Şimdi Ara

İkinci El GPU Alırken Mining Kartı Nasıl Anlaşılır? — 10 Madde

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
4
Cevap
1
Favori
227
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş

Son 2 yıldır ikinci el GPU satışlarına bakıyorum, hem kendim aldım hem arkadaşlar için inceledim. Mining dönemi sonrası piyasaya dökülen kartlarla ilgili epey  

soruyla karşılaştım. Hep aynı noktalar çıkıyor — bir checklist çıkardım, paylaşayım dedim.

1. Satıcıya doğrudan sor: "Mining'de kullanıldı mı?" Dürüst cevap gelirse "evet ama thermal değişti" olur. "Bilmiyorum" veya kaçamak cevap → kırmızı alarm.    

2. Fanları kontrol et: Toz birikimi, yağ sızıntısı, renk değişimi = uzun süre çalışmış. Parmakla döndür, tıkırtı varsa rulman bitmiş.               

3. Thermal macun durumu: Mining kartında taş gibi kurumuş olur. "Thermal macun değişti mi?" sorusu net cevap almalı. RTX 3070 idle 35-45°C normal, 55°C+ termal  

problem.                            

4. HWInfo/GPU-Z raporu iste: Toplam çalışma saati, max sıcaklık, VRAM sıcaklığı. 20.000 saat+ = mining şüphesi.                          

5. VRAM sıcaklığı (özellikle 3080/3090): GDDR6X idle 50°C altında, yük altında max 90°C. Geçiyorsa thermal pad yanmış — 300-500 TL tamiri.            

6. Stres testi: FurMark 10-15 dk. Artefact olmamalı. 3DMark Time Spy skorunu kendi modeliyle karşılaştır — %10 düşükse sorun var.                 

7. Güç konektörleri: 8-pin / 12VHPWR'de eritme, renk değişimi → uzak dur. Özellikle 4090'larda 12VHPWR problemi.                         

8. Garanti + fatura: MSI/ASUS/Gigabyte serial number sorgulama sayfalarından garanti kontrolü. Fatura yoksa %20-30 indirim iste.                 

9. BIOS: GPU-Z'de BIOS versiyonu. Üretici sitesiyle karşılaştır. Farklıysa flash yapılmış — mining için özel BIOS olabilir.                    

10. Fiyat: Piyasa ortalamasının %25 altındaysa büyük ihtimalle arızalı ya da mining. Çok ucuz = şüpheli.                             

Hızlı Mining Kartı Tespit Listesi:                                                                

- Fanlarda toz, yağ                      

- 2021-2022 dönemi satın alınmış                                                                 

- Aynı modelden birden fazla satıyor              

- Fiyat çok düşük                                                                         

- "Kutu yok, fatura yok, acil"

- PCB'de yanık izi veya şişmiş kapasitör                                                             

Ek madde/öneri olan varsa yazsın, güncelleyebiliriz. 

problem.

3-4 yıl+ normal kullanımda da thermal pad macun kuruması gözlenebilir. Spesifik bulgu değil

4. HWInfo/GPU-Z raporu iste: Toplam çalışma saati, max sıcaklık, VRAM sıcaklığı. 20.000 saat+ = mining şüphesi.

GPU toplam çalışma saatini gösteren bir program yok

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.