Şimdi Ara

LAN ile Ag Baglantisi Kurma (3 pc + 1 server)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
1.642
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Ag baglantilari ile ilgili bir projem var ve haliyle yardiminiza da ihtiyacim var bazi konularda.

Oncelikle projemde ;
    -3 pc
    -1 server(sunucu) var. Bu 3 pc cesitli applicationlar, otomasyon programlari vs iceriyor. Server ise uzakta baska bir server odasinda yer aliyor.

Amac: LAN (Local Area Network) kullanarak, Bu pc lerdeki bilgilerin dosyalarin verilerin artik her ne varsa bir kopyasini duzenli araliklarla otomatik olarak Server'a kaydetmek ve server'in ornegin ayda bir bu Pc lerden aldigi bilgileri guncellemesi

Bu konuyu arastirdiktan sonra vardigim sonuclar;

3 PC ve 1 Server'u Switch ile baglayip yerlesim ve baglanti bicimi olarak Star topoloji kullanacagim. RJ45 kablolarindan yararlanacagim Switch ve materyeller(Pcler+Server) arasindaki baglantiyi kurmak icin.

Olayi basit bir semada gosterecek olursam;

[image]
     LAN ile Ag Baglantisi Kurma (3 pc + 1 server)
    [/image]

Sorularima gelince;

-Sizce buraya kadar soylediklerim mantikli mi, bir sorun var mi?
    -Ben server'u nasil programlayacagim (programlama mi deniyor guncellemenin olmasi icin yapmam gereken seye emin degilim) duzenli guncelleme yapip verileri kaydetmesi icin?
    -Client/server iliskisi kurmak icin nasil bir konfigurasyon(yapilandirma) yapmam gerekiyor? Cunku benim icin 3 pc client pozisyonunda olacak.

Ilerleyen zamanlarda da sorularimin olacagini dusunuyorum projenin ilerleyisine gore, onlari da bu konu altinda yazacagim. Ben arastirmalar yaptim, ama eger tavsiye edebileceginiz siteler pdf ler varsa bu konuda paylasirsaniz sevinirim. Sorularima da yanitlarinizi bekliyor olacagim. Tesekkurler.

(not: aciklamadigim ustu kapali olan bir sey varsa proje hakkinda, yorumda yazarsaniz aciklamaya calisirim)

• smy_ S kullanıcısına yanıt
    Sorularima gelince;

-Sizce buraya kadar soylediklerim mantikli mi, bir sorun var mi?

Tek server olduğu için biraz zahmetli fakat imkansız değil..

-Ben server'u nasil programlayacagim (programlama mi deniyor guncellemenin olmasi icin yapmam gereken seye emin degilim) duzenli guncelleme yapip verileri kaydetmesi icin?
    Server'a DFS kurarak
    DFS Sunucular üzerinde oluşturduğumuz Replication Groups sayesinde Site larımızda bulunan DFS sunucular kendilerinde bulunan bir kaynağı diğer site da bulunan DFS Sunucu arasında transfer edebiliyor. Böylelikle misal İstanbulda ki clientlar Ankara Site’ ın da publish edilmiş bir kaynağa erişmek için o site a kadar gitmiyorlar, zaten bulundukları site da bulunan DFS Sunucumuz kendi üzerine o datayı transfer edecektir.

Böylelikle ektradan bir trafik oluşumunun önüne geçmiş olacağız ve clientların kaynaklara erişimlerinde geçen süreninde düşmesini sağlamış olmaktayız.

-Client/server iliskisi kurmak icin nasil bir konfigurasyon(yapilandirma) yapmam gerekiyor? Cunku benim icin 3 pc client pozisyonunda olacak.

Serverda bir DC oluşturup VPN yada firewall tunelleri ile uzakta bulunan serveri kendi networkunuzdeymiş gibi davrandırabilirsiniz.
    Hatta zamanlanmış görev oluşturup yada farkli bir yazılım ile belirlediginiz surede dosya transferide yapabilirsini.

Anlık bir dosya transferi istiyorsan 2 adet server şart

1 server 3 client icin VPN yada firewall ile dış ip den iç ip ye giriş yapabilirsiniz

1- Topolojide sorun yok.
    2- server client ayrımına gerek yok
    3-PC'lere aynı bloktan elle ip verin
    4- Pc'lerde datayı mümkün mertebe tek klasörde bulundurup ağda paylaşıma açın ve serverden o klasöre bağlanın, server'da her pc için görev zamanlayıcıdan yedekleme komutunu yazıp periyod belirleyin.

kolay gelsin

OCP Türkiye
  • quote:

Orijinalden alıntı: basdogangunes

neden zahmetli dediniz anlamadim

quote:

Server'a DFS kurarak
    DFS Sunucular üzerinde oluşturduğumuz Replication Groups sayesinde Site larımızda bulunan DFS sunucular kendilerinde bulunan bir kaynağı diğer site da bulunan DFS Sunucu arasında transfer edebiliyor. Böylelikle misal İstanbulda ki clientlar Ankara Site’ ın da publish edilmiş bir kaynağa erişmek için o site a kadar gitmiyorlar, zaten bulundukları site da bulunan DFS Sunucumuz kendi üzerine o datayı transfer edecektir.

Böylelikle ektradan bir trafik oluşumunun önüne geçmiş olacağız ve clientların kaynaklara erişimlerinde geçen süreninde düşmesini sağlamış olmaktayız.

Ama benim DFS sunuculari arasinda iletisim kurmama gerek yok, 1 sunucum var cunku, yaniliyor muyum? yoksa 3 PC yi de mi birer sunucu olarak kabul ediyoruz

quote:

Serverda bir DC oluşturup VPN yada firewall tunelleri ile uzakta bulunan serveri kendi networkunuzdeymiş gibi davrandırabilirsiniz.
    Hatta zamanlanmış görev oluşturup yada farkli bir yazılım ile belirlediginiz surede dosya transferide yapabilirsini.

1 server 3 client icin VPN yada firewall ile dış ip den iç ip ye giriş yapabilirsiniz

zaten switch yardimi ile ayni networkte olmus olmayacaklar mi, neden bir daha ayni network'te gibi davrandirmamiz gerekiyor.
    birde serverda DC olusturmak ne demek?

sanirim ogrenecegim cok sey var bu proje sayesinde :)

quote:

Orijinalden alıntı: OCP Türkiye

4- Pc'lerde datayı mümkün mertebe tek klasörde bulundurup ağda paylaşıma açın ve serverden o klasöre bağlanın, server'da her pc için görev zamanlayıcıdan yedekleme komutunu yazıp periyod belirleyin.

kolay gelsin

ayni bloktan elle ip vermekten kastiniz nedir?

ikinize de cevaplarinizdan dolayi cok tesekkur ederim :)
    @basdogangunes @OCP Türkiye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smy_ -- 2 Haziran 2014; 0:38:59 >

• quote:

Orijinalden alıntı: smy_

quote:

neden zahmetli dediniz anlamadim

quote:

Server'a DFS kurarak

Ama benim DFS sunuculari arasinda iletisim kurmama gerek yok, 1 sunucum var cunku, yaniliyor muyum? yoksa 3 PC yi de mi birer sunucu olarak kabul ediyoruz

quote:

zaten switch yardimi ile ayni networkte olmus olmayacaklar mi, neden bir daha ayni network'te gibi davrandirmamiz gerekiyor.
    birde serverda DC olusturmak ne demek?

sanirim ogrenecegim cok sey var bu proje sayesinde :)

quote:

kolay gelsin

ayni bloktan elle ip vermekten kastiniz nedir?

ikinize de cevaplarinizdan dolayi cok tesekkur ederim :)
    @basdogangunes @OCP Türkiye
    sunucu üzerinde otomasyon programı çalışacak ve pclerdeki bazı verileri düzenli olarak sunucuya yedekleyecek..
    konu buysa çok da büyük bir iş değil... dfs kurmaya gerek yok...
    en basit şekilde sunucu üzerinden bir veri havuzu oluşturabilirsin...
    pcler veriyi kendi üzerinde değil sunucu üzerinden paylaşıma açtığın bölümde tutarlar direk olarak...
    daha bir çok farklı çözüm üretilebilir...
    ama clientteki veriyi sunucu üzerinde yedeklemek ne kadar mantıklı bilemiyorum...
    farklı bir depolama ürünü kullanmak daha sağlıklı olur...
    neden sunucu üzerinde tutmak istiyorsun? clientteki verinin niteliği nedir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dgo_cr7 -- 2 Haziran 2014; 10:10:13 >

ağda IP dağıtan bir dhcp server olmadığından pc'lere elle ip vermek durumundasınız.
    192.168.1.x bloğundan cihazlara elle ip vereceksiniz ve cihazlar ağ üzerinden birbirlerine ulaşabilecek.

OCP Türkiye
  • quote:

Orijinalden alıntı: dgo_cr7

sunucu üzerinde otomasyon programı çalışacak ve pclerdeki bazı verileri düzenli olarak sunucuya yedekleyecek..
    konu buysa çok da büyük bir iş değil... dfs kurmaya gerek yok...
    en basit şekilde sunucu üzerinden bir veri havuzu oluşturabilirsin...
    pcler veriyi kendi üzerinde değil sunucu üzerinden paylaşıma açtığın bölümde tutarlar direk olarak...
    daha bir çok farklı çözüm üretilebilir...
    ama clientteki veriyi sunucu üzerinde yedeklemek ne kadar mantıklı bilemiyorum...
    farklı bir depolama ürünü kullanmak daha sağlıklı olur...
    neden sunucu üzerinde tutmak istiyorsun? clientteki verinin niteliği nedir?

Hayir, PC'ler uzerinde otomasyon programlari calisacak ve bu PC'lerdeki bazi veriler duzenli olarak sunucuya yedeklenecek.
    Amac ise: eger bu PC lerden birine birsey olursa, her zaman gerekli verilerin guncel bir kopyasinin (bu yuzden belli araliklarla server kendine yedekledigi PC lerden gelen verilerin guncellemesini yapacak ) server'de bulunmasi.

quote:

ağda IP dağıtan bir dhcp server olmadığından pc'lere elle ip vermek durumundasınız.
    192.168.1.x bloğundan cihazlara elle ip vereceksiniz ve cihazlar ağ üzerinden birbirlerine ulaşabilecek.

anladim, ayni ag uzerinde olacak sekilde IP adreslerini vermek yani

simdiye kadar geldigim noktayi ayrintili maddeleyecek olursam;

- bilgisayarlara ag karti takip, kurulumlarini yapacagim.
    - ayni agda olmalari icin IP adreslerini degisecegim (TCP/IP kismindaki ayarlardan).
    - Switch ve RJ45 kablolari ile dordu (3pc+1server) arasindaki fiziksel bagi saglayacagim.
    - ip adreslerini ve aralarindaki iletisimi cmd de kontrol edecegim ( cmd/k ipconfig/all + ping -t)
    - PC'lerde ulasmak istedigim verileri paylasima acacagim.

buraya kadar olan kisim LAN kurulumuydu. simdi server'de guncel bir kopya olusturma kismi icin;

- .bat dosyasi olusturma, ozet olarak bu dosyayi her calistirgimizda ag yardimi ile PC lere gidip verileri kopyalayip, serverde var olan eski kopyalarinin uzerine yapistiracak = guncelleme.
    -bu dosyanin belli araliklarla otomatik olarak calistirilmasi icin ise; sistem araclari -> zamanlanmis gorevler kisminda yeni bir gorev olusturup istedigimiz araliklarla (ayda, yilda, gunde bir vs vs ) .bat'in calistirilmasini saglayacagiz.

Teorik olarak su an olayin bu kadar oldugunu dusunuyorum. Eksik unuttugum ya da yanlis soyledigim bir kisim var mi sizce, en basit sekilde cozume gitmeye calistim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smy_ -- 2 Haziran 2014; 15:44:18 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    hiç denemedim ama bat dosyası oluşturmadan görev zamanlayıcıda bu işlem tanımlanabiliyor. muhtemelen komut dosyasına copy e:\data c:\datapc1 tarzı bir şeyler yazılıyordur. bir nevi bat dosyasını her halukarda yazıyorsunuz.

OCP Türkiye
  • quote:

hiç denemedim ama bat dosyası oluşturmadan görev zamanlayıcıda bu işlem tanımlanabiliyor. muhtemelen komut dosyasına copy e:\data c:\datapc1 tarzı bir şeyler yazılıyordur. bir nevi bat dosyasını her halukarda yazıyorsunuz.

az once bilgisayarimda denedim. farkli yerlerde birer klasor olusturdum X adinda (biri bos biri doluydu) ve .bat i kullanarak bos olani dolu olanla guncelledim. .bat ile daha kola geldi bana boylelikle gorev zamanlayicida sadece istege gore zamanlamayi secmek kaliyor ve kod yazmaya gerek kalmiyor her seferinde.

.bat dosyasinda yazdigim kod ise:

@echo off
    Copy "kaynakdosyaninadresi(orjinalin)\X" "yapistirilacagiadres(guncellenecek dosyanin oldugu adres)\X"
    Exit

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smy_ -- 2 Haziran 2014; 16:26:04 >
    Saygılar...

OCP Türkiye
  • Clientteki verileri sunucuda depolamak mantiksiZ olur... sadece yedekleme amacli ise bu amaca uygun bir depolama urunu kullanmak daha dogru olur. illa sunucu uzerinde depolayacaksaniz dedigim.gibi sunucuda bir paylasim klasoru olusturur ve verilerin direk oraya kaydedilmesini saglarsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

"dos"çular nasıl belli ediyor kendini. herhangi bir editör proramı kullanmadan "alt" tuşu ve ASCII 255 karakterle pw dosyası hazırlayan bir arkadaş vardı kulakları çınlasın :)

o kadar olmasam da isimi gorecek birkac satiri yazabiliyorum simdilik :)

quote:

Clientteki verileri sunucuda depolamak mantiksiZ olur... sadece yedekleme amacli ise bu amaca uygun bir depolama urunu kullanmak daha dogru olur. illa sunucu uzerinde depolayacaksaniz dedigim.gibi sunucuda bir paylasim klasoru olusturur ve verilerin direk oraya kaydedilmesini saglarsiniz.

Neden mantiksiz olur anlamadim? Illa sunucu uzerinde kopyalamak istiyorum degil fakat projemde sunucu kullanmam istendi o yuzden fazla sorgulamadim acikcasi neden baska bir depolama urunu olmasin diye.

• quote:

quote:

"dos"çular nasıl belli ediyor kendini. herhangi bir editör proramı kullanmadan "alt" tuşu ve ASCII 255 karakterle pw dosyası hazırlayan bir arkadaş vardı kulakları çınlasın :)

o kadar olmasam da isimi gorecek birkac satiri yazabiliyorum simdilik :)

quote:

Clientteki verileri sunucuda depolamak mantiksiZ olur... sadece yedekleme amacli ise bu amaca uygun bir depolama urunu kullanmak daha dogru olur. illa sunucu uzerinde depolayacaksaniz dedigim.gibi sunucuda bir paylasim klasoru olusturur ve verilerin direk oraya kaydedilmesini saglarsiniz.

Neden mantiksiz olur anlamadim? Illa sunucu uzerinde kopyalamak istiyorum degil fakat projemde sunucu kullanmam istendi o yuzden fazla sorgulamadim acikcasi neden baska bir depolama urunu olmasin diye.

Alıntıları Göster
    bu bir okul ödevi midir iş projesi midir?

• quote:

is projesi

quote:

is projesi

Alıntıları Göster
    şimdi sizin sunucu kullanmanızı kim söyledi bilemiyorum fakat sistemi kuracak ve yönetecek kişi sizseniz, sorumluluk size aitse ne kullanacağınızı sizin belirlemeniz lazım...
    sunucuların görevi verileri saklamak değil adı üstünde sunmaktır... sunucularda oyun da oynanmamalıdır mesela... fakat teorik olarak yükleyip oynayabilirsiniz... bu da buna benziyor... olabilir ama olmamalıdır...
    kullanıcıların virüslü veya bozuk dosyaları sunucu stabilizasyonunu bozabilir mesela..o yüzden bu iş için ayrılmış bir sunucu olmadığı sürece tercih edilen bir yöntem olmamalıdır..
    bir nas backup ünitesi alırsanız hem sunucunuzu hem clientlerinizi yedekleyebilirsininz... kendi yazılımı ile bunu çok daha kolay bir şekilde yaparsınız... çünkü görevi verileri yedeklemektir.. bunların fiyatları çok da yüksek değildir..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dgo_cr7 -- 3 Haziran 2014; 2:19:46 >

• quote:

bir nas backup ünitesi alırsanız hem sunucunuzu hem clientlerinizi yedekleyebilirsininz... kendi yazılımı ile bunu çok daha kolay bir şekilde yaparsınız... çünkü görevi verileri yedeklemektir.. bunların fiyatları çok da yüksek değildir..

oncelikle tesekkurler aciklamaniz icin,

NAS kullanirsam eger ilk konu acarkenki semada server yerine NAS'i koyacagim o halde oyle mi, cunku ben server'i yedeklemek icin kullanacaktim, simdi yerini NAS alacak. Peki NAS koyarsam ayri bir isletim sistemi varmis, onu nasil aga dahil edecegim? Normalde .bat yazip onunla duzenli yedekleme yapmayi dusunmustum NAS ile nasil olacak

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smy_ -- 3 Haziran 2014; 9:42:40 >

quote:

oncelikle tesekkurler aciklamaniz icin,

NAS kullanirsam eger ilk konu acarkenki semada server yerine NAS'i koyacagim o halde oyle mi, cunku ben server'i yedeklemek icin kullanacaktim, simdi yerini NAS alacak. Peki NAS koyarsam ayri bir isletim sistemi varmis, onu nasil aga dahil edecegim? Normalde .bat yazip onunla duzenli yedekleme yapmayi dusunmustum NAS ile nasil olacak
    server yine ağda olacak otomasyon programını çalıştıracak..
    nas da aynı şekilde networke dahil olacak.. bir ip vereceksiniz...
    kendi yazılımı ile istediğiniz veriyi zamanlayarak yedekleyebilirsiniz... gayet basittir..

• quote:

kendi yazılımı ile istediğiniz veriyi zamanlayarak yedekleyebilirsiniz... gayet basittir..

burda yapilanlar degil mi yapmam gereken? (eger bu marka bir NAS aldigimi dusunursek)

https://www.synology.com/en-us/support/tutorials/454

turkce aciklayan bir doc pdf vs aradim ama bulamadim...

quote:

burda yapilanlar degil mi yapmam gereken? (eger bu marka bir NAS aldigimi dusunursek)

https://www.synology.com/en-us/support/tutorials/454

turkce aciklayan bir doc pdf vs aradim ama bulamadim...
    nas ethernet girişi olan bir cihazdır..
    sunucuyu ve bilgisayarları switche nasıl bağlıyorsanız onu da o şekilde bağlayacaksınız...
    bundan sonra yapmanız gerekenler de aşağı yukarı anlatılanlara benzer...
    ben size kurulum aşamalarında dışarıdan destek almanızı öneririm..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi dgo_cr7 -- 3 Haziran 2014; 11:03:54 >

• quote:

nas ethernet girişi olan bir cihazdır..
    sunucuyu ve bilgisayarları switche nasıl bağlıyorsanız onu da o şekilde bağlayacaksınız...
    bundan sonra yapmanız gerekenler de aşağı yukarı anlatılanlara benzer...
    ben size kurulum aşamalarında dışarıdan destek almanızı öneririm..

haklisiniz, kurulum konusunda destek almam gerekiyor, gozden kacirip unutulabilecek cok sey var gibi

NAS kullanma fikrini bana projeyi verene aciklayacagim, tesekkurler

bugun baglanacak bilgisayarlardan gordum inceledim, dusundugumden daha kolay olacak sanirim. windows 2000 yuklu ve NAS'a yedeklemem gerekenler 3 ayri klasorde toplanmis durumda zaten. Klasorler toplamda 4go gibi birsey. O zaman server'a ihtiyac yok. Eger diger 3 pc de bunun gibiyse IP adreslerini verip bu 3 pc ye, istenen 3 klasoru her birinde paylasima acip, direk NAS'ta yedekleyebilirim o halde.

+

----

NAS ile hangi isletim sistemleri kullaniliyor? Bu sitedehttp://www.hakanuzuner.com/index.php/network-attached-storage-nas-mimarisi.html "Windows, Linux ya da Unix tabanlı işletim sistemi" yaziyor fakat neden urunun ayrintilarinda (herhangi bir urun sectim sadece isletim sistemini gormek icin) isletim sistemine dair birsey goremiyorum :http://www.synology.com/en-uk/products/spec/DS713+ , hangi isletim sistemlerine ag ile baglanabildigini soyluyor fakat kendisi hangi isletim sistemini kullaniyor

+

baska sitelerde de isletim sistemi olarak bunlari gordum FreeNAS / Openfiler / Microsoft iSCSI

----

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi smy_ -- 3 Haziran 2014; 17:26:56 >

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.