Şimdi Ara

şöntlemek ne demek açıklayabilirmisiniz? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
32
Cevap
0
Favori
17.645
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş
Mesaj
  • pekii sizin tasladığınız ne oluyor bilmişlik diilmi?

    Dipçe: Ne kadar gereksiz şeyler yazmışım 2007 de. Türkçeyi de düzgünce kullanamamışım. Hatırlıyorum da, o sıralar bir kaza atlatmıştım dengem çok bozuktu. Şimdi gülüyorum yazdıklarıma

    16.05.2018



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Whisper81 -- 16 Mayıs 2018; 23:46:49 >
  • bilmişlik taslayana cevap vermek oluyor benim yaptığım, da neden uzatıyorsun bu kadar onu anlamadım?

    eğer kırıldıysan özür dilerim, amacım kırmak değil yanlışını göstermekti.
  • kusura bakma bu aralar biraz stresliyimde ondandır. malum sınavlar başladı bide üst üste verdikleri ödevler vs....
  • esas sen kusura bakma

    sınavlarında başarılar

    (okul sdü mü)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kontrolsuz_guc -- 16 Ocak 2007; 2:45:25 >
  • yok marmara zati elektroniğe olan ilgimi ve bildiklerimi bu üniversiteye başladığım için unuttum çoğunu,resmen tamamen soğudum diyebilirim. neyse burası yeri diil yanlışlarım ve hatalarım için kusra bakmayın. hatta bu cvp içinde belki buda yanlıştır
  • Çok teşekkürler arkadaşlar. İşte olması gereken.


    Türkçe'yi doğru ve yerinde kullanmaya ben de özen gösteriyorum. Ama tüm işi lağvedilmiş TDK'na bırakmayalım. Aklımıza gelen önerileri dile getirelim. Bakarsınız, Türkçe'ye siz de bir sözcük kazandırmışsınız.

    Şönt konusunda, sanırım tek bir terim işimizi görmüyor. Öyleyse yerine göre "köprü-kısadevre yapmak", yerine göre "akımı yönlendirmek" olarak kullanmak gerekecek. Tabi akıllıca fiirlerinizi kullanmaya her zaman hazırım.
  • Bir dilin zenginleşmesi bu şekilde olur..Oturup sönt kelimesine Türkçe bir karşılık bulmak mı daha mantıklı aslı shunt olan bir kelimeyi sönt şeklinde türkçeye katmak mı..Yanlış anlamayın bunu her önümüze gelen kelime için yapmak gibi bir lüksümüz olamaz.Bu kelimenin tam Türkçe karşılığı yok maalesef..
  • erroraesthumanum'nın dediği gibi köprülemek şöntlemekle aynı anlama geliyor. Yeni bir kelimeye ihtiyaç yok.
  • köprülemek akımın akacağı bir yol oluşturmaktır..şöntlemek ise önceden bir yoldan akan akımın ikinci bir yol oluşturularak bölünmesi anlamında kullanılıyor.aynı anlamda kullanılamaz bence..Dilimizin teknik açıdan çok zayıf olduğunu hepimiz biliyoruz..Köprü ya da paralel kelimesiyle her şeyi anlatabildiğimizi düşünürsek ve aynı şeyleri diğer tüm kelimeler için yaparsak dilimizin teknik yetersizliği devam edip gidecek...
  • quote:

    köprülemek akımın akacağı bir yol oluşturmaktır..şöntlemek ise önceden bir yoldan akan akımın ikinci bir yol oluşturularak bölünmesi anlamında kullanılıyor.


    Sen öyle anlıyorsun. Klemensin 1 ve 2 nolu uçlarını 100 ohm direnç ile köprüleyelim dediğimizde klemesin 1 ve 2 nolu uçlarına 100 ohm değerinde direnç takacağız demektir.

    Daha önceden klemensin 1 ve 2 nolu uçları arasında bir devre varsa yapılan köprü zaten dediğiniz gibi akımı bölecek hatta klemensden geçen toplam akımın değişmesine neden olacaktır.

    Klemensin 1 ve 2 nolu uçlarını köprüleyelim dersek 1 ve 2 nolu uçları kısa devre edeceğiz demektir.
    Ve bu kullanım 1 ve 2 nolu uçları şöntleyelim cümlesine göre daha anlamlı ve daha Türkçedir.

    Direnci kapasite ile köprüleyelim diyince Direnci kapasite ile şöntleyelim anlarız. Bir başka deyişle direnç uçlarına paralel kapasite bağlayalım anlamı çıkar.

    İngilizcedeki fiil zenginliği evet dilimize kıyasla güzel bir şey. Ancak dilimiz de çok aciz değil. Eksiklerimiz yok değil. Baktın kelime bulmakta zorlandın İngilizcesini koy devam et kim ne derse nesin. Yeterki var olan kelimelerimizi kullan.




  • dil sorununu bu başlık altında kendi aramızda halledemedik ki TDK ne yapsın. hatta bakın daha sonra nelerle karşılabileceğine örnek olarak yukarıda forumdan bir link vedim...
  • .
  • 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.