Şimdi Ara

SSD cihazların ömrü var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
24
Cevap
0
Favori
3.532
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhaba arkadaşlar. Bildiğiniz gibi her yerde bi SSD çılgınlığı gidiyor, işletim sisteminin açılışında mekanik harddisk'i süre olarak ikiye katlıyor, oyunları daha hızlı yüklüyor, veri transferi muazzam v.s. v.s....

1. SSD'lerin ömrü var mı? mesela normal harddisk'ler kafa atma sorunu çıkar, içindeki disk bozulur v.s., SSD'ler hangi nedenlerden bozulur? ne kadar sürede bozulur?

2. SSD'ler oyun gibi devamlı veri okuma yazma performansına alışık cihazlar mıdır? uzun vadede oyuncuya bekleneni verir mi?

• Herşeyin bir ömrü vardır. Yok olmayacak, bozulmayacak madde/nesne yok bildiğiniz gibi. Bu cihazlar da mekanik disklere göre daha yüksek dayanıklılık özelliği ile üretilir. Ortalama ömürleri 8-10 yıldır. Ama bu demek değildir ki 10 yıl sonunda çalışmazlar. Bu süre sonunda ilk günkü performansından çok daha düşük seviyede çalışabilirler fakat bu bile mekanik disklerden yine de üstün olur. Sürekli benchmarka maruz kalan SSD'ler daha çabuk ömür tüketirler. Ayrıca verilerin tamamen silinip tüm flash hücrelerin boşaltıldığı(Secure Erase) SSD'lerin de ömrü azalır. Sürekli veri okuma yazma konusunda sıkıntı yaşanmaz. Oyun ve açılış/kapanış performansında yüksek standart gerektiğinde SSD şu an için lider konumdadır. Kaba saba SSD fiyatı yüksek ama günümüz teknolojilerinde pek de lükse girmeyen bir donanımdır...

• Arkadaş çok güzel açıklamış
  • defrag - disk birleştirme ömrünü azaltır yani?

ağırlıklı olarak oyun bilgisayarında kullanılması mantıklımıdır diye düşünüyodum aslında. hani hayvani oyun oynanan bilgisayarda atıyorum en fazla 1 yıl kullanılmak için çok pahalı bi alet ssd.
  • quote:

Orijinalden alıntı: xloader

defrag - disk birleştirme ömrünü azaltır yani?

ağırlıklı olarak oyun bilgisayarında kullanılması mantıklımıdır diye düşünüyodum aslında. hani hayvani oyun oynanan bilgisayarda atıyorum en fazla 1 yıl kullanılmak için çok pahalı bi alet ssd.

Oynadığın oyun zamanını nasıl adlandırırsan adlandır, ne kadar oynarsan oyna yine de 1 yılda ömrünü tüketebileceğin bir SSD yok piyasada. Ayrıca aslında çok pahalı değil ama mekanik disklerle kıyaslayınca pahalı geliyor insana. Kısacası mekanik diskler boyutlarına göre çok ucuz...
  • SSD'lerin iki tür ömrü vardır, bir malzeme ömrü; arkadaşların da bahsettiği gibi 10 seneden fazladır ve satıcılar genellikle hep bunu kullanır bilmem kaç milyon saat dayanıklılık diye. İkinci ve bizim için en önemli olanıysa veri hücrelerinin yeniden yazılabilme ömrü, bu da SSD'nin kapasitesine ve veri yazma sıklığına göre değişir. Ne kadar çok veri alanı olursa hücre yıpranması o kadar yavaş gerçekleşir, bu nedenle SSD alırken mümkün olduğunca yüksek kapasiteli bir model seçmekte fayda var. Örnek vermek gerekise ilk aldığım 30gb'lık SSD'yi 3 sene kadar kullandım ve test programının verdiği bilgiye göre %40'lık bir ömrü kalmıştı, şu anda kullanmakta olduğum 90 ve 120gb'lık modeller için de 8+ yıl kullanım ömrü gösteriyor. İşin teorisini geçtim, gerçek kullanım koşullarında sizi 4-5 yıl idare edecek bir model almanız yeterli, zaten o zamana kadar çok daha hızlı ve yüksek kapasiteli modeller çok daha uygun fiyata piyasaya girmiş olur.

• quote:

Garantisi var ama. En az 2 yıl bol bol oynarsınız işte?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • SSD'lerin ömrüne söylendiği gibi ortalama 10 yıl biçilir. Ben yaklaşık 3 senedir SSD kullanıyorum şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım bunun nedeni de düzgün kullanımdan... Yani sürekli firmware atmadım(en uygun versiyondan sonra ihtiyaç duymadım), format atmadım(tam format atılmaması önerilir), disk birleştiriciyi kullanmadım, ayrıca kapasitesini sonuna kadar doldurmadım. Günde ortalama 8-10 saat açık olmasına rağmen şu anda hızı halen çok iyi durumda. Bütçe olarak imkanı olan herkese her zaman tavsiye ederim. Mekanik diskten sonra makine kendine geliyor.
  • 10 yıl kullanmazsın zaten merak etme.
  • Cevaplar için çok teşekkürler çok açıklayıcıydı. Her şey bir yana Post Mortem'in dediği gibi 2 yıl garanti var :) alma konusunda tereddütte kalmıştım şu anda gayet uygun benim için.
  • Bende yenu kuracagim kafeye almayi dusunuyorum bir tane server ayarlayacagim sas hdd lerden olusan 8 tb. Lik oyunlari ag uzerinden kopyalasin. Calistiracagi oyunu kopyalasin bilgisayara restart atinca agdan kopyaladigi oyun silinsin.sanirim bu cok yoracak hdd yi ve ömrünü kisaltacak ama tahmini ne kadar götürür beni ki?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • kafeye içinse bu ticari amaçlı olanlar var
    normal olanlar ne kadar dayanır bilmem
  • Ticari olanları varda onlar 1000 dolar filan :) Serverlar için internet cafeler için değil.
    Ayrıca her oyun server'dan kopyalamak hem ssd'inin ömrünü yiyecek hemde olabilir mi bilmiyorum. Bir kere müşteri her defasında oyunun yüklenmesini mi bekleyecek. Onu da geçtim aynı anda ağda bir kaç bilgisayar oyun yüklemek isterse ne olacak? Hadi ssd'ler hızlı gigabit ethernetin kaliteli network kabloların var diyelimde HDD server'in mekanin tek başına o kadar veriyi nasıl sağlayacak? Bunlar naçizane benim aklıma takılanlar
  • kafe işi biraz sıkıntılı. örnek vermek gerekirse crucialin yeni m500 serisi için günde 40 gb veri yazımı ile 5 sene götürür demişler ortalama.79 terebayt falan toplamda. açıklamasında yazan bunlar. marvell kontrolcülü ve mlc kullanıyor sanırım. 3 sene garantisi var. ortalama iyi bi ssdnin ömrünü burdan baz alabilirsin. yeni oyunlar zaten 10-15 gb gibi, her gün kaç kiş gelip gidecek yaz/sil ona ssd yetmez bence, hiç bulaşma o şekilde ssdye. kurup bıraksan neyse.
    böyle ortalama 250 lira vereceğine 128 gb ssdye, ki onda da sürekli yaz/sil ssdnin ömrünü yiyeceksin, bozulma riski de yükesk olacak, bi kere 400-450 liraya 240 gb alırsın ve oyunlarını kurarsın. bi daha arkana bakmazsın. crucial m500 390 liraya sahibinden de satılıyordu 250 gblığı. gibi gibi bi çözüm daha iyi olur bence.
  • quote:

Orijinalden alıntı: FatalERROR!

SSD'lerin ömrüne söylendiği gibi ortalama 10 yıl biçilir. Ben yaklaşık 3 senedir SSD kullanıyorum şimdiye kadar bir sorunla karşılaşmadım bunun nedeni de düzgün kullanımdan... Yani sürekli firmware atmadım(en uygun versiyondan sonra ihtiyaç duymadım), format atmadım(tam format atılmaması önerilir), disk birleştiriciyi kullanmadım, ayrıca kapasitesini sonuna kadar doldurmadım. Günde ortalama 8-10 saat açık olmasına rağmen şu anda hızı halen çok iyi durumda. Bütçe olarak imkanı olan herkese her zaman tavsiye ederim. Mekanik diskten sonra makine kendine geliyor.

Hocam peki hiç defrag yapmadan ve format atmadan, mesela 1 yıl, nasıl idare edecek o sistem? Şişmiyor mu iyice? (performans kaybı hissedilir düzeye gelmiyor mu?)
    Yada ssd'lerde defrag'a ihtiyaç mı yok?

• BiLgiSeaRcheR kullanıcısına yanıt
    hala fazla bilgim yok ama mekanik depolama ile elektronik depolama arasındaki fark sanırım. fiziksel olarak düzenleyecek bir şey olmadığı için defrag yapılmaya ihtiyaç duyulmuyor olabilir. (ama sorarsanki flashlardan nasıl veri kurtarıyolar diye onu bilemem işte :P )
  • BiLgiSeaRcheR kullanıcısına yanıt
    Dediğim gibi 3. senemdeyim, performans kaybını yeni yeni hissediyorum zaten bu kadar süreden sonra format ihtiyacı oluyor. Ama format atmayı halen düşünmüyorum. SSD ve Windows 7 söz konusu olunca dediklerinize gerek kalmıyor.
  • quote:

quote:

Günde 10GB sıralı okuma yazma ile bir SSD nin ömrü 100yıl

%75 sapma payı bile desen 25 yıl oluyor. Üstelik bu dandik SSD lerden biri. Öyle ultra multra da değil.

Bu forumdan bir alıntıydı.

25 yıla da teknoloji o kadar gelişirki. Ohooooooo. Zamanında A1018 ler hadi eskiyince işe yaradı arabalara takoz yaptık ta. Şimdi bu SSD 25 yıl sonra takoz bile olmaz. Muhtemelen oda ısısındaki süper iletken üretimi mümkün olup tüm arabalar uçacağından gerek bile kalmayabilir.

Yani bir SSD nin taş çatlasa kullanma yıpranım ömrü 10 yıl. 10 yıl sonra da şu anki 1000TL lik bir SSD nin değeri en fazla 5TL falan olur. Olurda başka bir teknoloji çıkıp SSD yi öldürür, ilerde bu SSD ler yaygınlaşmadan biten teknolojiler kategorisinde antika değeri kazanır ise belki bir kaç yüz dolara satabiliriz.

Bunun dışında Disk birleştirici SSD lerde gerekli değildir. HDD lerde gereklidir. Bunun sebebi şu.

HDD de bilindiği gibi erişim süresi 10ms. SSD lerde ise veriye ışık hızında ulaşıldığını söyleyebilirim. 0.01 ya da 0.001 gibi değerler var.

HDD de disk birleştirme mantığı şudur. Veriler HDD birbirine yakın konumlandırılır. Silme yazma işlemlerine göre boşluklar falan ayarlanır ki HDD iyice can çekişmesin. Birleştirme işlemi HDD ler düşünülerek yapılmıştır. SSD ler için ömür törpüsünden başka bir amacı yoktur.

• quote:

Orijinalden alıntı: FatalERROR!

Dediğim gibi 3. senemdeyim, performans kaybını yeni yeni hissediyorum zaten bu kadar süreden sonra format ihtiyacı oluyor. Ama format atmayı halen düşünmüyorum. SSD ve Windows 7 söz konusu olunca dediklerinize gerek kalmıyor.

Anladım hocam bende win7 çıktı çıkalı kullanıyordum, win8 çıkınca ona geçtim. Genellikle format ihtiyacı hissetmeden uzun süre kullanırım bilgisayarlarımı, eşe dosta format atmaktan bıktığımdan kendi makinama dokunasım gelmiyor. O yüzden sordum. SSD deneyimim olmadı hiç. HDD ile kullanıyorum, biliyorsunuz ki win7 ve 8 de disk birleştirici otomatik olarak kendini belirli periyotlarla zamanlayıcıyla ayarlayıp çalıştırıyor. SSD kullandığımızda bunu sistem algılıyor ve defrag olayını iptal edip ssd'ye göre mi davranmaya başlıyor? ve bunu biz manuel olarak hiç bir şey yapmadan mı yapıyor? Teşekkür ederim cevap için.

• Ömrü olmayan birşey var mı ? İnsanın bile ömrü var.

Herşeyin ömrü var. Ne zaman son bulacağını ise kimse bilemez.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.