Şimdi Ara

SOVYET RUSYA ve EMPERYALİZM

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
52
Cevap
0
Favori
2.577
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Sovyet Rusya bazı kesimler tarafında emperyalizmin düşmanı ve eşitlikçi, özgürlükçü bir devlet olarak bilinir. Bu görüşün doğru olmadığı bu devletin icraatlarıyla ortaya çıkıyor aslında.

Necip HABLEMİTOĞLU'nun ''İlk Defa Yayınlanan Bir Belge Işığında Sovyet Emperyalizmi ve Farklı Bir Soykırım Yöntemi Kırım'da Açlık Yılları 1921-1922 (1)'' yazısını okumanızı tavsiye ederim.
    Link aşağıda:
    http://www.hakimiyetimilliye.org/index.php?news=605

Bunun yanında birkaç sorum var:

1-Sovyet Rusya Azerbaycan başta olmak üzere kendisine bağlı devletlerin zengin kaynaklarını sömürmedi mi?

2-Birçok Türk'ü haksız yere Sibirya'ya sürgüne göndermedi mi?

3-Dede Korkut Hikayeleri başta olmak üzere milli eserleri yasaklamadı mı? Milli ve manevi özgürlüğü SONUNA KADAR yasaklamadı mı?

Sovyet Rusya'da hemen hemen herkesin okuma yazma bildiğini vs. iddia edebilirsiniz. Doğrudur. Çünkü kendi fikirlerini yaymaları için bu gerekliydi. Zaten başka düşünceleri içeren kitaplar yasak değil miydi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Akıncı -- 7 Aralık 2008; 14:14:57 >

• Al birini vur ötekine durumu.Fakat bunu anlamamak isteyen çok kişi var.
  • Sovyetler isminden anlaşıldıgı üzere bir birlik

Soguk savas döneminde 2 kutuplu bu dünyada 2 büyük güc amerika ve sovyetler her ülkede ic dinamikleriyle oynamiş ve bazı ülkeleri kanatları altına almak istemişlerdir.

Özellikle komünizmin bir dünya felsefe oldugunu düşünürsek sovyetlerin afganistana girmesi vb müdahalelerde yaratmak istedigi dünyadan kaynaklanıyor olsa gerek

Sömürülmekten bahsetmişsiniz josef stalin bir rus degil gürcüdür.Yani sovyetler birligi eşittir rusya demek yalnişdir.Ruslar sömürmüştür demekte anlamsızdir.

Dogu blogu ülkelerini emperyalist ve sömürgeci politikaları tarihe gömen ABD dünyada emperyalist ve sömürgeci ünvanını başka hiçkimseye kaptıramaz.
  • quote:

Orjinalden alıntı: [ Chery ]

Özellikle komünizmin bir dünya felsefe oldugunu düşünürsek sovyetlerin afganistana girmesi vb müdahalelerde yaratmak istedigi dünyadan kaynaklanıyor olsa gerek

k bakma ama ben bu yazıdan hiç bişi anlamadım mudahale>komunizm>dünya?
  • quote:

Sovyetler isminden anlaşıldıgı üzere bir birlik

Soguk savas döneminde 2 kutuplu bu dünyada 2 büyük güc amerika ve sovyetler her ülkede ic dinamikleriyle oynamiş ve bazı ülkeleri kanatları altına almak istemişlerdir.

Sömürülmekten bahsetmişsiniz josef stalin bir rus degil gürcüdür.Yani sovyetler birligi eşittir rusya demek yalnişdir.Ruslar sömürmüştür demekte anlamsızdir.

Dogu blogu ülkelerini emperyalist ve sömürgeci politikaları tarihe gömen ABD dünyada emperyalist ve sömürgeci ünvanını başka hiçkimseye kaptıramaz.

Yani kanatları altına almak için Rusyanın gidip Budapeşte sokaklarında tanklarıyla katliam yapması olağan birşey( eski kuşak Türk Komunistlerinin dediği gibi, Komunizmin içi meselesi), fakat ABD nin Vietnama girmesi, emperyalizm.
    Afganistan girmesi hangi dünyadan kaynaklanıyor ? Afganistan a özgürlük pardon KOMUNİZM getirmek için mi girdi.Biri Irak a aynı sebeple giriyor diğeri Afganistan a , iki resim arasındaki farkı göremedik.
    Ayrıca 2.Dünya savaşından önce Rusya,hemen hemen bütün Orta Asya ( daha doğrusu Türk Devletlerini) ele geçirdi.Adamları sömürmekten,vatanlarından sürmekten yorulmadı.Ruslar sömürmedi de kim sömürdü ? Tatarlar mı ? Kırımlılar mı ? Yakutlar mı ? Uygur Türkleri mi ?

Stalin ,Lenin in komunist anlayışını tamamen terketti.Troçki ile boşuna Stalin nin arası bozulmadı.En basit örnekle, Batı Almanya ile Doğu Almanya arasındaki fark bariz çıplak gözle bile görülüyor.Sömürmedi de ne yaptı ? Sovyet Rusyadan ayrılan Türki devletlerin ne halde olduğunu ne çabuk unuttuk.Adamlarda TEK BİR USTA bile yoktu, TEKBİR.Geçtim diğer şeyleri.Fakat sudan ucuz vodkayı bulabiliyorsun.Emekçi halkını ne kadar da düşünüyordu.

• quote:

Orjinalden alıntı: baddread

quote:

k bakma ama ben bu yazıdan hiç bişi anlamadım mudahale>komunizm>dünya?

Ben şöyle anladım: Yani amaç komünizmin yaygınlaşması ise türkmüş, müslümanmış, insanmış, çocukmuş bir önemi yok , önemli olan dünyanın düzenini kurmak.

Bu faşistce bir düşünce, inşallah doğru anlamamışımdır.
  • Komünizmin felsefesi enternasyoneldir.

Karşıt görüşlü olan düşünceler ne kadar hoş karşılanmasada tarihin her döneminde öldürülmüşlerdir.

Ben bu anlattıklarınızı olmaması gereken şeyler oldugunu kabul ediyorum.

Ama sizin muhalif yanınız ancak bunları görebilir

Cünkü her komünistin ezberindeki tek şey " Bu kavga son kavga" olması
    quote:

Orjinalden alıntı: tenekekutu

quote:

Sovyetler isminden anlaşıldıgı üzere bir birlik

Yani kanatları altına almak için Rusyanın gidip Budapeşte sokaklarında tanklarıyla katliam yapması olağan birşey( eski kuşak Türk Komunistlerinin dediği gibi, Komunizmin içi meselesi), fakat ABD nin Vietnama girmesi, emperyalizm.
    Afganistan girmesi hangi dünyadan kaynaklanıyor ? Afganistan a özgürlük pardon KOMUNİZM getirmek için mi girdi.Biri Irak a aynı sebeple giriyor diğeri Afganistan a , iki resim arasındaki farkı göremedik.
    Ayrıca 2.Dünya savaşından önce Rusya,hemen hemen bütün Orta Asya ( daha doğrusu Türk Devletlerini) ele geçirdi.Adamları sömürmekten,vatanlarından sürmekten yorulmadı.Ruslar sömürmedi de kim sömürdü ? Tatarlar mı ? Kırımlılar mı ? Yakutlar mı ? Uygur Türkleri mi ?

Stalin ,Lenin in komunist anlayışını tamamen terketti.Troçki ile boşuna Stalin nin arası bozulmadı.En basit örnekle, Batı Almanya ile Doğu Almanya arasındaki fark bariz çıplak gözle bile görülüyor.Sömürmedi de ne yaptı ? Sovyet Rusyadan ayrılan Türki devletlerin ne halde olduğunu ne çabuk unuttuk.Adamlarda TEK BİR USTA bile yoktu, TEKBİR.Geçtim diğer şeyleri.Fakat sudan ucuz vodkayı bulabiliyorsun.Emekçi halkını ne kadar da düşünüyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Mervegül -- 7 Aralık 2008; 16:59:06 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • yahu en basitinden söyleyeyim ;ben bulgaristan göçmeniyim zamanında bulgaların rus köpeği olduğunu söylememe gerek yok sanırım.bir gün ruslar dedi ki türkleri asimile edin onların dilini yasaklayın ki aralarında türkçe konuşmasınlar türkçeyi unutsunlar.dinlerinin gereklerini yerine getirmesinler,isimleri kominist ismi olsun(mesela bana zamanında koyduğu isim;lilyan filipov karamfilov) bundan sonrada bulgarlar emredersin çarım dedi ve malumunuz bu sebple 1989 da topku göç oldu.işin acı tarafı zorla göçe zorlanmakta değildi bulgarlar yapmadığıını bırakmadı Türkiye'ye göç herkes bize bulgar dedi (çünkü rusların uygulattığı politikadan Türk halkı bile etkilenmişti)ilk okula giderken kaç tane çocuğun bana bulgar dediğini biliyorum hatta velileri bile yüzüme bulgar diyordu.(işin ilginç tarafı bana bulgar diyen 2 veli kendi aralarında anlamadığım bir dilden konuşuyorlardı sonradan öğrendim ki kürtçeymiş)
    uzun lafın kısası rusya balkanlardan çine kadar tüm asya anadolu ve doğu avrupa halklarını avucunun içine almıştır.ve şahsi kanaatim kısa zamanda eski gücünü toplayıp bu halkları rahatsız etmeye devam edecektir

• ‘Emperyalizm’, hem sınıflar arası sömürüden, hem de devletler arası sömürüden kaynaklanır. Ama bu durum, kapitalizmin işleyişinin doğal bir sonucudur veya böyle düşünenler çoktur. Sovyet emperyalizmi, kapitalist emperyalizmden geri kalmamanın yolunu buldu. Doğu Bloku ülkelerini bir araya getiren ‘COMECON’ adlı bir örgüt kurdu. Bu örgüte üye olan devletlerin her birinin hangi alanlarda yatırım yapacakları Sovyetler Birliği tarafından belirleniyordu!
    Yani ABD, İngiltere, Almaya gibi kapitalist ülkelerde ekonominin doğal yollardan gerçekleştirdiği sömürü işlevini Doğu Bloku’nda bürokrasi yerine getirecekti.
    Tabii bu durumdan rahatsızlık duyanlar oldu. Örneğin Romanya COMECON’un bürokratik emperyalizminin bir parçası olmayı reddetti. Tabii Sovyetler’in kara listesine girmeyi göze alarak.
    O zamandan kalma bir fıkradır: Bir Romanyalıya sorarlar, “Sovyetlerle ilişkileriniz nasıl gidiyor?”
    “Çok iyi” der Romanyalı, “biz onlara petrol satıyoruz, onlar bizden buğday alıyor!”

TÜRKER ALKAN-----------Bürokratik Emperyalizm-----------RADİKAL

• Olaylara yüzeysel bakıldığı sürece komik tartışmaların içinde bulursunuz kendinizi ve ortaya attğımız argumanlar köşebaşı kahvelerinin jargonlarının üzerine geçemez.

Kaynak:
    Vladimir İlyiç Lenin - Ulusların Kaderlerini Tayin Hakkı

Bu konuda tek bir kitap karıştırmadan yapılan tartışmalar sonuçsuz kalır arkadaşlar.
  • quote:

Orjinalden alıntı: zero01

Olaylara yüzeysel bakıldığı sürece komik tartışmaların içinde bulursunuz kendinizi ve ortaya attğımız argumanlar köşebaşı kahvelerinin jargonlarının üzerine geçemez.

Kaynak:

Bu konuda tek bir kitap karıştırmadan yapılan tartışmalar sonuçsuz kalır arkadaşlar.

''Görünen köy kılavuz istemez'' diye bir söz vardır. Bir de ''görülmek istenmeyen köy'' vardır. Sovyetlerin, aslında eşitlikçilikle bir ilgisinin olmaığı; büyük bir emperyalist devlet olduğu ortadadır. Bunu köşebaşı kahveleri değil, alanının köşe taşları da söylüyor. Köyü görmek istemiyorsanız.................

• bilgi ve teknoloji eksikliğinden uygulanamayan bir sistemi,insan iradesinin oluşturmuş olduğu bir takım zorbalıkları o düşünceye bağlamak ne kadar doğru sizce?insanı sadece ideoleji mi bağlar yoksa o ideolojiyi yöneten de bir ahlak anlayışı yok mudur?hadi onu da kabul ettik diyelim her düşüncenin eksik ve gelişime açık yönleri olamaz mı?sonsuz olguluğa ulaşılmış mıdır sizce?peki ya insanın ömrü söz konusu olduğunda sınırlı bir olgunluğa ulaşabiliyorken sınırsız olgunluğa ulaştığımızı düşünmek ve bu düşüncenin bir ürünü olarak karşıt düşünceleri suçlamak ne kadar doğru?

Eşitlik deyince benim anladığım her iş sınıfı insanın birbirine karşı bağımlılığını fark edip o bağımlılığa göre her insanın eşit değere ulaştığı eşitlik aklıma gelir.Herkesin tek tük giyindiği yok efendim her ay 20 kg un 10 kg yağ ev yok mülk yok vs.vs. şeklinde eşitlik değil.Zaten böyle bir anlayış iradeyi sıfırlamaya yöneliktir ki son 200 yılda gelişmiş baskın düşüncelerin amacı da bu yok etmek değil midir?

benim tezim şu ki solucan delikleri oluşturulabilir ve en uzun mesafeler bile saniselere düşer,Robot teknolojisi her insanı bir sanatçı veya bilim adamı olmasından başka alternatif bırakmaz o zaman işte zaten ideal dünya yani insan vucudu baz alarak düşündüğüm ideal dünya kendiliğinden oluşur.İnşallah:)öngörüsel endişem iki neslin sancılı geçeceği :)Tıp ile ilgilenen arkadaşlar ne demek istediğimi daha rahat anlayacaklardır :)

• quote:

Orjinalden alıntı: _Akıncı

quote:

Olaylara yüzeysel bakıldığı sürece komik tartışmaların içinde bulursunuz kendinizi ve ortaya attğımız argumanlar köşebaşı kahvelerinin jargonlarının üzerine geçemez.

Kaynak:

''Görünen köy kılavuz istemez'' diye bir söz vardır. Bir de ''görülmek istenmeyen köy'' vardır. Sovyetlerin, aslında eşitlikçilikle bir ilgisinin olmaığı; büyük bir emperyalist devlet olduğu ortadadır. Bunu köşebaşı kahveleri değil, alanının köşe taşları da söylüyor. Köyü görmek istemiyorsanız.................

iyide adam yanlış bişey söylememişki.Leninin sonraki sovyet bürokrasisi ile ne alakası var? nasılki şimdiki Türkiyenin halinin sorumlusu Atatürk değilde başımızdaki hokkabazlarsa aynı şekilde sovyet rusyanın sonradan başına gelenlerin sorumlusuda Lenin değil ondan sonra gelen denyolardır.ideolojik öfkenizi biraz isabetli kusarsanız daha az koku yapar (kusmuk kokusu) .

• quote:

Orjinalden alıntı: Democrazy

quote:

quote:

Kaynak:

iyide adam yanlış bişey söylememişki.Leninin sonraki sovyet bürokrasisi ile ne alakası var? nasılki şimdiki Türkiyenin halinin sorumlusu Atatürk değilde başımızdaki hokkabazlarsa aynı şekilde sovyet rusyanın sonradan başına gelenlerin sorumlusuda Lenin değil ondan sonra gelen denyolardır.ideolojik öfkenizi biraz isabetli kusarsanız daha az koku yapar (kusmuk kokusu) .

İdeolojik öfkeyi, konu Osmanlı tarihi olunca kimlerin gösterdiğini çok iyi görüyoruz.

Bu konuda Lenin'i sorumlu tutan bir söz mü var? Ama ideolojik saplantıları olanlar çok. Osmanlıya çamur attıkları kadar Stalin aleyhine konuşmazlar. Osmanlı bizim geçmişiz. Tabi ki eleştireceğiz. Ancak Stalin'in ve sonrasının de bizim(Türklerin) geçmişimizle ilgisi var. Bunlar pek tartışılmıyor. İdeolojik saplantılarınızdan biraz vazgeçin.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi _Akıncı -- 9 Aralık 2008; 8:49:15 >

• Ayrıca ben Sovyet Rusya'dan onun emperyalizminden bahsediyorum. Komünizm -her ne kadar benimsemesem de- ile ilgili de bir eleştirim. yok.

İdeolojiler doğru olsa bile ona sahip olduğunu söyleyenler o ideolojiyi çıkarları doğrultusunda kullanabilir.

Sovyet Rusya'yı eleştirmek hemen komünizmi savunmanızı mı gerektiriyor? Komünizm hakkında konuşmuyoruz ki!
  • ee o zaman neden büyük puntoyla konu actın.
    ne söylememizi bekliyorsun..
    ne güzel örnekler vererek emperyalizm yapmadıgını söyledik...

eger orta asyadaki türk devletleri rusya olmasaydı su an ki konumlarında imkan dahi vermiyorum olamazlardı.
    bunun tersini söylemek su an ki türkiyenin icinde oldugu durumu göz ardı etmektir...

hee sunu da söylemeden gecemeyecegim.
    eger rusya degilde ingiltere yada abd'in emeryalizmi altında olsaydı ve sömürülseydi türk devletleri.
    afrikadan farksız olmazlardı bu kadar basit
  • Ne demek Rusya emperyalizm yapmadı? Emperyalizmin alasını yaptı Rusya.

Sırf ideolojiniz için görmezden geliyorsunuz bunu. Rusya tarihin gördüğü en büyük emperyalist devletlerden biridir.

Tütk devletlerini bırakın. Afganistan ve Doğu Avrupa ülkelerini işgali buralardaki katliamları bile bunu gösteriyor.
  • quote:

1-Sovyet Rusya Azerbaycan başta olmak üzere kendisine bağlı devletlerin zengin kaynaklarını sömürmedi mi?

2-Birçok Türk'ü haksız yere Sibirya'ya sürgüne göndermedi mi?

3-Dede Korkut Hikayeleri başta olmak üzere milli eserleri yasaklamadı mı? Milli ve manevi özgürlüğü SONUNA KADAR yasaklamadı mı?

1. Sömürmedi.O ülkenin kaynakları kullanılıp ortada bırakılmadı,Rus halkı ne hizmet gördüyse Azerbaycan halkıda o hizmeti gördü.İnanmayan Azerbaycan'ı araştırıp baksın.Hatta eski tüm Sovyet devletlerine baksın.Belgesellerde dahi Sovyetlerden kalan altyapı dikkatinizi çeker.Bundan dolayı Sovyet Rusya emperyalist değildi.

Diğer soruların cevaplarını net olarak bilmiyorum o yüzden cevap yazmıycam.

• quote:

Ne demek Rusya emperyalizm yapmadı? Emperyalizmin alasını yaptı Rusya.

Sırf ideolojiniz için görmezden geliyorsunuz bunu. Rusya tarihin gördüğü en büyük emperyalist devletlerden biridir.

Tütk devletlerini bırakın. Afganistan ve Doğu Avrupa ülkelerini işgali buralardaki katliamları bile bunu gösteriyor.

tabii ki rusyayı ideolojisi icin savunucam sosyalizm için..
    amerikanın yaptıkları ortada bırakın bu ayakları.kapatizmin deynekçiligini bırakın

Dede korkut falan demişsin sen hiç hayatında dede korkut okudun mu!

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi oktayd -- 10 Aralık 2008; 14:04:27 >
  • Kominizm öldürür, Kapitalizm sömürür. Cumhuriyet eğer yönetim sistemimizse ozaman vatandaşı kendi haline bırakıp yeri geldiğinde desteklemek en mantıklısı, Hep devlete bağlanmak veya vatandaşı görmezlikten gelmek günümüzde işleri düzeltmez.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.