Şimdi hızlıca biraz googleladım. Tam doyurucu bir kaynağa ulaşamadım ilk anda. Ama ilk gördüklerimde zeytinyağı yemek pişirme için önerilen yağlar arasında. Rafine/rivieria veya sızma ayrımı göremedim. Ayçiçek yağı ise Omega-6 içeriği nedeniyle önerilmiyor bir kaynakta. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 8 Ocak 2022; 23:15:45 > |
Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (665. sayfa)

-
-
Komili de derin kızartma yapılmazsa (150-190) sorun olmaz demiş. Tabi bunu bir üretici diyor.
Geçende felafel yaptım. Haydi biraz derinde kızartayım dedim. Köfteler yanıverdi bir kaç saniye içersinde. Dumanlanma derecesinin tespiti kimyasal mı duyusal mı ölçülüyor bilmek lazım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Askaparta -- 9 Ocak 2022; 8:53:57 >
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Ayçiçek yağını eve sokmamak lazım ama kek, pasta gibi hamur işlerinde zeytinyağı hala kabul görmediğinden 1 şişe duruyor kenarda.
kabül görmemesini anlıyorum. bazen bayanlar bu tip konularda takıntılı olabiliyorlar, ama detaylı açıklayınca onlar bizden sağlığa daha da dikkatli davranıyor. yeterki anlatalım.
ben yaklaşık 2 yıldır margarin hiç almıyorum(eskiden pastalara kullanıyorduk) sıvı yağı ise sadece patates kızartmak için kullanıyoruz.
Pasta ve börek sızma zeytin yağ kullanıyoruz ve lezzet olarak bir kere alışınca sonrasında farklı bi tat dahi almıyorsun. tamamen ağız lezzetini alıştırmak la alakalı bir durum. evde ilk kez pastalarımız zeytin yağ ile yapalım dediğimde kabul görmemişti. ısrarlı ikna çabalarım sonucunda artık çok daha sağlıklı beslenebiliyoruz.
-
Gaia:
Memecik Premium: 0.1 asit, 420 polifenol, 119 TL
Ayvalık Premium: 0.26 asit, 458 polifenol, 109 TL
Annapurna:
Memecik Premium Ender-i Nadirat: 0.1 asit, 420 polifenol, 119 TL
Ayvalık Premium Ender-i Nadirat: 0.2 asit, 456 polifenol, 119 TL
Ayvalık Premium: 0.3 asit, 250 polifenol, 79 TL
İlginçmiş hakikaten. :) Annapurna'nın Memecik ve Ayvalık ürünlerinin ikisi de o kadar özgündü ki, eğer ben Gaia ürünlerini denersem bunların aynı ürün olup olmadıklarını %95 doğrulukla teyit edebilirim. Ama şimdilik niyetim yok. Memecik'in tenekesi olsaydı denerdim ama yokmuş.
Varsayalım ki aynı ürünler... Ne düşünürüm? Bunda eleştirilecek bir nokta göremiyorum şahsen. Eğer ki kendi beyanlarına ters bir durum yoksa. Beğendiğim ürün ise ve fiyatı uyuyorsa tüketmeye devam ederim.
Ha, bizlerin de böyle durumları burada açığa çıkarma hakkımız var elbet. Ve esas kaynaktan daha uyguna alabilme olanağı varsa bunu da paylaşma hakkımız var.
Burada tek eleştiri bence Düet'e gelebilir (eğer şüphemiz doğru ise). Düet "yoğun talep sonucunda memecik ürünümüz tükendi" (bana böyle dediler) veya "yurtdışına sattık" (sizlere böyle demişler) demek yerine doğrusunu söyleyebilirdi.
Kendi adıma şimdilik buradan çıkarımım şundan ibaret:
Annapurna Memecik'e bayılmıştım. Düet'ten alamıyorum, çünkü tükendi. Gaia'dan almak için neden göremiyorum, çünkü fiyatı daha uygun değil ve tenekesi de yok. Tekrar alacak olursam benim için garanti olan Annapurna'dan alırım.
Annapurna Ayvalık'ı (Ender-i Nadirat) çok özel bir üretim olarak görmüştüm ama aroması/kokusu çok özgün ve çok belirgin/güçlü olsa da tam benlik değildi. Bu durumda, uygun fiyatlı olan Düet Ayvalık tenekeyi almama gerek yok.
-
-
Evet, başka firmanın bakacağız, Vievi gibi.
Kubrick'in Zafer Yolları filmini öneririm.
Anafikri: En iyiyi yapana en zor görev verilir. Ve sonra cezalandırılan da o olur. Diğerleri lay lay lom takılmaya devam eder.
Nova Vera da bence nazarınızda bu duruma düşüyor biraz. :)
Nova Vera 89 yapmış. Sağolsun. Başkası gelsin 98 yapsın.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 11 Ocak 2022; 1:25:54 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Merhaba filtreli yağ bakıyorum 3-5 litrelik önerisi olan var mı? Sadece Korudağ'da Edremit gördüm filtreli. Bazılarında yazmıyor bile anlamak mümkün değil.
-
Cold Pressed yazmıyor(?) Unuttular mı acaba yoksa ılık sıkım mı?
@Sancu
Hocam Trendyol'da satılıyor litresi 58 küsura. Satıcı sorularında Kasım 2021 üretimi erken hasat filtreli demiş. Aynı zeytinyağı ise ve öneriyorsanız bu fiyata kaçırmayalım.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
@Sancu
Ne bileyim siz 'cidden' deyince ben de yine de bir sorayım dedim :P Çok kırmızı bayrak var. Sitelerinde bile satışı yok bu ürünün nitekim.
< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı > -
Satıcı 100 tl satıyordu ilk sstışa özel belli bir sayıyı 80 tl satıp sonra 100 tl fiyat çıksrdı şuanki indirimi trendyol yaptı ayvalık olanda 43 tl ikisinide aldım denemek için kendi yağ sıkım yerleri oldugu icin tercih ettim umarım pişman olmam
H.Y. nin Erken hasatının o güzel tadına alışınca yemekte bile farkediyor ki o yağ ile kek yapsamda hic ağır olmaz farkedilmezdi bile. Agach sporcu serisini aldım o yakıcılık o koku yok malesef Güvenasada öyle malesef.
Bağlarözüde aldım bakalım bu iki yağ nasıl cıkıcak hic olmassa kendi sıkım yerleri tek bahce olmasada direk üreticiler diye en kötü yemeklerde bitirilir dediginiz gibi :)
Evet, Zafer Yolları'ndan aslında iki ayrı güzel ana fikir çıkar. Sizin yazdığınız ve benim yazdığım.
Hatta şu da var: Her insanı ikna etmenin farklı bir yöntemi vardır. Üst düzey komutanı terfi sözü ile ikna edersiniz. Orta düzey komutanı gazlarsınız. Asıl canlarını ortaya koyan askerlerin siper dışına çıkıp saldırmaları için ise sadece bir düdük sesi bile yeter.
-----
Bu arada Nova Vera'nın Memecik (500 ml) ve Yamalak Sarısı (500 ml) ürünlerini denedim. İkisi de mis gibi ürünler! Sezona güzel başlamıştım, güzel devam etmiş oldum. Toplam 9 denemeye çıktım. İkisinden memnunum, yedi tanesinden ise ÇOK memnunum. Listeyi derleyip tekrar paylaşacağım bilahare.
Uzman olmadığımı hatırlatarak amatör izlenimlerimi aktarayım:
- Nova Vera Memecik (500 ml) (0.2 asit, 400+ polifenol): Gayet tam olmuş bir memecik örneği. Rengi bardağa az koyduğumda yeşile kaçan bir sarı gibi ama şeffaf şişeye koysam açık yeşil olacak gibi sanki. Acılığı hayli belirgin, yakıcılığı da yüksek, meyvemsiliği de gayet iyi. Şişe ağzından koklaması da, ekmek banması da gayet keyifli. Bu sezonun Annapurna Memecik'i kadar intense değil ama yine de en azından medium-intense arası bir yağ ve tüketimi ona göre biraz daha kolay. 2019 Nova Vera Memecik daha iyiydi. O zaten 4 yılımın şampiyonu. Ama bu sezonki de bu saydığım iki özel yağdan sonra 4 yılımın en iyi 3. memecik zeytinyağı diyebilirim. Geçen yılın Düet Memecik'inin yakıcılığı daha yüksekti. Ama denge açısından bu yağ daha iyi, daha keyifli. Keyifli derken, benim için keyifli ama çoğu kişiye yine de sert gelebilir. Bu sezonki favorilerimizden olan Granpa Trilye ile kıyaslarsam... İkisi de kendi çeşitlerinin iyi örnekleri. Granpa Trilye'nin de acılığı belirgin ama onun daha yumuşak bir acılığı var. NV Memecik'in ise acılığı biraz daha sert/keskin. "Tekrar alırsam hangisini alırım" sorusunun yanıtında zorlanırım. Gönlüm bir tık daha NV Memecik'e kayar ama 2 lt ambalaj/fiyat avantajıyla Granpa'yı seçebilirim. Ama tabi belki önce Nova Vera'nın diğer 2 lt Memecik ürününü de denemek lazım. 2 litre teneke ürünün farklı olduğunu hatırlatalım. Onu denemedim. Nihayetinde "mutlaka tatmalısınız" dediğim yağlardan değil ama yine de böylesine ideal bir memecik her sezon az sayıda denk gelir.
- Nova Vera Yamalak Sarısı (0.12 asit, 340+ polifenol): Bu da tam olmuş bir yamalak sarısı. Rengi sarı. Asit değeri şahane zaten. Mis gibi kokuyor, meyvemsilik şahane. Acılık ve yakıcılık ise bu çeşidin genel karakteri olduğu üzere daha zayıf. Bu çeşit bu nedenle benim favorim değil ama iki arkadaşım pek seviyor. Nispeten düşük yakıcılığa rağmen yüksek polifenol sunması nedeniyle sağlık amaçlı kullanım için de uygun. Yani bu da "mutlaka tatmalısınız" dediğim yağlardan değil ama yine de kusursuz, sezonun iyi yağlarından biri.
Yamalak sarısını salatalara, Memecik'i ise ekmek banmaya ayırdım. Çok da iyi oldu, güzel oldu. :)
Yağlar Nova Vera'da her zaman olduğu gibi tamamen berrak bu arada. İyi kağıt filtre maliyetinden kaçılmamış yani. Bazı iyi üreticilerin bile aynı ürününün iki partisinden biri berrak iken diğeri biraz bulanık olabiliyor.
Denemek isteyenlere hatırlatalım: Her ayın yirmisinden itibaren o aya özel kod girerek %20 indirim alıyorsunuz. Bu ayın kodu SY01 olacak, sistem değişmezse.
Bu vesileyle @Sancu arkadaşımıza sormak istiyorum: "Nova Vera 2 yıldır vasat üstü gidiyor" derken... Bu iki yağın bu niteliği hayli aştığını söyleyebilirim. Siz hangi yağlarını deneyip beğenmemiştiniz?
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 12 Ocak 2022; 1:20:32 >
-
Bu sezon farklı ürünlerini denemişiz. Bu durumda ikimiz de haklı olabiliriz. :) Tabi latife bir yana, kişisel beğeni meselesi.
Ben geçen sezon Nova Vera Trilye'yi bir kez sezon başında, bir de bahar sonunda denedim. Başta denediğim Trilye her ne kadar önceki yılların bir tık altında kalsa da, yine de geçen sezon en beğendiğim 3 yağdan biri olmuştu. Sonra denediğim ise ancak ortalama bir yağdı. Bir de Organik ürünlerini denemiştim. İyiydi ama özel değildi bence. Geçen yıl en çok Yamalak Sarısı ürünleri beğenildi ama ben denemedim.
Su konusunda: Nova Vera sıkımda su vermiyor diye biliyorum ama emin de olamam tabi. Benim denediğim ürünler gayet koyu kıvamlı.
Acaba Buta Assos'un yağı tam berrak mı? Yoksa Annapurna gibi hafif de olsa bulanıklık var mı? Yani belki de kıvam farkı tortu farkından kaynaklı olabilir mi?
Üretim tesisinin gezilebilmesi konusunda:
Buta Assos'u bu konuda takdir edebilirsiniz. Ama acaba satış miktarı ve müşteri sayısı Nova Vera ayarına ulaştığında bunu yine yapabilecek mi?
Herhangi bir sektörde kaç şirketin kapısına gidip "ben geldim, ürünlerinizi denemek istiyorum, biraz sohbet edip bilgi almak istiyorum, sonra da tesisi gezmek istiyorum" diyebilirsiniz? Bunu blue chip şirketler bile yapmıyorken, olanakları çok daha kısıtlı olan butik üreticilerden beklemek fazla bence.
Şahsen benim de tesisim olsa, böyle bir şeye zaman ve kaynak ayırabileceğimi sanmıyorum.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Daha önce de yazmıştım;yeşil ton ve sarıya yakın tonlar açısından karşılaştırıldığında yağın rengi belirleyici değildir düşüncesine katılmıyorum.
Ben yeşil tondaki yağlarda sıkılmış meyva suyu tadını,aromayı her zaman daha baskın alıyorum,zevk alıyorum.
Bu çok net. Yağ sarıya döndüğünde meyva suyu etkisi zevki ya azalıyor ya olmuyor. Olgun hasat yağ özelliğinde oluyor.
Yeşil tonda olan yağları içmek zevk veriyor. Sarı tonlardan zevk alamıyorum artık. Sanırım alışkanlık yaptı. Yeşil tondaki yağlar zaten erken hasat malum.
Ben artık olgun hasat yağ içemiyorum neredeyse. İçsemde erken hasat yeşil tondaki yağın zevkini vermiyor.
Herkese göre değişebilir ama konuda analiz etmek isteyenler için bu tecrübemi ve düşüncemi sunuyorum. Üreticiler daha çok olgun hasat sattığı için "yağın rengi belirleyici" olmaz algısını oluşturmaya çalışıyorlar bence. Oysa yeşil ton ile sarı ton arasında bana göre çok fark var.
Yalnız şunu karıştırmak yanlış anlaşılmak da istemem. 2 farklı yeşil tondaki 2 yağ arasında hangisi daha iyi karar verilemeyebilir,yada 2 farklı sarı tondaki yağ arasında hangisi iyi renkten karar verilemeyebilir tabi ki.
Yalnız benim için önümde yeşil tonda ama yoğun bir yağ olsa ve sarı tonda yağ olsa hiç tatmadan yeşil tonu seçerim. Tabi sıkım teknikleri ve şartları ile yoğunlukları da ortalamanın üzerinde olmalı.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi OkumadanAlma -- 12 Ocak 2022; 2:4:44 >
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Gaia ve nova vera son sistem mori-Tem kullanıyor düet firması İtalyan "state of art" dedikleri olio mio cultivar 1000 dedikleri hakkı ustanın 5 katı daha pahalı özel bir makina kullanıyorlar bu makina oldukça ilginç dikey tip malaksör sistemi çamaşır makinası gibi gözetleme camı var oksijenle teması tamamen önlenmiş oluyor yoğurma işleminde
Hakli olabilirsiniz.
Eylul hasatlarinin hep yesil, yemyesil, koyu yesil, morumsu yesil oldugunu goruyoruz, hem yurtta hem yurt disindaki urunlerde.
Ekim hasatlari acik yesil-sari, Kasim erken hasatlari sari, Kasim-Aralik olgun hasatlari ise sari, altin sarisi, acik sari, sapsari...vs., gibi renklerde cikiyor gibi ☺️
Gerci ureticisi ile direk baglantili olarak, sari yaglar yesil yaglardan daha iyi de olabilir, farkli ureticiler, farkli zeytin cesitleri, farkli uretim hassasiyeti...vs., de cok etkili olabiliyor.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-FF56565BF -- 12 Ocak 2022; 16:2:56 >
Yüksek fiyatlardan dolayı yağ almayacaktım ama dayanamadım Granpa Gold siparişi verdim. Zeytinyağı tüketmek bile lüks oldu resmen.
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X