Şimdi Ara

SMPS Trafo ve Şok Bobin Hesaplama Excel'i

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
10
Cevap
1
Favori
2.218
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar SMPS ler için kitaplardan derlediğim en çok kullanılan SMPS topolojileri ve filtreleri için excel hazırladım. Kitaplarda kimi zaman sarım sayılarında biraz farklılık çıkabiliyor. Daha önce paylaştığım ExcellentIT programında sarım sayıları iki kat fazla çıkıyor sebebi ise o programın Bmax değerini aslında yazdığı değer olan 0.155T değil yarısı kadar yani 0.088 gibi bi değer alıyor. 0.155T dediği Delta B yani Bmax ın 2 katı olan değer. O yüzden sarım sayıları 2 kat fazla çıkıyordu. Yaptığım excel de Bmax ı 0.088T girince hemen hemen aynı programdaki gibi sonuç verdi. Programda nüve seçimi, tel seçimi gibi birçok sonucu öğrenebiliyorsunuz. Programda sadece yeşil yerleri değiştirebiliyorsunuz. Ayrıca mor yerlerdeki J yi ve Ku yu değiştirme şansınız var. J optimum değerdedir. J yi düşürürseniz paralel tel sayıları artacaktır, artırırsanız teldeki ısınmalar artacaktır. Ku toroid ve diğer nüveler seçilebilmesi için sizlere bıraktım. Toroid için 0.6 girebilirsiniz. Böylece 0.4 e göre daha küçük toroidler seçme şansınız var. Pressman ın kitabında verimlilik tüm topolojileri için %80 aldığı için bende öle aldım. Buck, boost, buck-boost topolojilerinde kritik olabileceği için verimliliği size bıraktım. Excel hem ferrite hem powder core lar için hesap yapmaktadır. Kitabın birinde endüktansdan geçen peak değerini alırken diğeri rms bi diğeri de DC değerini almaktadır. Ben DC değerini aldım öle olunca ferrite ile powder core sarımları arasında fark oldu. Hangi kitap doğru bilemiyorum. Neden DC değerini aldım derseniz o aldığım kitap SMPS alanında içlerinde en tavsiye edileni ve en son çıkan kitap olduğu için onu baz aldım. Powder core lar için çıkan ur yani akı geçirgenliğine en yakın nüveyi almanız gerekmektedir. Ondan daha fazla olan nüve girerseniz nüve powder core olsa dahi doyuma gitme ihtimali var. Onun için hava aralığı bırakmalısınız. Fakat ur değerinden daha düşük veya aynı değerde alabilirseniz sorun yok. Powder core ile çalışmanın zorluğu bu değeri bilmemiz gerektiğidir. Başka kaynaklar AL değerinden gidiyor fakat burda asıl önemli olan çıkan minimum endüktans değerini seçtiğimiz nüvede yakalamamızdır. Yani endüktans değeri çıkıncaya kadar sarım yapsanız yanlış olmaz çünkü her nüvenin akı geçirgenliği ve AL değeri farklı oluyor ve her nüvenin geçirgenlik ve AL değerini bulmak çok zor. AL değeri yaklaşım yapılarak bulunur fakat dediğim gibi asıl önemli olan endüktans değeri olduğu için bence AL değerinin çok bi önemi yok.

    Referanslar:

    1) Transformer and Inductor Design Handbook: 254, 280, 351

    2) Switching Power Supply Design, Pressman: 59, 93, 105, 107, 111, 115, 149

    3) Switchmode Power Supply Design Handbook, Billings: 250, 280, 300, 306, 316, 320, 464, 490

    http://uploaded.net/file/q1vylxo7

    v1.1

    Bu versiyonda düzeltilen hatalar;

    1) Bazı topolojilerde olan AP sorunu giderildi.
    2) Powder core larda nüvede boşluk bırakılmayacak şekilde sarım hesabı düzeltildi.
    3) Elinizdeki toroid nüvelerin ne kadar akı geçirgenliğine sahip olduklarını, alt sekmedeki nüve renk kodlarından öğrenebilirsiniz. Bu sayede sarım hesabına ux olarak girerek hesabı yapabilirsiniz.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi wolf351 -- 3 Nisan 2014; 21:24:51 >







  • v1.2

    1) Flybackteki ufak hatalar giderildi.
    2) Half-bridge flyback hesabı flybackten ayrıldı. Fark olarak sadece sekonderlerin sarım sayıları artmış oldu.
    3) Yeni alt sekmede topolojilerin resimleri eklendi.

    http://uploaded.net/file/kl8cno2i
  • https://app.box.com/s/nb3b303yiu5ol7zlgwt2

    v1.6

    Buck, boost, buck-boost ve flyback topolojilerinin DCM modu eklendi. Forward ve buck türevi diğer topolojilerin çıkış filtrelerinde DCM önerilmediği için şimdilik koymadım. Baktığım 5 kitapta bu topolojilerin DCM için denklemlerini hiç göremedim. Flyback topolojisinin daha kesin olan denklemlerle değiştirdim. Ayrıca bu tür excel hazırlamada tek kitabın kesinlikle yeterli olmadığını da öğrenmiş oldum :)
  • süpersin dostum

    bunları rusların proramı gibi bir arayüze taşısan mükemmelin ötesi olur . ingilizcesini de yaparsan evrensel olur gayri .
  • quote:

    Orijinalden alıntı: why_living

    süpersin dostum

    bunları rusların proramı gibi bir arayüze taşısan mükemmelin ötesi olur . ingilizcesini de yaparsan evrensel olur gayri .




    eyvallah gardaşım :) Valla arayüz belki yapabilirim zamanında az biraz uğraşmıştım fakat vakit ayırmak gerek. Daha sonra başka şeylerde eklemeyi düşünüyorum komple SMPS hesaplayıcı gibi bişi. Geri besleme, PID hesaplayan vs gibi ama dediğim gibi epey vakit ayırmak gerekiyor. Formüllere tek tek baktığımda oldu.
  • https://app.box.com/s/62zyhk9c5ob4csxd6gjw6q74tadtxind

    v1.7

    Bazı topolojilerde Ku ve akım yoğunlukları değiştirilemiyordu. Onlar düzeltildi.
  • eline saglık dostum
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Eyvallah kardeşim. Sen saol.
  • Ellerine sağlık, bu arada blog güzelmiş takip etmeye başladım.
  • Rica ederim. Ben tesekkur ederim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.