Bildirim
Smile ADSL IP sorunu

Daha Fazla 
Bu Konudaki Kullanıcılar:
Daha Az 

2 Misafir - 2 Masaüstü

Giriş
-
Bende nornal 100 ile başlıyan ıp yok. -
il- iç neresi acaba
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Aynı durum bende de var. Hatta biraz önce sırf bu nedenden dolayı internet aboneliğimi iptal ettirmek için D-Smart Internet'i aradım. Konuyu anlayabilecek ve tartışabileceğim bir yetkili bulmakta çok zorlandım. İlk aradığım müşteri temsilcisi, sorun bilgisayarınızdan kaynaklanıyor, yakınınızda bilgisayarcı varsa ona götürün falan dedi :) Neyse, en sonunda santraldan maalesef bu şekilde IP alıyorsunuz, sorunun çözümü yok, ancak statik IP alırsanız dışarıdan bağlantı mümkün olabilir falan dediler. Ben de statik IP adresine ihtiyacım olmadığını ve bunun için ücret ödemek de istemediğimi, sadece dışarıdan erişilebilen, eskisi gibi gerçek bir IP almak istediğimi, modemimi açıp kapattığımda IP adresinin değişmesinin önemli olmayacağını, statik olması gerekmediğini, yakın zamanda yapılan bu altyapı değişikliğinden dolayı mağdur olduğum için de, 1 yıllık taahhütüm olmasına rağmen herhangi bir ceza uygulanmaksızın aboneliğimi iptal ettirmek istediğimi söyledim. En son iptal için beni yönlendirdikleri arkadaş ise, olayın Türk Telekom'dan kaynaklandığını, dolayısıyla da Türk Telekom altyapısını kullanan farklı bir servis sağlayıcıya geçsem de aynı uygulamayla karşılaşacağımı söyledi. Benim merak ettiğim konu da tam buydu. Acaba Türk Telekom'a geçsem, onlar da yine 100.64 ile başlayan IP adresi mi vereceklerdi? O arkadaş da böyle söyleyince bir süreliğine aboneliğimi iptal ettirmekten vazgeçtim ve konuyu iyice araştırmaya karar verdim. Bu konuda kesin bilgisi olan bir arkadaş varsa lütfen buraya yorumlarını yazsın. Hakikaten Türk Telekom altyapısını kullanan bütün servis sağlayıcılar artık 100.64 IP bloğundan mı IP verecek ve bu adresi NAT yaparak bizi internete çıkaracak? Bu uygulama bağlı olunan santrale göre değişiyor mu? (Ben Acıbadem santraline bağlıymışım)
-
yukarıdaki yazıyı okuyunca bi an şok oldum, tamamen aynı konuşmaları bende yaşadım banada statik ip almamı önerdiler, şimdi boş yere her ay 3 tl fazladan vermek istemedim. olay sadece ip olayı değil birde, ping değerleri yükseldi.
konuyu biraz araştırdım bu 100.64.x.x serisi artık internete bağlı bilgisayarlara verecek ipv4 kalmadığından dolayı ipv6 ua geçene kadar bulunmuş geçici çözüm. tabi dez avantajı dışarıdan ulaşma şanşı şu anda yok
bu arada bende acıbadem santralına bağlıyım
100.54... vs. IP neyse de dışarıdan ulaşamama nasıl olmuyor ya. Acaba santralde port yok da bir tane switch'e bağlayıp falan mı veriyorlar ne yapıyor bunlar sinyali! :D
Bu arada her sağlayıcının IP aralığı farklı diye biliyorum. Bende TTnet ile Vodafone Net'in farklı idi mesela. -
Evet senolcalisan, dediğin gibi olay aslında tamamen IP adreslerini tasarruflu kullanma prensibine dayanıyor. Demek ki artık Türk Telekom'a reserve edilen IP blokları herkese havuzdan public IP dağıtmaya yetmiyor ve bu nedenle de, zaten bu amaçla sadece servis sağlayıcıların kullanımı için ayrılmış olan 100.64'lü özel IP bloğunu kullanmaya başladılar. (http://en.wikipedia.org/wiki/Reserved_IP_addresses) Ama yine de TTNet'in de abonelerine aynı bloktan IP adresi verip vermediğini doğrulamamız gerekiyor. Yani olayın hakikaten santralle ya da TTNet altyapısını kullanan diğer servis sağlayıcılara ayrılan IP bloklarıyla alakası olup olmadığından emin olmamız lazım. Ben whatismyip.com adresine girip NAT'lanan adresimi (94 ile başlayan) öğrendim ve yine aynı adresten adresi "lookup" yaptım ve adresin sahibinin DOGAN TV DIGITAL PLATFORM ISLETMECILIGI A.S olduğunu gördüm. Yani belki de Doğan'ın elindeki IP adresi sayısı şu andaki abone sayısından daha az ve bu nedenle de 100.64'lü bloğa geçip NAT kullanmak zorunda kaldı. Eğer TTNet kullanan ve özellikle de Acıbadem santraline bağlı olan arkadaşlar modemlerine bakıp IP adresleri hakkında bilgi verirlerse faydalı olacaktır.
-
dsmart.net kullaniyorum benimde local 100.64. dudullu santrali/kayisdagi. -
Aynı şeyi GSM tarafında Vodafone da yapıyor. 176.219'la başlayan IP alındığında, dışarıdan IP'ye erişim olmuyor ve 10'la başlayan lokal IP'ler atıyor. Sizde de aynı durum olmuş. Ripe'den IP temin edemedikleri için bu yolu kullanıyor olabilirler.
Bu arada D-Smart Net'in sahip olduğu IP aralıkları şunlar (IPv4):
31.200.0.0 - 31.200.127.255
62.29.0.0 - 62.29.127.255
83.66.0.0 - 83.66.255.255
94.120.0.0 - 94.123.255.255
213.243.0.0 - 213.243.63.255
Türk Telekom'un sahip olduğu IP aralıkları (IPv4):
46.28.232.0 - 46.28.239.255
62.248.0.0 - 62.248.127.255
78.160.0.0 - 78.191.255.255
80.93.208.0 - 80.93.223.255
81.212.0.0 - 81.215.255.255
85.96.0.0 - 85.111.255.255
88.224.0.0 - 88.255.255.255
95.0.0.0 - 95.15.255.255
193.109.134.0 - 193.109.135.255
193.110.209.0 - 193.110.209.255
193.110.211.0 - 193.110.211.255
193.110.215.0 - 193.110.215.255
193.189.142.0 - 193.189.142.255
193.201.128.0 - 193.201.131.255
194.9.174.0 - 194.9.174.255
194.49.126.0 - 194.49.126.255
194.54.32.0 - 194.54.63.255
194.125.232.0 - 194.125.235.255
194.242.32.0 - 194.242.32.255
195.174.0.0 - 195.175.255.255
195.245.227.0 - 195.245.227.255
212.108.128.0 - 212.108.159.255
212.156.0.0 - 212.156.255.255
212.174.0.0 - 212.175.255.255
-
Bilgi için teşekkürler Umut. Verdiğin aralıklar doğruysa o zaman D-Smart'ın toplam 409.600 adet IP adresi var demektir ki, bu çok da fazla sayılmaz.http://www.dha.com.tr/dsmart-net-abone-sayisini-yuzde-40-artirdi_418759.html adresindeki haberden yaklaşık 7 ay önce D-Smart'ın 350.000'i aşkın ADSL abonesi olduğu anlaşılıyor. Yani yeni IP aralığı almak istemediğinden ya da belki Türk Telekom daha fazla IP adresi vermek istemediğinden böyle bir uygulamaya geçilmiş olma ihtimali yüksek. TTNet'in de aynı uygulamaya geçtiğinden emin olsam içim rahatlayacak ama hala bu konuda bir bilgimiz yok.
-
quote:
Orijinalden alıntı: quattro formaggi
Bilgi için teşekkürler Umut. Verdiğin aralıklar doğruysa o zaman D-Smart'ın toplam 409.600 adet IP adresi var demektir ki, bu çok da fazla sayılmaz.http://www.dha.com.tr/dsmart-net-abone-sayisini-yuzde-40-artirdi_418759.html adresindeki haberden yaklaşık 7 ay önce D-Smart'ın 350.000'i aşkın ADSL abonesi olduğu anlaşılıyor. Yani yeni IP aralığı almak istemediğinden ya da belki Türk Telekom daha fazla IP adresi vermek istemediğinden böyle bir uygulamaya geçilmiş olma ihtimali yüksek. TTNet'in de aynı uygulamaya geçtiğinden emin olsam içim rahatlayacak ama hala bu konuda bir bilgimiz yok.
sanıyorum sorun sadece dsmartın ip bloğunun bitmesinden kaynaklanıyor, ttnetlilerden herhangi bi sesçıkmadığına göre sanırım bi tek biz muzdaripiz.
-
O zaman en kısa zamanda TTNet'in hala eskisi gibi public IP verdiğini doğrulayıp, D-Smart aboneliğimizi kapatıp TTNet'e geçelim. Eğer D-Smart aboneliğimi iptal etmek için ceza uygulamaya kalkarsa o zaman başlarına büyük bela olurum :) -
dun dsmart netten aradilar iptal basvuruz alindi dediler sasirdim benim boyle bi talebim olmadi dedim, o zaman bi yanlislik olmus olabilir dediler. Sorununuz neydi diye sordular bende bu ip sikintisini anlattim, biz musteri iliskilerine bakiyoruz o kisim teknik bolumun isi arkadaslar sizi geri aricak dediler kapattilar. aksamda soylemesi ayip ben lavaboldayken aramislar acamadim.
yalniz bi durum var ne internetden ne telefondan musteri hizmetlerine ulasamazken tuketici.btk.gov.tr ye actigim sikayete 1-2 saat icinde hemen donus yapilarar. sizde sikayetlerinizi burdan acarsaniz belli bir sayiya ulasinca belki bi kulagini cekerler. Su anda kopma sorunu biraz azaldi ping degerleride 15ms {smile server} civarina indir.
su anda internet cikisiyla ilgili problem azaldi ama hala en buyuk sorun ip
bu arada biz simdi dsmartnet NAT dan internete cikis yaptigimizdan hotfile,rapid gibi download sitelerinde gunluk limit olayi nasil olacak ben ev disinda oldugumdan deneyemiyorum. bu konuda bi test yapabilir miyiz.
-
tuketici.btk.gov.tr'ye yaptığınız şikayetle ilgili geri dönüşlerinde ne dediler merak ettim? Ben bu bizim IP konusuyla ilgili BTK'ya yapılacak şikayetlerin bir işe yarayacağına inanmam çünkü aslında yapılan uygulamada bir yanlışlık yok. Bundan etkilenen kullanıcısı sayısı zaten herhalde çok fazla değildir çünkü normal internet kullanıcısı zaten IP adresinin ne olduğunu bile bilmeyebilir. Düşünün, destek hattındaki görevli bile konuyu anlattığımda bilgisayarı alıp yakındaki bir bilgisayarcıya götürün dedi :) Beni rahatsız eden, sessiz sedasız, herhangi bir bilgilendirme olmadan böyle bir uygulamaya geçilmiş olması. Bir ay önceden bir bilgilendirme e-maili gönderip konu hakkında bilgi verselerdi (hani Türksat da arada "sizlere daha iyi hizmet verebilmek için" diye yayını kesmeden önce mesaj gönderir ya :), onun gibi) o zaman ben zaten 31 Temmuz tarihinde biten taahhütümü uzatmazdım.
Bence dosya indirme sitelerinde öncekinden farklı bir durum ortaya çıkmayacaktır. Sonuçta modemi kapatıp tekrar açtığımızda alacağımız IP adresi 100.64 ile de başlasa bir öncekinden farklı olacaktır ve dolayısıyla NAT'lanacağı IP de değişecektir. Hatta bir ihtimal, artık modemi kapatıp açmadan bile NAT'lanan IP adresimiz arada bir değişebilir çünkü IP az olduğu için bu IP'ler havuzda durur ve o anda kimin ihtiyacı varsa ona verilir. Yani bir IP'nin bize rezerve edildiği süre artık modemin açık olduğu süre değil, kesintisiz internet trafiği oluşturduğumuz süredir. Mesela yarım saat boyunca hiçbir trafik oluşturmazsak ya da bilgisayarımız kapalıysa IP adresimiz başkasına atanabilir ve bundan sonraki ilk bağlantımızda havuzdan yeni bir IP adresi alabiliriz.
Ben en kısa zamanda Telekom'a uğrayıp işin aslını öğreneceğim ve eğer TTNet'te bu uygulama yoksa D-Smart aboneliğimi kapatacağım.
-
bu konuyla ilgili smile a mail attim musteri hizmetlerini aradim ama bisey cikmadi, sikayet kaydiniz alindi deyip kapadilar. Bi keresinde bizim oyle bir IP blogumuz yok dediler , bi kersinde internet isiginiz yanmiyor modem kurulumu yapmaniz lazim dediler
(o ara disardaydim) ne zaman ki tuketici.btk.gov.tr ye sikayet yazinca bilgili biri aradi yukarda yazanlarin aynisini soyledi, bu ipler yeni dagitiliyor su an icin disardan erisimde problem var isterseniz statik ip alabilirsiniz.
BTK ya sikayet ile bisey degismez belki ama, cok sikayet olursa bu konuda bi sorusturma acip baski yapabilirler
-
Ben de bugün Türk Telekom'a uğrayıp konuyu biraz araştırdım. Bir mühendisle görüştüm. Sistemden benim IP adresime baktı ama göremedi. D-Smart olduğu için izin verilmiyormuş. Sonra kendi evindeki modemin IP adresine baktı sistemden, 100.64 ile başlamıyordu, gerçek bir IP idi. Sonra networkle ilgili birini aradı, ondan da TTNet'in gerçek IP verdiğini doğruladı. Yani TTNet'e geçmemiz durumunda 100.64'lü IP'den kurtulabiliriz ama ben kendi adıma olayı sineye çekmeye karar verdim. D-Smart'a ilk 3 ay 26,99 sonraki 12 ay 49 TL ödeyeceğim. Yani aylık ortalama 43.5 TL. TTNet'e geçersem ben zararlı çıkacağım. Yeniden abonelik ücreti vermem gerekecek. O parayla çok gerekli olursa belki bazı aylar statik IP alırım. Ama seneye taahhütüm bittiğinde D-Smart'a veda edeceğim. -
IP areslerinin değişme durumu ile ilgili bilgisi olan var mı acaba. Hala 100 ile alıyor modem ama dış ip farklı. Benim görüşmelerimde de telekom altyapısı ile ilgili olduğu, ip tanımlamalarının yapılmadığında dolayı böyle bir durumun olduğunu söylüyorlar. Statik ip ile çözüm bulabilirsiniz diyorlar.
Merak ettiğim bu sadece D-smart ta olan bir durum mu emin değilim ama çevremdeki bakabileceğim yerlerden kontrol etmeye çalışacağım. Gerekirse tüketici haklarına başvuracağım -
quote:
Orijinalden alıntı: ckk
IP areslerinin değişme durumu ile ilgili bilgisi olan var mı acaba. Hala 100 ile alıyor modem ama dış ip farklı. Benim görüşmelerimde de telekom altyapısı ile ilgili olduğu, ip tanımlamalarının yapılmadığında dolayı böyle bir durumun olduğunu söylüyorlar. Statik ip ile çözüm bulabilirsiniz diyorlar.
Merak ettiğim bu sadece D-smart ta olan bir durum mu emin değilim ama çevremdeki bakabileceğim yerlerden kontrol etmeye çalışacağım. Gerekirse tüketici haklarına başvuracağım
Bendede aynı şekilde.Fakat dış ip 85.xxx ile başlıyor.
Sayfa:
1
Ip işlemleri
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X