Şimdi Ara

Fermantasyonda enerji uretilmiyor mu?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
1
Favori
362
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Aydin ayt biyoloji soru bankasinda birkaç soruda fermantasyonda glikolizden sonra enerji uretilmiyor diyor ama ben nereden dinlediysem nereden okuduysam etil alkol olsun laktik asit ferm. Olsun hep 4 atp cikiyor ortaya acaba ben mi yanlis anliyorum sorulari?

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Fermantasyon evreleri 2 ye ayrılır
    1) Glikoliz
    2) Son Ürün Evresi

Glikolizin amacı atp üretmek
    Son ürün evresinin amacı nadh ları tekrar nad a döndürmek

Bildiğim kadarıyla

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Evet sadece glikolizde atp üretilir

ayt

• 2 doğru şemaya bakarsak eğer o2 siz ortamda pirüvattan sonra bir ATP üretimi olmamış. E şıkkı yanlış çünkü e.alkol ve laktik asit fermantasyonlarında atp sadece baştaki glikoliz evresinde olur.Eğer oksijensiz solunumu da katacak olursak şemaya o zaman sizin dediğiniz B şıkkı olmuş oluyor ama soruda onu sormamış.

1.soruda hocam biraz önce tam okumamıştım soruyu o yüzden yanıtımı değiştirdim.İlk soruda 1-2-3 ilke gösterilen şemaların hepsi glikoliz evresi oluyor.1 numaralı reaksiyonda ATP üretilmiyor hatta aktivasyon enerjisi nedeniyle 2 ATP tüketiliyor. 2.reaksiyonda zaten fosfatlar kopuyor ve PGAL ortaya çıkıyor.3 reaksiyonda yani glikolizin son evresinde PGAL'den Pirüvat üretimi sırasında 4 ATP üretimi oluyor ve son ürün evresine geçiliyor.

son sorunuza da baktım,iki fermantasyon çeşidinde de pirüvattan sonra sadece son ürün evresi görülür ve ortaya ATP çıkmaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi unnecessary tension -- 20 Nisan 2021; 12:8:37 >

• Herkese çok tesekkurler

Hocam peki şu soruya ne diyeceksiniz? Palme konu anlatiminda glikolizde su ortaya cikar diyor ama kitapta cikmaz diyor

Orijinalden alıntı: otuzayeteyabtimlanetolsun

Hocam peki şu soruya ne diyeceksiniz? Palme konu anlatiminda glikolizde su ortaya cikar diyor ama kitapta cikmaz diyor

Hocam açıkçası ben glikolizde su açığa çıkmaz diye biliyordum.Emin olmak için kaynakları tekrar araştırdım ve bazı kaynaklarda su çıkışı gösteriyor ama eski gibi duruyorlar.

Krebs döngüsünde zaten su açığa çıkmıyor,su kullanılıyor.

ETS'de ise su açığa çıkışı var ATP ile birlikte.

Bu arada benim dikkatimi "birlikte" demesi çekti.Çünkü yukarıda yolladığınız fotoğrafta ATP ve su çıkışı gösterilmiş ama ATP üretildikten sonra NAD > NADH olurken pirüvatla birlikte su çıkışı olmuş gözüküyor.Burada da birlikte olmamış olabilir.

Aşağıda bıraktığım 1. resimde de su çıkışı gözüküyor ama burada da ATP ile birlikte değil.

Bu da ogmmateryal linki meb kitabı > http://ogmmateryal.eba.gov.tr/panel/upload/etkilesimli/kitap/biyoloji/12/unite2/index.html#p=31 meb kitabında bir su çıkışı yok.

• unnecessary tension kullanıcısına yanıt

Cok tesekkurler hocam sagolun

Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.