Şimdi Ara

TSMC, Japonya’da 3 nanometre çip üretimine hazırlanıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
0
Favori
305
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • TSMC, Japonya’da 3 nanometre çip üretimine hazırlanıyor
    Dünyanın en büyük sözleşmeli yarı iletken üreticisi TSMC, en ileri üretim teknolojilerinden biri olan 3 nanometre çipleri Japonya’da seri üretmeye hazırlanıyor. Şirketin CEO’su C.C. Wei, Perşembe günü yaptığı açıklamada, güney Japonya’daki Kumamoto bölgesinde bu teknolojiye geçileceğini duyurdu. Yerel basında yer alan bilgilere göre yatırımın büyüklüğü yaklaşık 17 milyar dolar seviyesinde.

Bugüne kadar en gelişmiş çiplerini yalnızca Tayvan’da üreten TSMC, Japonya’daki tesislerinde daha çok olgun üretim süreçlerine odaklanmıştı. Yeni plan, Japonya’yı yüksek performanslı bilgi işlem ve yapay zeka sunucularında yaygın olarak kullanılan 3 nm çiplerin üretildiği ülkeler arasına taşıyacak.

Yapay zeka patlaması yatırım kararını hızlandırdı

Son dönemde hızla artan yapay zeka yatırımları, Nvidia gibi devlere çip tedarik eden TSMC’nin büyümesini ivmelendirdi. Asya’nın piyasa değeri en yüksek şirketi konumundaki TSMC, bu süreçte rakiplerinin önüne geçmeyi başardı. Şirket, benzer ileri teknolojiyi Arizona’daki ikinci fabrikasında 2027 yılında üretime almayı planlıyor.

Wei, Tokyo’da Japonya Başbakanı Sanae Takaichi ile yaptığı görüşmede, Kumamoto’daki tesisin yalnızca üretim kapasitesi açısından değil, Japonya’nın yapay zeka ekosistemi için de stratejik bir temel oluşturacağını vurguladı. Başbakan Takaichi ise 3 nm çiplerin ekonomik güvenlik açısından büyük önem taşıdığını ifade etti.

Ayrıca Bkz.Intel ve AMD’de CPU krizi: Çin’de teslimat süreleri 6 ayı aştı

TSMC’nin daha önce bu ikinci fabrika için 6-12 nm üretim kapasitesine yönelik 12,2 milyar dolarlık bir yatırım planı bulunuyordu. Bu proje için Japonya teşvikler sağlamıştı ancak yeni plan doğrultusunda ek teşvikler sağlanabilir. Geçtiğimiz ay fabrikanın inşasının başladığı açıklanmıştı.

Kaynak:https://www.reuters.com/world/asia-pacific/tsmc-plans-3-nanometre-chip-production-japan-with-17-billion-investment-yomiuri-2026-02-04/

• Taiwan elden gitmesin diye Çin'e misilleme yapmaya çalışıyor Amerika/Trump, Japonya/Takaichi ikilisi ama TSMC tek başına Japonyayı kalkındıramaz, çok fena durumda Japonya ekonomisi.

Japonyanın ölüsü bizi 20'ye katlıyor.

Daha ölüsünü görmedik, şu an fragman dönüyor, film bitince herkes şaşıracağı bir sonuç çıkacağını düşünüyorum. Bu arada 20 kat dertken kinaye yapıyorsunuz sanırım. Yok ben ciddi konuşuyorum derseniz iki ülkenin ekonomisini en azından bir yapay zeka platformlarına kıyaslatın. Bir de not düşeyim, toplumsal olarak evet bizi hatta dünyanın bir çok ülkesini katlar, böler, çarpar ama konu ekonomi.

• En eski tesiside bize taşısalar bari

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
    Phenom II X4 940, Asus M3A78T (790GX), 2x2 GB DDR2-800 ,Samsung 2333SW 23"", Sapphire Ati HD6870 1GB, 160 Gb Intel X25-M SSD ve SCYTHE Silent Box içinde 3,5" Western Digital 750 Gb 5400 rpm sessiz HDD, 16 Mb önbellek , Lian-li PC-C32 Fanları kısılmış Kasa, Be-Queit 450 Watt güç kaynağı, Samsung DVD-RW Gümüş ön yüz, Microsoft Sidewinder X6, Cyber Snippa Intelliscope fare, SONY KDF-E50A11E 50" 3LCD HDTV, 2x Saitek P3000 Gamepad Scythe Zipang soğutucu
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.