merhaba bir odayı silbaştan mutfak yapmaya karar verdik. Yeni mutfakta 6 adet priz bulunmakta. Sigortanın birinde bunlar olacak: 1Buzdolabı + 1 derin dondurucu + MiniFirin (her zaman çalışmayacak haftada 2-3 belki) 2.sigortada ise: 2 adet tezgah üstü priz (kettle+blender mutfak aletleri bildiğiniz çalışacak) + Setüstü ocak çakmaklığı + Bulaşık makinesi kaç amper sigorta almalıyım 16A ikisine yeter mi? (ayrı ayrı) B tip mi olmalı ? |
Mutfak için kaçlık Sigorta almalıyım?




-
-
16 x 230 = 3680W
Prizler B16 A olmalı ve her bir prize bağlayacağınız cihazların gücü bunu geçmemeli, geçiyorsa B20 A sigorta takın, asla daha yükseğini takmayın yoksa kabloları yakarsınız. Hatta mümkünse 20A taktığınız prizde sigorta panosuna kadar biraz daha kalın kablo kullanın.
-
bu sigorta işimi görür mü ? 3Ka değere sahip
https://www.hepsiburada.com/viko-otomatik-sigorta-1x16a-3ka-3vtb-1b16-p-HBV000002BNLU
-
Merhaba. Priz hattı için bu sigorta uygundur. kA (kiloAmper) olarak belirtilen değer kısadevre kesme kapasitesidir. Linye hatları için 3kA uygundur.
Saygılarımla...
-
3000amper x 220v = 660 bin watt ediyor,
çok yüksek bir değer değil mi bu hocam ?
-
Merhaba hocam. Bu kısadevre akımıdır. Kısadevre esnasında kısadevrenin gerçekleştiği iki potansiyel uç arasında (faz-faz , faz-nötr , faz-toprak vs.) akımı sınırlayacak tek unsur enerjinin geldiği iletkenin empedansı olduğu için kısadevre esnasında duruma göre ilgili hattan binlerce amper akım akabilir.
Yani örneğin 20 ohm dirence sahip bir rezistans düşünelim.
Gerilim/Direnç = Akım formülünden (V/R=I) : 220/20 = 11 Amper akım akacaktır.
Ancak kaynaktan gelen elektrik akımı bu tarz nominal akım akışına sebep olacak herhangi bir yük,sınırlayıcı unsur üzerinden değil de direkt iletken üzerinden kaynağa geri dönecek olursa (kısa devre gerçekleşirse) arada akımı sınırlayacak tek şey kısadevre akımının aktığı iletkenin empedansı olduğu için ve bu değer de genel olarak düşük seviyelerde olduğu için kısadevre esnasında yüzlerce,binlerce amper akım akabilmektedir. Nitekim kısa devre meydana geldiğinde koruma aygıtlarının işini yapmaması sonucu kabloların,panoların yanıp kül olma sebebi de budur. Oluşan kısa devre akımı, ilgili ekipmanların kapasitesinin çok çok üstünde olduğu için bu ekipmanlar da aşırı miktarda ısınarak alev alıp yanmaktadır.
Bu nedenle sigorta vb. ekipmanların 3kA 4,5kA 6kA 10kA gibi kısadevre kesme kapasiteleri bulunur. Bunlar otomatik sigortalar için geçerlidir. Daha büyük yükleri besleyen kompakt şalter,açık tip şalter gibi elemanların kısa devre kesme kapasiteleri 25kA,55kA gibi yüksek kapasitelere ulaşabilmektedir. Özellikle elektrik dağıtım şebekelerinde çokça kullanılan NH Bıçaklı Sigortalarda ise bu değer 80kA 100kA 120kA gibi oldukça yüksek değerlere çıkabilmektedir.
Selektivitenin (seçicilik) doğru yapılması adına sigorta kutusundan sayaç panosuna doğru kısadevre kesme kapasitesi yükselecek şekilde kesme kapasitesi seçilmelidir.
Örneğin linye hatlarına 3kA kullanıldıysa ana sigortanın 6kA olması kısadevre meydana geldiğinde kısadevrenin meydana geldiği linye sigortasının atması yerine gereksiz yere ana sigortanın atmasını önleyecektir.
Saygılarımla...
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
-
Değerli cevabınız için teşekkürler.
Değil 3000 amper, 30 amperde, 40 amperde atsa (evdeki sigorlarımız gibi) daha güvenli olur gibi düşünmüştüm ben.
< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi limbesh -- 1 Ekim 2022; 20:3:22 > -
-
Cevaplarınız için teşekkürler.
Fakat ben gene anlamadım vs derken aradığım cevabı önceki yorumunuzda buldum,
"Nitekim kısa devre meydana geldiğinde koruma aygıtlarının işini yapmaması sonucu"
yani "aşırı akım koruması varken neden kısadevre koruması takıyoruz" sorusunun cevabını merak ediyordum.
-
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X