Şimdi Ara

Sızma Zeytinyağı Hakkında Bilgiler (532. sayfa)

Bu Konudaki Kullanıcılar:
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
15.413
Cevap
553
Favori
1.273.436
Tıklama
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
51 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 530531532533534
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
    Yeni bir şey gördüm, taş baskı zeytin nedir, anlatabilir misiniz?
    www.felole.com
    Geleneksel Taş Baskı Net 1 Kg Felole Siyah Zeytin-Sınırlı Sayıda!
    https://www.felole.com/geleneksel-tas-baski-net-1-kg-felole-siyah-zeytin-sinirli-sayida!-004

Teşekkürler.

• ozguruzden kullanıcısına yanıt
    Siteden aldım:
    "Ürünlerimizde sağlığa zararlı kostik, boya ve renklendirici tarzında hiçbir ürün kullanılmamış; normal süresinde ve yaklaşık 12 aylık bir süreçte taş baskı altında bekletilerek oluşturulmuştur."

Bu gayet yaygın bir uygulama ama "taş baskı" olarak tanımlanmıyor. Taş Baskı ifadesi zeytinde değil zeytinyağında kullanılan bir tabir ve bence zeytinde bu şekilde kullanılması tüketici açısından yanlış anlamaya uygun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: gatila

Siteden aldım:
    "Ürünlerimizde sağlığa zararlı kostik, boya ve renklendirici tarzında hiçbir ürün kullanılmamış; normal süresinde ve yaklaşık 12 aylık bir süreçte taş baskı altında bekletilerek oluşturulmuştur."

Bu gayet yaygın bir uygulama ama "taş baskı" olarak tanımlanmıyor. Taş Baskı ifadesi zeytinde değil zeytinyağında kullanılan bir tabir ve bence zeytinde bu şekilde kullanılması tüketici açısından yanlış anlamaya uygun.
    "Taş Baskı" tabiri uzun senelerdir kullanılıyor. Özellikle Gemlik ve çevresi sofralık zeytini bu şekilde olgunlaştırıyor. Gemlik bu yöntemle ün kazanmış. Değişmesi biraz zor olabilir.

Bu arada Nova Vera, 2020 Los Angelas yarışmasında "Hayat" zeytin çeşidi ile Altın madalya almış. Trilye ile Gümüş.

Hayat: Trilye ve Memecik çeşitlerinin melezlenmesinden oluşmuş.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• Bu yılın benim rastladığım ilk yarışma sonucu geldi. Los Angeles:
    https://fairplex.com/docs/default-source/competitions/evoo/2020/2020-awards-by-medal.pdf?sfvrsn=6bab0171_2

Kaçırdığım olabilir. Çünkü ülke ismi ile yakalayamıyoruz. Satır satır baktım.

ALTIN:
    * Hermus Trilye (robust) (Bu sezon tükendi)  
    * Nova Vera Hayat (medium) (henüz bugün satışa çıktı, sürpriz ürün).

GÜMÜŞ
    * Attika Memecik (delicate) (Gıda Tay)
    * Fresh Future Edremit (medium)
    * Hermus Arbequina (medium)
    * Nermin Hanım Domat (medium) (Bayılmıştım)
    * Nermin Hanım Arbequina (medium) (Ben hiç beğenmemiştim. Tüh bana!)
    * Nova Vera Trilye (medium) (Hastasıyız)
    * Oleamea Private Select Memecik (medium)
    * Oleamea Premium Everyday Memecik (medium)

BRONZ
    * Özem Kisthene 0.2 Domat (medium)
    * Nermin Hanım Ayvalık (medium)
    * Safitad Ayvalık (medium)
    * Savrandere (çeşnili)
    * Selatin Edremit (delicate) (2 ürünle ödül)
    * Tayga İyi Gıda Memecik (medium) (Tebrikler Feza Hanım!)

E hani pek bayıldığımız o Nova Vera Memecik Premium nerede? :)
    Yine çok beğenilen Vievi acaba katılmadı mı?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gatila -- 16 Şubat 2020; 16:10:34 >

• Tebrikler Feza hanım. Diğer yarışmalarda da başarılar dilerim.

• gatila G kullanıcısına yanıt
    Acaba hangi tür zeytinimizle öne çıkıyoruz diye bakıyorum... Altın ve gümüşlere odaklansam:

Trilye: 1 altın, 1 gümüş
    Hayat: 1 altın
    Memecik: 3 gümüş (2 firmadan)
    Domat: 1 gümüş
    Arbequina: 2 gümüş

Öyle bariz öne çıkan bir türümüz yok yani. :)
    Yağlık zeytin denince çoğu kişinin ilk aklına gelen Ayvalık/Edremit ise bu yarışmada altın ve gümüşlerde yok.

Tabi bu yarışmanın ne kadar prestijli/güvenilir olduğunu da bilmiyorum. Bir firmanın 3 ürünle birden ödüller alması biraz sorgulanmalı sanki. Ha, firma iyi sonuçta, zeytin cinsi ne olursa olur iyi işliyor belli ki denebilir. Ama ne bilim... Her başvurana bir şeyler verilmiş durumu da olabilir mi? Siz ne dersiniz?
    Nova Vera'ya sordum: Memecik bu yarışmaya katılmamış. Bundan sonrakilere katılacakmış. Anladığım kadarıyla en az Trilye kadar umutlular bu ürünlerinden.
  • quote:

Orijinalden alıntı: root16

Tebrikler Feza hanım. Diğer yarışmalarda da başarılar dilerim.
    .

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fezasan -- 5 Nisan 2020; 14:51:12 >
    Merhabalar, teşekkür ederiz. Bu ifade zeytinlerimizin sadece taş ile baskı yapılarak ve herhangi bir katkı maddesi kullanılmadan yemeye hazır hale getirildiğini ifade etmek için kullanılmıştır.

O kadar çok fabrikasyon ürün var ki biz biraz da pazarlama stratejisi olarak bu ifadeyi kullandık. Bu ifadede yanlış veya yanıltıcı bir ifade olduğunu düşünmüyoruz. Zaten sınırlı sayıda ürettiğimiz butik bir ürün. Asıl ilgi alanımız zeytinyağı fakat tarafımıza gelen zeytin taleplerini de karşılamak adına bu tarz bir ürün oluşturduk.

Maalesef bütün salamura ürünler bu şekilde üretilmiyor. Bugün kullandığımız birçok zeytin ticari kaygılarla hızlandırılmış süreçlerden veya çeşitli katkı maddeleriyle birlikte oluşuyor. Bu ifadeyle eskiden olduğu gibi; geleneksel doğal kelimesini anlatmak istedik aslında.

Bu yıl bir miktar tuzlu bir zeytin ürettik. Seneye daha az tuzlu bir zeytin üretmeyi planlıyoruz. Biraz suda bekleterek tuz oranı da azaltılabilir. Foruma özel bir kampanya da olacak umarız dener ve beğenirsiniz.

İlginiz ve kendimizi geliştirmemizi sağlayan değerli yorumlarınız için çok teşekkür ediyoruz.

Taş baskıyı, kuyulara veya polyestere basılan zeytinlerin sadece tuz ilave edilerek ve zeytin ağırlığının yaklaşık olarak %40'ı ağırlığında üzerinin taş ile kaplanması ve bu şekilde tatlandırma için baskı yapılması işlemi olarak da tanımlayabiliriz.

• Ben bu Akdeniz kıyılarında niye doğru düzgün, böyle memecik gibi öne çıkan bir çeşit yok anlamıyorum. Mesela İzorya'nın üreticisine soruyorum, ne çeşit zeytin bu diye. Karışık diyor. Buranın hiç mi özgün bir türü yok? İllaki vardır. Hayır bir de bu türlerin çoğu Edremit/Ayvalık filansa saçmalık, umarım öyle yapmıyorlardır. Zeytinin anavatanı Akdenize daha yakın, sen onu almışsın Ege'ye getirmişsin, oraya uyum sağlattırmışsın, sonra o tohumu almışsın tekrar Mersin'de ekiyorsun, bu ne perhiz ne lahana turşusu. Antibiyotiklere direnç yapmış bakteriye antibiyotik yazmak gibi olur yani. Ben Akdeniz'den eğer düzgün üretim yapılsa, çok daha iyi zeytin çeşitleri olduğunu düşünüyorum, potansiyel olarak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi CSB yazmayan adam -- 12 Şubat 2020; 21:33:43 >
  • CSB yazmayan adam C kullanıcısına yanıt
    Akdeniz Bölgesinde elbette çok kaliteli zeytin cinsleri var. Antalya'da tavşan yüreği(sofralık olarak en sevdiğim zeytindir kendileri), Mersin ve Adana taraflarında sarı ulak, büyük topak ulak Hatay ve çevresinde savrani,haşebi, halhalı gibi zeytin türleri var. Fakat Akdeniz Bölgesinde zeytin diğer tarım ürünleriyle rekabet halinde olduğu için zeytin ön plana çıkamıyor. Akdeniz Bölgesi çiftçileri turfanda sebzecilik, turunçgil yetiştiriciliği gibi tarım ürünlerini daha çok tercih ediyor. yoksa güzelim Antalya ovasında, Kumlucada, Finikede ya da Çukurovada ne zeytinler yetişir.

Akdeniz Bölgesi üreticilerinin yerel zeytin cinslerine göre üretimlerini çeşitlendirmeleri gerekiyor ve bu konuda çok haklısınız.

Bu arada bir sorum olacak tüm forumdaşlara: zeytinin anavatanının Güneydoğu Anadolu Bölgesi(Gaziantep, Kilis civarı) olduğu söyleniyor. Bu teori neye dayanılarak ortaya atıldı?

• Fezasan kullanıcısına yanıt
    Tebrikler Feza hanım.
    Art & illustration kategorisinde o kuşlara ödül vermeseler jürinin kör olduğunu düşünürdüm açıkçası. Şu ana kadar gördüğüm en güzel en şeker tasarım kesinlikle Tayga'da
  • pirireistanbul P kullanıcısına yanıt
    Nar firmasının Beylik zeytininden bir yağı vardı ama devam ediyor mu bilmiyorum. Denemedim. Ödülü de vardı.

hangizeyintagi.com sitesinin 5 yıldız verdiği az sayıda üründen biri (site en az 2 yıldır güncellenmiyor).
    www.hangizeytinyagi.com
    NAR BEYLİK NATÜREL SIZMA ZEYTİNYAĞI Değerlendirme Sayfası
    http://www.hangizeytinyagi.com/zeytinyagi-detay.asp?id=22

Sofralık zeytini nereden alıyorsunuz acep?

https://www.sozcu.com.tr/2015/yazarlar/nilay-ornek/zeytinine-gore-yag-secmemize-az-kaldi-986808/
    Yukarıdaki linkte Nar gourmet firmasını anlatıyor. Tır dorsesinin üzerine gezici fabrika kurup bahçede üretim yaparmış. çok ilginç bir yöntem.firmanın internet sitesine ulaşılamıyor, kapanmış olabilir.idealist bir firmaymış, üzüldüm.

zeytin çeşitleri ile ilgili güncel bilimsel yayınlar var mı acaba? benim internette bulduklarım 1980lerden kalma olabilir. zeytin çeşitleriyle ilgili bir kaç link paylaşayım yinede;
    https://www.sozcu.com.tr/2017/ekonomi/turkiyenin-en-iyi-10-zeytin-cesidi-1887539/
    http://uzzk.org/Belgeler/TURKIYE_ZEYTIN_CESITLERI.pdf
    https://www.tarimbilgisi.com/haber/meyve/turkiyede-zeytin-cesitleri-nelerdir/

zeytindostu.org.tr
    Zeytin Çeşitleri – Zeytindostu Derneği
    http://zeytindostu.org.tr/zeytin/zeytin-cesitleri

sofralık zeytinlerin birazını kendim yaptım. fakat çoğunu valideye ve kayınvalideye yaptırdım.
    Siyah zeytinin çoğunu kat kat aralarına kaya tuzu serperek 18-21 günde çuval ya da delikli poşette sele olarak yapıyorum. Birazını da sirke, şeker, tuz, ayçiçek ya da mısır yağı ile karıştırıp yuvarlama yapıyorum. Yeşil zeytini de çizerek %6 tuz ve %0,6 limon tuzuyla salamura yapıyorum. Afiyet olsun.
  • quote:

Orijinalden alıntı: pirireistanbul

Tebrikler Feza hanım.
    Art & illustration kategorisinde o kuşlara ödül vermeseler jürinin kör olduğunu düşünürdüm açıkçası. Şu ana kadar gördüğüm en güzel en şeker tasarım kesinlikle Tayga'da
    Çok teşekkür ederiz Sayın Piriresiistanbul. Yorumunuz bizi çok mutlu etti. Selamlar...
  • Tayga Gıda'yı tebrik ediyoruz.
    Feza Hanım, sitenizdeki ödüllü alaca hasat premium ürününüz 2018 hasatı gözüküyor. Doğru mu acaba?
  • Fezasan kullanıcısına yanıt
    Tebrikler Feza Hanım

Bu ödülü alan hangi ürününüz acaba 2019 Yeşil Hasat mı yoksa 2018 veya 2019 Alaca Hasat mı?
  • 
Sayfa: önceki 530531532533534
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.