Şimdi Ara

Sizce Uzayda Başka Evrenler Var mıdır?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
41
Cevap
1
Favori
993
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Evrende 100 milyar galaksi var ve her galakside 100 milyar yıldız var.

Biliyorsunuz ki uzay sonsuz boşluk ama evrenimizin sınırları belli.
    İnsanlık teleskoplarla galaksileri görebiliyor ama evrenimizin ötesini göremiyor. Dolayısıyla tek bir evren var olarak biliniyor.
    Sizce bu sonsuz boşluktaki uzayda başka evrenler var mıdır?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Sadece tahminde bulunabiliriz. Bana göre, nasıl evrende milyarlarca "galaksi" var ise biz de milyarlarca "uzaydan" sadece birinde yaşıyoruz.
  • PaiMei kullanıcısına yanıt
    uzay tüm maddesel varlıkları(birisi de bu evren) barındıran küme değil mi zaten?
  • maddenin sonsuzluğu bana mantıksız geliyor.
  • Evren olarak neyi kastettiniz anlayamadım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: oğuzhan_1907

maddenin sonsuzluğu bana mantıksız geliyor.

zaten sonsuzluk kavramına mantık yürütülemiyor. mantığın zamanla bağlantılı, zamanın olduğu yerde başlangıç ve son vardır.
  • quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Evren olarak neyi kastettiniz anlayamadım.

Evreni yuvarlak bir küre olarak düşün. O kürenin içinde 100 milyar galaksi var her galaksinin içinde 100 milyar yıldız var. Yani evrenin sınırları bellidir. Evrenin bir ucundan diğer ucuna uzaklığı 94 milyar ışık yılıdır. Burdan anlayacağın evrenin devasa bir büyüklüğü vardır. Evren bir maddeden oluşuyor. Evrenin sınırının ötesi ise boştur uzay boşluğudur diyebiliriz

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Var mı böyle bir dizi
    7 ay önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • onur01 kullanıcısına yanıt
    Neresinden düzeltsem bilemedim. Öncelikle evren küre biçimde değil. Daha sonra, evrenin sınırları var demekte saçma. Evrenin *sınır*larının ötesini gözlemleyemediğimiz için ise, ötesi hakkında yorum yapamayız. Evrenin boyutu ise sabit değil, gün geçtikçe artmakta.
  • quote:

Orijinalden alıntı: demonchild

uzay tüm maddesel varlıkları(birisi de bu evren) barındıran küme değil mi zaten?

Yanlış kullanmışım pardon, tam tersi olacaktı

İçerisinde milyarlarca evrenin bulunduğu bir "boşluk (space, uzay" da yaşıyor olabiliriz.

Öte yandan zamanın sonsuzluğu burada devreye giriyor ve başlıyor düşünceler... Zaman sonsuzdan beri akıyor ise, uzaydaki evrenlerin birbirleri ile birleşebilecekleri kadar uzun bir zaman olabilir bu. Ve böylece yaşadığımız evren, son ve tek birleşmiş evren olur.

Veya uzayın sonsuzluğu, zamanın sonsuzluğuna galip gelmiş midir ki; sonsuzdan beri süregelen tek noktadan patlayıp genişleyen ve sonra tekrar büzüşen "evrenler döngüsü" hala devam etsin...

Tabii evrenin belirli bir süreden sonra büzüşüp başlangıç noktasına geleceğini düşünerek bu çıkarımları yaptım. Belki de evren sonsuza kadar birbirini itecekir, kara madde veya henüz keşfedemediğimiz etkiler nedeni ile. Bu olasılıkta da yaşadığımız evrenin kendine özgü tek bir evren olduğuna ulaşabiliriz. Fakat yine de uzayda başka evrenler var olabilir, neden "olmasın?" ın cevabını bulamadım.

• quote:

Orijinalden alıntı: Huddleston

Neresinden düzeltsem bilemedim. Öncelikle evren küre biçimde değil. Daha sonra, evrenin sınırları var demekte saçma. Evrenin *sınır*larının ötesini gözlemleyemediğimiz için ise, ötesi hakkında yorum yapamayız. Evrenin boyutu ise sabit değil, gün geçtikçe artmakta.

Şekli küre mi tam bilmiyorum ama yuvarlak olduğu kesin. Evren sürekli genişliyor onu biliyoruz. Bu zaten evrenin bir sınırı olduğunu göstermiyor mu ;) Dolayısıyla evrenin bir sınırı var ama durağan değil, o sınır sürekli büyüyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onur01 -- 9 Kasım 2013; 23:18:23 >
    Evrenin şekli ne zamandan beri kesin olarak yuvarlak?http://map.gsfc.nasa.gov/universe/uni_shape.html . Evrenin sınırı olmasınıda gerektirmiyor düşündüğünüz gibi.

http://curious.astro.cornell.edu/question.php?number=166

Evrenin şekline, ve sınırı olduğuna dair bir kaynak gösterirseniz memnun olurum. Çünkü şuanki teorilerden hiçbiri evrenin 'boundary' ve 'edge'i olduğunu savunmuyor.

• İngilizcem olmadığı için verdiğin linki okuyamadım.
    Kaynak bilmiyorum ben sürekli belgesel izleyen biriyim. Ordan öğrendiklerim kadarıyla söylüyorum.

İzlediğiniz belgesellerin isimlerini verebilir misiniz? Evrenin yuvarlak olduğunu söyleyen bir belgesel büyük ihtimalle evrenin merkezi olduğunu da söylüyordur, izlemek isterim.
  • Bir sürü evren belgeseli izledim
    National Geographic: "Bilinen Evren" serisi
    History Channel: "Evren" serisi
    İzledim. Hangi bölümlerinde bu konu geçiyor hatırlamıyorum. Ama şunu söyliyeyim Bing bang teorisinde deniliyorki 15 milyar yıl önce evren başlangıçta küçük bir top şeklinde (küçük bir futbol topu boyutunda) ve büyük patlama gerçekleşti ve evren ışık hızından daha hızlı genişlemeye başladı. Şu an halen genişliyor.

Söylediklerimde emin konuşmayayım izlediklerim de yanlış algılamış da olabilirim. Yani ben bildiklerimi söylüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi onur01 -- 10 Kasım 2013; 0:01:03 >
    Büyük ihtimalle yanlış anlamışsınızdır. Öyle bir şey söyleceklerini sanmıyorum. ( En üstte söylediklerinizden bahsediyorum, bu mesajda söyledikleriniz değil)
  • Peki siz evrenin nasıl bir şekil olduğunu biliyorsunuz?

• genişlemekte olan birşey nasıl sonsuz olabilirki sonsuz olsa zaten genişlemez

Üstteki şekle göre evrenin olası 3 tane şekli var. Ve bunlar Ω dediğimiz değere göre belirleniyor. Ω dediğimiz değer ise şuan Ω = 1.02 +/- 0.02 böyle bir şey. Ki bu 1 olarak kabul ediliyor yaklaşık.

Yani evrenin şuanki tahmin edilen şekli aşağıdaki en alttaki resim;

Sizce Uzayda Başka Evrenler Var mıdır?

• Hmm ben bu konuyu merak ettim biraz araştırayım :)

Aklınıza bir şey takılırsa elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Üstteki belgesellere ek olarak bir de size önerebileceğim Carl Sagan'ın "Kozmos" isimli bir belgeseli var. Gerçekten şiddetle öneriririm.

http://www.youtube.com/watch?v=CgJ-26ZvS_I

Buradan 1. bölümü izlemekle başlayabilirsiniz.
  • 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.