Şimdi Ara

SINAVA HAZIRLANANLARA, MEZUNA KALANLARA MOTİVASYON, TAVSİYELER***34BİNDEN 9 BİNE***

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
23
Favori
5.075
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
13 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Merhaba arkadaşlar, sizlere yararlı olacağını umduğu, başarı olarak nitelendirir misiniz bilmem ama benim de mini hikayemi ve gözlemlerimi içeren bir yazı paylaşmak istiyorum. Geçen sene hiçbir yükseköğretim kurumuna yerleştirilemediniz yazısını gören benim gibi kişilere umut olacak, ilk kez hazırlananlara çeşitli tavsiyeler içerecek, veya ygs de tökezleyecek olanlar için gelecek zamana dipnot olacak bir yazı...
    Bu yazı ne mi içerir?
    A)20 kdan mezuna kalıp ygsyi 32bin yapıp ardından 9bine çeken birsinin hikayesi
    B)Çevresindekilerin ve kendisinin kullandığı kaynaklar
    C) Sınava yönelik tavsiyeler
    D)Motivasyon hakkında üç beş şey ve küçük bir hikaye

    İstanbulun orta derece bir lisesini keza okuliçi aktivitelerde yer alarak, keza çalışarak keza kopya çekerek 5.likle bitirdim. Son sene de aynı şekil devam ettim, çalıştım ama zamanın koşuşturmacasında sıkıldım, bunaldım. Sonuç olarak ygs 26 bin geldi herkesin "oo çekersin rahatça" gazıyla devam ettim lysye girdik ve ben oldu demiştim iyi gelir ve çekerim diye düşünüyordum, taa ki sonuçlar açıklanana dek. Fizikten deli gibi yanlışım vardı bio ve kimya ise bunu kurtaracak kadar iyi değildi. Sonuçta çekmiştim ama ancak 20 bine. Ve mezun yolları gözüktü. Yıl boyunca ben mezuna kalırım dediğim için pek zor olmadı, fakat bu kadar rahat mezuna kalmak ileride beni pişmanlığa sürükleyecek fakat sonu öyle ya da böyle mutlu bitecekti...

    Yaz aylarında konu eksiğim olmadığı için pek çalışmadım, dinlendim çünkü biliyordum ki çook vakit vardı önümde ama emin olun o vakit göz açıp kapayıncaya kadar geçiyor ve kazanamadınız diye üzüldüğünüz günler için kendinize kızıyorsunuz. Hele ki küçük yerlerde yaşayanlar biliyorum kazanamadığınız için insanlar size barajı geçememiş muamelesi yapıyor, belki 15 bin 10 binlerdesiniz ama puanınıza düşük diyebiliyorlar sanki kendileri sınava dair bir soru önlerine konsa yapabileceklermiş gibi... Ama bu tür sözler sizi üzmekten ziyade başarınıza giden yolda sizi kamçılamalı. Ayrıca;
    Binbir türlü sıkıntının olduğu şu dünyada tek sıkıntımızın bir sınav olması bizler için bir lütuf...
    Bunun gibi bir cümleyi youtubeda bir vloggerda duymuştum, aklınızın kenarında bulunmasında fayda var...

    Neyse seneye başladık ygs denemeleri oluyoruz, çok iyi puanlar, sıralamada iyi dereceler alıyordum vs vs. Ygs yaklaştı, bir ay var ve türkçe netlerimde düşüş hissediyorum hemen burada çok güzel bir kitap keşfediyorum onunla toparlıyorum. Derken sınava bir hafta kala hastalanıyorum, toparlanamıyorum son 3-4 gün çalışamıyorum, insanlara ayak uydurup yapacağımı yaptım zaten diye düşünüyorum neyse ki son 2 gün kala iğne ile toparlıyorum. Sınava giriyoruz ve dersane denemeleri kadar olmasa da iyi bir sınav geçirdiğimi düşünüyorum... Sonuç 31-32 bin, geçen yıldan bile kötü. Berbat bir Türkçe, sanki okuduğumu hiç anlamamışım ki iyi yazar, iyi okurum. Ama ne yazık ki ygsnin bunların hiçbiriyle ilgisi yok, ne dersanede yaptığınız yüksek ya da düşük netlerle ne de bir derste ne kadar iyi olduğunuzla.
    Ertesi gün dersaneye gidiyorum, benden düşük yapanlar beni sollamış, bana yakın puanlar yapan arkadaşım ise 1000 kusürlerde. 400ü geçemeyen adam uçmuş vs. Hoop moralmen çöküş. Ama yapacak bir şey yok hele ki bir seneniz daha hiç yok...

    Günlerdir durgunlaştığımı, en yakın arkadaşımla otobüste giderken hiç konuşmayıp önümüze bakıp durduğumuzu hatırlarım ,ki biz bayağı konuşuruz. Neyse, ailem dahil kimse puanımı öğrenemedi, asla doğruyu paylaşmadım, soranlara 10 bin dedim kimisine 8 bin, çünkü biliyordum ki düşük yaptığını duymayı bekleyen akbabalar var etrafımızda. Benim dururumumda olursanız- umarım olmaz ve sıkıntısız bir süreç geçirirsiniz- bunu tavsiye ederim, zamanla yalana inanıp kendinizi bir nebze mutlu bile hissedebilirsiniz :)

    Sıkıntılı süreçlerinize karşın moral tavsiyelerim;

    1) Sizi fişekleyecek, sizinle duygusal olarak bütünleşecek bir özlü sözünüz olsun ve tavsiyem bunu odanıza, görebileceğiniz yere asın. Belki beni bu sözler hiç etkilemiyor diyorsunuz, o zaman size diyeceğim; demek ki o kadar büyük bir sıkıntıda olmadığınızdır.
    Mesela benim çok sevdiğim bir söz: "Hayallerinin peşinden koş bir gün mutlaka yorulacaklardır"
    2) Les Brown'ın videolarını izleyin bazen anlık bazen uzun süreli motivasyon sağlar. Hiç olmadı kendinizi motive edici sözler çıkarabilirsiniz konuşmalarından:)
    3) İnsanların topluluktan bireyselliğe kaydığı dönemde kimseye doğruları söylemek zorunda değilsiniz, yalan konuşun demiyorum ama sizleri üzecek şeylere izin vermeyin diyorum. Yukarıda örneği mevcut.
    4) klasiktir ama kafanızda belirli bir sıralama olsun, ama bu sıralama akla yatkın olsun. Varsa hayalinizin okulu bunu odanıza asabilir telefon ekranı yapabilirsiniz.
    5) Çeşitli motivasyon videoları da kimi zaman yardımcı olabilir, tavsiye ederim. He bir de boş zamanınız olursa Ahmet Şerif İzgörenin seminerlerini izleyin derim.
    6)Tercihlerinizin kendi istekleriniz doğrultusunda yani iplerin sizin elinizde olmasını istiyorsanız çalışmayı bırakmayın.

    Evet yapacak bir şey yoktu, olmuştu bir kere yasını mı tutacaktık? Hayır, vaktimi iyi değerlendirdim, geçen yıl batırdığım fiziğe ekstra önem gösterdim, biyolojiyi hiç ihmal etmedim, kimya ise bir şekilde halloluyordu, keza mattada süreyi ayarlamaya çalışıyordum. Bu sefer ygs gibi yapmadım ve kendime dikkat edip son dakikaya kadar bir şeylere göz attım. Hatta sabah arabadaiken ne kadar bilsem de glikolize baktığımı ve çıktığını hatırlarım. 1 dakika da olsa zaman kazandırmıştır bana. Ki o bir dk lysde olmasada ygs de o kadar önemlidir ki...

    Evet sonucum gelmeden önce 13-14 binde olur eve yakın ama yeni kurulan bir tıpa giderim diyordum. Sonuç geldi ve 9binde idim, her ne kadar sene başında 3 binleri arzulasam da 32 binden 9 bine çekmek, ailemin mutlu olduğu görmek benim için harikaydı. Bu noktada bir tavsiyem daha belirli derslerde çok iyi olmaya çalışmanızdır. Çünkü ben ve benim bir yıl önce 22 binden 7bine çeken arkadaşım da belirli dersleri çok iyi yapmıştı. Bu da iyi olan diğer netleriniz için lokomotif etkisi gösteriyor. He elbette hepsi çok iyi olursa bu sizin için en iyisi olur :)

    Bir tavsiyem daha olsun; Yaz aylarında unuturum demeden coğrafya çalışmanız, büyük bir haritayı önünüze alıp bölgeleri, ticaret yollarını, kanalları vs incelemeniz, iklimlerin, bitki türlerinin bölgelere dağılımını öğrenmenizidir. Hem dersane netlerinize iyi etkiler yapar hem de ileriki zamanlarda coğrafyaya ayıracak vakit bulamayabilirsiniz. Ayrıca sosyalin mf3te geodan, mf4te biodan daha etkili olması onu gayet önemli yapıyor. Bunu gözardı etmeyin derim, çok da sıkılmazsınız çalışırken.

    Kitap tavsiyelerim:

    Türkçe için kesinlikle BİLFEN YGS TÜRKÇE kitabını(mor kapaklı). Zordur ama geçen yılki Türkçe sorularına yakındır.

    Matematik için KAREKÖK YGS MATEMATİK KİTABINI ve bulabildiğiniz kadar problem sorusunu süre dahilinde, hatta kendinizi zorlayacak şekilde çözüm derim, çünkü ygs anı bana öyle koşuşturmaca olmuştu. Lys için de KAREKÖK LYS MATEMATİK kitabını şiddetle tavsiye ederim. Ayrıca 12. sınıfın soru tiplerini iyice kavratan yine KAREKÖKün soru kutucuklu olan kitabına göz atın derim. Pdfsi internette var. Ve en önemlisi ygs ve özellikle lys mat denemesi olarak FEMİN DENGE DENEMELERİNİ alın, yada bu yıl yeni ne çıkarırlarsa onu, gerçekten sınava paraleldi ve sürenizi de ayarlamanıza bayağı yardımcı oluyor. Femin reklamı gibi olacak ama bu denge denemelerinin fizik kimya biyoloji için olanını da çözün derim lys için.

    Coğrafya konu anlatımı için FEM BEYAZ KİTAP YGS-LYS, sorular için PALMEyi tavsiye ederim.

    Biyoloji için PALME A-B kitabını çözmeden girmeyin derim. Bunun yanında kıyıda köşede kalan evrim konusu gibi konuları derinlemesine kavrayarak çalışın derim. Çoook sorudan ziyade sık tekrar ve konulara hakimiyet biyolojide önemli. Finalin yeşil kapaklı ygs lys biyoloji kitabı da iyiydi. Üç yazarlı olandı yanlış hatırlamıyorsam.

    Kimya için ilk yıl FEM BEYAZ KİTAP KİMYA YGS-LYS yi çözmüştüm ikinci sene ise PALME KİMYAYI çözdüm vaktiniz varsa ikisini de yoksa femin kitabını çözmeyi ihmal etmeyin derim. Ayrıca kült olmuştur PALME ORGANİK KİMYAyı es geçmeyin.

    Fizik için PALME A-B yi bunun soruları kolay ya diyerek çözdüm, mırın kırın ettim bazen ama bayağı çözdüğüm nadir kitaplardandır kendisi. Gelgelelim ki lys fizik de palmeye paraleldi. Sorular kolay fakat her konuyu az çok bilmeni gerektiren sorulardı. O yüzden özellikle kitabın b sinin son kısımlarını, yıldızlardır, atomdur gibi daha köşede kalan ve okullarda üzerinde pek durulmayan konulara iyi çalışın ve çözün. Ayrıca femin beyaz kitabı da biraz klasik kalsa da iyidir, baba sorular vardır içinde.

    Dersaneye gidiyorsanız onların da sorularını çözün, çözmeye vaktiniz yoksa ,sadece dersane kaynakları için demiyorum, soruları tarayın. İçinize sinmeyen veya hiç görmediğiniz soru tiplerini inceleyin. Zaten tarayarak daha önce çözmüş olduğun soruyu elerken bile aklınızdan onu nasıl çözmüş olduğunuz şöyle bir geçer siz de işlemlerle vakit kaybetmemiş olur farklı sorular görebilirsiniz.

    Bu süreçte ben femin cep kitaplarını da kullandım, işe yararlar hele organik kimyası eksiksiz diyebileceğim şekilde bir çok bilgiyi vermiştir, küçücük kitaba 15 lira vermek koyuyor belki ama kitap fuarında uygun oluyorlar, oralardan edinebilirsiniz.

    Ygs fen bilimleri için dersanene de dersleri takip edin veya evinizde konuları falan şöyle bir bilin yetiyor. Bir de termometreyi kullanmasını falan bilseniz iyi netler çıkarırsınız.

    Geometri bu yıl bayağı şoklayıcı oldu, dersane denemeleriyle hiç paralel değildi, bu yüzden ne önersem bilemedim ama ben fen bilimlerine gittiğim için dersanenin geometri kitabının büyük kısmını çözmüştüm, açıkçası yapıyorum ve pek etki etmiyor diye pek de önemsememiştim...

    Belki yazarken çok ayrıntıya girdim, belki içinizden sövdünüz ama birilerine yardımcı olabilmişimdir diye umuyorum çünkü ben de ygsden sonra böyle bir yazıyı mumla aramıştım. Yeter diyenleriniz olabilir ama paylaşsam mı paylaşmasam mı diye düşündüğüm küçük de bir hikaye var pek çooook şey anlatan:

    Eski zamanlarda bilge bir adam varmış, bilmediği şey, cevaplayamadığı soru olmazmış. Adam yaşlandıkça eski bedeni gitmiş, gözleri görmez olmuş ama bilgeliği hiç değişmemiş. Günün birinde iki küçük kız düşünüp bu adamın bilmediği bir şeyi nasıl buluruz diye kafa kafaya vermişler. Sonunda birisi avucumuza bir kelebek alıp adamın adamın yanına gidelim ve ona soralım bu kelebek yaşıyor mu yoksa ölü mü? Eğer adam yaşıyor derse ellerimi sıkar, onu öldürür; eğer adam ölü derse kelebeği uçururum demiş. Ardından gidip yeşillikler içerisinde, yüksekçe bir yerde bulunan barakasının önünde oturan bilge adama sormuşlar "Bilge adam, avucumda bir kelebek var, sence bu kelebek yaşıyor mu yoksa ölü mü?" Bilge adam hiç düşünmemiş, cevap vermiş;
    "Senin elinde kızım, yaşaması da ölmesi de senin ellerinde"

    A.Ş. İzgörenin seminerinden...


    Bu da iki yılın sonuçları:

     SINAVA HAZIRLANANLARA, MEZUNA KALANLARA MOTİVASYON, TAVSİYELER***34BİNDEN 9 BİNE***



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fnmed -- 27 Temmuz 2015; 18:34:28 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >







  • YA TAMDA BENİM İSTEDİĞİM SIRALAMA MF4 SANA ÖZELDEN ULAŞAMAZ MIYIM BİR KAÇ YADA BAYA SORUM VAR LÜTFEN YA
  • Neden iplenmemiş

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Teşekkürler
  • rezz
  • bu çok iyi oldu
  • Fnmed F kullanıcısına yanıt
    Hocam bende 50 binden mezuna kaldim 10 bin hedefim. Bu sene mat1 icin simetri ve k.ozetlinin %90ini cozdum. Ne kadar da bilsemde bu sene mat1 e konu calisarak baslamak istiyorum. K.anlatim olarak ne onerebilirsiniz?

    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Öncelikle tebrikler başarın ve bitmek tükenmek bilmeyen azminden dolayı :)

    Bu sene 64k'dan mezuna kaldım ben de fakat hiç işin ben tarafına geçmeden sana bir soru sormak istiyorum.

    YGS'de testleri şu sırayla çözün ya da ben böyle çözdüm iyi olmuyor dediğin bir nokta var mı ?

    Ben herkes kendi stratejisini belirler lafına inanmıyorum.Alt tarafı 4 test çözeceğiz arkadaş.MF'yiz sonuçta sosyali en son çözeceğiz tamam.E bu sene Türkçeyle başlayan sayısalcılar kaybetti'nin de en büyük savunucusuyum.E geriye pek fazla seçenek kalmıyor zaten :)

    Bütün sene mat-türkçe-fen-sosyal gidip son iki haftayla beraber sınavda türkçe-mat -fen-sosyal gittim.Ve bunu da göz önünde bulundurarak 15 MART 2015'i düşünüyorum da yıl içinde çözdüğüm denemelerle uzaktan yakından alakası yok.

    Kısacası ben 'mat-türkçe-fen-sosyal diye git'i senden duymak istiyorum birde :)



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi impatientanx -- 28 Temmuz 2015; 3:54:02 >




  • adama bak ya mat geosu benden kotu ygs turkce sosyal netleri iyi diye beni gecmis

    fen bilimlerinde ise son yillarda hep kolay soruyolar acin 2000 li yilalrdakilerle bi karsilastirin istedim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ygs sonucunuzu da atabilir misiniz

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • BeratGold B kullanıcısına yanıt
    Özelden yazabilirsin tabii, herkesin işine yaracağını düşündüğüm bir soru olursa buradan cevaplarız ama



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fnmed -- 28 Temmuz 2015; 17:20:02 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • hocam fiziği nasıl yaptınız ya böyle sadece palme ve fem beyaz la mı merak ettim
  • kripton_TR kullanıcısına yanıt
    Ygs için çözmüşsün ama şahsi fikrim simetrilere pek takılmamanızdır çünkü gerçekten çook vakit alıyorlar. Bunun dışında ben yazın 9. Sınıftan kalan femin matematik kitabına göz atmıştım, konu anlatımlı, sorusu da boldu. Siyah beyaz, iyi bir kitaptı. Bulabilir misiniz bilmem. Ama dediğim gibi eğer dersaneye gidiyorsanız, bu tarz konuları oradan verilen yaprak testlerle, ders notları ile halledersiniz. Asıl problemler kısmını halledip sorularını baskı altında çözmeye çalışın. Bunun dışında konu anlatımlı tavsiye edilen kitaplar forumda vardır, onlara da göz atabilirsin.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben de hep fizikten endişe ederdim, dersane denemelerinde yapardım ama olmamış gibi gelirdi, sınav esnasında anladım olup olmadığını. Ben mesela fiziğin klasik kısmını kafamda tam oturarak bol soru ile, çözemediklerimi sorarak hallettim. Ve gerçekten klasik fizikten çok ekstrem soru sormuyorlar. Bunun ardındnan kalan daha sözel kısımlar içinse palmeyi iyice çözüp yapmakta zorlandığım konuyu mesela aynalar, yansımalar vs. falandı bunlar için de beyaz kitapta konunun üstüne giderdim. Dönüp dönüp arada bir iki test çözerdim. Ve son bir ay kala soru tiplerini iyice bildiğimi hissettikten sonra dersane defterinden bu sözel konuların formüllerini küçük notlarını kağıda dökmüştüm. Bunları da arada tekrar etmiştim. Yani işin özü çoook çalışmakta değil devamlı çalışıp, tekrar edip üstüne gitmekte ve bir de çıkmış sorulara son zamanlar göz atın birebir aynısı bile çıkabiliyor bir önceki yılın.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fnmed -- 28 Temmuz 2015; 18:17:03 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Güzel bilgiler var up..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • byeblade kullanıcısına yanıt
    Keşke türkçe-sosyal netlerim dediğin gibi iyi olsaydı ayrıca madem ki fen kolaydı yapsaydın kardeşim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende 200 binden 34 bine tm3 :)
  • Ben ilk sene son 2-3 haftaya kadar tr mat fen sos şeklinde çözerken değiştirip mat tr şeklinde başlamıştım ve 35 gibi bir netim vardı o yıl fakat 2015 ygs yi böyle yapsam nasış olurdu bilemem çünkü o uğraşlı tryi kafa boşken mi çözmek iyidir yoksa mattan sonra mı bilemiyorum. Ama benim stratejim tr sonra felsefe sonra mat ve fen sos şeklinde idi. Felsefeyi de tr paragraflarından sonra yapmak iyi oluyordu denemelerde ama bu yılki sınavda beynimi bulamış olabilir, çok yoğundu çünkü. Ama genelde derece yapmış, türkiye birincilerinin tr mat fen sos şeklinde gittiğini de düşün derim. Yani bu konuda pek yardımcı olamayacağım galiba



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fnmed -- 28 Temmuz 2015; 18:25:06 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Belki birilerinin işine yarar...
  • Şurda yorumum kalsın

    Ayrıca tebrik ederim

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.