Şimdi Ara

Solar Sistem ve Akü Hakkında

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
1
Favori
2.476
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Merhabalar

    Benim yapmakta olduğum güneş enerji hücrelerim var ben bunları 48 adet olarak 2 adet panel yapacağım değerleri şöyledir.

    Her Panel : 24 Volt - 215W tır. Sanırım bunun amperi 9A olacak

    Size sormak istediğim ise Deep Cycle bir akü alacağım 210A olacak bu akü sizin tavsiye edeceğiniz bir akü var mı? Bu aküyü maksimum kaç amper ve kaç volt ile şarj edebilirim mesela 40Amper ve 24 volt ile şarj edersem sıkıntı olur mu.? 210Amper bir akü kaç saate tam şarj olur. birde bu devreye Akıllı Tam sinüs İnverter alacağım bu inverter herşeyi ayarlar mı yoksa amperi şu kadar voltajıda bu kadar ayarlaman gerekir diyebilir misiniz.

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >



  • Bir akü demişsiniz ve yapacağınız panel 24 V verecek.Öncelikle panelle başlayalım.Panelin verebileceği maksimum gerilim 24V mü olacak.Normalde 18,36V şeklinde olur panel gerilimleri.Kısaca şöyle açıklayayım akü 1 tane alınacaksa 12V luk bir sitem kurulacak demektir.Bunun için panel gerilimi aküyü şarj edeceği için 18V civarında olmalı.Panel yapılacaksa gerilim bu civarda tutulup maksimum akım elde edecek şekilde montajı yapılmalı.12V bir sitem için 24V giriş gerilimi çok sınırda bir gerilim olacağı için akü şarj kontrol cihazı(almanız lazım)24 voltta bozulabilir.2 akü bağlayıp 24 volt u şarj edeceğim derseniz bu sefer 24 volt giriş gerilimi yetersiz olacaktır.210 A akü normalde 9A ile şarj edilmesinde bir sakınca yoktur.Kaba bir hesap yapacak olursak 210/9=23.33 saat te şarj olacak demektir(güneş günde 6-8 saat panele dik geleceği hesaplanırsa aküden yük çekmemeniz kaydıyla akünüz 3 günde şarj olabilir.Akü markası çok önemlidir ben çok ucuz olanlara kaçmamanızı tavsiye ederim.Ben bir kaç akü markası deneyimimden sonra Mutlu jel akü aldım mutlu oldum :-) Son olarak inverter tercihinizde aynı anda çekeceğiniz güce göre almanız gerekmekte yani ben aynı anda 500W çekerim derseniz 750 W size rahatlıkla yeter.İnverter voltajı akü herilimine göre 12 veya 24V tercih etmeniz gerek.Çıkış gerilimini kendisi otomatik ayarlar zaten.Kolay gelsin

    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • 12 voltluk tek aküyü şarj etmek için 18 voltluk panel kullanılır. bu da 36 adet hücre demektir.

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: tecman

    Bir akü demişsiniz ve yapacağınız panel 24 V verecek.Öncelikle panelle başlayalım.Panelin verebileceği maksimum gerilim 24V mü olacak.Normalde 18,36V şeklinde olur panel gerilimleri.Kısaca şöyle açıklayayım akü 1 tane alınacaksa 12V luk bir sitem kurulacak demektir.Bunun için panel gerilimi aküyü şarj edeceği için 18V civarında olmalı.Panel yapılacaksa gerilim bu civarda tutulup maksimum akım elde edecek şekilde montajı yapılmalı.12V bir sitem için 24V giriş gerilimi çok sınırda bir gerilim olacağı için akü şarj kontrol cihazı(almanız lazım)24 voltta bozulabilir.2 akü bağlayıp 24 volt u şarj edeceğim derseniz bu sefer 24 volt giriş gerilimi yetersiz olacaktır.210 A akü normalde 9A ile şarj edilmesinde bir sakınca yoktur.Kaba bir hesap yapacak olursak 210/9=23.33 saat te şarj olacak demektir(güneş günde 6-8 saat panele dik geleceği hesaplanırsa aküden yük çekmemeniz kaydıyla akünüz 3 günde şarj olabilir.Akü markası çok önemlidir ben çok ucuz olanlara kaçmamanızı tavsiye ederim.Ben bir kaç akü markası deneyimimden sonra Mutlu jel akü aldım mutlu oldum :-) Son olarak inverter tercihinizde aynı anda çekeceğiniz güce göre almanız gerekmekte yani ben aynı anda 500W çekerim derseniz 750 W size rahatlıkla yeter.İnverter voltajı akü herilimine göre 12 veya 24V tercih etmeniz gerek.Çıkış gerilimini kendisi otomatik ayarlar zaten.Kolay gelsin

    Toplamda Elimde 96 Adet Hücre Var 2 Adet Panel Yapacağım
    1.Panelin vereceği Maksimum gerilim 24V olacak ( 48 adet solar hücre x 0,5V)
    2.Panelinde vereceği Maksimum gerilim 24V olacak ( 48 adet solar hücre x 0,5V)

    Akü iki adet alacağım 210Amperlik (Exıde marka aküyü Çok önerdiler %90'a kadar Deşarj Yapabiliyormuş. Ucuzda değil hani 400Euro)
    Akü Şarj kontrol Cihazı Aldım Fakat Tan Sinüs Akıllı İnverterde alacağım , alacağım inverter akü şarj kontrol cihazının da işini yapmayacak mı?

    Ben Bu Panelleri Seri Bağlasam 48 Volt Olacak Paralel Bağlasam 24Volt 18-20 Amper Civarında Olacak Doğru mu?

    210/9=23 saat çok uzun bir zaman bu aküyü daha kısa sürede şarj etmemin bir yolu var mı 6-7 saat gibi 18 Amper olsa 11 saat olacak :(

    Birde Şöyle Birşey düşündüm her panelin aküsü farklı olsa nasıl yapabilirim mesela paneli dediğiniz gibi 15Voltluk yaptım diyelim bunu bi 210Amperlik aküye bağladım İkinci Paneli de 15V luk yaptım onuda ikinci aküye bağladım tabi bu aküler birbirinden bağımsız olacak. bunların çıkışlarını ortak yaparsam sıkıntı olur mu ?

    Son Olarak İnverter tercihim muhtemelen 4000W lık olacak bunun gerilimini ne seçmeliyim ? 500W çekerim derseniz demişsiniz ya ben evimin ihtiyaçlarında kullanacağım ne kadar çekeceğimi kestirmem zor gibi



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Senpati23 -- 10 Mart 2018; 22:23:45 >
    < Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >




  • konuya yardım edecek başka kimse var mı ?
  • Sizde toplam 96 adet hücre var değil mi?48+48=96.
    Daha önceki cevabımda da belirttiğim gibi 12 V akü için 18V solar gerekir diye.36 x 0.5 =18V yapar.96/36=3 adet solar panel yapın.
    hepsini paralel bağlayın Amper değerini hesap edersiniz.Akü markası konusunda tercih size kalmış.Ucuz olanlardan uzak durun yeter.
    Aküleri ve solarları paralel bağlayabilirsiniz bunda bir sakınca yok gerilim değerleri aynı olsun yeter.Mesala her biri 18V olduğu sürece panelleri paralel bağlayabilirsiniz.Akülerde aynı şekilde 12V olduğu sürece paralel bağlanabilir.İnverter kısmında aklınıza takılmış galiba,İnverter gücü evinizde aynı anda çalışabilecek cihazların toplam güçleri yetecek kadar olmalı demiştik.Örnek evde en fazla güç çeken çamaşır mak.bulaşık mak,ütü,saç kurutma vb gibi fazla akım çeken cihazları aynı anda çalıştırırsanız bunların gücünü karşılayabilmeli.çamaşır makinesi su ısıtırken 2000 watt a kadar elektrik tüketebilir,aynı anda 1600 watt saç kurutma makinesi çalışırsa toplamda 3600 watt elektrik çekilecek ve invertör bunu karşılayabilmeli.3600 watt güç için en az 5000 watt invertör sistemde rahat çalışır.Panel gerilimi 18 V olacaksa(paralel bağlanabilir demiştik)akü gerilimi 12V olacak dolayısıyla seçilecek olan invertörün giriş gerilimi 12V olacak.Ama tavsiyem 24V luk bir sitem kurmanız çünkü 12V aküden invertörün çekeceği akım yüksek olacağından akü kablo bağlantılarını çok sıkı ve kaplosunu kalın olması gerekmekte.24V sitemde bu dezavantalar yaşamazsınız.
    Bir diğer konuda aküyü doldurma süresiyle ilgiliydi sanırım.210 A aküyü daha kısa sürede doldurmak istiyorsanız panel sayısını artırmanız gerekiyor maalesef.
    Evinizdeki cihazların ne kadar elektrik çektiği üzerindeki etiketlerde veya cihazların kullanım kitaplarında yazar.Olmadı google dan yardım alabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tecman -- 21 Mart 2018; 14:59:13 >




  • bende şöyle bir sistem kurdum.
    Bu videomuzda evinizin balkonundan nasıl solar sistemle elektrik üretebileceğinizi ve kurulum ile ilgili tüm detayları anlatıyoruz. savior 12v 3kw inverter kurulumu, volt 100Ah jel akü, lexron 12v 100watt 6 adet solar panel bağlantılarının yapımı, mexxsun solar ve akü kablo bağlantıları ve mc4 konnectör bağlarılarının detaylarını anlatıyoruz. ayrıca akü seri ve paralel bağlantılarınının nasıl yapılacağı, solar panellerin seri ve paralel bağlantılarının nasıl yapılacağını anlatıyoruz. Grid on ve grid tie bağlantılar ile savior inverterimizi şebekeye bağlıyoruz. Savior inveterimizin şebeke ile bağlantılarını test ediyoruz.Balkonumuzda kurduğumuz solar panellerin bağlantılarının nasıl yapıldığını gösteriyoruz.
    Bu sistemi aşağıda tüm ürünlerin fiyatını tek tek acıklayarak maliyetimizi sizlerle paylaşıyoruz,
    Savior marka 24v 3000watt tam sinüs all in one inverter: 1519 TL
    Volt 12v 100Ah jel akü 4 adet, adet fiyatı 840TL Toplam:3360TL
    Lexron polikristal 12v 100watt solar panel 6 adet, adet fiyatı 288TL toplam:1728tl
    ES-MC4 konnektör 4set, 1 set fiyatı 8,5TL toplam 34TL
    ES-MC4 paralel konnektör 3 set, set fiyatı 36TL toplam 108TL
    sigorta,sigorta kutusu solar kablo,akü kablosu,akü papucu, 2,5 mavi ve kahve rengi kablo, plastik kanal, dübel toplam 1251TL maliyetimiz oldu.
    SOLAR SİSTEMİMİZİN TOPLAM MALZEME MALİYETİ 8000TL OLDU.





    https://www.youtube.com/watch?v=Mp-_VOTDnkg&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=NzAT1QveS44&feature=youtu.be




  • Sakin VOLT MARKA akü almayin..ben 3 yil once aldim birturlu verim alamadim..aküler o kadar dandik ve uyduruk ki anlatamam..4tane 100amper jel akü volt marka inanin bu akülerin 4ü 1tane 100amper akü kadar bile enerji depolayamiyor..ve aküler jel falan değil, bildiğiniz normal sulu akü..paraniz cope gider ben mesela 500watt panel ile neredeyse hic kullanmama rağmen aküler 3.yilinda cop oldu.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • sayın mahmutcoko,
    acıklamada ''savior 12v 3kw inverter kurulumu,'' demişsiniz..

    maliyet açıklamasında ise.. ''Savior marka 24v 3000watt tam sinüs all in one inverter: 1519 TL''

    diyorsunuz...???

    hangisi doğru??
    24 v doğru ise,, 12v aküleri 24 volt mu yapıyorsunuz??

    ayrıca yine,, 12v paneller 24 v olacak şekilde mi bağlanacak??

    net bir açıklama yaparsanız cok memnun olacağız..
    saygılar.. kolaty gelsin..
  • alttaki .. 2. video yu izleyince sorulara cevap aldım... teşekkürlerrr..

    şimdi başka bi sorum var ama..

    diğer videolarınızı izleyince sisteme bir cihaz eklemişisiniz...
    (inverterin sağ alt kısmında gri renkli)..
    sanırım şarj kontrol cihazı...
    aslında inverter içinde olması gerekiyor..

    bu yeni cihazın ilave edilme sebebi...
    tam tanım adı.. cinsi.. çalışma voltaj / akım / güç gibi değerleri..
    gibi koularda bir acıklama yaparmısınız lütfen..

    şimdiden teşekkürlerr
  • @anlkins@aeronics@asuha @mahmutcoko @tecman


    Arkadaşlar merhaba, şebeke elektriğine bağlı olmayan bir alanda solar sistem ile elektrik ihtiyacımı karşılıyorum,

    ancak sistemde sorun olduğunda servis hizmeti alamıyorum, gelen servilerin tamamı sanırım sürekli on grid sistem yaptıkları için off grid sistem içinden çıkamıyorlar,

    c sınıfı bir buzdolabı çalıştırdığımızı görünce sistem problemini değil buzdolabını değiştirmemizi öneriyorlar,

    oysa ben ister c ister a ister e olsun enerji problemini çözmek istiyorum, gerek kurulumu yapan firmadan gerekse baska firmalarsan servis hizmeti aldıgımda çözüm bulamadım ve kendim araştırmaya başladım,

    sonunda invertörümü değiştirdim ve invertör sigorta atma problemini çözdüm, ancak daha yüksek kapasiteli invertörden sonra enerjiden daha fazla yararlanmak istedim ve kullandıgım ev aletlerini çeşitlendirdim.

    solar sistemimde ekteki resimde görülen

    invertör tescom 5kVA MPTS5000/48

    8 adet 150 amper akü

    9 adet 270 watt panel bulunmakta, (akü ve panel sayısı uyumsuz gibi görünse de daha önceki servislerin deneme yanılma çözümleri sonrası bu sayılara ulaştık)

    daha önce problem yaşamamama rağmen son zamanlarda (nisan ayı içerisinde) akşam saat 10-11 gibi akü bitme/ elektrik kesilme problemi yaşamaktayım,

    aküleri ölçtüğüm de tüm akülerde 13,6 değerini görebiliyorum

    Solar Sistem ve Akü Hakkında



    kullandığım ev aletlerinin toplam tüketimini hesapladığımda akünün bitmemesi gerekiyor

    akşam kullanılan aletler tamamının aynı anda çalıştığı düşünülse bile

    1 adet b sınıfı buzdolabı, 4 adet 20w ampul, 1 adet lcd tv, 4 adet kamera ve kayıt cihazı

    doğal olarak ampullerde sadece aksam yanıyor

    akşama doğru invertörden görülen akü doluluk seviyesi full olarak görünüyor, dolumda bir problem yok gibi görünüyor, açabildiğim kadar fazla cihazı açıp invertörü takip ettiğimde %11 kullanım görüyorum, bunu da herhangi bir kaçak vs sebebiyel fazla kullanım var mı diye yapıyorum orada da bir sey yok gibi görüyor,

    bilgi ve tecrübelerinize göre problemi nerede aramalıyım?

    Solar Sistem ve Akü Hakkında



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ulkersahh -- 24 Nisan 2022; 15:49:41 >




  • ulkersahh U kullanıcısına yanıt

    aküyü akü test cihazı ile ölçmek lazım voltaj sizi yanıltır. ikinci el bulabilirsin okadar akün var sana bi tane lazım

    https://www.hepsiburada.com/nt-tools-ntbt50-ibreli-aku-test-cihazi-p-HBV00001CHMIS

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.