Şimdi Ara

SW Band radyo vericisi yapmak?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
5.493
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    fm verici devre macerası olmuştur .Peki neden sw band verici yapmayı denemiyoruz el yapımı bir sw verici ne kadar uzağa yayın yapabilir çok uzak mesafelere yayın yapmak için sw band kullanılıyor (kıtalararası) bunun için kullanılan vericiler tabiki bunun için özel olarak fabrika ortamında üretiliyorlar ancak el yapımı iyi bir sw verici devresi ile de kilometrelerce uzağa yayın yapmak mümkün olabilir böyle bir deneyimi olan varsa izlenim ve tecrübelerini paylaşabilir mi bulunduğunuz şehirden başka bir şehirdeki arkadaşınızla sw band üzerinden konuşabilmek heyecan verici olsa da uygulamada zor olabilir diye tahmin ediyorum en başta böyle bir devre kurabilmek en büyük problem gibi görünüyor sonra sw band biraz karmaşık duruyor işin içine metreler giriyor.sonra bu uygulamanın tamamen yasal olması gerekiyor fm vericilerde belli bir wattan sonra yasak olduğunu biliyoruz ancak sw band yayını konusunda herhangi bir sınırlama var mı yok mu araştırmak gerekiyor sw band bir alıcım var ve daha bugüne kadar amatör birileriin arada parazit yaptığını ya duymadım ya da farketmedim

• kısa dalga bandını (veya diğer amatör bantları) kullanmak için lisans gerekiyor.
    genelde ssb kullanıldığından, elinizdeki radyodan birşey duyamamanız normal, ayrıca anteninizin de iyi olması gerekiyor.
    vericiyi yapmak çok zor olmasa da antende sıkıntı yaşayabilirsiniz.
  • iki adet halk bandı (cb) telsiz alırsanız ki artık pek kullanılmadığı için fiyatları düşmüştür, çıkış gücüne göre kilometrelerce haberleşebilirsiniz.
  • 27 MHz halk bandında lisans sahibi olmadan yayın yapabilirsiniz. Tabii bunun da belli limitleri var şu an tam olarak hatırlamıyorum ama birkaç watt ile sınırlı olması lazım. Ancak 27 MHz çoğu zaman açık olmaz sadece güneş çevriminin en üst zamanlarında (yaklaşık 11 yılda bir) ve diğer yıllarda çok özel durumlarda uzak mesafe iletişimine olanak tanır, bunun dışında %90 kısa mesafede işe yarar.

Verici devresi olarak arıyorsanız da bununla ilgili binlerce site ve döküman var google'da aratırsanız mutlaka bulursunuz. Tabii dediğim gibi bunları kullanabilmeniz için lisans sahibi olmalısınız ve sadece amatör bantlarda belli gücü geçmeyecek şekilde yayın yapabilirsiniz. Müzik yayını filan yapmak lisansınız bile olsa yasaktır ayrıca bunu da belirteyim.

• quote:

Orijinalden alıntı: PHaLaNX.

27 MHz halk bandında lisans sahibi olmadan yayın yapabilirsiniz. Tabii bunun da belli limitleri var şu an tam olarak hatırlamıyorum ama birkaç watt ile sınırlı olması lazım. Ancak 27 MHz çoğu zaman açık olmaz sadece güneş çevriminin en üst zamanlarında (yaklaşık 11 yılda bir) ve diğer yıllarda çok özel durumlarda uzak mesafe iletişimine olanak tanır, bunun dışında %90 kısa mesafede işe yarar.

Verici devresi olarak arıyorsanız da bununla ilgili binlerce site ve döküman var google'da aratırsanız mutlaka bulursunuz. Tabii dediğim gibi bunları kullanabilmeniz için lisans sahibi olmalısınız ve sadece amatör bantlarda belli gücü geçmeyecek şekilde yayın yapabilirsiniz. Müzik yayını filan yapmak lisansınız bile olsa yasaktır ayrıca bunu da belirteyim.

teşekkürler. İlginç geldi doğrusu üstad.11 yılda bir uzak mesafe iletişime olanak tanıması ve diğer yıllarda özel durumlarda uzak mesafe iletişime olanak tanıması atmosferin yapısı ile mi ilgili bir durum ? 27 mhz bir kaç watlık verici devresi ile yaklaşık kaç km yayın yapılabilir alıcı olarak sw band bir radyo kullanılabilir mi? yaptığımız vericinin performansını etkileyen dış etkenler tam olarak nelerdir?

• Evet Güneş'in bu kadar zamanda tamamlanan bir döngüsü var ve bu da radyo yayılımını etkiliyor. Neden böyle olduğunu vs. uzun uzun anlatmayayım internette bununla ilgili bir çok yazı mevcut fakat temel olarak yerden ve gökyüzünden yayılım olarak iki tip yayılım vardır, sinyallerin iyonosferden yansıyıp geri dönmesi için belli frekanstan düşük ve tamamen emilmemesi için de belli frekanstan yüksek olması gerekir. Bu frekanslar da büyük ölçüde Güneş'ten gelen radyasyona bağlı.

27 MHz'de 4-5 watt ile, ki bu yasal sınır, ve iyi bir antenle normal şartlarda yerden yayılım yoluyla ulaşılabilecek en fazla mesafe ortalama 10-20 km. Bahsettiğim özel zamanlarda yansıma üst frekansının bu banda kadar ulaşması sonucu ile duruma göre 1000-2000 km hatta çok iyi şartlarda dünyanın öbür tarafına kadar iletişim söz konusu olabilir.

Ama bu band kısa dalganın en üst kısmı o yüzden kısa dalga özelliklerini sadece belli zamanlarda gösterebiliyor, 17-18 MHz ve altı ise günlük olarak bahsettiğim Güneş çevriminin en düşük zamanlarında (örneğin bu günlerde) bile orta ve uzun mesafe iletişim için aktif olarak kullanılmakta. O yüzden kısa dalga ile iletişim için amatör lisans almak en doğru seçim olacaktır. Halk bandını da tüpçülerin ve sucuların kullanımına bırakmakta fayda var.

27 MHz kanallarında modülasyon olarak AM ve SSB kullanılır, amatör bantlarda ise genellikle CW ve SSB kullanılır bunun dışında onlarca dijital mod da görmek mümkün. Aşağıda son derece basit ve yaklaşık 200 mWatt gücünde çıkış veren deneysel sayılabilecek "Pixie" diye bilinen CW transceiver'ın şemasını koydum. Devre kristal kontrollü sürekli çalışan bir osilator ve basit bir DC alıcıdan oluşuyor.

Maksat konuda bir şema olsun. Gücü çok az bile olsa sinyalin şaşırtıcı mesafelere ulaşması mümkün olabiliyor. Ama dediğim gibi eğlencelik bir devre. Bunun gibi basitlerden tam donanımlı cihazlara kadar binlerce şemaya nette ulaşmak mümkün.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi PHaLaNX. -- 2 Ocak 2010; 2:37:03 >

• konuyu hortlatırım.lisede okurken görmüştüm ama şimdi unuttum.kısa dalga boyu mu uzak fesafe çekiyordu uzun dalga boyu mu.kısa mesafeden bir adet boyutu çok küçük bir verici yapmak istiyorum.saat pili ile yüksekliği 1 2 milim, eni ve boyu 3 4 milim olacak şekilde verici ve telefon büyüklüğünde alıcı yapmak istiyorum.bilgi verecek olursa sevinirim.yapılabilirliği hakkında bilgi verebilirmisiniz.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.