Şimdi Ara

|| Sonsuzluk ||

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
75
Cevap
0
Favori
2.263
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • "1'den sonra 2 gelir dendi,bunu da kabul ederim.
    Ama 1 ile 2 arasındakji sonsuzluğu düşündüm.
    Peki o nereye gitti ?
    İrrasyonel sayılar varken bir sayıdan sonra nasıl bir tam sayı gelebilir ?
    Eğer 1 de sonra virgül konuluyorsa ve buun yaına sonsuz sayı ekleniyorsa 2 nasıl gelir ?

İşte ! Yanıtsız bir soru..."

2 yıl önce Hakan GÜNDAY'ın Kinyas & Kayra adlı kitabında okumuştum,altını çizdiğim yerelrden biriydi,kafama takıldı yine...

Nedir nasıl birşeydir sonsuzluk ? Birşey midir... Hiç sonu yok mudur ? sonsuzluğun sonu yoksa evren nasıl genişler sonsuz dğeil miydi sonsuz birşey daha fazla nasıl büyüyebilir ?

"Sonsuzluk, insanların söylediklerinin tersi çıkıyor: sonsuzluk, kendi dışında hiçbir şey bulunmayan değil, kendi dışında hep bir şey bulunan." Aristo

Sonsuzluğu tartışalım...

||   Sonsuzluk   ||

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EdaisY -- 7 Haziran 2009; 16:01:33 >

• Düşünmesi çok zor çıldırır insan.

Sayısal sonsuzluk sonsuzluğun çeşitlerinden biri sadece ..

Mantıklı bir neden bulunamadı, bulunamayacak gibi de bence.
  • Evreni sonsuz olarak düşünebiliriz. Atoma kadar indiğimizi düşünelim, daha da inelim alt parçalara, daha da içeri, içeri, içeri.. Bence bunun sonu yok, bu büyütmenin sonu olmadığı için evren sonsuzdur(bence). Aynı şekilde uzaklaşalım, güneş sistemi, samanyolu, evren, evrenin dışına çıkalım, kim bilir atomun çok derinliklerindeki görüntüyle karşılaşırız, başka bir evrenin en küçük alt birimine

Ayrıca düşünce, düşünme gücü bana sonsuz gibi geliyor ama bunu anlatmak, düşündüklerini paylaşmak sonlu, dil yüzünden.

Bir sonraki adımda kalan yolun yarısını gitmek, varamamak... Uçan ok, durur. Zenon ...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi metete -- 6 Haziran 2009; 16:32:00 >
  • İrrasyonel sayılara ancak düşünerek ulaşılabilinir. Sonsuzluk sahip olduğunuz tüm kavramlarda vardır.

Örnek

Bilinç > bilinci gören bilinç > bilinci gören bilincin bilinci > bilinci gören bilincin bilincin bilinci...

Tüm kavramlar sonsuzdur. Ayrıca kavram anlayışıda sonsuzdur. Bu yüzden sonsuzluğa anlam vermeye çalışmak onu anlamamıza yetmez.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonOfPatriot -- 5 Haziran 2009; 16:52:01 >
  • Bu yazılanlar her şeyi daha da karıştırdı.

quote:

Evreni sonsuz olarak düşünebiliriz. Atoma kadar indiğimizi düşünelim, daha da inelim alt parçalara, daha da içeri, içeri, içeri.. Bence bunun sonu yok, bu büyütmenin sonu olmadığı için evren sonsuzdur(bence). Aynı şekilde uzaklaşalım, güneş sistemi, samanyolu, evren, evrenin dışına çıkalım, kim bilir atomun çok derinliklerindeki görüntüyle karşılaşırız, başka bir evrenin en küçük alt birimine

Sonsuzluğun hem yatay hem dikey olduğunu farkettim
  • Hiç fikir yok mu sonsuzluk hakkında ?
    Kimse derin düşünmüyor mu
  • quote:

Orjinalden alıntı: EdaisY

Hiç fikir yok mu sonsuzluk hakkında ?

Mesela yaşamımız sonsuz, sonsuz tane an'dan oluşuyor

Fikirler, düşünceler olabilir ama bu bizi nereye taşıyacak, nereye götürecek, hedefimiz ne?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    evren bir atomdur
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • sonsuzlugun terside garip degilmi yani sonluluk sonumuz olunca ne olacak sonlulugun durdugu yerde sonsuzda bir noktada olmayacakmı sonsuzluk sonlulukların toplamından oluşmuyormu sonlulukla sonsuzluk arasında sıkı bir bag var sonsuzlugu anlamak için sonlulugu aynı şekilde sonlulugu anlamak için sonsuzlugu anlamaya ihtiyacımız var diye düşünüyorum.mesela kullandıgımız sayıların anlamı var mı 4 deriz 4 elma deriz bunlar sayılar arasından çekip çıkardıklarımız ama sonuçta o 4 de sonsuzluga dahil dışında degil.sonluluk ve sonsuzlugu düşüncemiz belirler çünki ne kadar büyük düşünürsen o kadar sonsuz olursun tabi insan sınırlı yaratılmış sonsuz olamaz ve bence sonsuzluk yaratılmışlarla yaratan arasındaki farktır.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi şoray uzun yolda -- 7 Haziran 2009; 18:58:20 >
  • evet evrenin sonsuz olduğunu düşünmek doğru bir yaklaşım olabilir. fakat ruhun sonsuz olmadığını ve de evrenin ruhun algıladığı bir şey olduğunu düşünürsek evrenin bırakın sonsuz olduğunu evrenin olmadığı kanısına bile ulaşırız. yani evrenin sonsuz olduğunu söyleyebilmek için ruhumuzunda sonsuz olduğunu söylememiz gerekmektedir. çünkü evren bir algıdır.biz eğer evreni herzaman yani sonsuzluk boyunca algılayabiliyorsak evet o evren sonsuzdur deriz fakat hayır ben evreni 70 yıl algılayabiliyorsam evren bana göre sonsuz değildir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi al3minadami -- 7 Haziran 2009; 19:06:50 >
  • düşündüklerini kimler bu sayfalara sığdırabilir ki?

sadece tam sayıları düşünürsek olmaz. bu denizde kumdur.
    tüm sayılara bir bakalım.

o rakamlarla oluşturulmuş tek satırlık değerlere bakmamalıyız, o insan beyninin sayılara koyduğu bir sınırdır. o açıdan bakarsak baştan çuvallarız.
    valla kendimi mümkün olduğunca anlatmaya çalışacağım. mantık yürütelim.
    sayıların en son noktası, en büyük sayı sonsuz olsun. bu belli bir rakam olsun. a b c gibi birşey.

0 başlangıç diyoruz,
    0'dan sonraki sayı ( tam sayı değil) 1/sonsuz dur diyebiliriz.
    sonra 2/sonsuz, 3/sonsuz....

gidelim ve sonsuzda pay ve payda birbirine eşit olduğunda 1'e ulaşırız.

işte 0 ile 1 arasında sonsuz sayı vardır.

yoksa 0 ile sonsuz arasında, sonsuz tane sayı vardır dememiz aslında şudur;

0 ile 9 arasındaki bu zımbırtıları, sonsuz kere yan yana koyabiliriz.

aslında kendimi yine anlatamadığımın farkındayım.

ama bu olay, integrale benziyor.

bir eğri düşünelim. bu eğrinin, Ox ve Oy ve x=3 doğrusu arasında kalan alanı bulmak için;
    örneğin f(x)=x^2 -5x +6 fonksiyonu,

bu sonuçta bir eğri. bu eğri ile, söylediğim doğrular arasında kalan yeri düşünelim, bu alana sığdırılabilecek en büyük dik dörtgenin alanını düşünelim. o bölgenin alanından küçük kalır.

peki tüm o bölgenin alanını kapsayan, alanı en küçük dik dörtgenin alanını bulalım. bu sefer de dışta kalan bölgeleri de alırız.

integral ile, oranın alanını bulurken, o dikdörgenin üst ve alt kenar uzunlukları olabildiğine minimum tutulur ki, alan sapması en az olsun. yani dx 0'a yaklaşır. 1/sonsuz denebilir.

resimde de görüldüğü gibi, dikdörtgen ne kadar dar olursa, taşan alan o kadar az olur hesabı.
     ||   Sonsuzluk   ||

• quote:

Orjinalden alıntı: EdaisY

Hiç fikir yok mu sonsuzluk hakkında ?

Derin düşünmek zor iştir.

Türk alfabesinde 29 harf vardır. A ile başlayan harfler Z ile son bulur. Sonsuz olmayan harfler ile sonsuza ulaşabiliriz:

"S,o,n,u,z"

• Yorumlarınız çok güzel teşekkürler arkadaşlar

Hashus seni anlamaya çalıştım,anladığımı da düşünüyorum,inşallah anlamışımdır

Dikdörtgen örneği çok iyi
  • Bende bir şey merak ettim.
    Sonsuz bilinmeyen bir dizidir.Sonsuza giden bir dizide daha bulunmamıs sayılar(rasyonel,tam sayı gibi) olabilirmi.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sariemir06

Bende bir şey merak ettim.
    Sonsuz bilinmeyen bir dizidir.Sonsuza giden bir dizide daha bulunmamıs sayılar(rasyonel,tam sayı gibi) olabilirmi.

Sonsuz bu, her zaman bulunamayan sayılar olacak.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sariemir06

Bende bir şey merak ettim.

valla bilmiyorum.

hindistanlı bir adam, bu işin eğitimini de almadığı halde, sekreterlik yaparken pi sayısını hesaplayacak bir formül geliştiriyor. 1900 lerin başında oluyor bu olay.
    bu formuül şuanda süper bilgisayarların doğru çalışıp çalışmadığını denetliyormuş.

bilmiyorum, pi sayısının sonsuz basamağı var. acaba sonsuz için de bir formül bulunabilir mi?

gerçi sonsuz sonsuzdur

yarın sabah sınav var, saçmalamaya başladım yine

• Matematik kabullerden oluşur. 1 den sonra 2 geliyor diye kabul edilir. Sen etmeyebilirsin.
  • quote:

Orjinalden alıntı: metalheadjm

Matematik kabullerden oluşur. 1 den sonra 2 geliyor diye kabul edilir. Sen etmeyebilirsin.

O bir kitaptan alıntı

Hayatı matematikle açıklamamak lazım o zaman ? Hayat varsayımdan ibaret olmamalı.
  • quote:

Matematik kabullerden oluşur. 1 den sonra 2 geliyor diye kabul edilir. Sen etmeyebilirsin.

matematik bence gayet mantığa dayanır. her noktada mantıklı açıklama yapılabilir.
  • quote:

Orjinalden alıntı: hashus1099

quote:

matematik bence gayet mantığa dayanır. her noktada mantıklı açıklama yapılabilir.

Mantığa dayanmaz yazdığımı göremiyorum. Matematiğin bilimsel yönteminden bahsettim ben.
    Örneğin: üçgenin iç açıları toplamı 180 derecedir diye önce kabul edilir sonra ona göre işlemler yapılır.
  • kabul etmek olayını açar mısın? nedir bu kabul etmek?
  • 
Sayfa: 1234
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.