|
Şimdiye kadarki en yüksek enerjili nötrino tespit edildi

-
-
Önce ne vardı ki sonra ne olmuş ve olmuş olan olduktan sonra ne olacak?
Hem bütün dediğin nedir ki gülüm? ben senin için yaşamayı göze almışım.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nickyazmakşartmı -- 15 Şubat 2025; 20:42:07 >
-
Çerenkov ışıması ses hızını aşan uçakların sonik patlamasının ışık ile olan versiyonu. Işık yavaşlamıyor, sudaki ışık hızı boşluğa göre daha düşük olduğu için görece ışık ışık hızını geçmiş gibi davranış sergiliyor.
-
olaya bak nötrinoyu bulmak için adam cihaz geliştirmiş çok enteresan değil mi ? nötrinoyu önce bilmek gerekmez mi ? çok garibime gidiyor hakkatten zeka akıl işi değil tebrik edilecek insanlar.
-
Nötrinolar bana da çok ilginç geliyor. İlk ve daha sığ bir bakışta nükleer ve kuantum etkileşimlerin bir yan ürünü gibi durup esasında leptonlar çatısı altında ayar simetrisiyle, korunum kanunlarıyla, fiziksel kuvvetlerle ilişkili önemli bir kozmik kuantum alan örüntüsünü temsil ediyor. Diğer bir deyişle, nötrinolar evrenin ve fiziki gerçekliğin gizemlerini çözmede olmazsa olmaz (sine qua non) fenomenler. Etkileşime zor giren düşük sikletleriyle kuantum alanlar öbeğinin araştırması en zor bölümlerinden birisini temsil ediyorlar. Nötrinoların araştırılmasında çok nadir gerçekleşen nötrino etkileşmelerini yakalayabilmek için çevredeki diğer etkileşimlerden - kozmik kuantum gürültüden - izole etmeniz gerekmektedir ve bu nötrino araştırma tesislerinin ve ekipmanlarının derinlerde - mesela yerin veya denizin derinliklerinde - yer almasını zorunlu hale getirmektedir.
Nötrinoların veya nötrino alanının başka bir ilginç özelliği de kendi içinde geçirgenliğidir, yani elektron nötrinosu veya verilmiş herhangi bir tip nötrinonun titreşerek elektron, müon ve tau farklı nötrino çeşnilerinin kütlelerine geçiş yapmasıdır. Diğer bir deyişle nötrinolar özel bir süperpozisyon fazında sayılıp devamlı "farklı kilolarda" ama aynı - kuantum alan - rahmini paylaştıkları "kardeşlerinin kilolarında" bize belirmekteler (nötrino titreşmesi/oskilasyonu). Alışıldık biçimde Güneş'ten gelen elektron nötrinolarını bir müon veya tau içerikli reaksiyonun çeşnisi veya eşlikçisi olmadıkları halde üç kütle tipinden herhangi birisinde tespit edersiniz. Ama geçmişteki gibi yalnızca elektron nötrinosu kütlesinin spektrumunda etkileşimlere odaklanırsanız beklediğinizden daha düşük sayıda - üçte biri kadar - Güneş kaynaklı elektron nötrinosu bulunduğunu görürsünüz. Bahsettiğim oskilasyon hipotezi ortaya atılıp test edilene kadar bu problem çözülememiş ve buna "solar nötrino problemi" denmiştir.
Güneş kaynaklı alışıldık nötrinoların ötesinde yüksek enerjili kozmik olgu veya hadise kaynaklı nötrinoların tespit edilmesi nötrino araştırmalarını empirik zeminde genişletecek ve ilerletecektir.
_____________________________ We're beyond sympathy at this point, we're beyond humanity.
-
Metin nasıl bir editörsün hayret ediyorum.. en teknik, bilimsel haberler hep senden geliyor. itü fizikteyken cern'de çalışan bir hocamla çalışmıştım bu teleskoplara, o söyleyene kadar da hiç bilmiyordum. sen maşallah her konuyu biliyorsun ve yazıyorsun. bi twitter adresini falan paylaş da takip edelim be
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X