|
|

1 Mobil
|
|
Askere Firar Etmenin Cezası Nedir?
Türk Ceza Kanunu'na (TCK) göre askerden firar etmek 1 yıldan 8 aya kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Bu ceza, firarın süresine ve firari olarak kalınan zamana göre artırılabilir.
Askere Firar Ettim, Ne Yapmalıyım?
Askerden firar ettiyseniz, en kısa sürede yetkililere teslim olmanız tavsiye edilir. Teslim olmanız, cezanızın hafifletilmesine yardımcı olabilir. Teslim olmadan yakalanmanız halinde, cezanız daha ağır olacaktır.
Yakalanınca Ne Olur?
Yakalandıktan sonra gözaltına alınacak ve ifadeniz alınacaktır. Ardından mahkemeye çıkarılacak ve cezanız belirlenecektir. Cezanızı cezaevinde veya askerde çekebilirsiniz.
Çürük Almak Mümkün mü?
Askerden firar ettikten sonra çürük almak mümkün değildir. Firar, askerlik hizmetinden kaçınmak olarak değerlendirilir ve çürük alma hakkını ortadan kaldırır.
Özetle:
Askerden firar etmek, ciddi hukuki sonuçlara yol açabilecek bir suçtur. Askerden firar etmeyi düşünüyorsanız, potansiyel sonuçları dikkatlice değerlendirmeli ve alternatif çözümler aramalısınız. Yetkililere teslim olmak ve cezanızı çekmek, firar etmenin sonuçlarından kaçınmanın en faydalı yoludur.
|
|
BENCE KAÇIŞ YOK ZORLAMAYIN İSTEMİYORSANIZ ÇÜRÜK ALIN merhaba yeni çıkan askerlik tasarısından herkesin haberi vardır askerlik 6 aya düştü ve tecil yaşları düştüne yazikki benim de tecil etme hakkım doldu kaçak durumuna düştüm kaçak durumuna düşüncede bedelli askerliktende yararlanamadım. Mecburi gittim ankara acemilik zaten işlerin yoğunluğunda okul telasından gitmeyi düşünmüyordum o psikolojiye hazır değildim gittim 3 gün sonra içim daralmaya zorlanmaya ve yapamamaya başladım daha önce de psikolojik tedavi falanda görmedim ama 13 gün acemilik yaptım usta yerimde aynı yer cıktı sonra ustaya geçtim ve aldığım tüm bilgiler ile çürük aldım çünkü yapamadım yapamıyorum için daraldı korkular sardı zorlanmaya başladım yemekleri çok kötü zaten hiç bir şey yiyemiyordum şimdi geldim özel şirkette fort otosan gibi fabrikada çalısıyorum hiçde sorun olmadı yardım isteyen yada bilgi isteyen herkese yardımcı olabilir. yenitekno41@gmail.com mail atarak yardımcı olabilirim |
|
BENCE KAÇIŞ YOK ZORLAMAYIN İSTEMİYORSANIZ ÇÜRÜK ALIN merhaba yeni çıkan askerlik tasarısından herkesin haberi vardır askerlik 6 aya düştü ve tecil yaşları düştüne yazikki benim de tecil etme hakkım doldu kaçak durumuna düştüm kaçak durumuna düşüncede bedelli askerliktende yararlanamadım. Mecburi gittim ankara acemilik zaten işlerin yoğunluğunda okul telasından gitmeyi düşünmüyordum o psikolojiye hazır değildim gittim 3 gün sonra içim daralmaya zorlanmaya ve yapamamaya başladım daha önce de psikolojik tedavi falanda görmedim ama 13 gün acemilik yaptım usta yerimde aynı yer cıktı sonra ustaya geçtim ve aldığım tüm bilgiler ile çürük aldım çünkü yapamadım yapamıyorum için daraldı korkular sardı zorlanmaya başladım yemekleri çok kötü zaten hiç bir şey yiyemiyordum şimdi geldim özel şirkette fort otosan gibi fabrikada çalısıyorum hiçde sorun olmadı yardım isteyen yada bilgi isteyen herkese yardımcı olabilir. yenitekno41@gmail.com mail atarak yardımcı olabilirim |
|
6 aya düşmesi ile askerlik bende terhis oldum 4 tane dosyam zaman aşımı ile kapanmış 1 tane mahkemem var oda 1 yıl 8 ay ceza vermiş ama üst mahkemeye itiraz hakkım var.avukatım girdi çıktı yaparsın dedi yani yatırmıyorlar..20 senelik firar olarak bilgi almak isteyenler sharapnelll@hotmail.com sorabilirsiniz bu süreç içinde neler olduğunu..askerlik bitmeden malesef yakayı kurtarmak zor..askerlikten korkun mahkemede bişey çıkmıyor zaten < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi sharapnelll -- 8 Temmuz 2022; 14:18:26 > < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > |
|
Hakime göre verlen ceza değişiyor, max 2 yıl ceza kesiliyor ve genelde 6 da 1 oranında indirim uygulanıyor. Hakime göre verlen ceza değişiyor dediğim (gerçi bu durum sadece firar değil, birçok dava için de geçerli olabilir ama,) aynı özelliklerdeki davaya, kimi hakim standart hükümleri uygulayıp 2 yıl ceza kesip geçerken, başka bir hakim 1 yıl ceza kesebiliyor, yani alınacak ceza biraz şansınıza kalmış, fakat 1 yıl cezada (eğer başka bir suçtan yatmamışsanız) direk hagb uygulanıp 5 yıl denetimli ile çokta sağa sola koşturmadan sıkılmadan, hemen serbest kalınırken, 2 yıl cezada girdi çıktı yapılıp covid iznine, imzaya ve cezaya eklenirse seçenek yaptırımlarla filan biraz koşturmacalı olabiliyor. Kısaca genel olrk korkulacak bir durum oluşmuyor, yani günümüzde firar olup, korkup gidemeyen varsa çokta gerilmesine gerek yok, şubeye giderse sevk alıp birliğine gider, askerliğini halleder, çürük alacak durumdaysa alır, zaten 6 ay ve kaçış öncesi veya totalde toplam 6 ay askerliği tamamlamışsa, şubede, birliğine sevk verilmeden terhis edilir, ardından açılan kamu davası görülür, firarların covid izinleri kalkmadan firar durumlarını sonlandırmalarını öneririm, keza bu sayede alınan hapis cezaları gir/çık yapılarak izinle sonuçlanıyor. |
|
selamlar evet arkadaşlar yukarıdaki gönderideki gibi oluyor artık..bende 20 ay aldım covid izni döneminde açık cezaevine girdi çıktı yaptım..izindeyken denetimli serbestliğe ayrıldım..sigortalı olarak işe başladım ve zaten o dönemde yeni yasa yürürlüğe girdi..yükümlülükler kalktı 31 temmuz a kadar dosyası olanlar için..ne imzaya gittim ne seminere..eski kanunlar varken askeri cezaevinde ve sivil cezaevinde firar suçundan hapis yattım..6 aya düşmesi ile bitti bu sorunum.. bilgi almak isteyenler olursa sharapnelll@hotmail.com mailim |
|
Konudaki mesajların tamamını okuyunca aklıma şu soru geldi. Herkes şu kadar sene firariydim bu kadar sene firariydim demiş. Peki bu süreçte hiç mi sgk lı bir işe girmediniz? Mernis adresinize hiç mi gelip bakmadılar? Ya da kağıtlar vs gelmedi mi? Üstte birisi tc no mu bile bilmiyorum demiş, sen nerede yaşadın, nerede saklandın ya da ne işler yaptın da tc no sana hiç lazım olmadı? TC NO uygulaması 2000 yılında çıktı. Hepsini geçtim, kendinizi geçindirecek maddiyatı nasıl sağladınız bu kadar sene firariyken? Saygılar |
|
Merhaba..yularıdakı gönderideki haklı olarak sorulmuş sorulara cevap vermek istiyorum..o dönemlerde firar yaşamak bu zamanki kanun değişikliğiklerindeki gibi kolay değildi..bir askeri cezaevi bir sivil cezaevi birde açık cezaevi ve sayısız göz altı nezarethanesinde kaldım günlerce bu süreçte.. Antalya da yasadığım için yıllarca beachler de barlarde gezi teknelerinde sigortasız çalıştım..ikematgahımı aldırmadım..jandama bölgesinde oturuyorken evime sık sık jandarma geliyordu..bir keresinde babamın şehirmekezindeki marketinde çalışırken gündüz polisler alıp götürdü..eve ara ara sivil infaz memurlerı geliyordu..kısacası işi sıkı tutuyorlardı..uzun yıllar şehirler arası yolculuğa çıkamadım..çıksamda şansa kadere gidiyordum yakalanmamak için..7 tane dosyam kapandı şuanda kimisini cezasını yattım kimisi zaman aşımına uğradı vs..askerlik 6 aya düşünce bende bu olaydan sıyrıldım..15 temmuzdan sonra askeri mahkemelerin kapanması ile biraz daha bu suçun cezası ve firarda iken yakalanma sürecindeki durumlar esnekleşti..önceden yakalandığında jandarma nezarethanesinde bekliyor birliğin ile gerekli yazışmalar yapılıyordu ve kolluk kuvvetleri eşliğinde kelepçeli şekilde biriliğine götürülüyor..oradan da bağlı olduğun askeri mahkeme seni askeri cezaevine yolluyordu..şimdi tutanak tutup yada askeri şubeden sevk verip bırakıyorlar..ha bırakıyorlar deyınce kurtulmuyorsun gitmezsen ikinci kez firar işlemiş oluyorsun ve mahkeme bu konuda cezayı yapıştırıyor..ilk firarın ise yaklaşık 20 ay veriyor onunda yatarı yok bir kaç gün açık cezaevi sonra denetime ayrılıyorsun..ikincisinde tekerrüre girer ve verilen ceza ilk firar ile birleşir cezanın bir kısmını kapalıda yatarsın..kısacası bundan kurtuluş yok.. ben 20 sene uğrastım..sigortamdan oldum düzenli bir hayat kuramadım..gelecek planlaması yapamadım hep ayak bağı oldu bana..yıllar sonra şimdi yine turizm sektöründeyim ama yasal şekilde çalışıyorum sigortam var ne bileyim yolculuğa rahagça çıkıyorum..bunlar bana garip geliyor alışık olmadığım bir yaşam şekli yıllarca kaçtığım için.. sharapnelll@hotmail.com mail adresim |
|