|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|

|
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
|
|
|
2 doğru şemaya bakarsak eğer o2 siz ortamda pirüvattan sonra bir ATP üretimi olmamış. E şıkkı yanlış çünkü e.alkol ve laktik asit fermantasyonlarında atp sadece baştaki glikoliz evresinde olur.Eğer oksijensiz solunumu da katacak olursak şemaya o zaman sizin dediğiniz B şıkkı olmuş oluyor ama soruda onu sormamış. 1.soruda hocam biraz önce tam okumamıştım soruyu o yüzden yanıtımı değiştirdim.İlk soruda 1-2-3 ilke gösterilen şemaların hepsi glikoliz evresi oluyor.1 numaralı reaksiyonda ATP üretilmiyor hatta aktivasyon enerjisi nedeniyle 2 ATP tüketiliyor. 2.reaksiyonda zaten fosfatlar kopuyor ve PGAL ortaya çıkıyor.3 reaksiyonda yani glikolizin son evresinde PGAL'den Pirüvat üretimi sırasında 4 ATP üretimi oluyor ve son ürün evresine geçiliyor. son sorunuza da baktım,iki fermantasyon çeşidinde de pirüvattan sonra sadece son ürün evresi görülür ve ortaya ATP çıkmaz. < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unnecessary tension -- 20 Nisan 2021; 12:8:37 > |
|
Hocam açıkçası ben glikolizde su açığa çıkmaz diye biliyordum.Emin olmak için kaynakları tekrar araştırdım ve bazı kaynaklarda su çıkışı gösteriyor ama eski gibi duruyorlar. Krebs döngüsünde zaten su açığa çıkmıyor,su kullanılıyor. ETS'de ise su açığa çıkışı var ATP ile birlikte. Bu arada benim dikkatimi "birlikte" demesi çekti.Çünkü yukarıda yolladığınız fotoğrafta ATP ve su çıkışı gösterilmiş ama ATP üretildikten sonra NAD > NADH olurken pirüvatla birlikte su çıkışı olmuş gözüküyor.Burada da birlikte olmamış olabilir. Aşağıda bıraktığım 1. resimde de su çıkışı gözüküyor ama burada da ATP ile birlikte değil. Bu da ogmmateryal linki meb kitabı > http://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/etkilesimli/kitap/biyoloji/12/unite2/index.html#p=31 meb kitabında bir su çıkışı yok.
![]() |
|
|