selda bağcan ve ahmet kaya'nın düet yaptığı bir şarkı... koçero... defalarca dinledim ama tam olarak ne anlatmak istediklerini ve koçeronun kim olduğunu anlayamadım. Siyaset ya da sosyoloji bilenlerin anlayabileceğini tahmin ediyorum....
ÖNEMLE RİCA OLUNUR: lütfen siyasi tartışma yaratmayın , konu amacına ulaşsın.
(SELDA BAĞCAN) Gocunmayın güzel beyler, hanımlar Alınıp incinmeyin Silah silah çatmayın o güzel kaşlarınızı, İmdatlara saldırmayın Basmayın düğmelere, yürekleri hoplatmayın, güzel beyler hanımlar.. Zor ve çetin bir ağıttır koçero Bir gelin ağlar ona ben ağlayamam Bıyıkları cengel cengel bir gardas, ağlar ona ben ağlayamam Acılı bir bacı ağlar, bağrı yanık bir ana, ben ağlayamam Bir elinde kanlı mendil, bır elinde kara mavzer Kimse bilmez nerde, nasıl, taptaze bir, sımsıcak bir, gencecik bir ölüdür o� Bir selamdır sımsacık Varamamış dostuna, varamamış koçero
(AHMET KAYA) Koçero bir dağ çekirgesinin gecede irkilmesidir Bir belirsiz karanlıktan Bir belirsiz karanlığa İrkilip uçmasıdır Bir dağ çekirgesinin Bir kurdun kaçmasıdır kendi karaltısından Yamaçtan bir taşın yuvarlanması Bir pınarın durup durup akması Bir çift gözün karanlığa bakması Şimşeklerin uzak uzak çakmasıdır dağlarda Bir mavzerin yanlışlıkla patlamasıdır Bir geyiktir koçero Sekerken taştan taşa kırılmış bilekleri Suçsuz bir geyik Avcılar yakalarsa mezedir eti Köpekler kovalarsa diş kırasıdır Bir okul piyesidir koçero Açış konuşmalıdır ve halaylı türkülüdür Müsamere derler adına oralarda Kaymakamlı savcılı ve çavuşludur Biletlidir ve yoksullar yararınadır
(SELDA BAGCAN) Gocunmayın güzel beyler,hanımlar Alınıp incinmeyin Koçero bir oyundur yazılır yazılır bitmez Kocero bir oyundur oynanır oynanır bitmez Vurur onu jandarma, durmadan vurur ama bitmez O hep durur orda Bıyıkları kartallı da Göğsü çapraz fişeklikli gözleri 5 yaşında Bir elinde kanlı mendil,bir elinde kara mavzer Pır pır eder bir güvercin namlusunun ucunda O hep öyle durur orda taş arkasında rüzgarda
(AHMET KAYA) Muhtara sorarsanız Bizim serseri veli Marabaya sorarsanız İşini bilmemiş deli Köylüye sorarsanız Ekmeksiz garibin teki Çocuklara sorarsanız Yüce dağlar aslanı Kimsesize sorarsanız Hükümet bilir onu Candarmaya sorarsanız Devletin dağlarda silah çatması Vurguncuya sorarsanız Yol kesici yağmacı Soyguncuya sorarsanız Devletin acizliği Sağcıya sorarsanız Miktir et pezvngi Solcuya sorarsanız "ferman padişahın dağlar bizimdir" Erzurum'da kol başıdır Erzincan'da deli daylak Pir sultan yoldaşıdır Sivas'ta Bir "kılıcı kanlı" Van'da Mardin'de bir gözü kanlı kaçakçı
(SELDA BAĞCAN) Gocunmayın güzel beyler,hanımlar Alınıp incinmeyin Patron gazetelerinde yüksek bir tirajdır koçero Hükümet programında nakliyekun.. Kapitalist dış basında nobellik roman POLİTİK SÜRTÜŞMELERDE Bİr YILAN HİKAYESİ
(AHMET KAYA)
Diplomata sorarsanız Turistik bir serüven Kaymakama sorarsanız "ahval-i adiye"den Sosyeteye sorarsanız Eğlenceli bir briç Sorarsanız bezirgan filimciye Gişelik bir senaryo Sorarsanız bürokrata Atatürk'ün gardrobuna Tükürmüş biri Hümaniste sorarsanız Fransızca bilmeyen Montenyi'den anlamayan Mitologya tragedya Hümanizma helenizma Hiçbirinden çakmayan Bir yörüktür koçero Ne anlar rönesanstan Ne anlar restorasyondan
(SELDA BAĞCAN) Bir bazlama, bir uçkur , Üç telli bir zımbırtıdır koçero Müfrezeler yürümüş dağ dağ ve dere dere Kesmiş geçitleri korkunun silahları Bir tükenmez sermayedir koçero haksız yönetimlere Paralar girsin diyedir kalantor kasalara Topraklar sömürülsün diyedir orta çağlarda Işıksız kalsın diyedir bir koca ülke Karanlıkta boğazlaşsın diyedir güzel yüzlü insanlar Fabrikalar işciyesin ,para kussun diyedir Kıyılar yağmalansın, ormanlar çiflikleşsin Bankalar yağ bağlasın, tekeller et bağlansın Holdingler palazlansın, ortaklıklar göbeklensin Bu rüzgar böyle essin Bu degirmen böyle dönsün Bu çuvallar böyle dolsun diyedir Koçeronun dağlarda medetsiz yalnızlığı Gocunmayın güzel beyler, hanımlar Alınıp incinmeyin Yeni değil bu hikaye, bu oyun eski oyun
(SELDA BAĞCAN) Bir akşam birdenbire bir can çıkar dağlara Bin gardas, bin bacı, bin ana, Bin kerpiç, bin harman, bin açlık, Bin yenge, bin emmi, bin dayı, Bin zulüm, bin acı ve bin karanlık, Bir akşam birdenbire çıkar dağlara, Bıyıkları terlememiş bin çocuk Bin aşık, bin deli, bin mensup, bin ekmeksiz, bin işsiz, bin suçsuz, Kıl şalvar, kurtlu çarık, Bir akşam birdenbire çıkar dağlara Yalnayaklar, gömleksizler, dayanıksızlar, Munzurlar, Cilolar, Palandökenler gelsinler Tunceliler, Bingöller, Tuncelide mercanlar, Ağrı bereketleri Tahtalılar, Toroslar, Binboğalar Bir akşam birdenbire çıkar dağlara
(AHMET KAYA) Bir sürekli çıplaklıktır koçero, Bir sürekli açlıktır, Bir sürekli haksızlıktır koçero, Bir sürekli itilmişlik, Koçero bir vazgecişdir, Koçero bir ilgisizlik, Bin yıllık bir yoldan gelir, Üstü başı kan içinde, Upuzun bir eyvahtır, Upuzun bir pişmanlık, Bir ünlemdır koçero, Sığmaz okul kitaplarına, Erzurum Yaylasından, Erzincan Çukuruna, Ve Tecer Dağlarından, Harran cenderesıne, Bir uzun masaldır ki koçero , Dağların dağlara yaslandığı , Geçitlerın geçitlere küstüğü, Koyaklarda anlatılır, Bıçak bıçak, kurşun kurşun ve türkü türkü anlatılır
(SELDA BAĞCAN) Yatar türkülerde upuzun Ağıtlarda fidan fidan koçero Gocunmayın güzel beyler,hanımlar Alınıp incinmeyin Koçero bir vatandır yaşanır boydan boya Koçero bir vatansızlık Bir dağlaşmış yalnızlıktır Mavzerleşmiş bir haksızlık Yanıtsız bir dilekçe.
iktidar-muhalefet kavgası yapsak şimdiye kadar 40 kişi gelmişti herhalde ?
Hocam internette bir kaç bilgi var. Koçero diye aratırsan bulursun. Sanırım Kürt'lerin yiğitliğiyle nam salmış kahramanlarından yada hikayelerinden. Tam çözemedim... Yanlış bakınmadıysam Yılmaz Güney'in de bununla ilgili bir filmi var sanırım...
quote:
Orijinalden alıntı: Majesticozgr
Hocam internette bir kaç bilgi var. Koçero diye aratırsan bulursun. Sanırım Kürt'lerin yiğitliğiyle nam salmış kahramanlarından yada hikayelerinden. Tam çözemedim... Yanlış bakınmadıysam Yılmaz Güney'in de bununla ilgili bir filmi var sanırım...
hocam rivayet üzerine söylenmiş bilgiler mevcut nette...
şu koyulaştırdığım yerdeki sözler biraz da bugünler için söylenmiş olabilir mi?
quote:
Orijinalden alıntı: jizzy quatily
quote:
Orijinalden alıntı: Majesticozgr
hocam rivayet üzerine söylenmiş bilgiler mevcut nette...
şu koyulaştırdığım yerdeki sözler biraz da bugünler için söylenmiş olabilir mi?
Bir kaç forumdan baktım... Birileri diyor mezopotamyadan gelen Kerkük ve Musul civarında yaşayan bir kahraman, birisi diyor 60'larda yaşamış birisi ve akrabaları hala sağ. Dediğin gibi rivayet çok fazla... Ama türkülerde ismi olduğuna göre inandıkları bir kahraman olduğu tek gerçek sanırım...
Okulumun son senesinde, Türkiye'de ilk defa koyulan bir ders almıştım. Kürtlerin tarihine dayalı olan. Ve sanırım o koyu olan bölgede de bundan bahsediliyor... Kürt isyanları birden çok olmuştur ve bugün ki terör durumunu da haklı çıkarmaya dayalı ve ilk olmadığını anlatıyor sanırım...