Şimdi Ara

Şeylerin tartışılmaması ve tartışılamaması adına

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
30
Cevap
0
Favori
886
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

tartışılamaz olan şeylerin içine "soyut" kelimesinin de dahil olduğuna sıklıkla rastlamaktayım. Yine bu rastlantıda, felsefenin insanlar üzerine bıraktığı belirsizlik boyutu da var. Felsefe çok geniş çapta anlamlar ifade etmekte, ama gözlemlediğim büyük bir zümre felsefeyi bir muamma olarak görüp, bu muamma içersinde elde edeceği bir şeyin olmamasından dolayı temkinli davranmakta.

Örneğin Tanrı'nın varlığı konusundaki çözümsel metotlarınızı biliyor musunuz? Veya bu metotları kullanmanıza rağmen metodu eleştirmiş bir geçmişiniz var mı?

Birde evinde -bile-dans etmeyen insanların yokluğu ile şunu Dinleyelim<.

• Tanrinin varligi felsefi ve bilimsel olarak tartisabilir tabi yapabilirseniz

Olurda inanc tartisma icine girerse orada mudahale ederim, bunu da simdiden belirteyim.

Orijinalden alıntı: Bethrezen

Tanrinin varligi felsefi ve bilimsel olarak tartisabilir tabi yapabilirseniz

Olurda inanc tartisma icine girerse orada mudahale ederim, bunu da simdiden belirteyim.
    İnsan;anladığı kadardır.

@Bethrezen

Bence kendinizi yanlış ifade ettiniz.

Mesela ben herşeye inanırım. Tabiatın ben, benim tabiat olduğumu düşünürüm. Şimdi beni ısırmak için koşan köpek var. Tüm köpeklerin ağzını bantlayacakmıyım? Hayır onu susturamam. Açıkçası tüm gün bana havlamadığı müddetçe onu severim. Beni ısırsa bile...

İnsan ilişkileri de böyledir. Bu dünyada bir inancı yasa veya kurallar ile insanlara dayattırma gayreti bir takım insanların amacı olmaktan çıkıp ahlâk haline dönüşmüştür. Havlayarak bir inanca saldıramazsınız, eğer etik bir şey söz konusu ise kavmî doğruları bırakıp evrensel olan rasyonelliği dinlemek lazım. Bu da alıngan insanların bu huylarını değiştirecek bir niteliğe sahiptir ki böylece inanca hakaret "edebilmek" mümkün olmaktan çıkar.

Bence demeye çalıştığınız şey, düşünsel meraklardan yoksun olarak birbirlerimizi taşlamaktı. Benim umduğum ve demeye çalıştığım şey, taşlama tertipi ile inanç eleştirisi arasındaki çizgiye göre hareket etmeniz. İnanç tartışması genellemesi sanıldığı gibi hiç te masumca değil : )

Herneyse, eğer meraklısı çıkarsa konuyu ahlâk çerçevesinden çıkartıp daha da derin yerlere götürmek istiyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi SonOfPatriot -- 6 Kasım 2010; 20:37:17 >

• Radikal insanlar... Ben varım. Şeyi seçelim, başlayalım hazır yeni yöneticimiz gülücükler saçarken zamanıdır şimdi:)
  • quote:

Orijinalden alıntı: Ali Kuşçu

Radikal insanlar... Ben varım. Şeyi seçelim, başlayalım hazır yeni yöneticimiz gülücükler saçarken zamanıdır şimdi:)
    @SonOfPatriot

Anlatmak istedigime cok guzel bir bicimde deginmissiniz

@SonOfPatriot

Anlatmak istedigime cok guzel bir bicimde deginmissiniz

Alıntıları Göster
    Bethrezen

Tanrı kavramı ve inanç bana göre ayrılmaz parçalar.
    Çünkü tanrı sözlerini bize ulaştıran elçiler var.
    Ancak kurallar bölümünün 9.maddesinde belitilen hususlara da katılmamak mümkün değil.
    Bu durumda konuyu kilitlemek yerine küfür ve hakaretleri editleseniz! ?

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Şeyin belli olması
    12 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: gokhantug

Bethrezen

Ancak kurallar bölümünün 9.maddesinde belitilen hususlara da katılmamak mümkün değil.

Konuyu silmek basvuracagim enson durumdur ve bunu yapma taraftari degilim. Elimden geldigince amacindan sapan konulari kilitleyip gereksiz mesajlari temizldeikten sonra tekrardan acmayi dusunuyorum.

Saygilarimla
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

Bethrezen

Alıntıları Göster
    Tanrı var mıdır? Bilmiyorum. Birşey eğer bulunduğu çevre şartlarına uyum sağlayamıyorsa yok oluyor, çevre şartları değişimi sonucunda o da değişir ise ayakta kalabiliyor; ama o da değişerek. Bu durumda ''şeylerin'' varlığı çevre şartları ile belirleniyor. Demekki ''şeyler'' çevreye uyum sağlayabiliyor. Bu durumda ''şeyler''in yaratılıp yaratılmama durumu yoktur, onlar zaten çevre şartları ile ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da ''Tanrı'ya'' da gerek olmayabilir. Karşı tarafın -bana göre- önemli silahı ''bu düzenin ortaya çıkışı keyfi olamaz''. Dediğim gibi birşey de var ama, düzen bugün kendi keyfiyetine göre şekilleniyor öyle değil mi? O halde başlangıçta olanlar da keyfi olmuş olamaz mı? Başlangıç için birisinin hareketi başlatmasına gerek var mıdır, bilmiyorum; sadece düzenin keyfiliğinden bahsediyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

Tanrı var mıdır? Bilmiyorum. Birşey eğer bulunduğu çevre şartlarına uyum sağlayamıyorsa yok oluyor, çevre şartları değişimi sonucunda o da değişir ise ayakta kalabiliyor; ama o da değişerek. Bu durumda ''şeylerin'' varlığı çevre şartları ile belirleniyor. Demekki ''şeyler'' çevreye uyum sağlayabiliyor. Bu durumda ''şeyler''in yaratılıp yaratılmama durumu yoktur, onlar zaten çevre şartları ile ortaya çıkabilir. Bunun sonucunda da ''Tanrı'ya'' da gerek olmayabilir. Karşı tarafın -bana göre- önemli silahı ''bu düzenin ortaya çıkışı keyfi olamaz''. Dediğim gibi birşey de var ama, düzen bugün kendi keyfiyetine göre şekilleniyor öyle değil mi? O halde başlangıçta olanlar da keyfi olmuş olamaz mı? Başlangıç için birisinin hareketi başlatmasına gerek var mıdır, bilmiyorum; sadece düzenin keyfiliğinden bahsediyorum.

Alıntıları Göster
    Bethrezen düşüncelerin için teşekkürler

• quote:

Bethrezen düşüncelerin için teşekkürler

Alıntıları Göster
    Eğer Tanrı gerçekten yoksa, onu yaratmamız gerekir. - Voltaire

Eğer Tanrı gerçekten varsa, onu yok etmemiz gerekir. - Mikhail Bakhunin

Din, sıradan insanları sessiz tutmak için mükemmel bir alet. - Napolyon

Busözleri çok seviyorum

• quote:

Orijinalden alıntı: destroyer39

Alıntıları Göster
    quote:

Klavye sürçmesi galiba diyeceğim. :) Tanrı'nın varlığı gibi yokluğu da felsefik olarak tartışılabilir ama bilimsel olarak tartışılamaz. Bu türlü felsefik tartışmaları islam alimleri de yapmış kelam, cedel gibi ilim dalları ortaya çıkmıştır. Felsefik tartışmak isteyenin Anya gibi Konya'dan da haberdar olması gerektiğinden burada tartışılmasından bir sonuç alınamaz.

quote:

Bu durumda ''şeylerin'' varlığı çevre şartları ile belirleniyor. Demekki ''şeyler'' çevreye uyum sağlayabiliyor.

Sözünü ettiğiniz "şeyler" gözlemlenebilen çevre şartlarında geçerli olabilir. Gözlemlenebilenler için biri "var" dese o "şey " aranır, aranıp bulunma ihtimali vardır. Aynı şekilde aranıp bulunamamışçasına "yok" dense "yok" nerede aranır?

Ya gözlemlenemeyenler...?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi seymes -- 6 Kasım 2010; 22:18:21 >

• quote:

Orijinalden alıntı: seymes

quote:

Bu durumda ''şeylerin'' varlığı çevre şartları ile belirleniyor. Demekki ''şeyler'' çevreye uyum sağlayabiliyor.

Sözünü ettiğiniz "şeyler" gözlemlenebilen çevre şartlarında geçerli olabilir. Gözlemlenebilenler için biri "var" dese o "şey " aranır, aranıp bulunma ihtimali vardır. Aynı şekilde aranıp bulunamamışçasına "yok" dense "yok" nerede aranır?

Ya gözlemlenemeyenler...?

Demek istediğim ''şeyleri'' bir ''şey'' yaratmamış olabilir. Çünkü ''şeyler'' varlıklarını kendi kendilerine devam ettirebiliyorlar ya da uyum sağlayamayıp yok oluyorlar. Bu durumda ''şeyler'' evrenin ürünü olabilirler. Çünkü onlar evren ile uyum içindeler.

• quote:

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster
    Katılım mı düşük oluyor yoksa ben mi tanrıdan ziyade dine girdim

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi gokhantug -- 6 Kasım 2010; 22:43:30 >

Bu mesaj silindi.

Alıntıları Göster

Hubble ile de göremediler, yoktur! Etrafında üretilmiş ve bilgi olduğu iddia edilenler, toptan ve istisnasız çocuk hikayeleridir!

Orijinalden alıntı: neommy

Hubble ile de göremediler, yoktur! Etrafında üretilmiş ve bilgi olduğu iddia edilenler, toptan ve istisnasız çocuk hikayeleridir!

İşte sırf bu yüzden inananlardan özellikle istiyorum kitabınızı mutlaka ama mutlaka kendi dilinizde okuyun
    da aklınızda varettiğiniz o yüce allahı ve peygamberinizi anlayın
    zira ve maalesef sizin aklınızdaki allah ve peygamber gerçekte var olandan daha temiz!

quote:

İşte sırf bu yüzden inananlardan özellikle istiyorum kitabınızı mutlaka ama mutlaka kendi dilinizde okuyun
    zira ve maalesef sizin aklınızdaki allah ve peygamber gerçekte var olandan daha temiz!

Alıntıları Göster
    Tanri tarsilabilir derken dine girmemenizi rica etmistim. Felsefi ve bilimsel olarak tartisin, dini kitaplari ornek gostererek degil lutfen.

Gereksiz mesajlar silinmistir.

Saygilarimla
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >

• quote:

Tanri tarsilabilir derken dine girmemenizi rica etmistim. Felsefi ve bilimsel olarak tartisin, dini kitaplari ornek gostererek degil lutfen.

Gereksiz mesajlar silinmistir.

Saygilarimla

Alıntıları Göster
    Sanırım ben beceremeyeceğim,konudan çekilsem iyi olur
    Verimli tartışmalar

quote:

Alıntıları Göster
    tanrıyı ya da başka bir ifadeyle yüce yaratıcıyı, mimarı görmek herkesin hayali galiba ya da en azından onu ispatlamak için...
    ancak onu gerçekten görebilseydik , tabi görmek ile ne denmek istendiğini bilmek lazım yani bizim görmek dediğimiz gözümüzle gerçekleştridiğimiz bir fiil. bilimsel olarak foton demetlerinin bir cisme vurması ve ondan sekip gözümüz ile temasa geçmesi değil mi. yani tanrıyı görmek için illa bunun olması şart mı? yani o bir madde mi ki acaba fotonlar çarpsın ve gözümüze girip beynimizde bir şekil oluştursun. düşünsenize ne kadar basit olmaz mıydı? neyse diyelim onu bir şekilde bir yapıda görmeyi başardık ne soracağız ona, sohbet mi edeceğiz, hiç sanmıyorum. şunu iyi düşünün biz insan olduğumuz için ve çevremizle belli bir şekilde etkileşimde olduğumuz için herşey bizim istediğimiz gibi olmak zorunda değil. tanrı orda, şurda heryerde bir yerde... onun ispatı kimi için etraftaki herşeyken kimi için hiçbir şey. inanmayan da aslında onu arıyor ancak bunu bilmiyor , onu arıyor ancak elle tutulur bişey bulamayınca "yok" demek kolay geliyor. daha 200-300 yıldır burnumuzun ucunu görmeye başlamışken ne çabuk tanrıyı sorgular olduk.
    bu kadar kolay mı ispatlamak. ispatladık diyelim ne olacak sonra, yaşamaya günlük hayata devam mı edeceğiz? "evet, tanrı varmış kesin kanıtlandı..." ee sonra, oyunun sonu mu?
    bu o kadar kolay değil zaten böyle olmamalı. onu ispatlamayı değil onun sanatını anlamaya çalışmalıyız. onun eserini ne kadar anlarsak ona da o kadar yakınlaşırız. ben bu şekilde düşünüyorum.

• quote:

Orijinalden alıntı: speedy_

tanrıyı ya da başka bir ifadeyle yüce yaratıcıyı, mimarı görmek herkesin hayali galiba ya da en azından onu ispatlamak için...
    ancak onu gerçekten görebilseydik , tabi görmek ile ne denmek istendiğini bilmek lazım yani bizim görmek dediğimiz gözümüzle gerçekleştridiğimiz bir fiil. bilimsel olarak foton demetlerinin bir cisme vurması ve ondan sekip gözümüz ile temasa geçmesi değil mi. yani tanrıyı görmek için illa bunun olması şart mı? yani o bir madde mi ki acaba fotonlar çarpsın ve gözümüze girip beynimizde bir şekil oluştursun. düşünsenize ne kadar basit olmaz mıydı? neyse diyelim onu bir şekilde bir yapıda görmeyi başardık ne soracağız ona, sohbet mi edeceğiz, hiç sanmıyorum. şunu iyi düşünün biz insan olduğumuz için ve çevremizle belli bir şekilde etkileşimde olduğumuz için herşey bizim istediğimiz gibi olmak zorunda değil. tanrı orda, şurda heryerde bir yerde... onun ispatı kimi için etraftaki herşeyken kimi için hiçbir şey. inanmayan da aslında onu arıyor ancak bunu bilmiyor , onu arıyor ancak elle tutulur bişey bulamayınca "yok" demek kolay geliyor. daha 200-300 yıldır burnumuzun ucunu görmeye başlamışken ne çabuk tanrıyı sorgular olduk.
    bu kadar kolay mı ispatlamak. ispatladık diyelim ne olacak sonra, yaşamaya günlük hayata devam mı edeceğiz? "evet, tanrı varmış kesin kanıtlandı..." ee sonra, oyunun sonu mu?
    bu o kadar kolay değil zaten böyle olmamalı. onu ispatlamayı değil onun sanatını anlamaya çalışmalıyız. onun eserini ne kadar anlarsak ona da o kadar yakınlaşırız. ben bu şekilde düşünüyorum.

Alıntıları Göster
    filmin birinden birkaç satır alıntı eklemek istiyorum.

....Şimdi, alev topunu küçük mavi gezegenimizde yaşabilmemiz için
    doğru uzaklığa koyan kusursuz koşulları düşünün..

Bu sayede oturduğunuz yerden bu yazdıklarımı okuyabiliyorsunuz

Harika bir şey değil mi? Her şeyin bir amacı vardır
    Kalıplaşmış bir düzen vardır.

Ama sonrasında madalyonun diğer yüzü var.

Rastlantısallık teorisi.

Tüm bunların ufacık bir rastlantıdan ibaret olduğunu söyler.

Varoluşumuz gerçekte hiçbir şeydir.Bir karmaşanın sonucu,

bir dizi kimyasal kazalar ve biyolojik mutasyonlardan başka bir şey değildir.

Hayatın bir anlamı yok,

Bir amacı yok...

(orjinalinde bu dersi dinleyebiliyorsunuzdu ama biraz degişiklik yaptım )

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.