Şimdi Ara

SSD mi yoksa RAM mi alayım? Arada kaldım!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
34
Cevap
0
Favori
5.033
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Ram i arttırmak ya da SSD almak arasında kaldım.

SSD almayı düşünüyorum. Sebebi ise oyunlarda yaşadığım takılmalar. Örnek vermem gerekirse; NBA 2K15 oynarken fastbreak sırasında orta sahadan geçerken hafif takılmalar yaşıyorum. Genelinde 60 fps aldığım oyunda (vsync açık) oyun sırasında
    bazen anlık fps düşüşleri yaşıyorum. Hatta bu takılmalar fps düşüşü olmadığı anlarda oluyor desem yeridir. Batman Arkham City, COD Ghosts gibi oyunlarda da başıma gelen bu durumu ilk etapta harddiskin anlık okuma hızının yavaş kalmasına bağlamıştım.
    Evet ssd nin oyun performansına belki doğrudan etkisi olmayabilir ama sanırım bir SSD alırsam bu takılmalardan kurtulabilirim gibi geliyor bana.

Öte yandan SSD yerine 8 gb daha ram alırsam da(toplam 16 gb olur) acaba önyükleme alanını artırdığım için bu sorundan kurtulabilir miyim?

Sistemim aşağıdaki gibidir. Oyunları 1080p full ayarda oynuyorum. Aldığım fps ler beni üzmüyor ama fps düşmeden takılma yaşamayı bir türlü anlayamıyorum. Acaba hiç para harcamasam ve oyun çözünürlüğünü mü düşürsem? İşe yarar mı acaba?
    Sizce ne yapmalıyım. Tavsiyelere açığım. Şimdiden değerli cevaplarınız için teşekkür ederim.

Asus M5A 99 FX PRO R 2.0 anakart
    Asus HD 7950 DirectCU 2 TOP Gdr5 3 GB 384 Bit ekran kartı
    AMD FX X8 8350 4 gh + Hyper evo 212 soğutucu (OC ile 4,35 gh olarak kullanıyorum) işlemci
    2x4GB Gskill ram cl10 1600mh (OC ile 1733 mh cl9 olarak kullanıyorum) ram
    Corsair carbide 400R 750 watt kasa
    3,5" 1 TB sata3.0 64mb seagate barracuda harddisk
    Asus 24" 60 hz 1ms monitör

• takılma dediğin şey acaba ne boyutta?

ssd oyun takılmasına çözüm olacağını zannetmiyorum.

fakat 8gb ram yetmesi gerekli normal şartlarda

acaba yazılımsal bir sıkıntın olabilir mi? bilgisayarına bir format çek derim bence sonra bir kez daha dene birde bir program yükleyip ram ne kadar kullanılıyor oyun esnasında bakabilirsin ram ihtiyacın olup olmadığına o zaman daha iyi karar verirsin. 8gb yetmesi gerek böyle bir sisteme.

birde takılmalar falan bir yana böyle bir sisteme ssd şart o başka konu yani bilgisayar standartlarını direk yukarı çeker

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi asekocankat -- 21 Kasım 2014; 11:55:10 >
  • Evet galiba haklısınız. Ram tüketimine en kısa sürede bakacağım. Takılmalar anlık oluyor birkaç saniye içinde olup bitiyor.
    SSD almak istiyorum tabiki anca ortada çok söylem var. Mesela oyunları ssd ye yüklemeyin. Ssd den fazla veri yazıp silmeyin zira ömrü kısalır gibi...
    Ayrıca bence 120 gb altında bir ssd bana az gelecektir. Hatta benim için 240 gb ideal diyebilirim. Win7 64 bit kullanıyorum. Windows, genel programlar, çizim programlarım
    (catia, autocad vb..) ve devamlı oynadığım en az 4 oyunla beraber 240gb iyi gibi görünüyor ancak hala pahalılar. Sanırım sistemdeki bu takılmanın kaynağını bulup
    önce sorunu çözmeliyim.

Edit:Format çekmek demişken win 8.1 e geçmemi tavsiye eder misiniz? Elimdeki son 3 yıla ait oyunları oynatır mı sizce?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dolekbas -- 21 Kasım 2014; 13:37:44 >
  • bence ram gayet iyi ssd almanı öneririm. 120'lik ssd her işini görecektir. 3 ay önce Hb'den aldım gayet memnunum. ssd farkını çok rahatlıkla farkedeceksin.
  • quote:

Orijinalden alıntı: mechist

bence ram gayet iyi ssd almanı öneririm. 120'lik ssd her işini görecektir. 3 ay önce Hb'den aldım gayet memnunum. ssd farkını çok rahatlıkla farkedeceksin.

Peki hocam siz işletim sistemi ve genel programlardan başka ssd ye ne yüklediniz. Benim sıkıntım oyunlarda olduğu için acaba oyun yükleyip yüklemediğinizi merak ediyorum.
    Bu durumda 120 gb a neler sığdığını merak edenlere de bir açıklama olur bu.
  • quote:

Orijinalden alıntı: dolekbas

quote:

Orijinalden alıntı: mechist

bence ram gayet iyi ssd almanı öneririm. 120'lik ssd her işini görecektir. 3 ay önce Hb'den aldım gayet memnunum. ssd farkını çok rahatlıkla farkedeceksin.

Peki hocam siz işletim sistemi ve genel programlardan başka ssd ye ne yüklediniz. Benim sıkıntım oyunlarda olduğu için acaba oyun yükleyip yüklemediğinizi merak ediyorum.
    Bu durumda 120 gb a neler sığdığını merak edenlere de bir açıklama olur bu.

genelde oyun yüklemem sevmem çünkü . 1-2 tane oyun var galiba onun harici pc sistem dosyaları şu şekilde yer kaplıyor. şu anda 63 program yüklü gözüküyor denetim masasında. full dolu durumda. bence 256gb ye gerek yok ona vereceğin paraya daha çok kapasiteli harici harddisk almanı öneririm. SSD mi yoksa RAM mi alayım? Arada kaldım!

edit: bu formattan sonraki ilk hali yanlış anlaşılmasın.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mechist -- 21 Kasım 2014; 13:46:50 >

• o takılmaları notebookla ben de yasıyordum. benimki hard dsik kaynaklıydı cunku takılmalar sırasında harddiskten cızırtı geliyordu sonra duzeliyordu. 2. sene dolduktan sonra yapmaya basladı ve giderek sıklasmıstı. oyun oynamak iskence haline gelmisti cunku dakikada 2kez felan takılmaya baslamıstı. cs 1.6 bile oynatmıyordu dogru duzgun. SSD alınca duzeldi ve SSD kullanınca harddisk kullanası gelmiyor insanın.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Hocam micro stutter gibiyse ne bileyim alt tab veya oyunu durdurup geri açınca düzeliyorsa oyun korsan olduğundan kaynaklanıyor olabilir yanlış yönlendirmek gibi olmasın ama korsan oyunlarda bu tarz sorunlar çok yaşanıyor

Razer cortex ile bir dene dostum bütün seçenekleri işaretleyip boost yap öyle oynamaya çalış 2k15 te kaymak gibi akar görüntü deyim yerindeyse .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kızıl_Şaman -- 21 Kasım 2014; 14:50:21 >
  • Tamam arkadaşlar. Bilgiler için teşekkür ederim. Anladığım kadarı ile sistemimin bana takılma yaşatmaması gerekiyor. Bence de öyle olmalı. Zaten sistemin gücü bir yana fps düşmesi olmadan da takılmalar yaşıyorum.
    Bu sebeple ram almaktan vazgeçtim ancak oyun esnasında ram kullanımını bir program ile ölçeceğim yine de emin olmak için.
    Gelelim SSD ye. Sanırım biraz araştırma yapıp 120-256gb arası bir şey alacak gibiyim. 120 gb işletim sistemine ve kalan her şeye yeter tabi ki
    ama iş oyuna gelince ssd yi almışken en azından takılma yapan oyunları ssd ye yüklemek isterim ki aldığıma değsin. Yoksa açılma hızı ve temel uygulamalarda hiç
    sıkıntı çekmedim şimdiye kadar. Zaten ssd yi sistemimi toplarken almamış olmamın sebebi de bu gecikmeleri kafaya takmayışımdı. Bir de ssd li ev bilgisayarımdan
    sonra sabah iş yerindeki hdd li bilgisayarımdan soğumamak için almamıştım ama sanırım alacağım artık.

Hala bu takılmalarla ilgili görüşü olan arkadaşlardan cevap bekliyorum. Belki gözardı ettiğimiz başka bir sıkıntı vardır bilgisayarımda

SSD tavsiyelerine açığım. Aklımda samsung evo yada kingston hyper 3k var.

Ayrıca ssd ile beraber win7 64bit ten win8.1 e geçmelimiyim (kriterim sadece oyun performansıdır)

Saygılarımla.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kızıl_Şaman

Hocam micro stutter gibiyse ne bileyim alt tab veya oyunu durdurup geri açınca düzeliyorsa oyun korsan olduğundan kaynaklanıyor olabilir yanlış yönlendirmek gibi olmasın ama korsan oyunlarda bu tarz sorunlar çok yaşanıyor

Razer cortex ile bir dene dostum bütün seçenekleri işaretleyip boost yap öyle oynamaya çalış 2k15 te kaymak gibi akar görüntü deyim yerindeyse .

Hocam oyunlar maalesef korsan. Ama bu dediğini bilmiyordum. Fırsatım olursa takılma yapan bir oyunun orjinalinden yükleyip denerim ve sonucu burada paylaşırım.
    Razer cortex ide sen deyince araştırdım ve mantıklı geldi. Bunu deneyeceğim. Yazılım ücretsiz mi? Birde bu boost seçeneği makinaya zarar verebilir mi?

• dolekbas kullanıcısına yanıt
    Ücretsiz hocam . ayrıca zarar vermez sadece uygulamaları kapatıyor veya win7 nin aero theme gibi fazla ram ve işlemci gücünü kullanan şeyleri kapatıyor .
  • http://www.youtube.com/watch?v=MMPFfjupeq8

@Kızıl_şaman evet bendede buna benzer takılmalar oluyor ama bende tek ekran kartı var. Bu micro stutter crossfire da felan olmuyor mu.Bir alakası olabilir mi sizce?
    Çok farklı nedenlerden olabiliyor hocam ama ben sadece crossfireda oluyor diye hatırlamıyorum . birde vsync açık oynarsanız sürekli ekran kartı buffer etmek zorunda kalır oyunda çok güçlü kart isteyen oyunlardan ise böyle takılmalar olabilir
    Ömrünğ kısaltma işini faln boş ver hdd sistem eğer en az iki senede kafa atıyorda disk bozuluyorsa. Ssd ye bir şey olmaz 120 128 240 tamamen parasal bir durum. Ama oyun içince 120 alabilirsin zaten tüm sistemi ssd ye kurmak mantıklı değil kullandığını ssd de kullanabilirsin. Fiyat iki ktına çıkıyor 350 liralara varıyor. win8.1 gayet iyi geri dönüşler oluyor. Kaldı ki ein 10 çıkacak ve win 8 den birçok özellik kullanılavak win 8.1 kesin denenmeli bnce. 1 sene var win 10 ın çıkmasına 1 senedede hatalar falan ancak giderilir muhtemelen. 2 sende daha win 7 ile idare etmek zorunda kalırsın. Bn yükle derim.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
    ille birini alaksan ssd al 8gb ram zaten fazlasıyla iyi ram kullanımın eğer full hd isen ki muhtemelen öylesin 5 gb civarındadır
    ama şunu söyleyim ssd alsanda bu sorundan kurtulamazsın ama çizim programı falan demişsin onlar açılması işkence programlardır onlar için çok iyi olur ssd

sorun ise vsync açık demişsin işte bu kapat onu

çünkü yüksek performansta bile vsync sorun çıkartır ve hayatımda hiçbir zaman vsyncin düzgün gittiği döneme rastlamadım birkç oyunda sadece biraz optimizasyonlar triple bufferingler falan biraz kurtarılmış hepsi o

benzer bişeyi bende yaşadım

batman arkham orgns oynarken vsync açtığımda bütün ayarlar lowda bile bazı sahnelerde bazı yerlere bakarken aşırı düzeyde takılmalar oluyor bunun sebebide ne ram ne disk evet ilginç ama sebebi işlemci çünkü gelen frameleri işleyipte ekrana gönderen neticede işlemcidir aslında işlemci gelen frameleri 60 sabitinde tutmayı başaırırsa sıkıntı yok ama eğer kaba tabirle gücü yetmez düzenlemede başarısız olursa takılmalar başlar o yüzden işlemcine aşırı düzeyde oc yap yada vsync kapat

tabi triple buffer en baştan beri açık kabul ederek yazdım değilse önce onu açmayı dene

• SSD oyunda kasmaya engel olmaz.SSD oyunların daha hızlı açılması verilerin daha hızlı yüklenmesine yarar.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Enes P.

ille birini alaksan ssd al 8gb ram zaten fazlasıyla iyi ram kullanımın eğer full hd isen ki muhtemelen öylesin 5 gb civarındadır
    ama şunu söyleyim ssd alsanda bu sorundan kurtulamazsın ama çizim programı falan demişsin onlar açılması işkence programlardır onlar için çok iyi olur ssd

sorun ise vsync açık demişsin işte bu kapat onu

çünkü yüksek performansta bile vsync sorun çıkartır ve hayatımda hiçbir zaman vsyncin düzgün gittiği döneme rastlamadım birkç oyunda sadece biraz optimizasyonlar triple bufferingler falan biraz kurtarılmış hepsi o

benzer bişeyi bende yaşadım

batman arkham orgns oynarken vsync açtığımda bütün ayarlar lowda bile bazı sahnelerde bazı yerlere bakarken aşırı düzeyde takılmalar oluyor bunun sebebide ne ram ne disk evet ilginç ama sebebi işlemci çünkü gelen frameleri işleyipte ekrana gönderen neticede işlemcidir aslında işlemci gelen frameleri 60 sabitinde tutmayı başaırırsa sıkıntı yok ama eğer kaba tabirle gücü yetmez düzenlemede başarısız olursa takılmalar başlar o yüzden işlemcine aşırı düzeyde oc yap yada vsync kapat

tabi triple buffer en baştan beri açık kabul ederek yazdım değilse önce onu açmayı dene

Evet vsyc açık. Aklıma buda geliyor ama kapatınca da bu sefer kırılmalar oluyor diye açık bırakıyorum. Ama oyununa göre bu faktörüde göz önünde bulunduracağım.

Arkadaşlar hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Bugün bir karara vardım. Ne ram ne de ssd alacağım. Gerçekten sistemimi düşündüğüm zaman eğer sadece oyun performansını baz alırsak burada
    sorun çıkartacak bir donanım göremiyorum. Bu noktada ram ihtiyacım olmadığı gibi ssd ilede takılmalara çözüm bulup bulamayacağım meçhul. Evet ssd hızdır ancak ben hız konusunda şuanda sıkıntı
    yaşamıyorum ve ssd fiyatları biraz daha düşüp tüm ihtiyaçlar için yeterli kapasitede alınabilir bir ürün olduğunda (umarım olur) yeni işletim sistemi ile geçebilirim. Ayrıca dediğim gibi evde ssd kullanıp
    işyerinde ve şantiyede hdd li bilgisayar ile boğuşmak istemem. Sonuçta cehalet mutluluktur 3-4 gün şehir dışında olacağım ama geldiğimde tavsiyelerinizi
    bir bir uygulayacağım ve bir optimizasyon yakalamaya çalışacağım. Ama ilerde, birkaç sene sonra artık sistemim yeni çıkan oyunlarda zorlanmaya başlayınca ssd+win8.1 (yadawin10)+2 adet daha fan alıp
    hem ekran kartını oc yapıp hemde işlemci oc unu daha üst seviyeye çekmeye çalışacağım. Tabi bir süre sonra da ekran kartı değişimi ve belki beraberinde ram takviyesi gerekecek. Başka bir plan olarakta
    sistem aynı iken belki 24" monitörden 21" oyuncu monitörüne geçer ve çözünürlüğümüde 1080 den 720p ye alır paşa paşa devam edebilirim.

Hepinize tekrar teşekkürler.

• İmzamdaki sistemle bende ffia 15de takılmalar yaşıyorum sorunum galiba hardiskimde ssd almayı planlıyorum ...

• Vallahi bende 4 GB Ram var SSD mi alayım dedim Ram mi,SSD aldım
    Hem de sende 8 GB Var ki SSD almak daha mantıklı gibi geliyor ama takılmaların nedeni driver,ekran kartı vs. olabilir.
    bence gsync monitör al en iyisi kurtul yada amdninkini bekle
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.