Şimdi Ara

SMPS besleme voltaj yükseltme

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
19
Cevap
0
Favori
1.059
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar elimde bir oto amfi var smps besleme katı ile ilgili size sormak istediğim şeyler var. TL494 modülasyon entegresi kullanıyor, çıkışında 4 adet hfp50n06 mosfet kullanılmış 2x24 volt DC gerilim veriyor. Ben bu beslemenin voltajını yükseltmek istiyorum ne yapmam hangi yolu izlemem gerekir yardımcı olursanız çok sevinirim.

    SMPS besleme voltaj yükseltme


    SMPS besleme voltaj yükseltme







  • Tl494 ün geri besleme bacağına bağlı bir direnç var, onun değeriyle oynamanız gerekiyor. İnternet üzerinde çokça uygulama var ben de bir ara pc psu suna direnç yerine pot koyarak ayarlı çıkış almıştım ama şu an ezbere şu bacak diyemiyorum. Fakat 494 entegresi bu iş için biçilmiş kaftan, şanslısınız. Hayati olan ise çıkış kondansatörlerin değerini aşmamak veya daha büyük voltajlı olanları takmak. Yoksa bom...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok teşekkür ederim geri beslemeden kastınız 3. pin feedback ayağımı? Burasıysa bunu denedim fakat 3. bacağa hem direnç hemde küçük bir npn transistörün emiter bacağı bağlı. Ben direnci söküp pot bağladım ama çıkışta hiç bir değişiklik görmedim.

    SMPS besleme voltaj yükseltme
  • 3 değil 1 no.lu pine bağlı olan direnç değerlerini değiştirerek sonuç alırsınız.2 yol var ya 1 no ile eksi arası direnç değerini biraz düşürmek yada 2.yol artı çıkıştan gelen direnç değerini biraz yükseltmek.

    Aslında hesabı var ama garanti olan değerleri çok düşük değiştirmek.Ör;1 no ile eksi arası direnç değeri 2,2 k ise 2 K.ya düşürdüğünüzde çıkış voltajı 2-3 volt yükselecektir.Yada tersi yada 2.yol;artı çıkış voltajı diyelim ki;10K bunu 12K ile değiştirdiğinizde voltaj yine yükselir.Dikkatli olun,omaj değerlerini tedrici (yani azar azar) yükseltin.İstediğiniz voltaja geldiğinizde sabitlersiniz tamamdır.Pot olabilirmi? Bence tehlikeli olur.Çünkü pot değeri anlık olarak nerede durduğu bilinemediğinden gereğinden fazla voltaj değişimi olabilir.Kondansatörler zarar görebilir yada mosfetler yüksek akımdan bozulabilir.

    Eğer hesabını da isteyen olursa; En net hesabı 2 nolu pin voltajını ölçerek buluruz.Çünkü bazı devrelerde 2 no voltajını 5V yapabiliyorlar ama genelde 2,5v sabit olur.2,5V geneli baz aldığımızda formül; R1/R+1x2,5= Çıkış voltajıdır.Kolay gelsin.




  • Artı çıkıştan gelen direnç değeri kısmını biraz daha detaylandırabilirmisiniz?

    1. bacağa iki ayrı yerden 10k direnç bağlanıyor ben ikisinin de değeri ile oynadım ama çıkış geriliminde bir değişiklik olmadı.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: 0M42

    Artı çıkıştan gelen direnç değeri kısmını biraz daha detaylandırabilirmisiniz?

    1. bacağa iki ayrı yerden 10k direnç bağlanıyor ben ikisinin de değeri ile oynadım ama çıkış geriliminde bir değişiklik olmadı.
    Eğer 1.pine hem 14 nolu pinden 10k hemde eksiye 10k direnç bağlıysa bu defa siz 2nolu pindeki direnç değerlerini tedrici değiştireceksiniz.Genelde hep yukarda bahsettiğim gibi 2 nolu pin referans olarak çalışır.Demek ki sizin devrede referans 1.no.
    Artı çıkış derken 24V out'dan bahsediyorum.Birazdan Proteus üzerinde TL494 devresi kurup ayrıntılı resimli paylaşmaya çalışacağım inşallah.
  • Eklediğim resimde 13v to 17,5V sabit step-up devresi görülüyor.2 nolu pin 2,5V referans ile çalışırken sarı kare içindeki direnç değerleri ile çıkış voltajını(out) tespit ediyorum.Resimde de hesabını yaptım; 12K/2K+1x2,5=17,5V out.Zaten proteusda da aynı sonuç görülüyor.Önemli olan referansı tespit etmek.Eğer 2. nolu pin ucunda 5 Volt olsaydı aynı direnç değerleri ile 35 Volt çıkış elde edecektik.
    TL494 şahane bir entegredir,özellikleri say-say bitmez.Amper ayarı,kısa devre kontrolu istenilen frekans sayısında çalıştırma gibi istekleri karşılayan gerçekten güzel kararlı bir entegredir.Resimi iyi inceleyin,karışık gibi görünüyor ama ben değişik renkli çizimlerle biraz netleştirmeye çalıştım.SMPS besleme voltaj yükseltme




  • malisert32 kullanıcısına yanıt
    M.Ali abi emeğine sağlık, artık pek sık göremiyorum seni forumda. Tecrübelerinden şahsen cok şey elde ettim. Allah razı olsun. Daha sık görmeyi umit ederim, Selâm ile...

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Çok teşekkür ederim sizide uğraştırıyorum ama ben yine bir netice alamadım.

    Söylediğiniz gibi 14. bacaktan 1. bacağa 10k direnç bağlanıyor ayrıca 1. bacaktan eksiye de 10k direnç bağlanmış.

    2. bacakta ise 13k lık bir direnç var bu direncin de değerini değiştiriyorum ama çıkışta yine bir değişiklik göremiyorum.

    1. bacağa bağlanan 10 k ları 8k yaptım bir değişiklik olmadı

    2. bacaktaki 13k yı 10k yaptım yine değişiklik olmadı

    1. bacağa 2.5 volt gerilim geliyor 2. bacağa 4.5 volt

    13-14-15. bacaklar birbirine bağlı ölçünce 5 volt görünüyor

    16. bacakta 0 volt

    Ölçümleri yaparken siyah probu devrenin şasesine dokunduruyorum.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 0M42 -- 31 Aralık 2019; 0:43:35 >
  • Allah cümlemizden razı olsun inşallah, Aleyküm Selam mustyyyyy kardeşim.Ez cümle;Baki kalan hoş seda,teşekkür ederim.

    Sayın 0M42;Bende teşekkür ederim.Bu entegre de 2 farklı bağımsız çalışan karşılaştırıcı var. 1-2 ve 15-16 nolu pinler.En yaygın olan devre 1-2 ile voltaj 15-16 ile amper kontrolu yapılır.Sizdeki devrede bu olmadığına göre acaba 3 nolu FB ucundan mı voltaj kontrolu yapıldı diye düşünüyorum.15-16 amper kontrolu olduğu belli oldu bunu geçiyoruz.

    Açıkçası;bu açıklamalardan sonra bir multimetre ile siz devamını getirebilirsiniz.Ör;2 nolu pine bağlı başka direnç nereden geliyor,3 noda neler bağlı,bu entegre çıkış voltajına muhakkak bağlı,ilintili yani.Devre de bir opto'da göremiyorum.Bu sebeple tavsiyem;çıkıştan entegreye gelen direnci iyi tespit ederseniz sonuç alırsınız.Buralarda olsanız beraber 2 dakika da tespitini yapardık.Maalesef uzaktan elimden gelen bu.Hayırlı günler.




  • Ne yaptıysam olmadı o kadar çok sök tak deneme yaptım ki anlatamam.

    Aşağıda kırmızı alan içerisinde aldığım tüm dirençleri tek tek söküp farklı değer takarak denedim ama malesef hiç bir netice alamadım.

    SMPS besleme voltaj yükseltme


    SMPS besleme voltaj yükseltme




  • quote:

    Orijinalden alıntı: malisert32

    Eklediğim resimde 13v to 17,5V sabit step-up devresi görülüyor.2 nolu pin 2,5V referans ile çalışırken sarı kare içindeki direnç değerleri ile çıkış voltajını(out) tespit ediyorum.Resimde de hesabını yaptım; 12K/2K+1x2,5=17,5V out.Zaten proteusda da aynı sonuç görülüyor.Önemli olan referansı tespit etmek.Eğer 2. nolu pin ucunda 5 Volt olsaydı aynı direnç değerleri ile 35 Volt çıkış elde edecektik.
    TL494 şahane bir entegredir,özellikleri say-say bitmez.Amper ayarı,kısa devre kontrolu istenilen frekans sayısında çalıştırma gibi istekleri karşılayan gerçekten güzel kararlı bir entegredir.Resimi iyi inceleyin,karışık gibi görünüyor ama ben değişik renkli çizimlerle biraz netleştirmeye çalıştım.
    Sayın malisert32 hocam bu devreyi proteusta bende çizdim sizinkine bakarak ama çıkış 12v filan oluyor bazen 14v oluyor düşmeye balıyor ve 12v tta kalıyor tl494 ün 2 numarasına ölçü aleti bağlamışsınız başka yere bağlımı belli olmuyor bir bakabilirmisiniz nerede hata paıyorum.SMPS besleme voltaj yükseltme




  • Merhaba,sizin devre de 2 nolu pin boşta kalmış.Sizin devreye göre R8 ve R1 orta çıkışını 2 nolu pine de verirseniz çalışmaya başlar.Ayrıca R1 direnç değerini de 5k. yapın ki gerilimi bölüp 2,5v elde etmiş olursunuz.R8=5k R1=1k olduğunda yaklaşık 0,83V elde edilir,bu defa voltaj yine farklı çıkar.Çıkış voltajı hesabını yaparsak;12K/2K+1x0,85V=5,95V çıkış verir.Giriş zaten 12V olduğuna göre TL494 hiç çalışmayacaktır.Kolay gelsin.
  • R1 zaten 5k yani 13-15 ve 2 numara birleşecek onuda yaptım ama 2 numaraya bağlanan ölçü aleti 1 ile 2-2.5v civarınad sürekli ve hızlıca değişiyor çıkışta ilk başta 12v sonra 11 volta filan iniyor ve simulasyon hata veriyor.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: savsat2000

    R1 zaten 5k yani 13-15 ve 2 numara birleşecek onuda yaptım ama 2 numaraya bağlanan ölçü aleti 1 ile 2-2.5v civarınad sürekli ve hızlıca değişiyor çıkışta ilk başta 12v sonra 11 volta filan iniyor ve simulasyon hata veriyor.
    Birde şöyle deneyin;13-14-15 nolu pinler birbirine direk bağlı,2 no ya sadece 2 direnç arası(2,5v) bağlı,,4 nolu pine bağlı direncin değerini 220R yada 330R yapın, RT=18K CT=2.2nF
    Birde yük olarak kullandığımız lambanın sağ tuş özelliklerden omajını 36 yada 48 ohm'a yükseltin.

    Bende aynen paylaştığım resimdeki gibi gayet stabil çalışıyor.Bu şimdiki bahsettiğim değişiklikleri yapıyorum yine olumlu sonuç alıyorum.
  • R8 i atıya bağladım ve değerini 18k yaptım çalıştı 13-14-15 birbirine bağlı teşekkürler iyi bir tecrübe oldu benim için okul mezunu olmadığım için teorik bilgiler ancak kendi çabalarımız ve sizin gibi değerli üstadlar sayesinde oluyor.SMPS besleme voltaj yükseltme
  • Faydalı olabildiysem ne mutlu bana.Hayırlı olsun.
    Küçük bir not;R8 giriş voltajı stabil olmalı değilse, giriş voltajı değiştikçe çıkış voltajı da illa değişir.Bunu deneyerek görebilirsiniz.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.