Şimdi Ara

Sigara Reklam Yüzü Olan Ünlülerin Sigaradan Ölmesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
97
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Ülkemizde yapılan araştırmalarda TÜİK veilerine göre son yıllarda sigara içme oranında ciddi bir azalma var. Yapılan projelerin bu konuda çok etkili olduğunu düşünüyorum. Özellikle dumansız hava sahası, Alo171 Sigara Bırakma Hattı ve Bırakabilirsin.org bu konuda önde gelen projeler. Bu projeler sayesinde insanlar daha fazla bilinçlendirildi ve bana bişey olmaz diyenler bile sigarayı bıraktı.

    Bu konuda son zamanlarda en etkili işlerden biriside Sigarayı Bırak Hayatı Bırakma projesidir. Proje kapsamında çekilen spot filmler bu zamana kadar ki kamu spotlarının tartışmasız en etkileyici olanları.

    Konumuza gelecek olursak zamanında yurt dışında önde gelen sigara markalarının reklam yüzü olmuş ve sigara yüzünden hayatını kaybetmiş veya sigara yapmış olduğu işten pişman olup kendini insanların sigarayı bırakmasına adayan ünlüler var bunların başında Eric Lawson, Wayne McLaren ve J.Sackman geliyor.

    Eric Lawson, yıllarca bir sigara markasının reklam yüzü olmuş sonrasında ise sigaraya bağlı olarak KOAH hastalığına yakalanmış ve hayatını kaybetmiştir. Yine aynı şekilde bir sigara markasının reklam yüzü olan ve içtiği sigaralar yüzünden akciğer kanserine yakalanan Wayne McLaren ise 51 yaşında hayatını kaybetmiştir. J.Sackman ise bir diğer sigara markasının reklam yüzü olmuş ve sigara yüzünden sesini kaybetmiş ve söyle demiştir. "Yıllarca sigara markaları için modellik yaptım pek çok insanı sigara içmeye ikna ettim umarım sizi sigara içmemeye ikna edebilirim."

    Görüldüğü üzere sigara insanları genç yaşlı demeden etkisine alıp ciddi zararlar veriyor. Sigaranın verdiği zararlar sadece maddi olmuyor. Zaman ilerledikçe sigara içimine bağlı çok sayıda hastalık insan vücuduna yerleşiyor bunlardan bazıları için dönüş varken bazıları için ise ne yazık ki dönüş olmuyor.

    Günümüzde insanlar sigarayı bırakmak için sağlıksız yöntemlere başvurabiliyor.Bunların başında elektronik sigara geliyor. Elektronik sigaranın net bir şekilde zararlı olduğuna dair yapılmış bir araştırma henüz yok ama duman çıkmasını sağlayan kapsüller içinde kimyasal maddeler mevcut ve bu kimyasallar içinde nikotinde var doğal olarak elektronik sigarada içenlere zarar veriyor. Son zamanlarda görüyoruz ki elektronik sigaralar cepte ısınmaya bağlı bataryası şişiyor ve patlıyor.

    Bence en etkili yöntemlerin başında empati yapmak geliyor açın Youtube'dan sigaranın zararları diye yazın ve karşınıza çıkan videoları izleyip o videolardaki insaların yerine kendinizi koyun emin olun ilerde öyle olmak istemezsiniz ama sigarayı bırakmadığınız sürece ne yazık ki öyle olacaksınız. Sigarayı bırakabilmeniz için emek veren kurumlar var bunların başında Yeşilay geliyor. Bırakabilirsin diye bir proje var son günlerde televizyonda veya internette mutlaka denk gelmişsinizdir. Bu spot filmlerindeki amaç sigara içenlerin empati yapıp reklamdaki insanların yerine kendilerini koymalarıdır. Ayırcahttp://birakabilirsin.org adresine girdiğinizde ise size sigaranın ne kadar zararlı olduğunu bilimsel bir şekilde açıklamışlar ve nasıl bırakabileceğinize dair ise ciddi anlamda destek veriyorlar. Elimizde olan şeyin değerini kaybedince anlıyoruz ne yazık ki ama kaybettiğimiz şey sağlığımız ise geri gelmiyor.
    https://www.youtube.com/watch?v=aigcxc4JID0
    https://www.youtube.com/watch?v=2FOIY3-0p7I
    https://www.youtube.com/watch?v=sL7pZ4LFVCg







  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.