Şimdi Ara

Sinir hücreleriyle ilgili bir soru?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
7
Cevap
0
Favori
566
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Örneğin elimi derin bir şekilde kesiyorum. Elimi kestiğim yer iyileşiyor fakat kalıcı bir his kaybı oluyor.

    Yani alt deri katmanındaki sinir hücreleri zarar gördüğü için orası hissiz kalıyor. (Üst deri de sinir yoktur.)

    Aynı şekilde kıl dönmesi ameliyatından sonra uyluk kemiğimin hemen birkaç cm üzerindeki 3-4 cm'lik keside his kaybı var. Neden? Çünkü çıkarılan kıl dönmesi olan bölgedeki alt deri katmanındaki sinir hücreleri de alındı.

    Fakat sorum şu. Mesela yüz naklinde yüz oldukça kütleli ve geniş bir katman olarak alınıyor ve naklediliyor. Yüz nakli olan hastalar aylar sonra yüzlerindeki hissi tekrar kazanıyor ve yeni yüzlerini hissedebiliyorlar. Sinir hücreleri nasıl tamir edildi? Ben 1-2 cm elimi kestikten sonra bile orayı hissetmezken kocaman yüz texturesindeki sinir hücreleri nasıl düzeldi?

    Aynı şekilde kopan bir uzuv (kol, bacak vs. her neyse) yeniden dikiliyor. Kas dokusu dikiş atılarak, kemik ise vidalarla sabitleniyor. Tamam güzel kolu kurtardık da koldaki kopan sinir hücrelerini nasıl diktin ya da bağladın? Kolunu nasıl hissediyor kişi?

    Sinir hücrelerinden sinir hücrelerine fark mı var?

    Benim bıçakla kestiğim arkasında iz bile bırakmayan gariban yaramda bile his kaybı olurken kopan kolda, bacakta his kaybı nasıl düzeliyor?



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi R136a1 -- 26 Ağustos 2019; 18:41:46 >







  • Vücuttaki sinir hücreleri kendini yenileyebiliyor. Kesilen bir bölge olduğunda sinir hücreleri kendilerini zamanla yeniler. Biraz uzun sürse de uzun vadede eski hisse kavuşur. Yanıt biraz sorudan kopuk oldu fakat böyle.
  • tarif ettğin yerlerdeki sinir hücreleri sayılarına baktın mı..
  • belki yüzdeki sinirler beyinle daha yakın mesafede olduğundan olabilir çünkü bi yerde şöyle bir şey yazıyordu

    Bir sinir hasar gördüğünde ne olur?

    Sinirler hassastır ve basınç, esneme veya kesilme sonucunda hasar görebilirler. Basınç ya da esneme hasarları, bilgiyi taşıyan liflerin kırılmasına ve dolayısıyla yalıtım kılıfında herhangi bir hasar olmadan sinirin çalışmasını durdurmasına neden olabilir. Bir sinir kesildiğinde hem sinir hem de yalıtım bozulur. Bir sinirde hasar olması, beyine giden ya da beyinden çıkan sinyallerin iletimini durdurabilir. Bu durum da kasların çalışmasını engelleyerek, o sinirin ulaştığı alanda bir hissizlik oluşmasına neden olabilir.

    Sinir lifleri bozulduğunda, sinirin beyinden en uzak olan ucu ölür ve yalıtımda herhangi bir bozukluk oluşmaz. Ancak eskiden sinir liflerini taşıyan tüpler boşta kalır. Beyne en yakın olan uç ölmez ve bir süre sonra iyileşmeye başlayabilir. Eğer yalıtım kısmında kesiklik yoksa, sinir lifleri boş tüplerden aşağı doğru bir kasa ya da duyusal reseptöre ulaşana kadar büyüyebilir. Eğer hem sinir hem de yalıtım kesildiyse ve sinir onarılmamışsa, büyüyen sinir lifleri kesiğin ucunda bir top şeklinde şişerek “nörom” adı verilen bir sinir yarası oluşturabilirler. Nörom acı verici olabilir ve dokunma ile bir elektriklenme hissine neden olabilir.




  • eğer dönem başladığında ya da başladıysa hocalarına sorup bizi bilgilendirirsen güzel olur
  • Mesele sinir hücresi sayısı değil. Mesele sinirin rejenere özelliğinin zayıf olması.

    Sinir vücut hücresi gibi kolayca rejenere olsa sayının önemi olmaz zaten.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.