Şimdi Ara

SMPS Düşük Voltaj Sorunu

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
3.126
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Beyler merhaba, bir konuda fikirlerinize ihtiyacım var.

    Elime bir güvenlik kamerası adaptörü geldi 12v 10amper Smps...

    Çıkışta 8v civarı bir gerilim okunuyor. Ampul bağlayarak denedim voltaj iyice çöküyor ve trafodan belirgin anahtarlama sesi geliyor.
    Boştayken bile transistörler ateş gibi...

    İlk iş çıkış kondansatörlerini değiştirdim olmadı. Pwm katındaki anahtarlama kondansatörlerini değiştirdim olmadı, iki adet 13007 transistör kullanılmış sökerek kontrol ettim sağlam. Girişte köprü diyot ve blok kondansatörleri değiştirdim yok. Trafo sonrası shotky diyot sağlam görünüyor.
    Ellemediğim pwm/controller kaldı bi, IC7500... bu entegre pek arıza yapmaz derler ama yine de olabilir tabi.

    Ne dersiniz? Aslında değmez belki bu kadar uğraşmaya ama kafaya taktım bir kere.
    Atladığım bir şey var mı?



  • Çıkış gerilimini ayarlamak için, düşük gerilim tarafında genelde TL431 ve geri besleme için opto kullanılır. TL431 in referans bacağında 2.5V görmeniz gerekir. Bu gerilim yoksa 431 ve çevre elemanlarını kontrol ediniz. Bir ihtimalde geri beslemede kullanılan optoyu kontrol etmenizde fayda var. (PC817 veya TL521 benzeri olurlar genelde)

    Form klasiği : Detaylı resimler ekleme şansınız varsa farklı şekilde fikirlerde ortaya çıkabilir. Belki aynı güç kaynağı ile uğraşan birileri bile çıkabilir.
  • Hocam yazmıştım ama gözden kaçtı sanırım çıkış kontrolü 7500 entegresi ile yapılmış, opto ve 431 yok.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi mustyyyyy -- 27 Nisan 2020; 22:23:35 >
  • IC7500 ile daha önce karşılaşmadığım için yazdıklarım genel amaçlı tahminler ve tecrübelerdi.
  • SMPS Düşük Voltaj Sorunu
    SMPS Düşük Voltaj Sorunu
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Merhaba mustyyyyy. Elektronik benim uzmanı olduğum bir alan değil. Ama ilk girişteki pörtlemiş eleman varistör mü NTC mi? Varistör öyle pörtlemişse yüksek voltaj yemiş olmalı. Her neyi kontrol edeceksen ona göre etmelisin. Bir eleman değer değiştirmiş falan olabilir.

    Kolay gelsin.
  • Girişteki pörtlek şey ntc, o benim hatam. Deneme esnasında metal kasaya minik bir temas oldu ntc gitti, seri atlama yaptım şimdilik.
    Elime ilk geldiği hali gibi yine çalışıyor ancak düşük çıkış veriyor.

    Hurdaya ayırmaya ramak kaldı dur bakalım...
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Bi de şey var bak... Doğrultucu köprünün hemen kuzeyinde kırmızı bir kutupsuz var. Azcık şekli bozuk geldi. Bahsettiğin durum bir zenerin ya da herhangi bir elemanın değer değiştirmesi ya da bozulması sonucu olabilir. Bir yerden hatırlıcam sanki buna benzer bir sıkıntı vardı, sorun zenerde çıkmıştı. Tamam hatırladım bir arkadaş internetten görüp ısı ayarlı bir havya yapmış. Devre zamanında kapatmadığı için havyayı yaktı. Tüh konuyla alakası yokmuş

    Ummadık taş baş yarar derler. Hiç aklına gelmeyen şeyleri dene. Ulan HFC'yi yaksan, ki kolay kolay yanmaz,... Olabilir mi sence?
  • Uykun geldi galiba 90numara

    Zenerleri devre üzerinde kontrol ettim, sadece polarite kontrolü yaptım tabi, voltaj geçirgenlikleri bozulmuş olabilir eyvallah ama gerilim değerlerini tek tek bilmek lazım ki mukayese edebilelim.

    Kutupsuz kırmızıya gelince, o sadece filtreleme yapıyor sanırım böyle bir arızaya sebep olmaz diye düşünüyorum zaten primer kısmında problem yok gibi ama içime kurt düşürdün bak şimdi...
  • Merhaba, C9 kondansatörünü değiştirin düzelecektir. Olmazsa Q3 ve Q4 TR.lerinin sağlamlık kontrolünü yapın ama dikkatli yapın,cümleten hayırlı ramazanlar.
  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    M.Ali abi verdiğin bilgi için teşekkürler. Aslında c9 dahil tüm pwm kondansatörlerini değiştirdim ama hurda kartlardan alıp takmıştım. Bir ihtimal o da verimini yitirmiş olabilir tekrar değiştireyim bakalım.
    Transistörleri söküp kontrol ettim, ikisinde de problem görünmüyor ama yüke binince sapıtıyor olabilir belki...
  • Siz elektronikte benden daha bilgilisiniz ama aklima gelenleri eklemek isterim. Cok illettir spms. Bazen basit oluyor. bazen de ne etseniz bulunmuyor arizalari.

    Giristeki kapasitorler 320 volt civarinda gösteriyor normalde değil mi?

    Çıkıştaki voltaj yükte çökerken bu kapasitorun voltaji ne durumda oluyor ?

    Çıkıştaki kapasitörleri ölçüp mü değiştirdiniz?
  • Estağfirullah ben de hobi seviyesinde ilgileniyorum, uzmanlık alanım değil hem akıl akıldan üstündür, benim bilmediğim fark etmediğim bir şeyi siz işaret edersiniz faydalanırız.

    Blok kondansatörler birbirine seri iki adet, toplamda 320v okunuyor, primerde çökme yok baktım sorun ya transistörlerde, ya da anahtarlama zamanlamasında gibi.

    Biraz önce şunu fark ettim, ilk enerji verdiğimde boşta 14v okunuyor, ince voltaj ayarı yapılan mini pot etkisiz açsan da kıssan da değişim olmuyor, yükte 7v civarlarında ampulu yakıyor bekledikçe anahtarlama sesi hızlanarak 9v civarlarına kadar çıkıyor. Bu esnada bjt ler aşırı ısınıyor.

    M.Ali abinin dediği c9 u yine değiştirdim sonuç aynı.
    Küçük transistörleri de söküp test edeyim
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Deneye deneye, boza boza bazı şeyleri öğreniyoruz da daha çok şey var öğrenecek. Bu smps ayrı bir boyut. Bir adaptörde ne varsa test ettim sağlam çıktı. En son IC kalmıştı. Onun da kodu yazmayınca çöp olmuştu.

    Sizinki öyle olmaz umarım. O mini pot çalışmıyorsa da problem teşkil eder mi acaba ? Olmazsa onu söküp test edin veya o trimpot 1k değil mi? Onu çıkarıp bacaklarına uygun aralıkta bir direnç bağlayarak deneyin. Bu işlere merak saldığım ilk zamanalarda bir defasında pot kısmı ile uğraşıp voltajı ayarlarım düşüncesiyle değişiklik yaptığımda smps yi bozmuştum.

    O trimpotun 2 bacağı birleşik bir bacağı ayrı olması lazım. O araya 0-1 k aralığında bir direnci deneyebilirsiniz. Neden derseniz. Trimpotun bacakları normalde bendeki smpsye baktığımda TL431'e gidiyor ve çıkıştaki voltajı ona göre ayarlıyor. Sizdeki farklı usulde olsa da mantığı aynıdır.

    Bilmiyorum fikir teatisi olarak söylüyorum. Yine de siz daha iyi bilirsiniz.
  • Merhabalar 7500 TL494 ün muadilidir, şemadan katalogdan çevresel elemanları karşılaştırın ölçün;

    https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/anfim-%C3%87al%C4%B1%C5%9Fm%C4%B1yor.115871/#post-745251
  • Öncelikle SDC 7500 veya KA7500 Datasheet 'ten voltajları ölçülür, varsa osiloskop 'tan pwm çıkışları ölçülür.
    Çift diyotları da muhakkak kontrol edin.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Kartın alt yüzeyinin resmini de ekler misiniz?
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    Malesef osiloskobum yok, dün gece birçok elemanı muadilleriyle denerken sök tak yapa yapa hırpaladım biraz kartı hatta bıraktım artık çok zamanımı yedi, kartın alt fotosunu müsait olunca çeker atarım.

    İlginiz için teşekür ederim.
  • mustyyyyy kullanıcısına yanıt
    Yedek parça varsa 7500 'ü değiştirin. Alt yüzde smd opamp varsa (genellikle LM393-LM319 olur) referans voltajı temin ettiği kararsızlık durumlarında, voltajda dalgalanma yapacağı için çökmelere de neden olabilir.

    Kolay gelsin...
  • muhsin kamer kullanıcısına yanıt
    Teşekkür ederim, kartın alt kısmında eleman yok, elimde 7500 yok ama 494 var. İncelemedim henüz ama bacak dizilimi aynı değildir sanırım.
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.