Şimdi Ara

SQL server için ssd hdd. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
77
Cevap
1
Favori
5.694
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • geç gelenden kastım, tıkladığımda açılması uzun süren, beni bekleten hasta kartlarını kastetmiştim.
    program "paket program" evet. ısmarlama değil. bu programdan önce kendimin lise öğrenciyken yazdığım gw basic tabanlı programı kullanıyordum.sgknın değişen yapısı, its (ilaç takip sistemi)vb değişiklikler yüzünden ve web uygulamaları hakkında bilgim de yetersiz olduğundan paket programı seçtim. zaman ayırsam onu da becerirdim ama hem eczanenin iş yükünü yürüt hem de program yaz imkansız. program yazarken dikkatinizi sadece oraya vermeniz lazım. bu bir kaç saatlik bir süreç. ama eczanede en azından 15 dakikada bir bana birşeyler soruluyor.
    querman,
    komut satırından sql sorgulama nasıl yapılır bilmiyorum.
    programın kodlamasında sıkıntı olduğunu ben de düşünüyorum ama programı yazanlar bunu kabul etmiyor doğal olarak. bu durumda ben de darboğazı araştırıp çözüm üretmeyi düşünüyordum.




  • Senin bahstettigin şey tamamen programdan, programın database baglantısından ve sql sorgularından kaynaklanıyor. Senin belirttigin sistem de tek kullanıcı olarak anında baglanman gerekir. Ha Pivot table şeklinde raporlar çekiyorsan bekletebilir. Ama Hard Diskini ve bilgisayarın diğer bileşenlerini değiştirmene hiç gerek yok.
  • hastaların olduğu kartı açtığımda (4400 küsür kayıtlı hasta var) bunların cari hareketleri her seferinde toplanıp isminin yanına güncel borç yazılıyormuş
    bu durumda yapacak bişi yok sanırım.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: ozdil

    hastaların olduğu kartı açtığımda (4400 küsür kayıtlı hasta var) bunların cari hareketleri her seferinde toplanıp isminin yanına güncel borç yazılıyormuş
    bu durumda yapacak bişi yok sanırım.

    Bir hastaya bakmak için, bütün kayıtlar mı listeleniyor ? Listeden mi seçiyorsun hastayı, Eger dediğin gibi ise 6-7 sn de açılması normal. Yok sadece tek hasta bilgisi geliyorsa programsal bir eksiklik var demek.
  • sormak istediğim bir soru var. bizim de işyerinde server niyetine kullandığımız, veritabanı kurulu olan (MySQL) bir bilgisayarımız var. Biz de performansı arttırmak için faydası olur diye ssd, hatta 2 tane alıp raid yapmayı düşünüyorduk. ssd ile ilgili tam olarak bilgim yok ama yukarıda bazı arkadaşların söylediği saatlik kullanım ömrü gibi şeyler doğru mudur? yoksa genelleme olarak hdd lerde de mi var? ssd şu an için fiyat olarak uygun değil, o yüzden yanlış sistem kurup boşuna masraf yapmak istemiyorum. bu konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirlerse sevinirim.
  • NE yazıkki öyle.


     SQL server için ssd hdd.


    ekran görüntüsü bu.
    herhangi bir hasta bilgisine ulaşmak için yukarıdaki hasta butonuna tıklıyorum.
    bu liste geliyor. 6 sn sürüyor gelmesi. sonra oradan istediğim hastanın bilgilerine ulaşıyorum.
    ama tek bir hastada iken bile misal cari hareketine bir ekleme yapıp kaydet dediğimde bir donma oluyor bir kaç sn. sonra kayıt bitiyor.




  • Senin yapacağın pek bir şey yok. Bu programı bu şekilde kullanmaya devam. Donanım olarak ta masraf yapmana gerek yok. Sadec 5400 rpm lik diskler yavaş çalışır. yerine 7200 Rpm lik cache yüksek olan bir disk alırsan bilgisayarın daha hızlı olur. SQL daha rahat çalışır. Yine de programın performansında çok bir değişiklik olmaz. Bu programın alternatiflerini bulacaksın yada yeniden profosyonel birilerine yazdıracaksın.
  • ALTErnatifler de sql tabanlı ama ne alemdeler bilmiyorum. 2009dan beri eczanede satılan her kutunun kaydı var burada. hastaların bilgileri de. başka bir programa geçmek bu verilerin tamamını yeni programa aktaramamak demek.
    profesyonel biri de bu tip programı tek başına yazamaz, çünkü işin sgk boyutu var. sgknın ilettiği bilgileri program yapısına alıyor. ben medula(sgk provizyon sistemi)ya reçete kaydettiğimde bu program gelen giden bilgiyi alıp, reçetemdeki ilaçları stoktan düşüyor, hasta kaydına ekliyor, reçete kayıt defterine işliyor.
    bunlar yapılamayacak şeyler değil teknik olarak belki.
    ama sürekli değişen sgk uygulamaları, yeni ilaç verme şartlarını içeren sut(sağlık uygulama tebliği) bütün bunlar karşısında güncel kalması gerekli programın. bir kişiye bunu yazdırsam bile güncellemelere yetişemez tüm mesaisini bana ayırması lazım. bu durumda eczaneme bilgi işlem sorumlusu almam lazım ki, küçük bir işletme için imkansız bir şey bu.
    elimizdeki ile idare edeceğiz.
    ssd yi alırsam sistemin genelini hızlandıracağı için alacağım. kardeşimde evinde kullandığı bilgisayarında 100gb 270mb/sn hızda ssd var. bilgisayar her tıklamınızı anında yerine getiriyor. hiç olmazsa diğer hizmetleri hızlı yapar.




  • C+a+del yap

    o anda boş ram alanına bak

    daha sonra programı çalıştır ve bir listeleme işlemi yap. Dataset'in yüklendiği zaman ramin kullanım kapasitesine bak. Ram şişiyor mu ?

    3 gb ram yeterli bence. ayrıca hdd sorun vermez gibi. Şu olabilir, hdd gidici olabilir. scan disk yaptır. hata vermezse defrag uygula. bence sistem yeterli ... 1gb win7 yese geriye 2 gb kalıyor.
  • Denedim.
    1.48 program kapalı iken.
    program açılınca 1.55gb
    hasta kartına tıklayıp bekliyorum 1.55gb hiç değişmiyor. hdd ise bi kere yanıp sönüyor o kadar.
    yapacak bişi yok yani.
  • 5oo mb lık veriden bahsediyoruz. CDden bile çalıştırabilmen gerekiyor.Ben müşterimde 3oo gb veriyi 7200 32 mb cache li sata diskten okutuyorum. Seninde 7200lük 32cacheli disk işini görür. Önce disk birleştirmeni olmazsa fomat atmanı öneririm. Program amatör bi programcı tarafından yazıldıysa ondan da kaynaklanabilir. Yani iş salt Sql ile ilgili değil.
  • 500 mb için 6 sn çok o güçte bir laptop için (sadece o program kullanılıyor ve çok RAM kullanan film ve de oyun açık değilse)
    Kesinlikle program yazanlar g_zekalı, başka açıklaması yok. Tek bir kişi 1 yılda 1 update yaparak o programı yazabilir o kadar da abartmayın (bu tür işlerde tecrübeliyim ordan biliyorum).

    Bunların hepsi mühendis yerine lise mezunlarını alıp programcı diye çalıştırmalarından ileri geliyor. Program yazmayı öğrenmek ve bir insanın sürekli kendini güncellemesi için İNGİLİZCE şart. Yabancı ülkeler için zaten adamlar kendi anadillerindeki kaynaklardan çalışıp öğrendiğinden lise mezunu kişiler program yazabilir, onlar için düzyazı yazmak gibi birşey biraz mantık ile.
    Türkiye'deki insanların genel eğitim seviyesi düşük olduğundan lise mezunlarının bilgisi bu işe yetmez. Sistem tasarlamanın altından ancak mühendisler kalkabilir bu ülkede.

    Bir de bu programı bu performansta çalıştıran insanları hakikaten tebrik ediyorum, nasıl kod yazıyorlarda 500 mb'lık veritabanında 5 sn'yi geçen sonuç ürettirebiliyorlar, ben kassam yapamam o derece. Verdiğiniz bilgisayar özelliklerinde belki en az 50 gb olması gerekir bir 5 snlik sonuç için. 4400 kayıt çok az.

    Ve de "ozdil" kardeş sen ssd, ek ram ya da yeni bilgisayar alma. Paranı boşa harcama. Bu programın yavaş çalışmasının tek nedeni malesef programı yazanların beceriksizliği (kimse hakkında önyargılı değilim ve kötü düşünmek istemem ama durum bu). O boyutta bir veritabanı için SQL express bile fazlasıyla yeterli. paralı sürüm kurmaya gerek bile (2008 r2 için diyorum) yok.




  • sorun hdd alakalı değil. bu konuda şüphem kalmadı.
    sorun, 4453 (şu anki haliyle) hastanın tüm cari hesaplarının her seferinde hesaplanıp karşıma gelmesinde.
    hasta butonuna tıkladığımda açılan hasta kartları penceresinde tüm hastaların cari hareketleri her seferinde tek tek yeniden hesaplanıyor.
    yani burada darboğaz işlemci. bir de programcıların sadece cari hareket değişikliğinde hesap yaptırmak yerine her hasta kartı penceresi açılımında bunu hesaplaması.
  • Darboğaz işlemci değil. Darboğaz programı yazan, programcı olduğunu sanan endüstri meslek lisesi mezunu liseli şaka programcılar.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: querman

    Bence kullandığınız program çok güzel kodlanmamış veya veritabanı sorgularında kodlama problemleri olabilir. Kendiniz program haricinde MSSQL Management tool ile veya Command Promp' dan sql ile sorgulama yaparak sistemi deneyebilirsiniz.

  • Elden bişi gelmiyor.adama beceriksizsin demem lazım.
  • Programın amatörce kodlanmasından oluşan bir program gibi görünüyor. Ayrıca Alaylı programcıları küçümseyip Mühendisleri yücelten arkadaş çok yanlış düşünüyorsun. Bir insan gelişime kapalıysa Mühendiste olsa yoksa kendi kendini geliştiren bir programcıda olsa her zaman kötü işler çıkartır. Ama kendini geliştiren azimli bir insan için o Mühendislik diploması kağıt üzerinde bir belgeden başkası değildir.

    Konuya gelince Bilgisayarın donanımını yükseltmek kötü kodlanmış bu yazılıma geçici bir çözüm sunmaktan başka birşeye yaramaz.
  • Valla programın kötü kodlandığı belli de, adamlara bunu anlatmaya çalıştığımda kabullenmek istemiyorlar esas sorun bu.
    alaylı ya da mühendis fark etmez programının hatasını bildiriyorum onu da kabullenmiyor. 18-20 sene önce lise son öğrencisi iken bir paket programın bariz hatasını o programı yazan şirkete telefonla anlatmaya çalışmıştım. veri dosyalarındaki hatadan bahsettim.siz oraları göremezsiniz siz anlamazsınız şeklinde bir tavırla karşılaşmıştım.
    bunlar da o öyle yapılamaz yok böyle de istek var deyip kıvırıyor.
    kendim commodore 64 le stok takibi programı yazıp, bunu 80286lı 40mb hddli bir sisteme taşımış, ve 2008 sonuna kadar da kullanmış biriyim.(gw-basic ile yazmıştım, muhasebeci olan komşumun orjinal ms-dos 4.01 kutusundan çıkan gw-basic ingilizce kitabının ve piyasadaki bazı Türkçe kitapların da katkılarıyla). programcılığı mühendislik veya 2 yıllık yüksek okul düzeyinde bitiren kişi bile barkod okuyucu kullanıyorum programımda deyince nasıl yaptın diye bana sormuştu.
    iyi kötü üniversite bitinceye kadar programcılık olayına köşesinden bulaşmıştım. vakit ayıramadığım için geliştiremedim.
    benim sorunumun çözülemeyeceğini de anladım. ssd anca windowsun genel açılış hızını etkileyecek.




  • Malesef %97 gibi bir oranla mühendisler daha iyi. Bilgisayar mühendisi veya Elektrik-Elektronik mühendisi olmaları dahi çok fark ettiriyor. Tabi elbet kendi kendini geliştirenler olacaktır (ki bu ülkede çok az sayıda), ama bir konuyu sistematik öğrenmek çok fark yaratıyor.

    Ama aşağı yukarı 10 değişik programlama dili bilen ve 1000 üzeri proje yapmış insanlara iyi seviyede denilebilir.

    Eğer kodları temin edebiliyorsanız yardımcı olabilirim.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: dmc17

    Malesef %97 gibi bir oranla mühendisler daha iyi. Bilgisayar mühendisi veya Elektrik-Elektronik mühendisi olmaları dahi çok fark ettiriyor. Tabi elbet kendi kendini geliştirenler olacaktır (ki bu ülkede çok az sayıda), ama bir konuyu sistematik öğrenmek çok fark yaratıyor.

    Ama aşağı yukarı 10 değişik programlama dili bilen ve 1000 üzeri proje yapmış insanlara iyi seviyede denilebilir.

    Eğer kodları temin edebiliyorsanız yardımcı olabilirim.

    10 degisik dil ve 1000 uzeri proje mi?

    1000 uzeri proje yapan dunyada yok. haftada 1 proje cikarsan 7 bin gun ediyor bu da 19 20 yil eder.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-E41040413 -- 24 Haziran 2012; 0:39:48 >
  • 
Sayfa: önceki 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.