Selam,
Son 2 yıldır ikinci el GPU satışlarına bakıyorum, hem kendim aldım hem arkadaşlar için inceledim. Mining dönemi sonrası piyasaya dökülen kartlarla ilgili epey
soruyla karşılaştım. Hep aynı noktalar çıkıyor — bir checklist çıkardım, paylaşayım dedim.
1. Satıcıya doğrudan sor: "Mining'de kullanıldı mı?" Dürüst cevap gelirse "evet ama thermal değişti" olur. "Bilmiyorum" veya kaçamak cevap → kırmızı alarm.
2. Fanları kontrol et: Toz birikimi, yağ sızıntısı, renk değişimi = uzun süre çalışmış. Parmakla döndür, tıkırtı varsa rulman bitmiş.
3. Thermal macun durumu: Mining kartında taş gibi kurumuş olur. "Thermal macun değişti mi?" sorusu net cevap almalı. RTX 3070 idle 35-45°C normal, 55°C+ termal
problem.
4. HWInfo/GPU-Z raporu iste: Toplam çalışma saati, max sıcaklık, VRAM sıcaklığı. 20.000 saat+ = mining şüphesi.
5. VRAM sıcaklığı (özellikle 3080/3090): GDDR6X idle 50°C altında, yük altında max 90°C. Geçiyorsa thermal pad yanmış — 300-500 TL tamiri.
6. Stres testi: FurMark 10-15 dk. Artefact olmamalı. 3DMark Time Spy skorunu kendi modeliyle karşılaştır — %10 düşükse sorun var.
7. Güç konektörleri: 8-pin / 12VHPWR'de eritme, renk değişimi → uzak dur. Özellikle 4090'larda 12VHPWR problemi.
8. Garanti + fatura: MSI/ASUS/Gigabyte serial number sorgulama sayfalarından garanti kontrolü. Fatura yoksa %20-30 indirim iste.
9. BIOS: GPU-Z'de BIOS versiyonu. Üretici sitesiyle karşılaştır. Farklıysa flash yapılmış — mining için özel BIOS olabilir.
10. Fiyat: Piyasa ortalamasının %25 altındaysa büyük ihtimalle arızalı ya da mining. Çok ucuz = şüpheli.
Hızlı Mining Kartı Tespit Listesi:
- Fanlarda toz, yağ
- 2021-2022 dönemi satın alınmış
- Aynı modelden birden fazla satıyor
- Fiyat çok düşük
- "Kutu yok, fatura yok, acil"
- PCB'de yanık izi veya şişmiş kapasitör
Ek madde/öneri olan varsa yazsın, güncelleyebiliriz.
Son Giriş: 4 hafta önce
Son Mesaj Zamanı: geçen ay
Gerçek Toplam Mesaj Sayısı: 2
İkinci El Bölümü Mesajları: 0
Konularının görüntülenme sayısı: 0 (Bu ay: 42)
Toplam aldığı artı oy sayısı: 0 (Bu hafta: 0)
En çok mesaj yazdığı forum bölümü: Ekran kartı

Yeni Kayıt
Özel Mesaj

Görüntülenme
2 Yanıt
0