Şimdi Ara

İşlemci darboğaz sorununu nasıl en uygun yolla çözerim?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
33
Cevap
1
Favori
377
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Anakart: GIGABYTE Z390 AORUS PRO (rev.1.0)

İşlemci: Intel(R) Core(TM) i7-9700K 3.60GHz

Ekran Kartı: Sapphire PULSE Radeon RX 9070 XT 16 GB

Bellek: 32GB (2x16) 3600 MHz DDR4

PSU: CORSAIR HX850 Platinum+ 850W

Cooler: Thermaltake Floe Riing 280 TT Premium Edition (AM4, LGA 2066)

Darboğazı çözmek için ayırdığım bütçe 20.000 TL, aklımda AM4 socket bir anakarta geçip AMD Ryzen 7 5700X 3,4 GHz 32 MB Cache işlemci ile desteklemek var ama sorunu tam olarak çözer mi emin olamıyorum. Eğer yanılmıyorsam şuanki anakartımda PCIE3.0 mevcut, bu da performansı düşürüyor olabilir (bundan tam emin değilim)

Sizin önerileriniz ne olur?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Schiaz -- 8 Mayıs 2026; 14:58:28 >

• Ekran kartını yazmamışsın. Birazdan AMD fanboyları sana (bir çoğu şehir efsanesi olan) enerji tüketimi (bu tipler hayatlarında 2 saat bile render almadıkları halde işlemcilerin işkence testinde çektiği ekstrem enerji değerini işlemci sürekli çekiyor gibi yazmayı pek severler), soket güvencesi goygoyu AMD'nin ne kadar tüketici dostu olduğu laflarıyla ile bezeyip 5800X3D, 9700X falan al diye önerilerini sıralayacaklar.

Ve fakat hiçbiri sana tam boşta, webde gezme - youtube izleme gibi işlerde o işlemcilere göre çok ama çok daha az enerji tüketen, masaüstünde ve oyunda yağ gibi akan hissiyat veren, hem tek çekirdek hem de çok çekirdek canavarı 13600K'nın hepsini oyunda tokat manyağı yaptığını söylemeyecek.

Oyun:

Çok çekirdek:

(Zamanında) Bedavadan az pahalıya satılan 13600K, Ryzen 7700 - 5800X3D gibi işlemcileri yıllardır pazara 1 kasa Finike portakalı almaya gönderiyor.

Web sitesi gezerken de 4-8 watt falan harcarsın. 5 senede garantisi var. Uygun fiyata bulursan 13600KF öneririm. Efsane bir işlemcidir.

Intel istemem soket güvencesi fikri hoşuma gidiyor dersen Ryzen 9700X vs alabilirsin (fiyatlara bakmadım)

Uygun fiyata bulabiliyorsan AM4 + 5800X3D alabilirsin. Ryzen 5700X önermem. Pişman olursun bugün yada ileride. Ryzen 5700 bakacağına 12600K bile tercih edebilirsin. Tabloda değerler var.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 8 Mayıs 2026; 15:13:51 >

• Boşnak Ağa kullanıcısına yanıt

Ekran kartını şimdi ekledim, sonradan fark ettim unuttuğumu.(Sapphire PULSE Radeon RX 9070 XT 16 GB)

Benim için önemli olan tek şey CPU ağırlıklı oyunlarda düzgün performans alabilmek. GPU ağırlıklı oyunlarda problem çok yok fakat Lost Ark gibi (Unreal Engine) oyunlar CPU ağırlıklı olduğu için sıkıntılar yaşıyorum, ekran kartının hakkını alamıyorum diyeyim yani.

Bu işlemciler eğer yeni soketse, RAM gibi yeni bir problem de ortaya çıkabilir. Benim planlarım arasında sadece anakart ve işlemci değişikliği vardı.

Elindeki DDR4'ü kullanma isteğin gayet makul ve anlaşılır.

O halde ya AM4 platformunu seçeceksin ya da hem DDR4 hem de DDR5 destekli Intel 12-13-14 nesile geçeceksin. AM4 platformunda 5900X dahil 5800X3D dışında hiçbir işlemciyi önermem. Tüketici dostu AMD 5800X3D gibi güzel bir işlemcinin üretimini uzun süre önce kestiği için ve satarken de fiyatı yüksek tuttuğu için ikinci elde hakkettiğinin çok üstüne satılıyor diye biliyorum.

Yazdığın bütçeni aşabilir. Aşmıyorsa alabilirsin.

Aşıyorsa 12600K/KF bile bakabilirsin bütçeni zorlamadan muhtemelen halledersin. Beğenmezsen oradan 14700K falan bile yaparsın ki hiçbir sorunun kalmaz. Sadece sıvı soğutmanın o sokete uyduğunu kontrol et. Uymuyorsa ekstra masraf demek.

Kısaca 5800X3D-12600K-13600K-14600K senin seçeneklerin.

Ryzen 5700X'in üzeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki şeyi yazan adam bu forumun en büyük AMD fanboyu idi:

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 8 Mayıs 2026; 15:52:24 >

Şimdi baktım, soğutucum için şöyle bir zamazingo buldum: Thermaltake Floe AIO LGA1700 Yükseltme Kiti (Reddit'e de biraz göz gezdirdim, bu bracket işimi görecek gibi, orjinal Thermaltake ürünü zaten ve benim soğutucum ile uyumlu.)

Intel i5-14600K'da karar kıldım, bütçeyi birazcık esnetecek anakart ile birlikte ama sağlık olsun diyelim. WiFi desteği hiç umurumda değil, soketi uygun ve tercihen PCIE 4 desteği bulunan, DDR4 3600 (min) desteği olan güzel bir anakart önerisi de yapabilir misiniz rica etsem? Çok uçuk bir şey olmasına gerek yok.

Yükseltme kiti gayet güzel çözüm olmuş.

Önce 14600K ile ilgili şunu yazmak lazım: Bu 13 ve 14. seriler fabrikadan overclocklu geliyor zira Intel AMD ile ciddi rekabet içindeydi. Zaten bu stabilite sorunları falan onun bir eseri. İşlemcileri gereksiz şekilde sınıra kadar overclocklayıp öyle gönderdiler. Benim 13 ve 14. seride tavsiyem ilk olark orjinal hızları bir tık düşürmek yönünde. Bu yapılınca hem sıcaklıklar ciddi düşüyor hem de tüketim daha tatlı seviyeye geliyor.

Mesela 13900K'yı öyle zorlayıp göndermişler ki azıcık hız düşürdüğünüzde tüketim inanılmaz düşüyor.

Sıfır ürün + son bios + yukarıda dediğim şey ile performanstan neredeyse bir şey kaybetmeden çok daha keyifli-güvenli hale getirmek mümkün seriyi.

Anakart konusunda iyiyimdir ama bir süredir sistem kurmadım. Orada model model bakamam gerekiyor. Güncel modelleri incelemedim maalesef. Emin olmadığım anakartı da yüzeysel bakıp öneremem. Güncel modelleri incelemiş arkadaşlar yardımcı olacaktır. Kolay gelsin. Sisteminizi güzel günlerde kullanmanızı dilerim.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Boşnak Ağa -- 9 Mayıs 2026; 12:41:22 >

Teşekkür ediyorum yardımlarınız ve önerileriniz için. Hız düşürme konusunu dikkate alacağım. Umarım güzel ve uygun bir anakart bulabilirim.

ekran kartı sorunu ne olabilir
    14 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Güzel bir overclock ve ram tuning ile, 9700K, 5700X'e benzer performans verir bence hocam. Güncel TR fiyatlarından haberdar değilim ancak ilk mesajınızdaki düşünce bence gereksiz heyecan olur.

• Mr. Decent kullanıcısına yanıt

Daha önce ufak denemeler yaptım fakat özellikle oynamak istediğim oyunlarda performans olarak çok geride kalıyor ve ekran kartından tam verim almamı engelliyor. Dolayısıyla başka bir çarem kalmadı, 5-6 yıl sonra yepyeni bir sistem toplayacağım zaten, o zamana kadar beni idare etse kafi.

Tabi hocam isterseniz 9700K'ya dünya rekoru kırdıracak OC yapın yine 9070XT'yi darboğaz edecektir o kaçınılmaz. Ben geçici bir çözüm olarak tavsiyede bulundum. Oyununa bağlı olarak benim 14700KF'yi bile baya terletiyor 9070XT

• Mr. Decent kullanıcısına yanıt

Yani tek derdim CPU ağırlıklı oyunlarda en azından 1440p çözünürlükte stabil 60 fps alabilmek. GPU ağırlıklı oyunlarda hiçbir sorun olmuyor zaten.

Anakart olarak da 2 alternatif buldum ama bilmiyorum ne kadar iyiler.

- Gigabyte B760M Gaming X

- MSI PRO B760-P

760M çipsete razıysan bir öneride bulunabilirim. Bende şantiyede kullanmalık 12400 var. Anakart olarak Giga B660M Gaming X kullanıyorum.

Anakart işlemciye çok fazla ama ben anakartı iyi almayı severim. Çok güzel ve güçlü bir anakart. 660->760 geçişinde bozmadılarsa gözün kapalı alabilirsin.

Geçen gün 6000 liraydı büyük satıcının birinde. Hızaşırtma yapmam diyeni üzeceğini sanmıyorum.

"760M çipsete razı olmak" kısmını pek anlayamadım ama baktıklarım arasında en sağlamı bu gözüküyordu. Fakat forumdan almayı düşünmüyorum zira taksitlendirme yapma ihtimalim var.

Ram fiyatları düşünce 7800x3D'e geçeceğim ya da Zen6'ya direkt geçiş yapacağım. Intel ile vs uğraşmaya gerek yok.

Ben de yeni nesil işlemci isterim fakat ona geçmek demek, DDR5 ram ve anakart alma zorunluluğunu doğuruyor. O yüzden şu anki bütçem ile gereksiz bir harcama olur. Maalesef elimdeki DDR4'ü değerlendirmek zorundayım.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

İnanın uzun süredir bekliyorum aslında. Ekran kartını yükselttiğimden beri aklımda ufak bir işlemci güncellemesi yapmak fakat fiyatlar gerçekten çok uçuk. Anakart ve işlemcinin toplam fiyatı, DDR5 32GB ram fiyatıyla aynı. Gerçekten büyük ahmaklık olur ve masrafımı direkt 2 katına çıkartır. Yakın zamanda bu fiyatların düşeceğine de inanmıyorum açıkçası.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

Rekabetçi oyunlar değil. ARPG ve MMORPG oynuyorum fakat ana oyunum maalesef UE3 oyun motorunu kullanıyor ve CPU ağırlıklı bir oyun. Bu yeni üretim ile alakalı güncel bir haber vb. var mı?

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.