Şimdi Ara

Tanrı neden bizi yaratma sebebini ibadet etmemiz olarak belirtiyor (5. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
218
Cevap
1
Favori
4.840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Ryan Oreily

alayi hikaye.
    bildigimiz hersey kendi uydurdugumuz seylerdir.
    bu sebeple Tanriyi aramaya calismayin, hicbir zaman bulamazsin.
    ister inan ibadetini yap istersen yeni sürümü bekle.
    belki bu sefer ibadet aradan cikarilir.
    gerci dinler tarihine baktigimiz zaman , her zaman bir ibadet etme sekli olmus.
    o sebeple insanin aciklayamadigi seyleri kabul etmek yerine "benden buyugu mutlaka olmali, beni biri yaratmis olmali" diyerekten bu dipsiz kuyudan siyrilabilirsin.
    ya da bu durumu kabul edip felsefeye yonelebilirsin.
    oncelikle buna karar vermelisin.
    kimisi tanrisiz yasayamaz, kimiside tanrisizligi kabullenmistir.
    sen hangisindensin?

bir kitaba mi inanmak istersin yoksa herseyi kendi yolunla mi halletmek istersin.
    belkide kendi yolumuz bizi dinlere cikaracak tekrar, kim bilir?
    sormaktan,arastirmaktan cekinme, onyargili olma, insanlari inanan inanmayan diye ayirma, soylenenin aksine hristiyanlada dost ol, yahudi ilede dost ol.
    insanlari kaliplara sokan tum akimlara rest çek.
    kendi hayat felsefen zamanla olusacaktir.
    ister inanirsin, ister inanmazsin.
    hangisinde daha huzurluysan onu yap.
    namaz kilipda huzur bulabilirsin, muzik dinleyerekte, tuvalette sicarakta huzur bulabilirsin.
    sirf namaz kilmadin diye kendini kumara, alkole bilmem neye kaptiracaksan zaten senden bi cacik olmaz

ilginç bir örnek

programın içinde kurallara tabi olmayı secmiyor kendi kurallarıyla oyunu sürdürüyor

bu bir secim ... programın amacı öğrenmek

kibir en büyük hataya sebep olur . kibirden arınmalıdır insan ......

öğrenmek istemiyor inatçı görüldüğü gibi

2. bölümde öğrenecek öyle yada böyle kibirin kötü oldugunu öğrenecek hatasından dönecek eğilecek pişman olcak olgunlaşacak .. 1. bölümde başaramadı cünkü

• Adamin hayati sisteme kole olmakla gecer, aklina yatmayana bak sen. Kapitalizme hizmete devam, dusunme, sorgulama hic gerek yok. Kulluk etmekte neymis bu devirde!!!

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Allah cc insanı bana sadece ibadet etsin diye yaratmadı zaten meleklerin görevi sadece ibadet etmek Allah cc insanlara akıl verdi irade verdi kısacası insan ne yapmak istediğini kendi seçer kimisi ibadet eder kimisi alkol içer din bir dogmadır bilemeyecegimiz bir sürü şey vardır sadece inanmak önemli isteyen Allah yarattı der isteyen maymundan geldigini savunur ama ne yaparsa yapsın kendi iradesi ve kararlarıyla yapar...
  • quote:

Orijinalden alıntı: Bilal0

Arkadaşlar konudan aradığımı bulamadım, merakımı, kuşkularımı arttıracak veya giderecek cevaplar gelmedi, konu gittikçe daha da farklı yerlere sapıyor, konu kapansa daha iyi olacak sanırım.

Bu tür soruların cevabını bulamazsın, Kuran'ı okudukça soru işaretleri kafanda çoğalacak. Okudukça bu ayette resmen bunu diyor diyeceksin içinden, sonra internette diğer kitaplarda araştırmaya başlayacaksın. Aslında orada şu şu deniyor o dönemde şu şöyleydi denecek. Kısacası senin aklına yatmayacak bazı cevaplar olacak, bazılarını kabulleneceksin. . Kafanı fazla karıştırma dikkat et.

Ben Kuran'ı okuduğumda örneğin şaşırdığım şeylerden biri içki konusu idi. eğer yanlış hatırlamıyorsam ve yanlış anlamadıysam insan alkol kullandıktan sonra bile namaz kılabilir şart sadece ağzından çıkanları bilmesi. Yani ne dediğini bilmesi. ( bunu yanlış hatırlıyor da olabilirim) demek ki tekrar okumanın zamanı gelmiş.

• quote:

Orijinalden alıntı: umix353

quote:

Arkadaşlar konudan aradığımı bulamadım, merakımı, kuşkularımı arttıracak veya giderecek cevaplar gelmedi, konu gittikçe daha da farklı yerlere sapıyor, konu kapansa daha iyi olacak sanırım.

Bu tür soruların cevabını bulamazsın, Kuran'ı okudukça soru işaretleri kafanda çoğalacak. Okudukça bu ayette resmen bunu diyor diyeceksin içinden, sonra internette diğer kitaplarda araştırmaya başlayacaksın. Aslında orada şu şu deniyor o dönemde şu şöyleydi denecek. Kısacası senin aklına yatmayacak bazı cevaplar olacak, bazılarını kabulleneceksin. . Kafanı fazla karıştırma dikkat et.

Ben Kuran'ı okuduğumda örneğin şaşırdığım şeylerden biri içki konusu idi. eğer yanlış hatırlamıyorsam ve yanlış anlamadıysam insan alkol kullandıktan sonra bile namaz kılabilir şart sadece ağzından çıkanları bilmesi. Yani ne dediğini bilmesi. ( bunu yanlış hatırlıyor da olabilirim) demek ki tekrar okumanın zamanı gelmiş.

Benim Kuran da en çok garibime giden ayet hristiyan ve yahudilere de namaz emredildiğini bildiren ayet olmuştu.Kafamda soru işareti bırakmıştı.Ama bi kaç gün sonra internette tesadüfen namaz gibi hareketler yapan hristiyanların videosuna denk grldim.Başka videoda bir yahudi dükkanın kepenklerini kapatıp bildiğin secdeye eğilip namaz kılıyodu.Hatta budistlerde bile secde var.

Yani kafana takılan ne varsa üzerine gideceksin.Açıklaması olmayan hiçbirşey yok.İçki ayetleri de bir tane değildir.Önce içkiliyken namaza yaklaşmayın der.Ancak sonra inen ayet içkiyi yasaklar.

• cadence1 kullanıcısına yanıt
    Ülkemizde zaten herkes hoca, hakem, doktor, siyasetçi...
  • alpalp84 kullanıcısına yanıt
    bu ülkede ne sahtekar cahil hocalar hakemler doktorlar siyasetciler gördükte ondan böyle
  • Tebrik ederim dini sorgulaya başlamışsın.

Bunun egolu bir davranış olduğunu ve tanrının egolu olmaması gerektiğini farkedebildiniz mi?

Çünkü mutlak güç sahibi herşeyi bilen biri evrende nokta kadar olmayan insanın ibadetini ne yapsın? Bunun için insanı yarattıysan mesela dinozorları neden yarattın 150 milyon yıl yaşattın sonra da yokettin. Bundan kutsal kitaplarda bahsedilmemesi de ilginç çünkü modern insan yaklaşık 200 bin yıldır var, dinozorların dünyaya hakim olduğu süreye kıyasla çok kısa. Kaldı ki insan 200 bin yıl var demek zaten kutsal kitapları yalanlayan birşey, bilim bunu fosilllerle kanıtlıyor. Kutsal kitaplarda ise Adem'den itibaren 7000-8000 yıl geçmiş(Adem'den sonra yaşayan tüm peygamberlerin soy ağacı bellidir) diyor. Hangisine inanacaksın?

Diyorlar tanrının değil bizim ihtiyacımız var. Peki neden zorunlu ve yapmayana ceza var? Bu insanlara zorla yemek ye, su iç yoksa seni cezalandırırım demek gibi bişey ki onlar gerçekten ihtiyaç ama tapınmak gerçek bir ihtiyaç mı? Bunu yapan dindar ülkelere bak bir de nüfusun çoğu ateist Japonya, Norveç gibi ülkelere bak.

Düşün 6 milyar yıl evrenin geçmişi, 4,5 milyar yıl dünyanın geçmişi, bu sürede dünyada ne türlerin nesli tükenmiş(şimdiye kadar yaşamışların %99'unun), dinazorlar 150 milyon yıl yaşamış bu kadar garip şeylerin üstüne tanrı milyar yıl bekliyor sonra insanı yaratıyor kendine ibadet etmesi için. Öyle mi?

• bu sorundan daha bu işlerin başında olduğun anlaşılıyor.

fakat aklın ermez gibi

bence günümüzde kabul görülmemesi gereken argümenler yüzünden ve kendini geliştiremiş din adamları yüzünden bunlar ortaya cıkıyor.

burada farklı olgular

ibadete ihtiyacı yok rabbimizin zaten ibadet eden melekler var.

burada olgu diye bahsettiğim şeyler sadece insanlara verilen özellikler

1-beyin
    2-şehvet
    3-nefis

Nefis hakkında:
    Allah (cc) nefse sorar; sen kimsin, ben kimim?
    Nefis; “ene ene, ente ente; sen sensin, ben benim” der. Keyfiyeti Allah (cc) tarafınca bilinen bir süre, ateşle terbiye görür. Sonra Rab yine sorar, cevap değişmez.
    Bu defalarca tekrarlanır, her defasında cevap aynıdır;
    Nefis; “Sen sensin, ben benim” der.
    Ateşle terbiyede sıratı müstakime girmemekte direnen nefisi, Rab bu defa açlık imtihanına sokar. Soru yinelenir; sen kimsin ben kimim?
    Rabbi karşısında durduğu yeri ve duruş şeklini bilemeyen nefis, asıl şekline dönmüştür.
    “Ya Rab ben aciz, fakir bir kulunum, sen benim Rabbimsin.”

2-Şehvet
    Aralarında konuşan 2 meleğin insanlar gibi olmak istemesi ve eğer biz insan olsaydık sabah akşam dua ederik demesi üzerine rabbimizin
    size şehvet duygusunu verseydim beni adımı bile anmazdınız demesi.

ve Beynin
    Esas olan nefis duygusnun bu itatsizliği üzerine insanlara verilmiş bir hediye olması

Ben dini kitapları okumanı öneririrm zaten

Mesnevi tam bu konuda yazılmış bir kaynak

Başlangıç olarak tavisye ederim.Neden Hz mevlanın bu kadar sükse yaptığınıda anlamış olursun

boşuna 2010 yılında dünyada bestseller olmadı.

Haklı olduğun noktalar bu spruların aklına gelmesi insanı dinsiz yapmaz hatta
    alimlik yolunda önü açar

• quote:

Orijinalden alıntı: kingman29

Tanrı'nın bizim ibadetimize ihtiyacı yoktur.Bizim Tanı'ya ibadet etmeye ihtiyacımız vardır.Günde 5 vakit namaz kılan insan , namazdan çıktıktan sonra şurdaki meyhaneye uğrıyayım demez.Kolay kolay aklı harama kaymaz.Namaz gün içerisinde 10'ar dakikalık molalardır.Bütün günün dünya telaşı içerisinde bu 10 dakikalık molalar , nefes almaya ve huzur bulmaya yarar.Günde 5 kere yaratıcıyı hatırlamamızı sağlar , dünya telaşesinden sıyrılıp yaratıcıya sığınacak vakit kazandırır.İnsan huzur bulur.Herşeyin üstündekini , en yüce olanı hatırlamamızı sağlar.

bir tek tarafı hariç yazdığına bütünüyle katılıyorum..

ilk örnek olarak hemen şunu söylemişsin, "..namaz kılan insan şurada meyhaneye gireyim demez.."

kuran'ı evire çevire değişik kaynaklardan okuyorum.. alkolle ilgili yasağın belirtildiği iki veya üç yer hatırımda.. onun haricinde alkollü iken ne söylediğinizi bilene kadar namaza yaklaşmayın diye uyarıldığımız bir kaç yer var..

ama bunun haricinde genel uyarı ortak koşmamamız, insanlar arasında bozgunluk çıkarmamamız, kazandığımızı Allah yolunda harcamamız (yoksulun, düşkünün yolda kalmışın rızk olarak kazandığımızda hakkı olduğu) söylenir..

fakat nedense parayı bulan müslüman geçinen kesim çok az yerde vurgulanan alkol tarafına çok odaklanır da infak (kazandığın paradan düşkünlere Allah rızası için harcama) konusunda havalara bakarlar.. mal tatlı geliyor ondan mıdır nedir bilmem.

soruyu soran konu sahibi arkadaşıma tavsiyem, evet arkadaşın verdiği cevap çoğunlukla doğru ama eksik, eğer sorunun cevabını istiyorsan otur kutsal kitabını oku. ben de bilmiyordum; hadis madis zaten pek bilmem, tarikat cemaat geçinen zımbırtıların din anlayışına zaten tamamen karşıyım.. her şeyi unutup oku. oradan çok şey anlıyorsun..

• Şöyle söyliyim irade sahibi olmak çok özel bir şeydir yahudiler bunu anlatmak için tanrı insana kendi ruhundan üfledi gibi bir tabir kullanır bu irade sahibi varlığın yaratıcıyı sorgulaması bulması ona teşekkür etmesi her şeyin açıkça gösterildiği iradesi olmayan varlıkların yaptığı ibadete göre daha üstündür yükselmesinin sınırı yoktur tanrı diğerlerinden çok daha fazla seveceği bu insanlara ulaşmak için bizi yaratmış yani ibadetine ihtiyacı olmaması bunu istemediği anlamına gelmiyor

• Tanrı değilde devlet ve muktedirler istediği için..Sen ibadet edeceksin ki olmayan öbür dünyayı hayal edeceksin ki dünyalıklar bunlara kalacak seni daha rahat soyacaklar,afyon misali uyutacak seni.Din kadar uyuşturucu birşey yoktur
  • Takip

• Biraz araştırınca cevabını buldum. Biraz uzundu ancak araştırın böyle konular açmadan önce. Kilit noktası insanoğlunun zaman yanılgısı. Yani biz başta yoktuk sonra Tanrı bizi test etmek için yarattı gibi düşüyoruz ancak Kuran'da da belirtildiği gibi Allah zaman ve mekan kavramlarının içinde değil. Yani biz yoktukda sonradan yaratıldık gibi bir durum yok çünkü zaman olmayan bir yerde önce ve sonradan zaten bahsedemezsin. Zaman kavramı insan beynini cidden çok yanıltıyor yaratıcı ve din konusunda.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kefelon -- 6 Ekim 2015; 14:13:28 >
  • quote:

Arkadaşlar Kuran'da insanın yaratılış sebebi Tanrı'ya ibadet için diye geçiyor, ama Tanrı'nın bizim ibadetimize ihtiyacı yokken bizi yaratma nedeni olarak bunu göstermesi bir çelişki değil midir?

Bu tarz ayetlerde tek bir ayeti ele alarak işin içinden çıkamazsın.
    Tüm sureyi okuyup değerlendirmen gerekli.
    Surenin iniş zamanı, indiriliş nedeni vs. önemli anlayabilmek için.
    Surenin tamamında kıyamet gününün yaklaştığından bahsediliyor.
    Ad kavmi, Semud kavmi, Hz. Musa ve Hz.Nuh'un kavminin helak edilmesi örnek gösteriliyor.

Tüm bu kavimlerin helak edilme sebepleri ortaktı. Bu kavimler Allaha inanmadıkları ve gönderilen peygamberleri yalancı yerine koyup zulüm ettikleri için helak edildiler.
    Ayette diyorki;

Ben cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım. (Zariyat-56)

Kulluk etmek kelimesi inanmak ve boyun eğmek anlamında kullanılmış, ibadet anlamında değil.
    Zaten ayette abid yani kul kelimesi geçiyor. İbadet arapça bir sözcük ayette ibadet kelimeside geçebilirdi fakat geçmemiş.
    İbadet kelimesinin arapçada: Boyun eğmek, teslim olmak, itaat etmek anlamındadır. Bu yüzden bazı meallerde kulluk etmek yerine ibadet etmek kullanılmış.

Özetle Allah'ın bizi yaratmasının sebebi ona inanmamızı istemesi, ondan başka şeye tapmamamızı sadece ona kulluk etmemizi istemesi.
    Sen anladığım kadarıyla olayı oruç tutmak, namaz kılmak vs. şeklinde ibadet olarak algılamışsın.
    Ama orada bahsedilen bu değil, bunlarla ilgili herhangi birşey geçmiyor. Yukarıda bahsettiğim gibi surede inanmayan kavimlerin helakını, bizim ona inanmak için yarıtıldığımızı ve kıyamet gününün yaklaştığını bahsediyor surede başka birşey değil.
    Tüm sureyi baştan sona okumanı tavsiye ederim. Umarım soruna cevap verebilmişimdir

• quote:

Tanrı'nın bizim ibadetimize ihtiyacı yoktur.Bizim Tanı'ya ibadet etmeye ihtiyacımız vardır.Günde 5 vakit namaz kılan insan , namazdan çıktıktan sonra şurdaki meyhaneye uğrıyayım demez.Kolay kolay aklı harama kaymaz.Namaz gün içerisinde 10'ar dakikalık molalardır.Bütün günün dünya telaşı içerisinde bu 10 dakikalık molalar , nefes almaya ve huzur bulmaya yarar.Günde 5 kere yaratıcıyı hatırlamamızı sağlar , dünya telaşesinden sıyrılıp yaratıcıya sığınacak vakit kazandırır.İnsan huzur bulur.Herşeyin üstündekini , en yüce olanı hatırlamamızı sağlar.

Zırva cevaplardan bıkmadınız mı?
  • İbadet ne demek önce bunu sorgulamalıyız çünkü ibadet diyince insanın aklına ilk namaz geliyor halbuki İbadet, Allah`a karşı gösterilecek saygı, tazim ve hürmet demektir. Ibadet, Allah`ın emirlerini yerine getirmek, yasakladığı bütün haramlardan uzaklaşmak manasındadır. Peki niçin ibadet etmeliyiz size şöyle örnekle açıklayayım mesela çok güzel bir kız görünce birçoğumuz diyorki (ben de dahil) şu kız bana tamam dese ona dünyaları veririm her istediğini yaparım diyoruz halbuki daha o kızın bize ne yararı olmuş ne de zararı tamam dediğinde de büyük ihtimalle yarardan çok zararı olur herhalde :) peki biz neden o güzelin dediğini yapıyoruz da o güzeli ve daha güzellerini yaratan bizlere birçok nimet ihsan eden ol diyince olduran Rabbimizin dediklerini yapmayalım. İbadet işte budur. Yani bilinçtir ezbere yapmak değil Şükran duyarak isteyerek yapmaktır. Senin patronun piyasa göre bin lira fazla verse nasıl şükran duyarsın,gidipte herşeyin sahibine Şükran duymazsın. ALLAH hepimizi hidayete erdirsin İnşallah

• Sen güzel bir resim çizsen bunu insanlara sergilemez misin?

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Lokomatif Portakal

quote:

Bizim neden ihtiyacımız var? Sadece huzur için mi? Öyleyse ben tuvaletteyken de kendime vakit ayırıp huzur bulup tüm dünyevi sorumluluklarımdan kurtulabiliyorum. Ayıptır söylemesi Bi 15-20 Dakka geçiririm tuvalette. Müzikten de herhangi bir şeyden alabilceğimden çok daha fazla huzur alırım. Yani alternatif çok. Üstelik Bi ihtiyaç olsa bugüne kadar eksikliğini çekerdim. Çekmediğime göre ihtiyaç falan da değil.

Adama bak , tuvalette 15-20 dakika geçiririm , huzur bulurum diyor.Ee ne diyelim artık layık olduğun yeri bulmuşsun.Huzur aramak için Allah'ın huzuruna namazla çıkmazsan , Allah'da sana huzuru tuvalette buldurur.

Eksikliğini çekerdim diyosun.Ama içinde yaşadığın fırtınalardan haberin yok.Beyninde 100 tane tilki dolaşıyo.Dünya hayatı senin beynini kemiriyo.Ama bi tane sığınacak limanın yok.Kimseden habersiz , içinden gelenleri paylaşıp dua edeceğin , içini dökebileceğin , yardım isteyebileceğin , seni her zaman gören ve kalbinden geçenleri senden iyi bilen yaratıcını inkar ederek yaşıyosun.Neler kaybettiğinin farkında değilsin.Elbet birgün bu dünya hayatının boş olduğunu , ne kadar çabuk geçip gittiğini birgün anlıyacaksın.Ama bazıları bunu son nefesinde anlıyo.Çaba göstermezsen , adım atmazsan , ölene kadar da bu kafayla kalacaksın.İnkarcılığın artarak ilerliyecek.

Dostum sorununuz bu. Biri karşı bir şey yazdığı an saldırmaya, aşağılamaya başlıyorsunuz.

• quote:

Orijinalden alıntı: Crazybeko

Sen güzel bir resim çizsen bunu insanlara sergilemez misin?

Allah kime sergiliyor?

• 
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.