Merhabalar, eğitim fakültesi mezunuyum. Belli bir süre DEHB üzerine çalıştım, dikkat süresini artırmaya yönelik bir çok teknik öğrendim. İnternette birçok saçma bilgi mevcut dikkat süresini artırmayla ilgili ve üstelik günlük ders çalışma saatleri büyük bir tartışma konusu. Sizi hem araştırmaya yöneltmek hem de fikir edinmeniz açısından küçük bir yazı yazmak ve dikkat eksikliği olan öğrencilerimin dikkat süresini artırmak için yaptığım, profesyonel destek gerekmeden uygulayabileceğiniz şeyler yazmak istedim. Özellikle belirtmek isterim ki bu yazdıklarım fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bireyler için geçerli çalışmalardır. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa profesyonel destek alın. 1-) Öncelikle yaş aralıklarına göre dikkat sürelerine bakalım (Ortalama sürelerdir, birçok değişken mevcut.) 1-3 yaş: Bu dönemde çocukların dikkat süresi genellikle çok kısa olabilir. Birkaç dakika kadar odaklanabilirler. 4-6 yaş: Çocuklar bu yaş aralığında dikkat sürelerini biraz daha uzatabilirler. 10-15 dakika boyunca bir aktiviteye odaklanabilirler. 7-12 yaş: İlkokul çağındaki çocuklar genellikle 15-30 dakika boyunca bir görev veya etkinlikle ilgilenebilirler. Ergenlik dönemi: Ergenlik döneminde dikkat süresi genellikle daha da uzar ve gençler bir saate kadar odaklanabilirler. Yetişkinlik: Yetişkinlerde dikkat süresi 1 saatten fazla olabilir. Kaynakça:
Bu araştırmadan elde edeceğimiz sonuç ve değişkenleri baz alırsak 40-60 dakika arasında bir dikkat süresi mevcut ergenlik ve yetişkinlik arasında. 1-) Peki odaklandığımız çalışmalardan sonra kaç dakika mola vermeliyiz?
Kaynakça:
Bu çalışmalara ve bilgilere bakarak 40-60 dakika arası bir çalışma sonunda en az 10-15 dakikalık bir mola vermemiz gerektiği ortaya çıkıyor. 3-) İşi biraz daha ilerletelim ve günlük ideal çalışma süresine bakalım: Aralıklı bir şekilde (40 dakika çalışma 10 dakika dinlenme gibi) çalışma süresi 90-120 dakikaya geldiği zaman son yapılan etütte minimum 20-30 dakika mola verilmesi gerektiği, verilmediği taktirde odaklanma süresinde düşüş olacağı söylenebilir. Bununla ilgili yapılan birkaç çalışma var inceleyebilirsiniz. Ben ortalama değerleri aldım:
Sorusu olan arkadaşlar varsa sorabilirler. Günlük yaşamını etkileyecek biçimde dikkat bozukluğu olan arkadaşlar profesyonel bir destek almaları gerekir. Bu yazdıklarım tamamen kendi bilgilerimi paylaşma amacıyladır. Her türlü sorunuzu yanıtlayabilirim. |
Bildirim