Şimdi Ara

Superonline Yurt disi vs Yurt ici fark

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
40
Cevap
0
Favori
1.517
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaslar merhaba, 100 mbps internet paketine gectim. 1 haftadir pakete gectikten beri speedtest fast.com vs hepsi dusuk sonuclar gosteriyordu. Yaklasik 40-70 mbps speedtest, 8 mbps fast.com, testmy.net ve speedofme sonuclari da 8 mbps civari. Speedtest 40-70 arasi gostermesine ragmen steam'den dosya indirdigimda 1.7 mb gibi bir hiz vardi yani o da 8 mbps hiz geldigini gosterir. Simdi bana yazilimimin guncellendigi vs soylendi 1 haftalik yogun sikayet sonrasinda ve kontrol ettigimde suan 80 mbps falan gosteriyor superonline. Isin garibi steamden hakikaten 9mb indiriyorum saniyede. Yani hakikaten 80 90 mbps hiz mevcut. Speedtest'ten frankfurt sunucularina baglandigimda da 50 mbps hiz civari gosteriyor. Ancak fast.com, testmy.net, speedofme gibi sitelerde hala 8mbps civari baglanti aliyorum. Dahasi Geforce Now uygulamasinda (yabanci versiyonunu kullaniyorum, sunucular yurtdisinda) test yaptigimda 8mbps civari baglantim var gozukuyor.

Acaba bu ikisi arasindaki ucurum neyden kaynaklaniyor olabilir? Sorunumu o kadar sikayetten sonra turkiye serverlari icin cozduler gibi. Turkiye tabanli bir seye erisimim hizlandi yani. Ama netflixtir geforce nowdur ayni devam ediyor. 8 MBPS rezalet bir hiz degil mi? Benim gibi bu durumu yasayan var mi? Fast.com da 8 mbps gostermesi cok garip

• Hocam bunun sebebi throttle yani hızınızı limitlemelerinden dolayı oluyor. Peki nedir bu throttle? Genelde yoğunluk yaşanan servislere (netflix, youtube vb. yüksek bandwidth kullanan) has bir ayar çekiyorlar, o sitelere bağlantınız yavaşlıyor ve kapasiteyi bir nevi rahatlatmış oluyorlar. Fast.com'da 8 mbps görmeniz = netflixe 8 mbit bandwidth atanmış olduğunu gösterir çünkü fast.com, netflix sunucularına göre test gerçekleştiriyor.

Eğer hız düşümü yanında yüksek ping ve lag sorunu ile karşılaşıyorsanız ISS'nin yurt dışında kullandığı peer sunucularda problem olabilir bunuda en kolay tracert komutu ile görebilirsiniz.

speedtest.net, nperf.com, speed.cloudflare.com ve fast.com dışındaki hız testi uygulamalarını fazla dikkate almanızı önermem çünkü test sunucuları genelde avrupa ya da amerika kullanıcılarına uygun konumlarda olduğu için bizde hatalı sonuçlar verebiliyor.

• Gökkubbe G kullanıcısına yanıt

Hocam tesekkur ederim cevabiniz icin. Peki bu bahsettiginiz limitleme islemi illegal degil mi? Ben sonucta belli bir urun satin aliyorum bu ISP'lerden. Bunu hangi hakla limitliyorlar? Sizce sikayet vs ile benim adima bu limiti kaldirabilir miyim? Ikinci olarak bahsettigim tum bu ikincil sitelerde (fast, speedofme vs.) diger arkadaslarim speedtestte aldiklari hiza benzer aliyorlar. Yani cocuk 50 mbps kullaniyor, speedtest 45 fast 40 mbps. Bendeki bu ucurum normal olabilir mi? Hadi fast.com netflix, speedofme testmy.net vs ne alaka? Yani diyelim ki oradaki sunuculara uzak o yuzden baglanti kaybi oluyor. Tamam da baglanti kaybi 70-80 mbps olabilir mi?

• throttle yap-a-mıyor hiçbir ISS çünkü iletişim özgürlüğüne aykırı olduğundan dolayı mahkeme kararıyla yasaklanmış durumda. yaşadığınız hız problemi kapasite yetersizliğinden kaynaklanıyor, bu durumda da şikayet kaydı oluşturup beklemekten başka yapabileceğiniz bir şey yok.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gao8e7

Hocam tesekkur ederim cevabiniz icin. Peki bu bahsettiginiz limitleme islemi illegal degil mi? Ben sonucta belli bir urun satin aliyorum bu ISP'lerden. Bunu hangi hakla limitliyorlar? Sizce sikayet vs ile benim adima bu limiti kaldirabilir miyim? Ikinci olarak bahsettigim tum bu ikincil sitelerde (fast, speedofme vs.) diger arkadaslarim speedtestte aldiklari hiza benzer aliyorlar. Yani cocuk 50 mbps kullaniyor, speedtest 45 fast 40 mbps. Bendeki bu ucurum normal olabilir mi? Hadi fast.com netflix, speedofme testmy.net vs ne alaka? Yani diyelim ki oradaki sunuculara uzak o yuzden baglanti kaybi oluyor. Tamam da baglanti kaybi 70-80 mbps olabilir mi?

Superonline değil Netflix kendi yapıyor . Sırf Türkiye değil yoğunluğa göre bütün Avrupada uygulayabiliyorlar, Youtube'da yaptı geçen sene.

Önce speedtest ile en yakın Turkcell sunucusunu seçip test edin. Sonuç 96Mbps ise altyapı sorunu yok.

Yurtdışı bağlantılara gelince, gecikme (latency ya da halk arasında ping) arttıkça hız teknik olarak düşer. TCP optimize edilerek yüksek gecikme de olsa hızın düşmesi engellenebilir.

Optimize edilmiş bir işletim sistemi ile (örneğin macos Siri daha iyi çalışsın diye mükemmel durumda) 7/24 yurtdışına tam hız alıyorum.

CGNat içinde değilseniz, sizin bilgisayar ya da karşı sunucu optimize ise, tam hız kullanabilirsiniz. İlk cgnat içinde misiniz ona bakın, sonra kendi cihazlarınızı optimize etmeye bakın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofearl -- 24 Şubat 2021; 22:51:14 >

• Rica ederim, tabii ki illegal hocam. Arkadaşında dediği gibi şikayet kaydı açmaktan başka yolu yok maalesef. Bahsettiğiniz hız testi sitelerini kullanmıyorum o yüzden net bir yorumum yok ama şöyle düşünün speedtest.net neredeyse her ülkenin çoğu şehrinde bir test sunucusu bulunduruyor yani çok yüksek kapasiteye sahip ve bu sebeple daha stabil sonuçlar veriyor. Peki kullandığınız diğer hız testi yapan sitelerde kaç test sunucusu var aynı anda kaç kişi test yapıyor acaba anlık kapasite yüklenmesi mi vardır bilinmez o sebeple saydığım hız testi sitelerini kullanmanız daha sağlıklı olacaktır.

• nofearl N kullanıcısına yanıt

Hocam dediginizin dogru olmasi icin diger insanlarin da Netflix'ten benzer hizlar almasi gerekir. Diger arkadaslarim ve burada gordugum cogu insan fast.com'dan da netflixten de geforce now'dan da gayet normal hizlarini aliyorlar. Ben bahsettigim 3 mecrada da speedteste 80 mbit gosterilen hizimin %10'unu aliyorum. Dolayisiyla bu netflixin yada nvidia'nin yaptigi spesifik bir sey olamaz diye dusunuyorum.

Ayrica yurt disi tabanli diger hiz testlerinde de dedigim gibi %90'in uzerinde kayip var. Bunun neresi kabul edilebilir ya da normal? Ayni testi yapan baska ISS uyesi arkadasim %5-10 kaybediyor. Dolayisiyla ortadaki problemin superonline'da oldugu acik degil mi?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    PTT Yurt Disi Kargo Yardim
    8 yıl önce açıldı
    Yurt disi tatil
    6 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • gao8e7 G kullanıcısına yanıt

Arkadaş haklı bazı zamanlarda netflix ve youtube gibi firmalar hız kısıtlaması yapıyor ancak şuan öyle bir durum söz konusu değil.

Anlık fast.com testim:

https://r.resimlink.com/Vkw.png

Siz en güzeli hız testi görüntüleriniz ile beraber şikayet kaydı açıp beklemeye geçin hocam.

• quote:

Orijinalden alıntı: gao8e7

Hocam dediginizin dogru olmasi icin diger insanlarin da Netflix'ten benzer hizlar almasi gerekir. Diger arkadaslarim ve burada gordugum cogu insan fast.com'dan da netflixten de geforce now'dan da gayet normal hizlarini aliyorlar. Ben bahsettigim 3 mecrada da speedteste 80 mbit gosterilen hizimin %10'unu aliyorum. Dolayisiyla bu netflixin yada nvidia'nin yaptigi spesifik bir sey olamaz diye dusunuyorum.

Ayrica yurt disi tabanli diger hiz testlerinde de dedigim gibi %90'in uzerinde kayip var. Bunun neresi kabul edilebilir ya da normal? Ayni testi yapan baska ISS uyesi arkadasim %5-10 kaybediyor. Dolayisiyla ortadaki problemin superonline'da oldugu acik degil mi?

Malesef düşündüğünüz gibi değil. İçerik dağıtım apayrı bir dünya. En basit test için ara sıra alttaki adresi açın, akamai sizi nereye gönderiyor görebiliyorsunuz.

http://whatismyip.akamai.com/advanced

Mesela gece sunucuları rahatken Ankara'dan servis veriyor, gündüzleri kendi yoğunluğuna göre Romanya, İtalya, Almanya üzerine yönlendiriyor. Bu seçimleri içerik servisleri sizin IP adresinize, DNS servisinize ve anycast ise ISP routing göre yapıyor.

Yani Netflix bizi bazen yoğunluk yüzünden bir uzak bir uzak derken Amerika sunucularına atıyor (arkadaşınızın IP aralığına başka ülkeden servis verebilir) Uzak olunca da, latency yüzünden performans düşüyor, yoğunluktan düşüyor vs.

speedtest ile aynı yurtdışı sunucuları seçip karşılaştırma yapabilirsiniz.

• superonline netflix hızlarını kısıtlamaya baslamıstı. yaklasık 1 ay once konusu acılmıstı. su an hala devam etmekte mi bilmiyorum. bende durum boyle(turknet)

Superonline Yurt disi vs Yurt ici fark
  • quote:

Orijinalden alıntı: IsO6

superonline netflix hızlarını kısıtlamaya baslamıstı. yaklasık 1 ay once konusu acılmıstı. su an hala devam etmekte mi bilmiyorum. bende durum boyle(turknet)

Show More Info tıklayın, benim Amerika mesela, o hıza daha geç ulaşıyor & latency yüksek. Pandemiden bütün sunucuları yoğun zaten, bir de uzak olunca ve kullanıcıların cihazları latency optimize değilse çamur gibi çalışıyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nofearl -- 24 Şubat 2021; 23:9:5 >

Client   Bartin, TR   Turknet 

Server(s) Istanbul, TR  |  Istanbul, TR  |  Bucharest, RO

• quote:

Orijinalden alıntı: IsO6

Client   Bartin, TR   Turknet 

Server(s) Istanbul, TR  |  Istanbul, TR  |  Bucharest, RO

Benim şu an Server(s) Secaucus, US  |  Ashburn, US

Sonuç 130-140Mbps, ama dediğim gibi eski macos sürümlerinde bu latency ile sürünürdü.

Bu yönlendirmeyi yapan da Superonline değil Netflix.

• Bu Turkcell'de abonelerini network uzmanı yaptı. Superonline Yurt disi vs Yurt ici fark Superonline Yurt disi vs Yurt ici fark Gerçi yazılanların çoğu kaynağa dayanmayan kafadan sallama bilgiler ama neyse.

• quote:

Orijinalden alıntı: nofearl

Benim şu an Server(s) Secaucus, US  |  Ashburn, US

Sonuç 130-140Mbps, ama dediğim gibi eski macos sürümlerinde bu latency ile sürünürdü.

Bu yönlendirmeyi yapan da Superonline değil Netflix.

Alıntıları Göster

Netflix'in konu ile alakası yok.

Göründüğü kadarı ile, superonline'ın netflix ile ara bağlantısı yok. O yüzden yurtdışı sunucularına bağlanıyor (istisnasız her zaman)

Turk.net'in ise Netflix ile peering'i olduğu için, İstanbul'daki sunucularına bağlanıyor. Hatta muhtemelen yurtdışına çıkan omurgası da Romanya'dan geçtiği için, üçüncü sunucu olarak da Romanya'ya bağlanmış.(çoğu zaman Frankfurt'a bağlanır).

Yine benzer şekilde kullandığınız DNS sunucusuna göre de farklı lokasyonlardaki content delivery networklere bağlanabilirsiniz. (akamai ve benzeri CDN'ler)

ECS (Extended Client Subnet) destekleyen DNS sunucuları (Google, Opendns ve Quad9'ın 9.9.9.11 gibi) sizi coğrafi lokasyone göre uygun bir ip'ye yönlendirir.

Cloudflare, Level3, Comodo, dns.watch 'un dns sunucuları (ayrıca quad9'un 9.9.9.9'u) coğrafi lokasyona bakmaz.

Yine yukarıda Netflix ve youtube'un band genişliği kısıtlaması yaptığı söylenmiş, youtube tarafını bilmiyorum ama Netflix sadece 2020 içersisindeki 1-2 ay boyunca band genişliğini yarı yarıya kısıtladı o kadar. Yani rutin tekrarlanan bir uygulama değil bu.

Yanlışım varsa düzeltin Türkiye'de Netflix ile peeringi olan servis sağlayıcılar Turk.net ve Comnet'in

• quote:

Orijinalden alıntı: tuzsuz_deli_bekir

Netflix'in konu ile alakası yok.

Göründüğü kadarı ile, superonline'ın netflix ile ara bağlantısı yok. O yüzden yurtdışı sunucularına bağlanıyor (istisnasız her zaman)

Turk.net'in ise Netflix ile peering'i olduğu için, İstanbul'daki sunucularına bağlanıyor. Hatta muhtemelen yurtdışına çıkan omurgası da Romanya'dan geçtiği için, üçüncü sunucu olarak da Romanya'ya bağlanmış.(çoğu zaman Frankfurt'a bağlanır).

Yine benzer şekilde kullandığınız DNS sunucusuna göre de farklı lokasyonlardaki content delivery networklere bağlanabilirsiniz. (akamai ve benzeri CDN'ler)

ECS (Extended Client Subnet) destekleyen DNS sunucuları (Google, Opendns ve Quad9'ın 9.9.9.11 gibi) sizi coğrafi lokasyone göre uygun bir ip'ye yönlendirir.

Cloudflare, Level3, Comodo, dns.watch 'un dns sunucuları (ayrıca quad9'un 9.9.9.9'u) coğrafi lokasyona bakmaz.

Yine yukarıda Netflix ve youtube'un band genişliği kısıtlaması yaptığı söylenmiş, youtube tarafını bilmiyorum ama Netflix sadece 2020 içersisindeki 1-2 ay boyunca band genişliğini yarı yarıya kısıtladı o kadar. Yani rutin tekrarlanan bir uygulama değil bu.

Yanlışım varsa düzeltin Türkiye'de Netflix ile peeringi olan servis sağlayıcılar Turk.net ve Comnet'in

Alıntıları Göster

Yanlış biliyorsunuz. Bütün CDN servisleri ECS desteklemez. Hele hele Netflix steering için ne ECS ne DNS kullanıyor. IP adresinizden stream için kendi uygun bulduğu sunucuya direk yönlendiriyor.

Netflix konu ile direk alakalı çünkü kendisi Superonline kullanıcısını Amerika sunucusuna yönlendiriyor. Superonline ile aralarında ne dert var bilmem ama teknik olarak konu routing/DNS vs değil, Netflix kaynaklı.

sıkıntı Netflix'ten değil, Turkcell'den kaynaklanıyor. BGP tablosu o kadar berbat ki her IP bloğunu farklı lokasyonlara yönlendiriyorlar. Mesela aşağıdaki IP bloklarının Netflix trafiği şu şekilde,

176.233.248.0/21 bu blok Frankfurt'a yönlendiriliyor,

176.234.136.0/21 bu blok Viyana'ya yönlendiriliyor,

176.232.24.0/21 bu blok ise NewYork'a yönlendiriliyor.

BGP tablosunun baştan yapılması gerekiyor, başka bir örnek olarak; Ankara'dan Gebze VM'deki bir sunucuya ulaşmam için trafiğim Kartal'dan yönlendiriliyor. İzmir'de bir sunucuya ulaşmam için trafiğim Yenibosna VM'den yönlendiriliyor, Ankara ve İzmir arasında hat olmasına rağmen bu şekilde yapılıyor. Normal şartlar altında Equinix IL2 yönündeki gecikmem 7ms'den fazla olmaması gerekirken yanlış yönlendirmeler yüzünden 13ms'den başlıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: LGR9

sıkıntı Netflix'ten değil, Turkcell'den kaynaklanıyor. BGP tablosu o kadar berbat ki her IP bloğunu farklı lokasyonlara yönlendiriyorlar. Mesela aşağıdaki IP bloklarının Netflix trafiği şu şekilde,

176.233.248.0/21 bu blok Frankfurt'a yönlendiriliyor,

176.234.136.0/21 bu blok Viyana'ya yönlendiriliyor,

176.232.24.0/21 bu blok ise NewYork'a yönlendiriliyor.

BGP tablosunun baştan yapılması gerekiyor, başka bir örnek olarak; Ankara'dan Gebze VM'deki bir sunucuya ulaşmam için trafiğim Kartal'dan yönlendiriliyor. İzmir'de bir sunucuya ulaşmam için trafiğim Yenibosna VM'den yönlendiriliyor, Ankara ve İzmir arasında hat olmasına rağmen bu şekilde yapılıyor. Normal şartlar altında Equinix IL2 yönündeki gecikmem 7ms'den fazla olmaması gerekirken yanlış yönlendirmeler yüzünden 13ms'den başlıyor.

Benim Antalya içi ping 20ms, baştan kaybediyorum zaten ama yurtdışı çıkarken Netflix steering için kendi db kullanıyor biliyorum.

Streaming için anycast IP'de kullanıyor, o durumda 100% emin değilim ama fast.com kontrol ederken api.fast.com üzerinden IP adresim için 5 sunucu cevabı veriyor. Avrupa bile değil bu sunucuları işaret etmesinin routing ile ilgisi yok, Netflix kendi belirliyor. Netflix kendi bu sunucuları gösterdikten sonra ne DNS ne routing ile düzelecek durum kalmıyor.

ipv4-c005-nyc005-ix.1.oca.nflxvideo.net

ipv4-c023-nyc005-ix.1.oca.nflxvideo.net

ipv4-c003-was001-dev-ix.1.oca.nflxvideo.net

ipv4-c006-was001-dev-ix.1.oca.nflxvideo.net

ipv4-c120-ord001-dev-ix.1.oca.nflxvideo.net

• LGR9 kullanıcısına yanıt

Ben de tam benzer şeyleri yazacaktım siz benden önce davranmışsınız. Newyork cenahına sadece bu blok değil neredeyse her blokta yönlendirme var. Ve sadece ana taşıyıcı Tata olursa bu sorun çıkıyor. DTAG, Level3 veya GTT'de hangi blok olursa olsun bu Newyork sorunu yok. Başka bir örnek vereyim; DolbyVision-Atmos bir diziyi bazı IP bloklarında 7-8mbps, bazılarında 15,25mbps ve bazen de şu an kullanmakta olduğum IP'deki gibi 17,75mbps ile izliyorsunuz. ISP aynı, cihazlar aynı, sadece değişen IP bloğu ve dolayısıyla yurtdışına hangi taşıyıcı ile çıktığınız değişiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi zulu123 -- 25 Şubat 2021; 20:2:9 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.