları sayesinde savaş makinasının yok edici ihtiyaçlarından doğan bu ilgi Anadolu üzerinden sovyetler üzerine yönlendirildi.

Savaşlar her zaman haklı sebeplere dayanır mesele hangi tarafın haklı olduğu ile alakalıdır İstanbulun fethinin sebebi sur dibinde koyun otlatan çobanın 4 koyununun bizanslı askerler tarafından gaspı üzerine çobanın şikayeti ile davayı gören Kadının Adelet hükmünü Sultana iletmesi iledir.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: GoodGateWay

Tarih okumayı düşünüyorum da okunur mu ? Ya da şu saatten sonra okunur mu ? İş imkanları, çalışıyorsan çalışma şartları nasıl ?

İş imkanları kısıtlı, seviyorsanız yönelin yoksa aç kalırsınız

+1. Bulaşma bence.
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Çizgi_

İskender in eşcinsel olmadığını nereden biliyorsunuz merak ettim?

İskender'in bir karısı ve bir oğlu var. Genç yaşta öldü. Ölmeden önceki saatlerini de genç kızlarla geçirdiği biliniyor.

Hocam bu eşcinsel olmadığını gösteriyor mu sizce? Yerine geçmesi gereken ve soyunun devamını sağlaması için erkek çocuğunun olması lazım idi. Eşcinsellerin çocuğu olmaz diye bir şey yok. Çoğu kişinin bildiği İskender'in Hephaestion ile cinsel bir ilişkisi olduğu. Madem öyle değil hangi kaynağa göre İskender'in eşcinsel olduğunu iddia ediyorlar?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pençe_ -- 17 Haziran 2013; 16:50:00 >

• quote:

Anlayışın için teşekkürler , yanlış anlaşılmadığıma sevindim Burada böyle bir konu açıp , insanları bilgilendirmeye çalışmanda ayrıca güzel söylemeden edemeyeceğim. Arada konuya uğrayıp, senin yükünü hafifletmeyede çalışırım Kolay gelsin tekrar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Puzzles -- 17 Haziran 2013; 16:48:47 >
  • quote:

Oy beni anlayan birisi gelmiş sonunda yahu. Adamlar anlamıyor dostum. Gördüğün gibi Sakarya Üniversitesi Tarih okuyorum. Alan olarak nedir.

Hocam henüz 1. sınıfım ancak Cumhuriyet tarihi ve Siyaset tarihi üzerine ilgim var. Osmanlıca'dan kaldım bazı sağlık problemleri yaşadım o yüzden ortalamam düşük, bu seneyi tekrar edebilirim.
  • quote:

quote:

quote:

İskender in eşcinsel olmadığını nereden biliyorsunuz merak ettim?

İskender'in bir karısı ve bir oğlu var. Genç yaşta öldü. Ölmeden önceki saatlerini de genç kızlarla geçirdiği biliniyor.

Hocam bu eşcinsel olmadığını gösteriyor mu sizce? Yerine geçmesi gereken ve soyunun devamını sağlaması için erkek çocuğunun olması lazım idi. Eşcinsellerin çocuğu olmaz diye bir şey yok. Çoğu kişinin bildiği İskender'in Hephaestion ile cinsel bir ilişkisi olduğu. Madem öyle değil hangi kaynağa göre İskender'in eşcinsel olduğunu iddia ediyorlar?

Popüler tarihe göre. Şu an burada Timur eşçinseldi desem, Farsça biliyorum kaynak okudum desek 1 yılda tüm Türkiye'de bu konuşulur merak etme.

• Yavuz Sultan Selim alevi soykırımı yaptı mı? Yaptıysa haklı mı haksız mı(Soykırımın haklı bi yanı yoktur insanen ama devlet adına haklı mı haksız mı?)? 3.Köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ekleme: İş imkanları kısıtlı, okul bitince ne yapmayı düşünüyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Live Free or Die -- 17 Haziran 2013; 16:55:33 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: BlackEagle03

Hitler Türkiye sınırı hariç bütün Avrupa'yı işgal etmiştir.Türkiye'ye neden saldırmamıştır?

HOCAM CEVAPLAMADIN.
  • O da doğru. Teşekkürler zaman ayırdığın için

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Pençe_ -- 17 Haziran 2013; 16:54:03 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Erukay

quote:

Oy beni anlayan birisi gelmiş sonunda yahu. Adamlar anlamıyor dostum. Gördüğün gibi Sakarya Üniversitesi Tarih okuyorum. Alan olarak nedir.

Hocam henüz 1. sınıfım ancak Cumhuriyet tarihi ve Siyaset tarihi üzerine ilgim var. Osmanlıca'dan kaldım bazı sağlık problemleri yaşadım o yüzden ortalamam düşük, bu seneyi tekrar edebilirim.

O halde Cumhuriyet Tarihi sorularını sana bırakıyorum.

Geçmiş olsun bu arada.

• quote:

quote:

Hitler Türkiye sınırı hariç bütün Avrupa'yı işgal etmiştir.Türkiye'ye neden saldırmamıştır?

HOCAM CEVAPLAMADIN.

Görmedim kusura bakma. Petrolü Türkiye üzerinden Almanya'ya taşımak istiyordu. Kısacası Türkiye'yi kendi yanında savaşa çekmek istiyordu. Hepsi bu.
  • Napolyon karşı kazanılan savaşın adı neydi?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Yürüyen Ölü

Yavuz Sultan Selim alevi soykırımı yaptı mı? Yaptıysa haklı mı haksız mı(Soykırımın haklı bi yanı yoktur insanen ama devlet adına haklı mı haksız mı?)? 3.Köprüye Yavuz Sultan Selim ismi verilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz?

Ekleme: İş imkanları kısıtlı, okul bitince ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Yüksek Lisans, üniversitede kalma.

Yaptı. Yaklaşık 40 bin Alevi. Elbette soykırımın haklı bir nedeni olamaz. 3. Köprüye Yavuz Sultan Selim adının verilmesinin nedeni çok açık.
  • quote:

Orijinalden alıntı: erenmemo

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: erenmemo

Tarihçisin hangi yazarları okursun yani görüşünü anlamak için sordum.

Şimdi ben akademisyenlik için uğraşıyorum. Alanım da Orta Çağ.

Okuduğum yazarlar:

Jean Paul Roux
    İbrahim Kafesoğlu
    Haşim Şahin
    Mustafa Demir
    Ali Sevim
    Erdoğan Merçil
    Hakkı Dursun Yıldız

Görüşümü öğrenip ne yapacaksın merak ettim.

yoo bir şey yapacağımdan değil bende çok tarih okurum. çok severim merak ettim.Mustafa armağan mehmet çelik yavuz bahadıroğlu ilber ortaylı vb. yazarları okurum bende genelde . Ama tarih tarihdir hepsini okumak lazım herkesn görüşü farklı oluyor.

Mehmet Çelik okuyan birini gördüm Hangi eserlerini okudun? tv programını izliyor musun?

• quote:

Osmanlı, 10 bin kadar Ermeni'yi tehcir etmiştir. Bunların iki yüzünün soğuktan öldüğü Osmanlı kaynaklarında vardır.

Nerde çalışıyosunuz, ve ne iş yapıyosunuz?
  • Dinin tarih üzerindeki bariz etkileri hangi dönemlerde hangi din yüzünden be nasıl olmuştur? Tarihi değiştiren yada etkileyen en önemli din akımı nedir?

bunları gerçekten merak ediyorum ama saçma sapan savaşlar falan anlatılıyor ne zaman araştırsam

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: KekiR

Dinin tarih üzerindeki bariz etkileri hangi dönemlerde hangi din yüzünden be nasıl olmuştur? Tarihi değiştiren yada etkileyen en önemli din akımı nedir?

bunları gerçekten merak ediyorum ama saçma sapan savaşlar falan anlatılıyor ne zaman araştırsam

Elbette ki Haçlı Seferleri.

Uhud Savaşı, Bedir Savaşı gibi İslam Tarihi savaşları.
  • quote:

Orijinalden alıntı: OldWolF3

quote:

Osmanlı, 10 bin kadar Ermeni'yi tehcir etmiştir. Bunların iki yüzünün soğuktan öldüğü Osmanlı kaynaklarında vardır.

Nerde çalışıyosunuz, ve ne iş yapıyosunuz?

Neden sordun?
  • 
Sayfa: önceki 910111213
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.