işyerimde (eczacıyım) sql tabanlı bir veritabanı üzerinden çalışan bir programım var. (Eczanem) bu veritabanı gün geçtikçe ağırlaşmaya başladı. bilgisayarımda 320gb sata 5400devirlik bir harddisk var. bu sistemin rami 3gb çift çekirdek işlemcili. win7 çalıştırıyor. veritabanı ana dosyası 500mb civarı. laptopumun hddini ssdye çevirsem veritabanı performansım artar mı? veritabanı programcılığı yapan bir arkadaşım modern veritabanlarının belleğe hddden okunduğu ve işlemlerin bellek üstünde yapıldığından, ssd harddisk almamın veritabanını hızlandırmayacağını, boşu boşuna masraf etmemem gerektiğini söyledi. bu konuda fikri olan programcı/kullanıcı arkadaşlardan görüş bekliyorum. teşekkürler.
SSD degilde 7200 devirlik ve 32 cache olan sata bir disk senin isini gorur fazla para harcamana gerek yok.
ssd hızlı ancak pahalı bir teknoloji. 100.000 saat gibi bir ömrü var ve kullandıkça performans kaybı oluyor. 10.000 - 15.000 rpm scsi disk kullanamayacağınıza göre. Ben de arkadaşın dediği gibi 7200 rpm bir hdd öneririm.
Ancak önce bilgisayarınıza ve veri tabanınıza bir bakım yaptırın. Belki ağırlaşmasının farklı bir nedeni vardır...
Veritabanına bakım yapıldı,hatta sıkıştırıldı, bu bir miktar artış sağladı. bilgisayarımın genel performansı kötü değil. hasta bilgilerini içeren veritabanını açmak için tıkladığımda 15-20 sn bekliyoruz,ağ üzerinden bu süre bir kaç sn daha artıyor. o veritabanında misal bir hasta ile ilgili cari hareket kaydı yaptığımızda kaydet dedikten sonra bilgisayarda kısa süreli bir yanıt vermiyor hali oluyor sonra kayıt yapıyor vs. belki de sorun sadece hdd ile ilgili değil ama hdd'in de sorunu katkısı var. intel core 2 duo p7350 @2.00 ghz işlemci var ama genel windows 7 notu 3.9. (grafik kartından dolayı). ssd takviyesi yapanlarda bu skor 7.6-7.9 oluyor. bu yüzden ssd üzerine gidiyorum.hdd puanı 5.8.
Paran varsa 4 gb dual ram yap eskileri sat kartına gore en hızlı ramleri al o sekilde kullan, birde hd 32 mb kaşeli olursa isini gorur baska seye gerek kalmaz.
programcı bir arkadaşıma daha sordum. o da hdd darboğaz değildir dedi. veritabanının sorgulama kodlamasında sıkıntı olabilir dedi. bir de ram tavsiyesinde bulundu. 3gb sistem rami win7 home basic için az mı?
En yavas sistemden ise basla oda Hd dir sql server+OS+internet derken ram biter zaten yuk HD e biner oda 5200 olunca kagnı hızında kalırsın.
pazar günü güzel bir format attır atabiliyorsan kendin at daha sonra içine ultimate kur 32 bit bak bakalım. 5400 7200 ya da ssd senin sıkıntını çözmez. ne programlar var 7-8 gb çat diye getiriyor bilgiyi. bilgisayarının yazılımlarını bir yükselt ondan sonra olmazsa donanımını yükseltirsin. o windowsun performans hesaplayıcısını falan da dikkate alma en güncel driverları yükle sen öyle bir bak hızına
quote:
Orijinalden alıntı: fsh77
En yavas sistemden ise basla oda Hd dir sql server+OS+internet derken ram biter zaten yuk HD e biner oda 5200 olunca kagnı hızında kalırsın.
NE kadar doğrudur bilmem.ama veritabanına ulaşım sırasında hdd ışığı ya hiç yanmıyor ya da bi göz kırpıyor sadece. uzun bir kaç saniye yanıyor olsa hdd kesin sorun diyeceğim. araştırmalarıma devam ediyorum. bir de ssdlerin malum okuma yazma ömürleri sınırlı, veritabanı gibi ortamlara uygunmudurlar acaba? bazı yerlerde 10000 okuma/yazma diyor. ama bunun pratikte çok kısa bir süreç olduğu, aynı hücreye uygulanabilen okuma yazma miktarı olduğu, ssdlerin firmwarelerinin kullandığı algoritmalarla bir kaç milyon adet hatasız okuma yazma yapabildiği söyleniyor.
quote:
Orijinalden alıntı: digital90
pazar günü güzel bir format attır atabiliyorsan kendin at daha sonra içine ultimate kur 32 bit bak bakalım. 5400 7200 ya da ssd senin sıkıntını çözmez. ne programlar var 7-8 gb çat diye getiriyor bilgiyi. bilgisayarının yazılımlarını bir yükselt ondan sonra olmazsa donanımını yükseltirsin. o windowsun performans hesaplayıcısını falan da dikkate alma en güncel driverları yükle sen öyle bir bak hızına
işyerimin tüm verileri üstünde olduğu için tek format atmakla çözülebilecek bir sorun değil.(yazılımı tekrar kurmak için firmayla temas lazım vs.) kaldı ki tahminim veritabanın kodlanmasının verimsizliği ile de sorunumuz var gibi. bu başlığı açmamım sebebi de olası sorunları bulabilmek için beyin jimnastiği yapmak.
quote:
Orijinalden alıntı: ozdil
quote:
Orijinalden alıntı: digital90
işyerimin tüm verileri üstünde olduğu için tek format atmakla çözülebilecek bir sorun değil.(yazılımı tekrar kurmak için firmayla temas lazım vs.) kaldı ki tahminim veritabanın kodlanmasının verimsizliği ile de sorunumuz var gibi. bu başlığı açmamım sebebi de olası sorunları bulabilmek için beyin jimnastiği yapmak.
benim de dikkatimi çekmişti eczanelerde beklerken eczacı sistem yavaş diyordu bence senle alakasız bir durum. size bu servisi sağlayan serverlar düşük kalıyor belli ki. arada bir sistem gitti diyor eczacılar. sen harddiskini ramini değiştirerek bu sorunu çözemezsin çünkü sorun sen kaynaklı değil
YOK o kastettikleri medulanın (sgknın provizyon sistemi) yavaşlığı. inan düzgün çalıştığında benim makinanın yanında ışık hızında çalışıyor gibi kalıyor. 1snden kısa sürede bilgi ankaraya gidiyor sorgulanıyor, işlem kaydediliyor bana sonucu geliyor. tabii onların yatırımları ile bizim tek laptop kıyas götürmez. o da çöktü mü bir kaç saat gidiyor.
bence en mantıklısı internetten bir sdd satın alın, deneyin birkaç gün baktınız istediğiniz performans da değil iade edersiniz ozaman. Bence ssd sorunu çözecektir, 2, 3gb bellek aslında cidden oldukça yeterli değerler, bizler yıllarca kandırıldık işlemcilerin, ramlerin, gpu ların gelişimlerine bakın birde depolama ürünlerinin gelişimine bakın, taşınabilirlik furyasıyla kandırıldık uzun yıllar, ama artık bilgisayarların en önemli donanımının depolama ürünü olduğunun farkına vardı herkes, Eğer ssd alırsanız ramin hiçbir önemi yok zaten yakın gelecekte ram diye bir donanım olmayacak.
hiç bir işe yaramasa bile sistemin genel performansını yukarı taşır herhalde. bu arada programı yazan şirketle görüştüm, uzaktan bağlantı yaptılar. bir kaç yere tıklayıp raporlama hızlarına bakıp herşey normal veritabanınızın ek bir bakıma ihtiyacı yok dediler. ama 4400 hastanın kayıtlı olduğu hasta kartlarını istediğimde pencere 6-7 snde falan geliyor bunu söylediğimde ise her hastanın cari hesapları tek tek toplanıp geliyor o yüzden bekliyorsunuz bu normal dediler. ben de peki madem dedim. çünkü daha fazla çözüm sunamayacakları konuşma şeklinden belli idi. bana ssd alıp masraf etmeme gerek olmadığını söylediler. ben de teşekkür ettim görüşmeyi bitirdim. şu akasa nın optik sürücü yuvasına konan aparatı ile beraber bir ssd almayı düşünüyorum. 2 hdd bir arada olur kapasite sorunum da olmaz. eğer iddia ettikleri gibi veritabanının iç hesaplamaları ile alakalı bir durumsa zaten cihaz laptop olduğu için fazla bir şansım yok.işlemci ram upgrade sınırlı hatta yok. ha neden laptop kullanıyorsun adam gibi server yapsaydın ya kendine diyebilirsiniz. bulunduğum kasabada özellikle yazın çok elektrik kesinti oluyordu ve halen bazen oluyor. bu durumda tüm işimiz bilgisayar üzerinden yürüdüğünden sekteye uğruyordu. ben de en azında üstündeki pillerle 2saat daha çalışırım diye tüm bilgisayarlarımı laptop tercih ettim. bir de kesintisiz güç kaynağımın dahili aküsünü iptal edip. 100a lik vrla akü bağladım.tüm gün elektrik kesintisi olsa bile modemim, yazarkasam 3 laptopum, tarayıcım, kablosuz telefonum,pos cihazım çalışır oluyor. bir tek lazer yazıcım devre dışı kalıyor onu da direk bağladım.zaten bilgisayar da yazma işlemlerini kuyruğa aldığı için sorun olmuyor. elektrik gelince hepsi basılıyor. arayış içindeyim. fikirlerinizi bekliyorum.
oldum olası ağzı olan konuşur bu konuda ram al harddisk al vs. diye, önemli olan sistemin nasıl işlediğini bilip ona göre yorum yapabilmek
eğer veritabanında saklanan 10 tane farklı veri türü ve bunların birbirleriyle ilişkilendirilmesiyle oluşarak getirilen sonuç sayısı 30 ise hiçbir işe yaramaz, zaten harddisklerin iops kapasitesi bugün bunu çok rahat kaldırabilecek durumda, sistemin nasıl birşey olduğunu hangi verileri tuttuğunu söyleyebilirseniz eğer ancak o zaman yardımcı olma şansı olur, yoksa bir değil iki ssd alıp raid 0 yapsan bile bunun sana yansıması olmaz, bilgisayar daha hızlı açılır kapanır, programlar daha hızlı yüklenir vs tek avantajı bu olur, ama sen bir hasta için örneğin 100 tane veri türü saklıyorsan ve aynı anda 3-5 hastayı döndürecek işlemler yapıyorsan o zaman çok büyük artısını görürsün
ömür olarak çok ssd yi dert etmemek gerek, ayrıca senin işlemcin ne merak ediyorum?
intel core2 duo p7350 @2ghz şimdi windows görev yöneticisine baktım. geç gelen hasta butonuna bastığımda işlemci kullanımı %52ye çıktı. bu da çekirdeğin birinin tam güç çalıştığı anlamına geliyor. dar boğaz işlemci de olabilir. programcının iddiasına göre hastaların tek tek cari hesaplarını güncelliyormuş. laptopta işlemci yükseltme şansım yok. kaldı ki veritabanın çoklu çekirdekten haberdar olması kullanabilmesi lazım.
Bence kullandığınız program çok güzel kodlanmamış veya veritabanı sorgularında kodlama problemleri olabilir. Kendiniz program haricinde MSSQL Management tool ile veya Command Promp' dan sql ile sorgulama yaparak sistemi deneyebilirsiniz.
geç gelen hasta butonu derken anlamadım, yani programın mantığını bilmediğim için muhtemelen de bir normalizasyon olmadığından veritabanında tüm kayıtları tarıyor olabilir o an için, programı siz mi yaptırdınız yoksa paket program şeklinde satın alınanlardan mı?