Şimdi Ara

Bir insanın farklı renkleri gördüğünü test edemeyiz. [BENCE] (20. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
440
Cevap
20
Favori
9.932
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: Onur0021

Hiç net değil. Ortaya çıkacak olan renklere de zaten aynı isimle sesleniyoruz. Yani ben kırmızıyla-sarıyı karıştırdığımda bana hep aynı sonuç çıkıyor. Ben de bu sonuca turuncu diyorum. Sende kırmızı ve sarı dediğin rengi karıştırınca sürekli aynı sonuç çıkacak. Sen ortaya çıkan sonuca turuncu diyeceksin (senin gördüğüne), bende benim gördüğüme turuncu diyecem.
    @Onur0021

eğer karışımlar aynı renkteyse problem yok. ama farklıysa işte o zaman bir şekilde farklı renklere aynı adı veriyoruz.

evet haklısın ancak ortaya çıkan 2 karışık boya yanyana gelince fark edilmez mi diyorsun ?
  • nabruk_nabruk N kullanıcısına yanıt
    Edilemez hocam mümkün değil. Bütün renkleri yanyana, bütün renklerin birbiriyle karışımını da yanyana koyalım. Hepsine aynı şeyi söyleriz. Diyelim ki sen X ve Y'yi karıştırdın ve ortaya Z çıktı (senin gördüğün). Senin Z'ni ben K olarak görüyorum diyelim. Ama bu seferde şöyle bişey var, sen Z'ye kırmızı diyosun ben K'ye. Ben şimdi kırmızı dediğim şeyin senin beyninin içinde Z olduğunu nasıl bilebilirim? Yani gördüklerimiz farklı olsa da bunu birbirimize kanıtlayamayız.
  • quote:

Tamamda benim hiç birşey göremediğim karanlıkta gördüğüm renk (ve ya beynimde oluşan görüntü), senin siyah dediğin renkten farklı olduğunu düşün. Ve benim gördüğüm rengin bana etrafta hiç birşey göstermediğini düşün. Ya da daha basit anlatayım, senin karanlık dediğin şey (yani renksiz ortam), benim beynimde başka bi tonda olabilir. Misal senin karanlık dediğin şey araba, benim karanlık dediğim şey uçak. Fakat işlevleri aynı. Sen araba görünce, ben uçak görünce, ikimiz de hiç bişey göremiyoruz.
    Bir kere mesala kırmızı rengine bakan 2 kişinin gözüne de aynı dalga boyu gelmektedir. Yani dalga boyu kısmında sıkıntı yok. Şimdi gelelim şu işe. Her beyinde mecburi olarak aynı dalga boyları aynı şekilde mi yorumlanmak zorundadır yoksa beyin aynı dalga boyuna kendince yorum yapabilir mi?

Bunun cevabını yapamaz olarak verebiliriz arkadaşlar. Her insan aynı rengi aynı şekilde görür rengin görüntü oluşturmasını yorumlayamaz. Sadece çevresel koşullara göre mesala 10 yaşındayken kırmızı çok hoşuna giderken 20 yaşında mavi çok hoşuna gidebilir. Beyin sadece bunu yorumlayabilir.

Bunu neye dayanarak söylüyorum?

Şöyle açıklayalım. Eğer beyin aldığı dalga boyunu farklı yorumlayabilme yetisine sahip olsaydı 10 yıl önce kırmızı gördüğünüz bir şey zamanla size maviye dönebilirdi. Mavi de kırmızıya mesala. Sonuçta beyin aldığı bu veriye yorum yapma yetisine sahipse yıllar içinde hatta ruh halinize göre bile kırmızı renginin size görünüşü değişebilirdi ama değişmiyor. Hiç facebookun simgesinin rengini farklı algıladığınız oldu mu? Çimlerin rengini 10 yıl önce nasıl görüyorsanız hala öyle değil mi?

Beyin daha soyut şeylere yorum yapabilir. Sonuçta yorum yapmak demek o konudaki fikrini değiştirebileceği anlamına geliyor.

Mesala 3 yıl önce çok dine bağlı olup çeşitli çevre etkenlerinden dolayı dine karşı beyninizin algısı değişip şuan dinsiz olabilirsiniz. Başka bir örnek futbolu eskiden çok sevebilir ama futbola olan algınız zamanla değişebildiği gibi artık sevmeyebilirsiniz.

Yani bu düşünceler öğretilen düşüncelerdir. Kişiden kisiye çevre etkilerine göre değişir. Başlangıçta da mesala aynanda yüzlerce insana ilk defa futbol izletin hepsi buradan farklı şeyler çıkarabilir.

Biraz karmaşık oldu ama temel olarak duyu organlarımızla aldığımız bilgiler zamanla değişmediği için biz bunlara daha en başından beri de yorum yapamaz durumdayız ve genlerden bunu algılamamız nasıl tanımlanmışsa öyle algılarız.

Başka bir duyuya geçelim. En basitinden sıcaklık hissi. Her insanda aynıdır ve beyin de her insanda aynı şekilde algılar. Burada bahsettiğim çevre şartlarından dolayı birinin üşüdüğü sıcaklıkta diğerinin üşümemesi değil. Mesala her insan üşüdüğü zaman beyne bu üşüme olarak iletilir. Beyin de vücut kıllarını dikerek hareket etmelerini sağlar damarları büzer vs. Hiçbir beyin üşüme hissine farklı yorum katarak sıcaklama olarak algılayıp üşüdüğü zaman terleyip vücut ısısını dışarı atmaya çalışmaz.

Üşüme veya sıcaklama hissi her beyinde aynı algılandığı gibi görme de ses de aynı algılanır.

Değişen beynin bunları farklı algılaması veya farklı şekilde yorumlaması değil, bu verilerden elde ettiği sonuçları değiştirebilir (senin hoşlandığın renkten benim hoşlanmamam gibi).

Özet: Beyin rengi yorumlayabiliyor olsaydı 10 yıl önce gördüğün çim rengiyle zaman içinde değişen ortam koşullarından dolayı şuan gördüğün çim rengi farklı olabilirdi.

En kötü ihtimalle aynı görme genlerine sahip insanların kesinlikle aynı gördüğünü söyleyebiliriz ama 7 milyar insanın 7 milyarının da farklı görebileceği ihtimali yoktur.

Ekleme:

Şöyle bir örnek daha geldi aklıma. Göz renkleri mavi kırmızı ve yeşil algılama reseptörleriyle algılar.

Yani 3 ayrı birbirinden bağımsız veri var ortada. Renk körü arkadaşlar kusura bakmasın bi kenara bırakıyorum onları.

Şimdi hepimiz biliriz ki mavi yeşile çok yakındır ve kırmızı bunlardan çok uzaktır. Hatta ana renklerin bu 3ü olduğunu bilmek bana ve birçok kişiye çok saçma gelmiştir. Mavi ile yeşil çok benzerdir çünkü. Eğer yeşil ile maviyi birbirine çok yakın görmeyip mesala kırmızıyla maviyi çok benzer gördüğünü iddia eden varsa (ki yok) her gözün farklı algılayabildiğini savunabiliriz ama her insan mavi ile yeşili kırmızıya kıyasla daha yakın renkler olarak görüyorsa ( 3 ayrı reseptörden gelmesine rağmen) demekki her insan mavi-kırmızı-yeşil renklerini aynı şekilde görmektedir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EfeAYDIN -- 10 Nisan 2014; 1:51:18 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Yucuklu Sumurta

Mantıklı

Alıntıları Göster
    inan bana bunu ben yıllarca düşündüm ve kimseye sormaya fırsat bulamadım. bazen düşünüyorum acaba benim gibi düşünen var mı diye. varmış meğer
  • @Onur0021

:) olay gittikce tavuk yumurta olayına kayacak ancak karışımları yanyana koyunca ne isim verdiğimiz mühim değil.. alakası olmayan 2 farklı boya çıkıyor mu ortaya sen ona bak.. ondan sonra tümden gelerek ilk başta ki renklerin aslında isimlerini farklı biliyoruz. bu ortaya çıkar. haklısın senin Z dediğine ben K derim. ama Z ile K yazılışınıda bi zahmet farkederiz.
    Aynı şeyden bahsediyoruz fakat şunu atlıyosun, K ve Z bizim beynimizde oluşan görüntüler. Bunu bir yere yazamazsın, anlatamazsın, dillendiremezsin. K ve Z sanal şeyler. İşte biz bu sanal şeylere isim veriyoruz. Beynimiz içinde ki görüntüye isim veriyoruz. Ben senin neye kırmızı dediğini nasıl bilebilirim ki. Somutlaştıralım;

Bir taş var ve bu taşın bize verdiği sinyal A. Sen bu A sinyalinden zzz sonucu çıkarıyosun ben de yyy sonucu çıkarıyorum. Biz çıkardığımız sonuçlara isim veriyoruz. Ne kadar farklı olursa olsun. zzz senin için, yyy benim için bir sonuçtur. İkimiz de bu sonuca kırmızı diyoruz. Az önce söyledim bu sonuçların birbirimize farklı olduğunu kanıtlamanın tek yolu var. Sen A sinyali aldığında oluşan sonucu benim görebilmem. Bi nevi senin beyninden bir yazıcı gibi çıktı almam lazım ve sonuca bakmam lazım. Benim beynimden çıkan çıktıyla seninkisi farklıysa işte o zaman farklı gördüğümüz kanıtlanır. Ama tabi ki böyle bişey mümkün değil henüz.

• quote:

Aynı şeyden bahsediyoruz fakat şunu atlıyosun, K ve Z bizim beynimizde oluşan görüntüler. Bunu bir yere yazamazsın, anlatamazsın, dillendiremezsin. K ve Z sanal şeyler. İşte biz bu sanal şeylere isim veriyoruz. Beynimiz içinde ki görüntüye isim veriyoruz. Ben senin neye kırmızı dediğini nasıl bilebilirim ki. Somutlaştıralım;

Bir taş var ve bu taşın bize verdiği sinyal A. Sen bu A sinyalinden zzz sonucu çıkarıyosun ben de yyy sonucu çıkarıyorum. Biz çıkardığımız sonuçlara isim veriyoruz. Ne kadar farklı olursa olsun. zzz senin için, yyy benim için bir sonuçtur. İkimiz de bu sonuca kırmızı diyoruz. Az önce söyledim bu sonuçların birbirimize farklı olduğunu kanıtlamanın tek yolu var. Sen A sinyali aldığında oluşan sonucu benim görebilmem. Bi nevi senin beyninden bir yazıcı gibi çıktı almam lazım ve sonuca bakmam lazım. Benim beynimden çıkan çıktıyla seninkisi farklıysa işte o zaman farklı gördüğümüz kanıtlanır. Ama tabi ki böyle bişey mümkün değil henüz.

Yukarıdaki yazımı okur musun bi ne yorum yapacağını merak ettim. Dediklerin konusunda ben de çok düşündüm ama mesala sence de ana ışık renklerinden ve bizim göz reseptörlerimizden olan mavi ile yeşil kırmızıya göre birbirine daha yakın değil mi? Halbuki 3 bağımsız reseptörden gelen veri bunlar. Farklı algılıyor olsaydık sen kırmızıyla yeşili daha yakın görebilirdin.

• quote:

Olay sanal olan bişeyi somutlaştırmakta kopuyor o halde.. Bende bu yüzden dedim ki boyalarla karşılaştıralım . Sen bana ordan 1 kova kırmızı boya versene. bende kendi kırmızı boyamı vereyim. koyalım yan @Onur0021 yana. göz var nizam var. benim kırmızı boya sana göre mavi çıktı. nolcak şimdi..?

Hocam sen benden kırmızı boya istediğinde sana verdiğim renk zaten senin kırmızı olarak gördüğün boya olacak. Sorun burda zaten, birbirilerimizin verilerine ortak kelimeler kullanmamız.

Senin kırmızı dedğin şey A, benim ki B. Sen benden A istiyosun ben sana B veriyorum. Şimdi diyeceksin farklı değilmi işte? Değil!

Senin A dediğin şey bende B. Benim B dediğim şey sende A. Yani farklı sonuçlara aynı ismi veriyoruz. Aslında renklere isim verilmesinin mantığıda burda. Renklerin isimlerinin olmadığını düşün, benden nasıl A isteyeceksin?
  • quote:

Hocam sen benden kırmızı boya istediğinde sana verdiğim renk zaten senin kırmızı olarak gördüğün boya olacak. Sorun burda zaten, birbirilerimizin verilerine ortak kelimeler kullanmamız.

Senin kırmızı dedğin şey A, benim ki B. Sen benden A istiyosun ben sana B veriyorum. Şimdi diyeceksin farklı değilmi işte? Değil!

Senin A dediğin şey bende B. Benim B dediğim şey sende A. Yani farklı sonuçlara aynı ismi veriyoruz. Aslında renklere isim verilmesinin mantığıda burda. Renklerin isimlerinin olmadığını düşün, benden nasıl A isteyeceksin?

haklısın kardeşim de beyin öyle ruh gibi bişey değil reseptör ve sinirlerle çalışır dandik mekanik gibi düşün

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: EfeAYDIN

quote:

Yukarıdaki yazımı okur musun bi ne yorum yapacağını merak ettim. Dediklerin konusunda ben de çok düşündüm ama mesala sence de ana ışık renklerinden ve bizim göz reseptörlerimizden olan mavi ile yeşil kırmızıya göre birbirine daha yakın değil mi? Halbuki 3 bağımsız reseptörden gelen veri bunlar. Farklı algılıyor olsaydık sen kırmızıyla yeşili daha yakın görebilirdin.

Hocam anlatmak istediğinizi anladım. Beyinin yorumlama yeteniği diyelimki yok. Ama beyinlerimizin çalışma mantığı farklı olabilir. Sizin beyniniz 1+1=2 diyorsa benim beynim 1+1=1 diyemez mi? Siz buğdayı alırsınız dersiniz ki bundan ekmek yapılır, ben alır derim ki makarna yapılır.

Ve ekmek ve makarnaya aynı ismi veririz, deriz ki bu X. Siz ekmek yapar getirirsiniz "X yaptım" dersiniz, ben makarna yapar getiririm ben de "X yaptım" derim. Konu ekmek ve makarna olunca mantıksız oluyor çünkü bunlar somut şeyler ayırt edebiliriz. Fakat beynin yorumunu ayırt edemeyiz çünkü kendimizinkinden başkasının yorumunu asla bilemeyiz.

Beyinden çıkan yorum ve ya sonuç sanal şeyler olduğu için, kağıda dökemeyiz, göremeyiz duyamayız. Bu yüzden asla kimin ne sonuç çıkardığını bilemeyiz.

• quote:

Orijinalden alıntı: emrenaz

quote:

haklısın kardeşim de beyin öyle ruh gibi bişey değil reseptör ve sinirlerle çalışır dandik mekanik gibi düşün

Bu konularda teknik bilgim yok zaten. Ben ihtimaller üzerinden konuşuyorum hocam. :) İhtimal de şu;

İkimizinde birer bilgisayarı ve monitörü olduğunu varsayalım. Fakat kendi monitörümüzü bizden başka kimse göremiyor. İkimizin bilgisayarına da aynı veriyi yolluyoruz. Sizin monitörde kedi resmi, benimkinde köpek çıkıyor. Birbirimizin monitörlerini göremediğimize göre ben nerden bilecem sizde kedi resmi çıktığını.

Yani kısaca her beynin aynı veriden aynı sonucu çıkardığını kanıtlayamayız.

• quote:

quote:

quote:

Hocam anlatmak istediğinizi anladım. Beyinin yorumlama yeteniği diyelimki yok. Ama beyinlerimizin çalışma mantığı farklı olabilir. Sizin beyniniz 1+1=2 diyorsa benim beynim 1+1=1 diyemez mi? Siz buğdayı alırsınız dersiniz ki bundan ekmek yapılır, ben alır derim ki makarna yapılır.

Ve ekmek ve makarnaya aynı ismi veririz, deriz ki bu X. Siz ekmek yapar getirirsiniz "X yaptım" dersiniz, ben makarna yapar getiririm ben de "X yaptım" derim. Konu ekmek ve makarna olunca mantıksız oluyor çünkü bunlar somut şeyler ayırt edebiliriz. Fakat beynin yorumunu ayırt edemeyiz çünkü kendimizinkinden başkasının yorumunu asla bilemeyiz.

Beyinden çıkan yorum ve ya sonuç sanal şeyler olduğu için, kağıda dökemeyiz, göremeyiz duyamayız. Bu yüzden asla kimin ne sonuç çıkardığını bilemeyiz.

Ben beynin yorumlama yetisi yok demedim. Renk konusunda yorumlama yetisi yok dedim. Ayrıca aynı şeylere farklı isimler koymamız bunları farklı algıladığımızı göstermez. Yani kırmızı sana mavi diye isimlendirilsin. O zaman hala sana mavi diye isimlendirilen şeyle bana kırmızı diye isimlendirilen şey aynı farklı değil. Mesala ingilizler kırmızıya red diyor ya onlar red biz kırmızı diyince kırmızıya bakınca bir ingilizden farklı bir şey mi algılıyoruz, tabiki de hayır. Yani isimlendirme olayına girmiyorum ben.

Renkleri farklı algılıyor olsaydık neden kimseye yeşille mavi birbirine çok zıt renkler gibi durmuyor?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi EfeAYDIN -- 10 Nisan 2014; 2:40:05 >

• quote:

quote:

quote:

quote:

Ben beynin yorumlama yetisi yok demedim. Renk konusunda yorumlama yetisi yok dedim. Ayrıca aynı şeylere farklı isimler koymamız bunları farklı algıladığımızı göstermez. Yani kırmızı sana mavi diye isimlendirilsin. O zaman hala sana mavi diye isimlendirilen şeyle bana kırmızı diye isimlendirilen şey aynı farklı değil. Mesala ingilizler kırmızıya red diyor ya onlar red biz kırmızı diyince kırmızıya bakınca bir ingilizden farklı bir şey mi algılıyoruz, tabiki de hayır. Yani isimlendirme olayına girmiyorum ben.

Renkleri farklı algılıyor olsaydık neden kimseye yeşille mavi birbirine çok zıt renkler gibi durmuyor?

Hocam ben zaten burda renkleri farklı algıladığımızı savunmuyorum. Sadece çift taraflı düşünüyorum. İlk yazdığım mesajı okursanız 7. sayfada, aynı şeyi söylediğimi görürsünüz. Siyah ceket-beyaz gömlek ikilisi. Herkes beğeniyorsa demek ki herkes aynı rengi görüyor.

Ayrıca biz aynı şeylere farklı isimler koymuyoruz. Farklı şeylere aynı isimleri koyuyoruz (farklı algılıyorsak). Eğer herkesin beyni aynı algılıyorsa burda zaten sıkıntı yok.

Biz herkesin farklı algıladığını tartışmalıyız. Ben herkes farklı algılıyor demiyorum. Sadece hiç kimse hiç kimseye, herkesinin beyninin aynı şeyleri aynı şekilde algıladığını kanıtlayamaz diyorum.

Yani ne kadar tartışırsak tartışalım bi' sonuca ulaşamayız.

• quote:

quote:

quote:

quote:

quote:

Hocam ben zaten burda renkleri farklı algıladığımızı savunmuyorum. Sadece çift taraflı düşünüyorum. İlk yazdığım mesajı okursanız 7. sayfada, aynı şeyi söylediğimi görürsünüz. Siyah ceket-beyaz gömlek ikilisi. Herkes beğeniyorsa demek ki herkes aynı rengi görüyor.

Ayrıca biz aynı şeylere farklı isimler koymuyoruz. Farklı şeylere aynı isimleri koyuyoruz (farklı algılıyorsak). Eğer herkesin beyni aynı algılıyorsa burda zaten sıkıntı yok.

Biz herkesin farklı algıladığını tartışmalıyız. Ben herkes farklı algılıyor demiyorum. Sadece hiç kimse hiç kimseye, herkesinin beyninin aynı şeyleri aynı şekilde algıladığını kanıtlayamaz diyorum.

Yani ne kadar tartışırsak tartışalım bi' sonuca ulaşamayız.

Alıntıları Göster
    Hocam sole bi ornek yazayim kisa keserekten

resim dersidir.cocuk bir resim cizmistir resimde turk bayragi vardir fakat icini boyamamistir..ogretmen gorur derki bayragi boyamicakmisin ? hadi onu kirmiziya boya der

simdi cocuk burda kan kizrmizisi rengi almasi gerektigi yerde acik maviyi alip bayragin icini boyuyorsa burda bir goz rahatsizligi var derim....kimse anasinin karnindan renk isimlerini bilerek cikmiyor ama ana karnindan cikmadan oncede o kirmizi vardi ..

yani zamaninda biri cikmis demiski insan kani renginin ismi kirmizi olsun.toplumda buna kirmizi demis...sen onu mavi gorsen ne olur toz pembe gorsen ne olur.amac iletisim kurmak .Toplumla birlikte hareket etmek.

neyse ,Olmak Yada Olmamak.Iste butun sorun bu :)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tituslivius -- 10 Nisan 2014; 4:00:58 >

• Orijinalden alıntı: hawloo

Arkadaşlar biran düşündüm de aklıma şöyle bir soru geldi.

Şimdi örnek veriyorum siz normal gördüğünüz gibi renkler görüyorsunuz kabul edelim ve bu renklerin hepsinin ismini biliyorsunuz/başkası tarafından öyle öğretildi.

Senin gördüğün kırmızı rengi ben yeşil, yeşil gördüğün rengi de kırmızı olarak görüyorum.

İkimizde aynı renge bakıyoruz ve ismi kırmızı. Ama gördüğümüz renkler farklı.

Nasıl ya olur mu öyle şey demeyin.

Sen doğduğumdan beri bayrak, kan gibi şeyleri hep kırmızı olarak görüp kırmızı diye adlandırmış sın. Ama senin gördüğün bayrak ve kanı ben yeşil görüp kırmızı olarak adlandırıyorum.

Böylece hiç karışıklık olmuyor.

Şimdi diyebilirsiniz bayrağı yeşil kanı yeşil görmek mi olur çok itici diye ama nasıl alışırsanız nasıl görmeye başlarsanız öyle olur.

O yüzden kimin hangi rengi nasıl gördüğünü bilemeyeceğimizi düşünüyorum.

Belkide çoğunlukla benzer renkler görüp bazı kişiler farklı görüyor olabilir.

Hepimiz denize bakıyoruz ama hepimiz farklı farklı görüyor ama aynı adla hitap edip karşımızdakinin de öyle gördüğünü düşünüyor olabiliriz.

Sonuçta insanların renk zevkleri birbirinden farklı. ,

Dalga geçmek için açmadım sizde görüşlerinizi belirtin lütfen.

Edit: Bazı arkadaşlar renk körlüğünden bahsetmekte ama anlatmak istediğim renk körlüğünden daha farklı bir olay.
    Bazı rengi göremeyenleri zaten ayırt edebiliriz.

Aynı soru tekrar sorulmasın diye.
    Orijinalden alıntı: hawloo

Orijinalden alıntı: Blackkan

Hocam peki oyle olabilir fakat bunun olamayacağını anlatabilirim . Mesela benim kirmizi gördüğümü sen aslinda açk mavi görüyorsun ama ismi kirmizi . Bana kirmiziyi betimle desem ne diyceksin? Açık tonlarda diyceksin. Ama benm gördüğüm kirmizi seninkine uymayacak . İşte boyle dusunerek tezini çürütmş olabilirim .

Hayır hiçte çürümüş olmuyor bir kere.

Benim gördüğüm açık maviyi ben halk arasındaki ifade edilen diliyle anlatacağım. Kimse anasının karnında açık renk diye öğrenmiyor bunlar hayattan öğrenimler.

Açık görüyorum evet ama halk arasında verilen isimlerle betimlerim.
    Orijinalden alıntı: hawloo

Orijinalden alıntı: jose55

yazılı veya sözel olarak evet dediğiniz doğrudur anlatılamaz fakat şimdi...

http://ismailari.com/wp-content/uploads/2008/04/matlab_ile_imge_isleme_08.png

Herkesin gördüğü renkler farklı fakat isimler aynı ozaman herkes gördüğü deniz rengini resimdeki renk rakamlarına göre yazsın 1 - 2 - 3 hangi renk

(varsayalım deniz halk dilinde mavi isimli renk... X Kişi yukarıdaki resimde 1 numaralı rengi görüyor,Y kişi 2 numaralı rengi görüyor ama ikisiin öğrendiğide isim olarak mavi işte burada gösterin görüğünüz rengi dediğimizde ikisinin gösterdiği farklı çıkacaktır.

Arkadaş biraz düşündüm de yine olmuyor ya.

Şimdi ben denizi kırmızı olarak görüyorum.

Numaralı olanlardan kırmızı olan zaten ortada ki benim gördüğüm.

Ortadakini işaretleyeceğim.

Anladın mı?

Gel kardeş. @bRaVo!

çakmışsın en sonda

deniz rengini işaretle deseler ortadakine kırmızı zaten deniz rengi deyip işaretleyeceksin ama sana kırmızıyı işaretle deseler maviyi işaretlemiş olacaksın

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MaDMaxiBo -- 10 Nisan 2014; 5:08:31 >

• jose55 kullanıcısına yanıt
    Sen arkadasın dedıgını anlamamıssın.Denıze bakıyorum bir renk goruyorum ve mavı dıyorum.Çünkü bana kucukken denız mavı renktır dıye ogretıldı.Aynısı senın ıcınde gecerlı.Denıze bakıyorsun bır renk goruyorsun ve mavı dıyorsun.Sende kucukken denız mavıdır dıye ogrenmıssın.Ama sen ve ben gordugumuz renklerı mavı dıye adlandırsakta gercekten ne gordugumuzu sadece kendımız bılıyoruz.Tek ortak ozelllıgımız kucukken bıze ogretılen denız mavıdır ıbaresı.Belkı sen denızı kırmızı goruyorsun ve bende beyaz goruyorum.Ama kucukkeen bıze denız mavı dıye ogretıldıgınden sen gercekte denıze bakıp gordugun rengı yanı kırmızıyı mavı dıye bılıyorsun ve bende gercekten denıze bakınca gordugum beyaz rengı mavı dıye bılıyorum.Sonuc olarak sen ve ben farklı seyler gordugumuz halde mavı dıye adlandırıyoruz.Boyle bır durum varmı yokmu anlamak ıcın rengı adlandırma harıcı tanımlamak gerekır.Boyle bıseyı bu rengı soyle soyle goruyorum dıye kımse baska bırıne anlatamaz.Dolayısıyla 2 secenek doguyor.Ya dunyadakı her ınsan denızı farklı renk gorup aynı ısımle yanı mavı dıye ısımlendırıyor.Yada gercekten ınsanllar denıze bakınca aynı rengı goruyor dolayısıyla aynı ısımle ısımlendırıyorlar.Tabıkı gozunde bozukluk olan bır kesımde farklı renklerde gorup aynı ısımle ısımlendırıyor olabılır.Senın testıne gelınce denıze bakıp bır renk goruyorum ve 2 numaralı kutucuktakı renk, denıze bakıp gordugum renkle aynı oldugu ıcın denızın rengı 2 numaradakıdır dıyorum.Sende aynısını yapıyorsun ve 2 numara dıyorsun.Burada problem yok.Kutucuktakı renk ıle denızın rengı aynı.Asıl problem kutucukta hangı rengı gordugumuz.İsmi mavi ama gercekte ben belkı beyaz goruyorum.Sende kırmızı goruyorsun.Denız ile 2 numaralı kutucuktakı renk aynı oldugu ıcın ben gercekte ıkısınıde beyaz goruyorum.Ve sen gercekte ıkısınıde kırmızı goruyorsun.Yanı ıkımızde 2 numara dıyoruz ama aslında farklı renkler goruyoruz.

Bunu yazmak ıcın 30 dk harcamısım.Cok detay bır sey.Dusunmek bıle adamın kafasını bulandırıyor.Bosverın boyle seylerı hayatınıza bakın

• Trafik lambaları ne iş yapar o zaman

• Boya satıyorum ama bu güne kadar bir karışıklık olmadı.eğer renkleri farklı algılıyorsak benden kırmızı boya isteyen adama ben kırmızı olarak algıladığım fakat onun beyaz olarak algıladığı bir renk verirdim buda işin içinden çıkılmaz bir hal alırdı.bu yüzden yaratıcının koymuş olduğu kanun ve kurallar herkes için geçerli.sonuç olarak renklerin nasıl oluştuğu belli ve insan gözünün yapısı belli.rahat olun herkes aynı rengi görüyor.

• renklerin insanlar üzerinde uyandirdigi etki?

• 
Sayfa: önceki 1819202122
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.