Şimdi Ara

Snapdragon X2 Elite Extreme ve X2 Elite tanıtıldı: Windows için en hızlısı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
13
Cevap
0
Favori
614
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
7 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Snapdragon X2 Elite Extreme ve X2 Elite tanıtıldı: Windows için en hızlısı
    Qualcomm, Hawaii’de düzenlediği etkinlikte Snapdragon X2 Elite Extreme ve Snapdragon X2 Elite işlemcilerini tanıtarak Windows bilgisayarlar için şimdiye kadarki en güçlü çözümlerini duyurdu. Şirket, bu yeni nesil platformların yalnızca hız değil, uzun pil ömrü ve yapay zeka odaklı yeteneklerle de öne çıkacağını söylüyor. Qualcomm, Snapdragon X2 Elite platformunu “Windows PC'ler için en hızlı, en güçlü ve en verimli işlemciler” olarak lanse ediyor.

“Windows PC'ler için en hızlısı”

Serinin amiral gemisi olan Snapdragon X2 Elite Extreme, özellikle profesyonel kullanıcıları hedefliyor. Büyük veri işleme, bilimsel hesaplamalar veya yüksek çözünürlüklü medya düzenleme gibi yoğun işlem gücü isteyen senaryolarda dikkat çekiyor. Qualcomm’un geliştirdiği 3. nesil Oryon CPU, rakiplerine göre aynı güç seviyesinde yüzde 75’e varan performans artışı getiriyor. Grafik tarafında ise yeni Adreno GPU mimarisi, önceki nesle kıyasla 2,3 kat daha verimli çalışıyor. Qualcomm, Extreme modeli için “birkaç gün süren pil ömrü” vurgusunu yapıyor.

Yapay zeka tarafında ise 80 TOPS işlem kapasitesine sahip Hexagon NPU bulunuyor. Yeni NPU, Copilot Plus dizüstü bilgisayarlarda bugüne kadar sunulan en yüksek hız seviyesine sahip. Karşılaştırma açısından önceki nesil X Elite platformundaki NPU, 45 TOPS AI işlem kapasitesi sunuyordu. AMD Ryzen Al Max+ 395 ise 50 TOPS’luk NPU’ya sahipti.

Ayrıca Bkz.Daha hızlısı yok! Snapdragon 8 Elite Gen 5 tanıtıldı

Daha geniş bir kullanıcı kitlesine hitap eden Snapdragon X2 Elite ise çoklu görevlerde yüksek verimlilik sağlamak üzere ön plana çıkartılıyor. Bu model, önceki nesle göre yüzde 31 daha hızlı çalışıyor ve yüzde 43 daha az enerji harcıyor. Dolayısıyla bu modelin daha çok ince ve hafif bilgisayarlarda kullanılması ve uzun pil ömrü vadetmesi bekleniyor.

Snapdragon X2 Elite serisi işlemcilerle donatılmış ilk Windows bilgisayarların 2026’nın ilk yarısında satışa çıkması bekleniyor.

Snapdragon X2 Elite Extreme teknik özellikleri

Snapdragon X2 Elite Extreme ve X2 Elite tanıtıldı: Windows için en hızlısı

• CPU

• Çekirdek Yapısı: 12 Prime + 6 Performance çekirdek

• Mimari: 64-bit

• Saat Hızı: Tek/çift çekirdekte 5.0 GHz’e kadar, çok çekirdekte 4.4 GHz’e kadar

• Önbellek: 53 MB’a kadar

• Parça Numaraları: X2E-96-100 (Ultimate), X2E-88-100, X2E-80-100

• GPU

• Desteklenen API’ler: DirectX® 12.2, Vulkan® 1.4, OpenCL™ 3.0

• Saat Hızı: 1.85 GHz’e kadar (X2E-96-100 ve X2E-88-100), 1.70 GHz’e kadar (X2E-80-100)

• Parça Numaraları: X2-907, X2-858

• NPU

• İşlem Gücü: 80 TOPS’a kadar

• Parça Numaraları: X2E-80-100, X2E-88-100, X2E-96-100

• Bellek

• Tür: LPDDR5x

• Transfer Hızı: 9523 MT/s’ye kadar

• Bant Genişliği: 228 GB/s’ye kadar

• Kapasite: 128 GB üzeri

• Veri Yolu Genişliği: 192 bit’e kadar

• Yorumunuz çok doğru ancak Uygulama geliştiricilerinden ziyade büyük şirketlerin desteği bence daha önemli. MacOS'in çok tutulmasının sebebi pildeyken de performanslı çalışması ve geniş uygulama desteği. Adobe Studio olsun MS office veya diğer tüm uygulamaları uzun saatler çalıştırabiliyor. Neredeyse tüm uygulamalar da direkt uyumlu emülatör ile değil. Snapdragonda ise durum böyle değil uyumlu uygulama sayısı çok çok az hatta olanlar bile düzgün çalışmıyor. Tabiki yeni başlamış bir platform için bu çok normal. Apple x86 dan M serisine geçişi yaklaşık 1 -1.5 yıl civarında baya toparlamıştı. Snapdragon'un ise bunu başarmasının çok zor olduğunu düşünüyorum. Nedeni ise Apple gibi kendi işletim sistemine sahip değil ve kontrol de onlarda değil. Microsoft bu arm windows işinde yeterince desteği sunmuyor gibime geliyor. Kaldı ki normal Windows'taki kararlılık, stabilite, performans yeni gelen güncellemeler ile daha da düşüyor. Birincil işletim sisteminde bile bu kadar özensiz ilerleyen bir şirketin, pazar payı bir hayli düşük bu projede ne kadar üstünde durup desteklediği bence tartışma konusu.
  • Aslında müthiş bir işlemci çok az güçle çok büyük işler yapıyor. Ancak uygulama desteği istedikleri gibi gitmedi. Aradaki farkı emülasyonla kapatmaya çalışınca intel ve amd gibi performansa düşüyor işlem gücü olarak. Asıl sorunu ise gpu driverının oyun dünyasında yeteri destek alamaması.

redditte okuduklarıma göre bu konuda gelişme var evet ama hala bir çok oyunda vaadettiği performansı veremiyor.

Aslında şu anda qualcom elinden geleni yaptı geriye kalan linux ve microsoft geliştiricileri ve uygulama geliştiriciler.

Mesela ben uygulamamı hala publish ederken mac linux ve windowsa publish ediyorum orda arm64 diye seçenek var bir kere bile seçmedim.

Bunun için mesai harcayacaksam en azından yüzde 5 pazar payına sahip olması gerekir.

Eğer bu sefer yazılım işlerini de düzeltirlerse 30 saat kullanılabilen 1 kilogramlık laptop hayali gerçek olacak. Buna en yakın olan qualcom şu anda.

• Linux Super User kullanıcısına yanıt
    Yorumunuz çok doğru ancak Uygulama geliştiricilerinden ziyade büyük şirketlerin desteği bence daha önemli. MacOS'in çok tutulmasının sebebi pildeyken de performanslı çalışması ve geniş uygulama desteği. Adobe Studio olsun MS office veya diğer tüm uygulamaları uzun saatler çalıştırabiliyor. Neredeyse tüm uygulamalar da direkt uyumlu emülatör ile değil. Snapdragonda ise durum böyle değil uyumlu uygulama sayısı çok çok az hatta olanlar bile düzgün çalışmıyor. Tabiki yeni başlamış bir platform için bu çok normal. Apple x86 dan M serisine geçişi yaklaşık 1 -1.5 yıl civarında baya toparlamıştı. Snapdragon'un ise bunu başarmasının çok zor olduğunu düşünüyorum. Nedeni ise Apple gibi kendi işletim sistemine sahip değil ve kontrol de onlarda değil. Microsoft bu arm windows işinde yeterince desteği sunmuyor gibime geliyor. Kaldı ki normal Windows'taki kararlılık, stabilite, performans yeni gelen güncellemeler ile daha da düşüyor. Birincil işletim sisteminde bile bu kadar özensiz ilerleyen bir şirketin, pazar payı bir hayli düşük bu projede ne kadar üstünde durup desteklediği bence tartışma konusu.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

• N4outex N kullanıcısına yanıt
    Haklısınız hocam. Eğer işimiz Windows'a kaldıysa cidden olmaz bu. Artık Linux veya Android/ChromeOS tarafının taşınabilir bilgisayarlara yönelik ciddi adımlar atıp bunu desteklemesi gerekiyor.

• Quallcomm intel'i örnek alıp sahada başarılı üreticilere odaklanmalı, ilk nesil'de yaptıkları hataları tekrar etmemeleri lazım, AMD'nin kaç nesildir daha iyi olmasına rağmen tutunmakta zorlandığı laptop piyasasında intelle didişmek öyle kolay iş değil, hele ki şu zamanlarda intel'de gerideyken akıllı davranmaları lazım..

ucuz ve orta seviye sistemlere mutlaka girmeleri gerekiyor, bunu onlarda biliyorlar fakat intel gibi hırslı olmaları burunların kalkık olmasından hem fiyat performans noktasında kötü oldukları gibi teknik sorunları da hiçe saydıkları bir ilk nesil tecrübesi umarım onları biraz akıllandırır, aslında zor değil ama çok hırslılar aç gözlülük demek istemiyorum ama sahada çıkardıkları ürünlere istedikler para biraz değil cidden fazla kaçıyor...

Önceki nesilde tanıtımda umut vericiydi ki bu daha bir üstüne koymuş gibi görünse de sahada nasıl olacağını göreceğiz..

• Quallcomm, işlemci işini ilerlettikten sonra işletim sistemine geçmesi lazım, hem telefonları hem bilgisayarları olsa ve kendi işletim sistemlerini yapsa, rekabet daha da güzelleşir zannımca...

• İsimlendirmeleri inceleyelim:

X2E-96-100

Snapdragon 8 Elite -> Snapdragon 8 Elite Gen 5

Kimse de çıkıp sormuyor mu, bu isimleri kim veriyor diye? KİM? BU ADAMI BULUN.

Kendisiyle çay içmeyi çok isterim.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • 14" ultra taşınabilir ihtiyacım var snaplar gerçekten tüy kadar ama hem fiyat hem uygulama mevzu yüzünden geri durmak sorunda kalıyorum . burayı çözemleri gerekiyor

• Geçenlerde AMD açıklama yapmıştı, Windows için X86'nın bir dezavantajı kalmadı diye. Evet bazı konularda haklı, eğer aynı parayı verecek isem neden riske girip de ARM olan bir windows cihaz alıyım ki? Almaya değecek ciddi avantajları olmadan çok gereksiz oluyor, en önemlisi Android gibi 5 bin TL de çalışacak windows cihazlar gelse piyasayı alır götürür, fakat nedense yapmıyorlar.

• Her ne kadar Mac sevmesem de $500-$600 civarında gelecek A19 işlemcili Macbook varken X Elite serisinin çok şansı yok maalesef, ARM Windows macera şu an için.

• Az güç tüketmesi çok iyi olsa da pratikte bir işe yaramaz. Ayrıca her şey yapay zeka değil. Ryzen Al Max+ 395’teki Radeon 8060S, mobil RTX 4060 ayarında bir GPU. Hatta 4K çözünürlükte ölçeklenebilir VRAM avantajıyla mobil RTX 4070’ten bile daha iyi. Ne olursa olsun x86 masaüstünde uzun bir süre rakipsiz kalacak.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Creatorler ıcın lazım , maclerde upgrade secenegı olmadıgı ıcın sessız oled ekranlı sarjı uzun gıden guclu cıhazlara ıhtıyacımız var muhtemelen ben alacagım , thinkpad t14s elite x2 extreme bır cıhaz.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.