Şimdi Ara

Tanklarımız niçin modernize edilmedi? (3. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
60
Cevap
0
Favori
3.814
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
11 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • Videoda adamlar hakim tepeye çıkmış,tankın olduğu yerdeki herkes açık hedef,zor valla Allah yardım etsin
  • ulan bir tank vardı youtube görmüştüm herhangi bir saldırıda 360 derece dönen bir füze savunma sistemi vardı o towla sittin sene vurması imkansız aklıma gelmiyor o tank
  • Reaktif zırhın önemi



    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >




  • Bu arada bu modernizasyon teklifi 2013 ssik görüşmesinde reddedilmiş.



    Yukarıda hükümetin bu modernizasyon teklifini reddettiğine dair delil isteyen arkadaş, buyur oku.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • solcular zamanında chp bunları yapamadığı için kıskanıyordu hatta kıskançlıktan motoru yerli değil vs gibi bahaneler buluyorlardı. bu konu gösteriyor ki tanklarımı kabullenmişler. iyi yoldayız iyii



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SerkanHur -- 4 Şubat 2018; 12:43:23 >
  • ben anlamış değilim ali koç bas bas bağırdı , seve seve üretime başlarız diye.İnat ettiler vermicez diye şuan ise hala eski tanklarla askerlerimiz şehit oluyor.Hepsi bu inatçı heriflerin boynunun borcuna artık.

    koç ailesi pek kendilerinden değil ya hani şimdi yandaşlara paraları yedirmek varken ne diye bunlara yedirelim diye mi düşündüler acaba?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi BlackLead -- 4 Şubat 2018; 16:48:56 >
  • by-ko kullanıcısına yanıt
    1. resimdekiler m48 patton
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Jacobıan

    1. resimdekiler m48 patton

    M48 ile M60 arasında görsellik olarak pek fark yok. Ancak ben bu tankın M60 olduğunu düşünüyorum. M48'in kulesi yarım bir küre halinde direk gövdeye yapışık duruyor. M60 ise kulenin alt tarafı daralan koni şeklinde. Ancak tankçı falan değilim. Yanlış biliyor olabilirim.
  • Tankımızın vurulma videosu yayomlanmış youtube da. javelin falan diyorlardı birileri. her ne vurdu ise toz bırakmamış tankta
  • SerkanHur kullanıcısına yanıt
    Trollugu becermeyi birak konuda yazilanlari bile okumuyorsun. Hayirdir AKP artik universite sinavini kazanamayan cahillere de mi is veriyor anlamadim?

    Insanlar tanklarimiz neden modernize edilmiyor, niye sehit veriyoruz, niye tanklarimiz savasta efektif degil diyor, sen gelmis CHP diyorsun.

    Bir sey bilmiyorsan sus da kendini rezil etmeyi birak. Hayir yani ulkeyi dusunmuyorsun belli de CHP ile ne alip veremedigin var? Kucukken topun insaata kacti da insaatta calisanlar CHPli miydi?

    Anlamadim yani senin derdin ne?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-C0609E675 -- 5 Şubat 2018; 0:38:39 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Krone

    Reaktif zırhın önemi




    Bu nedir hocam ya?
    Bi araştırayım bunu




  • fredydexter kullanıcısına yanıt
    Akkor özelliği hocam.
    Şimdi Reaktif zırhı incelerken onu da öğrendim
  • Parsbey P kullanıcısına yanıt
    Sağolun bilgilendirme için

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Mogolo kullanıcısına yanıt
    Sen hiç konuşma. Yaşın küçük belli sallıyorsun. Tomahawk karın tanesi tır kadar. Gemiden falan atılıyor. Onlardan mı var ypg de. Tanesi de 500 000 dolar

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Mogolo

    on saflarda leopar 2 a4 kullsnilmasi gerek ancak bu tankin mermi fiyati 500 dolardan 5000 dolara kadar çıkıyor vurulan tank leopar olacağını sanmıyorum Amerika yapımı anti tank townhhank fuzeleri var teröristlerun elinde bu anti tank savar 1400 hw çeliği delebilecek güçtedir rahatlıkla m63 ve t155 tankları 1960 yapımı deler ama leopar tanki delemez zaten firat kalkanı operasyonundaki şehitlerin çoğu buyuzdendir

    3 milyon dolarlık seyir füzesidir tomahawk.



    https://retireenews.files.wordpress.com/2017/04/1491564988430.jpg



    1.5 tonluk omuzdan atılabilen antitank füzesi de yeni çıktı heralde.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Konuda cok sallayan var... yazmadim yazmadim ama bir yerde durmak lazim, sallayanlara bakinca da malum, bildigimiz kisiler.

    Ilk sehitler gelince bir sorun var demistik. Burada birileri cikip, duyar kastilar, isin fitratinda var dediler.

    2 onemli konu var:

    1. NATO vs. Sovyet doktrini (ki buradaki sallamacilar anlamaz) ve buna bagli
    2. TSK'nin kara ordusunun olmadigi gercegi

    Madde 1'e gelelim:

    Soguk savas boyunca gelistirilen sovyet doktrini nettir; dusman yogun bir topcu atisina tutulur, bu atislar roket, fuze, batarya atislari olabilir, bogulan dusman yogun tank kuvvetiyle imha edilir. Sovyetler'in tum ordusu ve elindeki ekipman buna gore sekillenmistir, oyle ki, Afganistan gibi bir alanda 8-10 sene boyunca mucadele etmesinin ve batirmasinin sebebi de budur. Cunku ne taktik, ne strateji, ne ogretilen bicimiyle, ne de eldeki ekipman yetmemistir. Sonrasinda cecenistan'da benzer sekilde afallamasinin sebebi de, yine sovyetler birliginin ana stratejisinin asimetrik savas veya benzeri olay ve duruma gore degil, nato gibi, abd gibi blok guclere karsi olmasiydi.

    Bugunun Putin'i o zaman cecenistan sehirlerine, yerlesim birimlerine karsi yogun bir topcu saldirisi ve mekanize birliklerle saldiri baslatip, parsel parsel isi bitirdiler. Su an bile, rus ordusu yine benzer bir taktik uyguluyor, savas sehir icinde olsa bile, topcu veya hava birimlerini kullanarak saldirilar duzenliyor.

    Sovyetlerin gelistirdigi taktige veya, nato'nun gelistirmesine tepki deyin, ne derseniz, NATO'nun gelistirdigi cevap ise, hava ustunlugu ve kara gucunu kullanarak cevap vermekti. Sovyetlerin tank gucu ve sayisi 2ci dunya savasindan beri hep yuksek sayida tutuldugu icin, A10 gibi, anti tank birimleri ve unitelerinin 1 kisilik kullanima inmesi veya hava kuvvetlerine onem verilmesinin temel sebebi de esasen budur. "Suru" halinda gelebilecek sovyet kara birliklerini durdurmak icin A10 ucagi ozel olarak gelistirilmistir.

    Simdi konumuza donersek.

    Leopard tanki bunun neresinde ?

    Leopard 1 ve 2 serisi soguk savas yillarinda veya sonrasinda gelistirilen, dogal olarak bu doktrine uygun olacak, hizmet edecek sekilde yapilmis araclardir. Bu tanklar tek baslarina hareket edemezler. Yukarida dedigim gibi, doktrinin temelinde, NATO tanklari hava birimlerine destektir. Sovyet doktrininde ise ana silahtir.

    Destek olarak tasarlanmis bir birimi sahada tek basina ana unite olarak kullanirsaniz basiniza her halt gelir. Rus komutanin basina cikan ve turkiyenin elestirdigi rapor de ayri bir sey soylemiyor. Askeri uzman olmayan, sadece okumus bir adam bile bu analizi yapabilir zaten.

    Leopard 2'den devam edelim:

    Leopard 2 serisi 1979'de imal edilmis. Esas olarak monoblok denilen, tek dokum zirhtan olusan bir tank. Tek dokum zirhin en buyuk avantaji ucuz olmasidir. En buyuk dezavantaji ise, vuruldugu zaman tanki kullanilamaz hale getirmesidir.

    Devam.

    A1 serisinde, atisnin gorus alani ve pozisyonu ile ilgili degisikliklere gidilmis.

    A2 serisinde, yakit tanklarinin bagimsiz olarak doldurulmasi saglanmis, tankin top kisminda zirh eklemelerine gidilmis.

    A3 serisinda radyo ekipmani degismis, doldurma mekanizmasi degistirilmis.

    A4 serisine, TSK'nin kullandigi ve ayni zamanda ihracat model olan tank.

    Otomatik doldurma, patlamaya karsi sondurme sistemi, digital atis ve kontrol sistemleri, yeni cephaneliklere uyumluluk, titan/tungsten taret'e sahip hale getirilmis.
    Uretim tarihi 1985 - 1992 arasi. Eski tum tanklar A4 seviyesine geitilmis. 1994'e kadar Almanya 2,125 A4 serisi tank kullanmis.

    Asil enteresan kismi burasi: 2000'den sonra, soguk savasin da bitmesiyle Almanya'elindeki tanklarin yuzde 90'ini satmis. Bu satista en buyuk pastayi turkiye 350 tankla almis. Yunanistan 183, Isvec 160, Sili 140, Finlandiya 139, Polonya 128, Avusturya 114 tank almis. Liste daha da uzuyor. Alicilardan birisi ise Kanada. Ismi aklinizda tutun.

    Almanya elinde iskartaya cikan tanklari satarken de, yeni tarete, topa, cok daha uyumlu ve gunumuze adapte olacak 2A5 serisine baslamis. A5 sonradan A6 olup, 2007 yilinda servise girmis.

    A6 ve A7 serisi ise halen gelistirilmeye devam ediyor.

    Turkiye'nin aldigi takoz 350 A4'un parasi ise, Almanlarin yeni Ar-gesine odenek oldu. Tipki "yerli ve milli" olan ingiliz ortak yapimi ucagin, ingiltere ve abd'nin gelistirecegi 6ci nesil ucaga odenek parasi oldugu gibi.

    Konumuza bir daha donelim.

    A4 tanklari Afganistan savasinda test edilmis.

    Kanada ordusu, A4leri afganistan'da kullanmaya basliyor. Col sartlarinda, Taliban ve El Kaide'ye karsi test edilen tanklarda ciddi guvenlik sorunu oldugu ortaya cikiyor, tanklarin cihatcilarin elinde olan anti tank silahlarina karsi dayaniksiz oldugu, ve cevap veremedigi anlasilinca, eldeki A4 modelleri apar topar guncellemeye aliniyor. Yapilan guncelleme ile A6 PSO (Peace Support Operation) serisi piyasaya cikiyor. Ayni zamanda Almanya A7 serisine de guncelleme getirip A7+'a getiriyor.

    A7+ ve PSO'daki moduler parcalar (sehir ici savasa karsi gelistirilen kitler), Afganistan'daki kanada ordusuna gonderilerek tanklar guncellemeye aliniyor.

    Turkiye'nin elindeki A4'ler ise asla boyle bir guncellemeden gecmedi.

    1980lerde uretilen, 2000'de alinan tanklar hala ayni tanklar. Yani, uzun lafin kisasi, gecen 40 senede gecirdigimiz teknojolij evrimle, cepheye surdugumuz tanklarin alakasi yok.

    Konuda yazan arkadaslarin belirttigi gibi, ISRAIL'in guncelledigi SABRA'lar, 2A4'ten daha iyi tanklar, isin ironisi. Dune kadar atar yaptigimiz, laf soktugumuz, katil, soykirimci dedigimiz israil'in sayesinde elimizdeki 120 kusur tankla bir operasyon yapmaya calisiyoruz. SABRA olmayan diger tanklarin murettabati, subaylari, bu ulkenin insanlari, Allah'a emanet cepheye gidiyor.

    Eger turkiye zamaninda cihatciliga ozenmese, m60larin hepsi modernize edilseydi, belki de bugun durum daha baska olacakti. Yine bir sekilde israilli firmalar, leopard'larin modernizasyonu ile ilgili proje teklifi de vermisti. Bunun disinda, bu ulkenin bir degeri olan aselsan'in onerdigi NG projesi vardi.

    Oyle bir projeydi ki, 2007 yilinda, Almanlarin sifir sattigi A6 modelinden ustun oldugu ortaya cikmisti.

    Durum buyken, ortadogunun lideri olacagiz diye icine dustugumuz durumun ozeti madde 2'dir.

    2. TSK'nin kara kuvvetleri kalmamistir.

    Kaba gucunun 60 yillik M60'larin, 40 yillik Leopard'larin olusturdugu bir orduda su an cepheye gidecek tanklar sadece M60T'lerdne ibarettir. Bunun kalani da ZPT, ZMA ve topculardan olusan, sonrasinda da piyadeye ve ozel kuvvetlere kalan bir grup kalmis oluyor.

    Firat Kalkani'nda alinan derslerle M60 yerine (ki ne dersiymis ki bu, M60'larin sinek gibi avlanacagini 9 yasindaki bebe de bilirdi), 2A4'leri sursek de, sonuc degismedi, degismeyecek de.

    M60 nasil afalladiysa, A4 de afallayacaktir. Cunku zamanin tanki degildir. 1980'lerin tankina karsi, 2010'nin teknolojisiyle uretilmis tanki karsilastirsan kimin kazanacagini anlamak icin super zeka olmaya gerek yoktur. Teknolojik gelisminin belki de hic ihmal edilmemesi gerek alanlarindan birisi olan asker teknolojilerde, gerisin geriye gitmeye devam ediyoruz.

    - Yerli ve milli ucak projesi, ingiltere'nin 6ci nesil ucak projesine cerez parasi yapilacak bir proje olacak (tipki A4 parasiyla almanyanin A6lari yapmasi gibi)
    - Yandasa gitsin diye Altay projesi neredeyse iptal edilecek noktada (ki altay'da kaybedilen her gun bir hainlik vesikasidir)
    - Diger yerli ve milli diye yutturulan silahlarin mutlaka bir kritik parcasi yabanci oluyor
    - MKE'de ham madde arzinda sorunlar yasandigi haberi daha bugun yeni cikti

    Bunlar olurken biz kopru ve tunel yaparak kendimizi buyuk gormeye calisiyoruz. Gercekler ise, firtina ve sabra'lar olmadan, tsk'nin afrinde sadece piyade destegiyle milim gidemeyecegi oluyor.

    Mevcudiyeti 10binlerle ifade edilen, abd, almanya ve rusya tarafindan egitilmis, silahlandirilmis bir gruptan simdiye kadar 2 dagi aldik, 1000kayip verdirdik. Kalan 19ini, urban dedigimiz yerlerde, sehir icinde bizi bekliyor. Agababalari da TSK'nin sehir ici savasta topcu desteginden, mekanize destekten mahrum oldugunu cok iyi biliyor.

    Televizyonda analist kesilenlerin millete anlatmadigi sey ise, savas sehire indigi zaman, sehit sayisininin da artmasi olacak. Guneydogudan farki ise, askerin bilmedigi planlarindan haberdar olmadigi yabanci bir sehirde, kafasinda her an inebilecek rus ve suriye fuzesi oluyor olacak.

    Ama malum medyada hersey tikirinda nasilsa, taramali ile atom bombasini durduracagini sananlar varken, leopard'an altay'dan bahsetmek komik geliyor.

    Temennim operasyonun basariyla bitip, pyd'nin de pkk'nin da problem olmaktan cikmasi olsa da, o noktaya varana kadar zor zamanlar bizi bekliyor.

    Yazi uzun olmus olabilir, pas gecenler, okumayip alintilayacaklar da cikacaktir her zaman oldugu gibi. Okuyanlara tesekkur ederim, herkese iyi geceler.




  • Masraflı diye vazgeçtiler ama en ufak beldenin başkanında bile s600 var
  • Adamlar tanklarına öyle bi savunma sistemi kurmuş ki gelen roketi havada vuran sistemleri var.
    80 li yıllardan kalan tankları cepheye yollayan zihniyet bu ülkeyi yönetemez.

  • REV0 R kullanıcısına yanıt
    elinize sağlık.
    dediğiniz gibi en önemli konu tankların aslında hiç de amacına uygun kullanılmıyor oluşu. leopardlar (genel olarak tanklar) tek başına hareket edemez. destek gerekir. leopardlar hızlı ama zayıf oldukları için hava desteğiyle belki uzaktan iş yapabilirler. ayrıca tankların vurulma görüntülerine baktığımızda büyük bir ihmalkarlık da görünüyor. tanklar açık alanda adeta kabak gibi ortada beklerken vuruluyor. zaten el bab operasyonunda kaybettiğimiz 10 leoparddan hiç ders alınmamış, bir de afrine en önden leopardları gönderiyorlar.
  • silinsin



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi murat204 -- 7 Şubat 2018; 11:25:19 >
  • 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.