Şimdi Ara

Suzuki Vitara 2025 model 4x2 yakıt tüketimi ve genel inceleme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
21
Cevap
1
Favori
3.799
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş

Foruma yeni katıldım. Konuyu doğru yere mi açtım tam olarak bilgim yok açıkçası. Eğer yanlışlık varsa editör arkadaşlar konuyu uygun yere taşıyabilirse çok sevinirim.

Yaklaşık 2 ay önce 2025 model Suzuki Vitara 4x2 aracımı sıfır olarak satın aldım. Araç şu anda 2500 kilometrede. Hem aracı satın almadan önce hem de satın alma sürecinde bayağı bir araştırma yaptım. Aracın motorunun ve şanzımanının (1.4 Boosterjet benzinli motor - Aisin Tork Konvertörlü şanzıman ) oldukça sağlam ve uzun ömürlü olduğunu, aynı zamanda ortalama yakıt tüketiminin 6-6.5 Litre civarında olduğunu okumuştum. İlk aracım olduğu için benim önceliğim sorunsuzluktan ve uzun ömürlülükten yana oldu.

Aracı İstanbul'da kullanıyorum. Araç satın alımındaki yetkili arkadaşlar ve tanıdığım birkaç usta Star-Stop sistemini kapatmanın motor için daha sağlıklı olduğunu söyledi. O yüzden aracı aldığım ilk günden beri Star-Stop sistemi kapalı olarak kullanıyorum. Ayrıyeten park esnasında şanzıman ömrünü uzatmak için önce aracın vitesini N konumuna alıp el frenini çekip ayağımı frenden kaldırıyorum. Sonrasında tekrar frene basıp vitesi P konumuna alarak aracı kapatıyorum.

Şehir içinde genellikle 1250-1750 devir aralığında 60-90 km/h hızlarda aracı sürüyorum. Zaten 1800- 1900 devir civarlarında araç kendisi vites değiştiriyor. Performans odaklı bir sürüşüm yok. Aksine gayet sakin bir kullanımım var. Bu kullanımda yakıt tüketimim 100 kilometrede 8.2 Litre civarında. Forumdaki bazı arkadaşların tüketiminin şehir içinde 6 - 6.5 Litre civarına düştüğünü okudum. Aracın kilometresi az olduğu için mi bu kadar fazla yakıyor yoksa ben mi bir yerlerde yanlışlık yapıyorum ?

Bazı yorumlarda aracı 2000-3000 devir arasında sürerseniz hem motor sağlığına hem de yakıta katkı sağlamış olursunuz yazmışlar. O devirlerde şehir içinde sürmem maalesef ki pek mümkün değil diye düşünüyorum.

Aracı kullandığım devir aralığı motor sağlığı ve yakıt için uygun mudur ? Motor ve şanzıman sağlığını koruyup yakıt tüketimini azaltmak için ne yapmam gerekiyor ?

Yardımlarınız ve önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

• lpg düşünebilirsin.

Öncelikle yanıtınız için teşekkür ederim hocam.

Şu anda sıfır bir araç olduğu için lpg taktırdığımda garanti dışı kalıyor.

Açıkçası 10 yıllık bir garantiyi birkaç litre yakıttan dolayı bozmak istemiyorum.

Sizin herhangi bir öneriniz var mı ? İlk otomatik aracım olduğu için devir konusunda kafamda soru işaretlerim var. Kullandığım devir ( 1250 - 1750 arası şehir içi ) normal mi sizce ?

Star-Stop kapatmanın avantajı - dezavantajı hakkındaki düşünceleriniz nedir ?

ilk marşda , kalkışlarda, motor soğukken, kısa güzergahlarda , gösterge fazla gösteriyordur.

• Kardeşim bu efsaneleri geçin artık,yeni nesil otomatik araçlarda önlem olduğunu düşünerek yaptığınız bütün o gereksiz ve hatta bazen zarar veren prosedürler bu araçlarda düşünülmüş,önlemleri alınmış konular.

Aisin tork konventörlü şanzumanı olan aracı bende kullandım,öyle her park ettiğinde boşa al bilmem frene bas vs gibi şeyler yapmana gerek yok.Bunun tek istisnası eğimi fazla olan bir yere park ederken bunu yapman gerek.Zaten kullanma kulavuzunda bunu yazar.

Sonra start-stop kapatma olayı da,her durumda kapatma olayı saçma.Bunun istisnasıda şu olabilir; eğer araç ağırlıklı olarak kısa mesafelerde kullanılıyor ve start-stop çok devreye giriyorsa (normal iyi yazılımı olan bir araçta her durumda girmez zaten) o durumda akü sağlığı için kapatılabilir.

Sonra bir de ışıklarda vs. boşa alma olayı var;araç boşa alındığında şanzumandaki yağ pompası durur ve aynı zamanda soğutma görevi gören yağın akışı da durur,böylece şanzuman içeride serbest kalan sıcaklığıyla başbaşa korumasız kalır.Start-stop araçlarda mesela bu olmaz çünkü start-stop devreye girdiğinde şanzumandaki harici bir yağ pompası yağ basarak yağlama ve soğutma işlevlerini sürdürür.Vitesin N konumu ışıklarda yada yokuş aşağı kullanılsın diye konmamıştır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• D.Baran kullanıcısına yanıt

Hocam öncelikle yanıtınız için çok teşekkür ederim.

Yukarıda da bahsettiğim gibi ilk aracım olduğu için çok fazla bilgim yok. Sizlerin değerli tecrübelerinden faydalanmak için böyle bir konu açmıştım.

İstanbul'da kullandığım süre zarfında ister istemez çok fazla dur kalk yapıyorum. O yüzden star-stop sistemini kapatarak sürüyordum.

Tüm bu yaptıklarım dışında aracın motor ve şanzıman ömrünü uzatabilmem için ne gibi önerileriniz var? Bazı yorumlarda otomatik vites benzinli araçlarda yakıt tasarrufu sağlamak için 1800 - 2500 devir arasında sürün diyor ancak ne yazık ki benim araçta normal agresif olmayan bir kullanımda bu devirleri görmem pek mümkün değil. Genellikle gaza hafif dokunarak 1500 - 1700 devir arasında sürüyorum. Bu durum hakkındaki düşüncelerinizi de öğrenebilir miyim ?

Son olarak, ilk günden beri shell w-power yakıtını kullanıyorum. Opet marka yakıt kullanıp biraz daha fazla mesafe giden arkadaşlar olmuş sanırım. Bu konudaki düşüncelerinizi de alabilirim hocam.

Biraz uzun bir yazı oldu farkındayım ama tecrübeleriniz benim için önemli :)

• Yakıt konusunu çok abartılı şekilde düşürmeye çalışıp türlü yöntemler deneyenler var.6.-6.5 söylentilerine aldanmayın.Kimisi bu değeri trafik yoğunluğunun olmadığı yerlerde,illerde almıştır,kimisi uzun yollarda vs.İstanbul trafiğinde benzinli bir araç normal bir kullanımda zaten sizinki gibi yakabilir.Nette eğer doğru modelse baktığım 6 vites diye gördüm;bu da 7-8 litre gibi bir tüketim üretebilir,bençe olağanüstü yüksek anormal bir tüketim değil.

Benzinli,otomatik vites bir aracı 2000-3000 devirde sürme önerisi nedir ya.Otomatik viteste 6. Viteste giden aracı manuele alıp 4. Vitestemi süreceksiniz! Gülünç bunlar aldırmayın.Hıza uygun devri araç kendisi ayarlar zaten.Siz kalkıştan itibaren olabildiğince çabuk o anda o yoldaki hız limitine ulaşın,doğru olan en yüksek vites ve devri araç ayarlar.Her araç en fazla yakıtı ilk kalkışta ve düşük viteslerde yakar bunun için hızlıca mümkün olan (o sırada izin verilen) yüksek hıza ve en yüksek vitese çıkmak önemli.Diğer bir olay daha 2500 km kullanmışsınız,aynı tarzda bir okadar daha kullandıktan sonra ortalama tüketimin düştüğünü göreceğinize eminim,göstergeyi sıfırlamadan devamm edin.Motorunu bilmem ama Aisinin 6 yada 8 vitesli tork konventörlü şanzumanları oldukça sağlamdır her ikisinide Volvo’da,üstelik tepe tepe 250bin km kadar kullandım,endişeniz olmasın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yukarıda arkadasın ifade ettiği gibi N ye alma işi pek sağlıklı değil,

kısa mesafelerde kullanıyorsan yakıtın pek düşmez..

“ilk günden beri shell w-power yakıtını kullanıyorum. Opet marka yakıt kullanıp biraz daha fazla mesafe giden arkadaşlar olmuş “

Hangi istasyonlarda ne tür yakıtlar kullanılıyor bilmiyorum ama kaliteli yakıt hem motor sağlığı için önemli,hem de yakıt tüketiminde olumlu fark yaratır.

Devir meselesini çok kafanıza takmayın,sakin kullanıyor ve devir 1500-1700 devirlerde oluyorsa sıkıntı yok.Daha yüksek devir daha fazla tüketim anlamına gelir zaten.Bu durumda o bahsettiğiniz 1800-2500 devir arası kullanma yorumları zaten boşa çıkmış oluyor.Otomatik bir araçta bunu nasıl ayarlıyorlar acaba merak ettim 😊Yolda hız limiti 70 iken o dedikleri devirde sürmek için 120 km/s ile mi gidiyorlar mesela 😊 Yada daha düşük bir hızla mı?🤔.Manuelde tamam da adı üstünde ‘Otomatik vites’ bu araç.

Hocam öncelikle değerli yanıtınız için teşekkür ederim. Çalıştığım için bildirimlere erken dönemiyorum maalesef.

İlk araba olunca, bir de kredi ile borç ile alınca insan ister istemez nereden daha az masraf ederim düşüncesine kapılıyor. Açıkçası piyasada çok fazla araç var. Özellikle benim gibi genç sayılacak yaşlara hitap eden güzel, yakışıklı araçlar :) Ancak maalesef ki genelde bahsettiğim araçlarda gerek şanzıman, gerek motor olarak problem oluyor. Uzun bir araştırmadan sonra tercihimi Suzuki Vitara'dan yana kullandım. ( Her ne kadar benim gibi tek başına yaşayan birisi için biraz emekli arabası sayılsa da. )

1.4 TurboBoost motor ve Aisin 6 ileri tork konvertörlü şanzımanı kolay kolay sıkıntı çıkarmaz dediler. Biraz şanssız bir insanımdır. Umarım istisnası ben olmam :)

Tahmin ettiğim kadarıyla araçları seven ve bir o kadar da ilgilenen birisisiniz. Genel olarak motor ömrü ve araç sağlığı için bu genç kardeşinize önerileriniz varsa dinleyebilirim. Araç bakımı, motor ve şanzıman sağlığı, yakıt tüketimi vs. aklınıza ne gelirse tecrübelerinizi paylaşabilirseniz çok fazla memnuniyet duyarım.

Şimdiden teşekkür ederim.

• Istanbul.34000 kullanıcısına yanıt

Aracınızı biraz araştırdım,galiba 48V mildhybrid sistemide var.Bu hemen her markada benzer çalışan bir sistem;fren geri kazanımı vs ile kazanılan enerji 48 voltluk bir aküde depolanır ve depolanan bu enerji daha sonra krank miline bağlı küçük bir motoru besleyerek kalkışlarda,hızlanmalarda benzin motoruna (ana motor diyelim) destek olur.Hatta bazı durumlarda ana motor tamamen durdurulur ve elektrik motorunun desteğiyle araç kısa mesafelerde harket ettirilir.Yine bu küçük elektrik motoru aynı zamanda marş motoru görevini de görür.Yani bunun anlamı Start-Stop sistemini kapatmanız gereksiz birşey.48V Mild Hybrid sisteml olan araçların tüketimi olmayanlarından azdır normalde ama siz daha Rodaj dönemini yeni tamamlamışsınız,yada tamamlamak üzeresiniz,esas doğru tüketimi bu aşamadan sonra görmeniz gerekir.

Uzun ömür demişsiniz;aracınız kullanılmış değil yeni bir araç,bakımlarını zamanında yaptırın,yağını suyunu sık sık kontrol edin yeterli.Hani bir sözümüz vardır “Sakınılan göze çöp batarmış” diye;herşeyi çok kafaya takmayın,bazen takıntılar da ‘çöp’ olup batabiliyor ve zarar verici oluyor.Aracınızın keyfini çıkarın.

Markalar şanzuman yağları için ömürlük derler,değiştirmeye gerek yok derler,bu büyük bir saçmalıktır.Motorun şanzumanın (diferansiyellerde var tabi) çalışma ortamında bulunan hiçbir yağ “ömürlük” olamaz.Benim aracım Bmw.Bmw şanzuman yağı değiştirmeye gerek yok,ömürlük diyor.Transfer kutusu ve diferansiyeller içinde aynı şeyi söylüyor.Ama şanzumanı üreten ZF ise 80-100bin km arası değiştirilir diyor.Maalesef bu ömürlük olayını farklı anlayıp değiştirmeyen çok.Siz daha olayın başındasınız,oraya daha çok var ama Aisin’in kendi kaynaklarından hangi aralıklarla yağ değiltirilmesi gerektiğini öğrenip uygulamanız iyi olur.Suzuki bu konuda ne diyor bilmiyorum tabi;belki periyodik bakım planlarında genelin aksine vardır.Volvo’da ömürlük diyordu.Çoğu araç çok uzun km ler değişim yapılmadan sorunsuz gidebiliyor ama oralara varmadan sorun çıkaranların masrafı,derdi gerçekten çok büyük,en mantıklısı belirli aralıklarla değiştirmek.Sorun çıktıktan sonra değiştirmenin bir faydası,geri dönüşü yok çünkü.

Sizin daha ilk arabanız ve sıfır almışsınız,kulaktan dolma bilgilerle değil,aracınızın özelliklerini öğrenerek ve araştırarak daha verimli ve uzun ömürlü kullanabilirsiniz.Şanslıyız ki araştırmak için oldukça büyük kaynaklarımız var;Google,youtube,otomobil forumları,hatta chat gpt gibi yapay zeka yazılımları vs vs.Sadece biraz ilgi,merak ve zaman gerekiyor.Maalesef bunu büyük bir çoğunluk yapmıyor.Bunu yaparsanız daha bilinçli ve kendinden emin bir şekilde tadını çıkararak kullanabilirsiniz.

Kolay gelsin,umarım yardımcı olur bunlar..

• D.Baran kullanıcısına yanıt

Fazlasıyla yardımcı oldu hocam, teşekkür ederim.

Sizin gibi yardımsever, düşüncelerini ve tecrübelerini başkalarıyla paylaşan insanların olması gerçekten mutluluk verici bir şey.

Tekrardan teşekkür ederim. Kazasız sürüşleriniz olsun.

candan mühendislik lpg dönüşümünden sonra garantisi olan araçlara da kendi garanti veriyor .bi sorun isterseniz istanbul üraniye

• Aracınız 1400kg civarındaysa çevre yoluna çıkmadan 25-35km ortalama hız aralığında 8-8,5 lt tüketim otomatik bir araba için gayet makul. Daha aşağıya düşürmek için ekstra gayretler gerekir. Son anda frene basmak yerine öngörülü bir sürüş yaparak daha erken ayağınızı gazdan çekerek motor freni ile yavaşlatmak gibi .

Ben megane 1,3 edc benzinli aracım ile eko modda 90+ (megane ekranında eko sürüş puanı vardı) sürüş puanıyla şehir içi 7-7,5 ilt ancak görebiliyordum. Ayrıca şehir içinde depo hesabında 0,5lt daha fazla yakıyordu.

İlk aracınız olduğu için biraz daha alıştığınızda 0,5lt kadar aşağı çekersiniz diye düşünüyorum. Benzinli otomatik bir arabadan daha aşağısını beklemeyin.

Tadını çıkarmaya bakın. Güle güle kullanın.

• Hocam hayırlı olsun. Aynı motor + şanzıman kombinasyonunu 2017 den beri kullanıyorum (4x4). Şu an 120.000 km deyim. Yakıtınız yaklaşık 7-7,5 lt/100km seviyelerine inecektir zamanla. Aracı tanıdıkça alışırsınız. zaten farketmişsinizdir sıkıştırınca ani devir artıran bir araç, ivmeli hızlanma yapmayın, bu da yakıta çok etki eder.

Hız sabitleme sistemini kullanıyorsanız, onun da karakteri ani hızlanma yönünde, ben pek hoşlanmıyorum kulakçıkdan vites artırıp müdahale ediyorum hatta.

Genel olarak; bu araç için diğer detaylara çok takılmayın, bakımını zamanında yaptırıp, yakıtını koyup gitmelik bir araba, kafanız rahat olsun. Güzel günlerde kullanın.

Intel® Core™ i7 - 6700K İşlemci
    4.00 GHz. Turbo Boost Teknolojisi ile Maksimum 4.20 GHz
    Soğutuculu Balistix Ram
    2666 MHz'de 16 GB DDR4 Sistem Hafızası (8 GB x 2)
  • Hayırlı olsun güle güle kullanın güzel bir tercih yapmışsınız. Bende sizin gibi yaklaşık 2 ay önce 4×4 olanını aldım. Araçtan çok memnunum yakıt tüketimi performansı çok iyi, bulunduğum yer bir Büyükşehir olsa da, İstanbul'a göre benim için burda trafik yok sayılır. Yakıt ortalaması şehir içinde 7 lt gösteriyor. Aynı güzergahta dizel C suv kullanmıştım o da 6.6 ile 7 lt arasında tüketim gösteriyordu.

• "1 hafta oldu alalı bende günlük ortalama 15-20 km kullanıyorum ve 10.2lt altına inmedi henüz düşecek diye bekliyorum umut ☺️ aynı sizin gibi gaza nerdeyse hiç basmadan ortalama 1500 - 1750 devir aralığında otomatik kullanımda geçişleri yapıyor mesafem cok kısa kış soğugu rölantide ısınma süresi vs diye düşünüyorum 1.4 manuel Egea yınsattım 10 litre yakıyor diye 1.4 turbo birde japon motor yılladır takip ederim az yakar normalde ama buda 10.2 litre ile başladı bakalım bekleyip göreceğiz"

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.