|
Eğer cihazınızda ethernet portu varsa kesinlikle kullanın. Herkese tavsiyem. Hem hız için hem bağlantı sağlığı için, hem ping için, hem güvenlik için, hem stabilite için. Bu şekilde ağ içindeki ve dışındaki kötü etkenleri devre dışı etmiş oluyorsunuz. Gerekirse duvar delin, kablo çekin, kablo borusu ile saklayın, eski telefon veya anten prizleri varsa içindeki kabloları sökün ve kılavuz ile CAT6 çekin ve iki tarafada keystone jack koyun. Sadece ethernet portu olmayan cihazlarda WiFi kullanın. Telefon, tablet gibi. Ethernet port varsa direkt kabloyu gömün. Gerisini düşünmeyin. Sansür gibi şeylerde hiç faydası yok ama emin olun az da olsa baş edilebilir hale getiriyor durumu. En azından sizden kaynaklı sorun olmadığını mh'ye kanıtlamış oluyorsunuz. Boş boş telefonda sessiz kalıyorlar kablolu kullandığınızı söyleyince. Ben CAT6 ve CAT6A ile memnunum. CAT7 gerçek bir standard değil. CAT8/CAT8.1/CAT8.2 de tam kabul edilmiş değil yanlış hatırlamıyorsam. En son gerçek standard 6A'dır, global kabul edilen o. Rahat 100 metrede 10G hız yapar. İsterse WiFi 6, 6E, 7 hatta ileride 8, 9, 10 olsun. Hiçbir zaman kablolu bağlantı kadar stabil olamaz. Tipik bir Wi-Fi 5 veya 6 client cihazda 2x2 MIMO mevcut. Teorik maks hız genellikle 1200 Mbps oluyor. Varsayın AC/AX2400 router bir cihaza sahipsiniz. Boşuna kablolu olabilecek cihazlarınızı kablosuz bağlayarak diğer tüm cihazların kalitesini etkiliyorsunuz. Her client Wi-Fi olmak zorunda değil. Tabii işin içine Wi-Fi 6 ve 6E ile OFDMA gibi terimler giriyor. 802.11ax ve 802.11be (Wi-Fi 7) birden fazla cihaz için evet kullanılabilir bir durum sunuyor. Ama gene de şansınızı zorluyorsunuz. Zaten aradığınız düzgün Wi-Fİ routerlar 5000 TL'de başlıyor. Onun yerine 800 TL'ye 8 port switch alın, data prizi, keystone jack ve CAT6 kablo alın. Evi komple kablolu cennete dönüştürün. Daha işin içine komşular, Wi-Fi kanalları, bant, bant genişliği, dBM vb katmadım. O yüzden ethernet portu varsa kullanın. Örnek, bu sayfadan Apple cihazlarının Wi-Fi hızlarına, konfigurasyonuna bakabilirsiniz. https://support.apple.com/guide/deployment/wi-fi-specifications-for-apple-devices-dep268652e6c/web SuperOnline savunuyormuş gibi olmasın ama, adamların verdiği çöp Çin modemle iPhone 15 ile dibinden bile 802.11ax 5Ghz ile LAN içinde 1200Mbps göremezsiniz. Bunu iyi modemlerde PPPoE ile görmek bile zor. Yani Wi-Fi kötü diye mh arayıp laf etmenin bir faydası yok. Wi-Fi denen şey kendisine faydası yok. Zaten sırf iPhone 15'iniz bağlı değil muhtemelen, bir sürü diğer cihaz daha bağlı, belki Wi-Fi'a bağlanan bulaşı veya çamaşır makineniz bile olabilir. Sonra gidip "Abi internet berbat ya çekmiyor hız çok düşük" diye Mh ne yapsın Ben 1000 Mbps olan diğer dairede sadece kendi iPhone'um ile test yaptım. WAN ve LAN için. fast.com ve iperf3. Diğer her cihaz kapalıydı. Modemin dibinden LAN testi yaptım. 650 Mbps çıktı, bu da zaten maksimum 802.11ac 2x2MIMO hızına yakın (866 Mbps). Harika dimi? Hayır. 2 metre uzaklaş 300Mbps'ye indi. Arada duvar bile yok. Öbür odaya geç, 150Mbps. WAN hızı da benzer. Şimdi ben bunun faturasını SO'ya kesemem. Ne kadar nefret etsem de objektif ve bilimsel olarak onların bir suçu yok. Yani 18 yaşındaki, evden çalışan, önündeki kitapçıktan soru soran, kitapçık olmasa iki kelime bir araya getiremeyecek, konuyla alakası olmayan müşteri hizmetleri çalışanı neden "Kablolu ile denediniz mi?" sorusunu bu yüzden soruyor. Normalde hiç savunmam onları ama haklılar. Network konusuna gelince yapılabilecek tek troubleshoot o zaten. Onu da etkisiz hale getirmeye çalışıyorlar. (Sansürü durdurup vatandaşa özgürlük ve adalet verecek halleri yok) Neyse uzun oldu, kısaca kablolu kullanın. Wi-Fi rahatlasın, kalan Wi-Fi cihazlarınız daha hızlı ve stabil olsun. Ha illa kablosuz yapacağım, illa Wi-Fi olacak diyorsanız, size en az 20 bin TL'lik router lazım. Üstüne de OpenWRT koyun. Güzel olur. Ama gene de kablolu kadar güzel olamaz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Alphonsus -- 11 Aralık 2024; 18:59:11 > |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt

kullanıcısına yanıt