Şimdi Ara

Tam verimli bir şekilde nasıl odaklanılır? (Kaynakçalı)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
3
Favori
341
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
6 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar, eğitim fakültesi mezunuyum. Belli bir süre DEHB üzerine çalıştım, dikkat süresini artırmaya yönelik bir çok teknik öğrendim. İnternette birçok saçma bilgi mevcut dikkat süresini artırmayla ilgili ve üstelik günlük ders çalışma saatleri büyük bir tartışma konusu. Sizi hem araştırmaya yöneltmek hem de fikir edinmeniz açısından küçük bir yazı yazmak ve dikkat eksikliği olan öğrencilerimin dikkat süresini artırmak için yaptığım, profesyonel destek gerekmeden uygulayabileceğiniz şeyler yazmak istedim. Özellikle belirtmek isterim ki bu yazdıklarım fiziksel ve zihinsel olarak sağlıklı bireyler için geçerli çalışmalardır. Herhangi bir sağlık probleminiz varsa profesyonel destek alın.


    1-) Öncelikle yaş aralıklarına göre dikkat sürelerine bakalım (Ortalama sürelerdir, birçok değişken mevcut.)


    1-3 yaş: Bu dönemde çocukların dikkat süresi genellikle çok kısa olabilir. Birkaç dakika kadar odaklanabilirler.

    4-6 yaş: Çocuklar bu yaş aralığında dikkat sürelerini biraz daha uzatabilirler. 10-15 dakika boyunca bir aktiviteye odaklanabilirler.

    7-12 yaş: İlkokul çağındaki çocuklar genellikle 15-30 dakika boyunca bir görev veya etkinlikle ilgilenebilirler.

    Ergenlik dönemi: Ergenlik döneminde dikkat süresi genellikle daha da uzar ve gençler bir saate kadar odaklanabilirler.

    Yetişkinlik: Yetişkinlerde dikkat süresi 1 saatten fazla olabilir.


    Kaynakça:

    1. Previc, F. H. (1990). Functional specialization in the lower and upper visual fields in humans: Its ecological origins and neurophysiological implications. Behavioral and Brain Sciences, 13(3), 519-575.
    2. Diamond, A., & Lee, K. (2011). Interventions shown to aid executive function development in children 4-12 years old. Science, 333(6045), 959-964.
    3. Posner, M. I., & Petersen, S. E. (1990). The attention system of the human brain. Annual review of neuroscience, 13(1), 25-42.


    Bu araştırmadan elde edeceğimiz sonuç ve değişkenleri baz alırsak 40-60 dakika arasında bir dikkat süresi mevcut ergenlik ve yetişkinlik arasında.


    1-) Peki odaklandığımız çalışmalardan sonra kaç dakika mola vermeliyiz?


    1. Pomodoro Tekniği: Pomodoro Tekniği, çalışma sürelerini 25 dakikalık dilimlere ayırarak her dilimin sonunda 5 dakikalık bir mola verilmesini önerir. Her dört pomodoro tamamlandıktan sonra daha uzun bir mola (15-30 dakika) önerilmektedir.
    2. Ultradian Ritimler: Ultradian ritimler, yaklaşık 90-120 dakikalık sürelerde tekrar eden biyolojik ritimlerdir. Bazı çalışmalara göre, bu ritimlere uygun olarak 90-120 dakika çalışma süresinin ardından 15-20 dakikalık bir mola vermek önerilmektedir.
    3. Araştırmalar: Birçok araştırma, çalışma süreleri ve mola süreleri arasındaki ilişkiyi incelemiştir. Bu araştırmalar genellikle çalışma sürelerinin 25-50 dakika olduğunu ve mola sürelerinin 5-15 dakika olduğunu önermektedir. Bununla birlikte, bireysel farklılıklar göz önüne alınmalı ve her bireyin kendi dikkat süresine ve ihtiyaçlarına göre mola süresini ayarlaması gerekmektedir.

    Kaynakça:

    1. Cirillo, F. (2011). The Pomodoro Technique. Cirillo Consulting GmbH.
    2. Czeisler, C. A., & Gooley, J. J. (2007). Sleep and circadian rhythms in humans. Cold Spring Harbor symposia on quantitative biology, 72, 579-597.
    3. Toker, S., & Özdemir, A. (2017). The effects of microbreak activities on performance and mental fatigue caused by information overload: An empirical study. Computers in Human Behavior, 72, 108-117.
    4. Trougakos, J. P., & Hideg, I. (2009). Momentary work recovery: The role of within-day work breaks. Current directions in psychological science, 18(6), 294-298.


    Bu çalışmalara ve bilgilere bakarak 40-60 dakika arası bir çalışma sonunda en az 10-15 dakikalık bir mola vermemiz gerektiği ortaya çıkıyor.


    3-) İşi biraz daha ilerletelim ve günlük ideal çalışma süresine bakalım:

    Aralıklı bir şekilde (40 dakika çalışma 10 dakika dinlenme gibi) çalışma süresi 90-120 dakikaya geldiği zaman son yapılan etütte minimum 20-30 dakika mola verilmesi gerektiği, verilmediği taktirde odaklanma süresinde düşüş olacağı söylenebilir.


    Bununla ilgili yapılan birkaç çalışma var inceleyebilirsiniz. Ben ortalama değerleri aldım:

    1. Loehr, J. E. (1997). The power of full engagement: Managing energy, not time, is the key to high performance and personal renewal. Simon and Schuster.
    2. Zijlstra, F. R., Roe, R. A., Leonora, A. B., & Krediet, I. (1999). Temporal factors in mental work: Effects of interrupted activities. Journal of occupational and organizational psychology, 72(2), 163-185.
    3. Trougakos, J. P., Beal, D. J., Green, S. G., & Weiss, H. M. (2008). Making the break count: An episodic examination of recovery activities, emotional experiences, and positive affective displays. Academy of Management Journal, 51(1), 131-146.



    Sorusu olan arkadaşlar varsa sorabilirler. Günlük yaşamını etkileyecek biçimde dikkat bozukluğu olan arkadaşlar profesyonel bir destek almaları gerekir. Bu yazdıklarım tamamen kendi bilgilerimi paylaşma amacıyladır. Her türlü sorunuzu yanıtlayabilirim.








  • Niye ipleyen olmadı baya merak konusu. Ben de faydam olsun diye yazdım ama

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • genel sohbete aç

  • Hocam ders çalışırken kronometre açmak hakkında ne düşünüyorsunuz?


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Doğru bir hamle olabilir ama günlük hedefleri saat bazlı koymak öğrenciyi sınırlar. Örneğin; Tarih dersinden İslamiyet Öncesi Türk Devletlerine pazartesi günü çalışacağım, konuyu bitirene kadar 40 dakika çalışma 10 dakika mola şeklinde devam edeceğim dersen doğru olur.

  • Okumanı tavsiye ederim, bilgi kirlilikleri çok. Konu biraz daha netleştirme amacı güdüyor.

  • Faydalı

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • eski_nesil kullanıcısına yanıt

    teşekkür ederimm

  • Güzel hazırladığım bir yazıydı, sınava yeniden başlamayı düşünen arkadaşlara yardımcı olabilir veya fikir verebilir.

  • Teşekkürler hocam

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.